Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység LM317T-vel
Lapozás: OK   16 / 51
(#) nagygabor679 válasza Zed hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Hát.. úgy látszik a nyomdokaid követem Ez nekem is első tápgységem, csak hobbiból csinálgatom, gondoltam közben 1000 dolgot megtanulok. Csak ez az 1500 Ft tanulópénz kicsit fájt.

Nos.. első körben egy villanymotorral terheltem, 12V 400mA. Azt még túlélte, ezek szerint a szerencsének köszönhetően. A sikeres próba után kerestem egy kicsit nagyobb fogyasztót, jobb híjján egy hagyományos izzót. Kb. 20V és 400 mA-nél még nem világított. Kicsit feljebb csavartam a feszültséget, és itt elszállt. Lehet hogy a motor már korábban kikészítette?
(#) kadarist válasza nagygabor679 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

A motor egy induktív terhelés, ami teleszórja feszültségtüskékkel az IC-t, ráadásul generátorként is működik, ha lekapcsolod róla a feszültséget. A diódás kiegészítés mindenképpen ajánlott!
(#) Zed válasza nagygabor679 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Azt hiszem, akkor meg is van a megoldás... A motor nem akkor öli meg, amikor elindítod és használod, hanem amikor kikapcsolod! Mivel a forgórésze még ugye forgásban van, generátorként üzemel. Ki tudja, mekkora feszültséget küldött az IC kimenetére... Ha meg esetleg nem a tápodat kapcsolod le először, hanem megpróbálod a motor kábelét lehúzni, akkor még szikrázik is! És persze ugyanúgy megöli az IC-t.
Szerintem az izzó nem ölhette meg. Inkább a motor "dolgozta meg" picit.
Én még olvadóbiztit is teszek mostanában, a kimenetre: L200 tápegység Itt nézd meg az L200 panelt.
(#) nagygabor679 válasza Zed hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Köszönöm neked és kadarist-nak is a segítséget, a leírtak alapján fogok tovább menni!
(#) misi93 hozzászólása Jan 18, 2011 /

Sziasztok! Találtam két lm317-re épülő kapcsolást.
Egyikben az eleje, másikban a "hátulja tetszett".
Arra gondoltam, hogy össze szerkesztem a kettőt. Megnézné nekem valaki aki ért is hozzá, hogy jól csináltam vagy hagyjam az egészet. (Elvileg az egyik áramkorlátos, a másik pedig 10A-t tud).
(#) blackdog hozzászólása Feb 2, 2011 /

Sziasztok!

Én is tervezek egy kicsi, de 'okos' tápot.
Cél: 1,3V - 10,5V max. 500 mA. Az eddig elkészült rajzot mellékeltem.

Az árammérő jelenlegi helyén a teljes áramfelvételt méri. Ez jó, de így benne van az üresjárati áramfelvétel is. Kb. 15 mA.
A kérdésem:
Tegyek hozzá egy potméter, hogy nullára tudjam szabályozni vagy tegyem a kapcsolás végére?
Mennyire kell/szoktátok figyelembe venni a kapcsolás alap áramfelvételét?
Az alkalmazott trafó 12V/500 mA
Az árammérő analóg.
A feszültség mérő saját építésű digitális (7107 IC vel) saját tápról üzemel. (Igaz itt is olyan mintha vissza dolgozna kicsit és változik a 7szegmenses kijelzők fényereje egy picit a terhelés hatására)
(#) misi93 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Heló. az A-mérőt szerintem is a végén a célszerű használni.
(#) blackdog hozzászólása Feb 5, 2011 /

Sziasztok!

Az normális jelenség, hogy kb. 200 mA terheléstől kezdve leesik a kimeneti feszültség 30-50 mV -ot?
Ezt mennyire befolyásolja az R1/R2 páros? Nekem most 220 ohm poti 68 ohm ellenállás van benne. Ga ezeket nagyobbra cserélem pl. 5k/240 akkor jobban esik a feszültség és a szabályzás is nehezebb.
Én szeretném, ha század pontos lenne a szabályzás és nem esne 1 mV-ot sem a terhelés hatására.
(#) CHZ válasza blackdog hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Szerintem a bemeneti DC kicsit alacsony , ezért csökken a terhelt feszültséged , van egy minimális drop out amit biztosítani kell .
(#) Sir-Nyeteg válasza blackdog hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Normális a feszültségesés.
Akkor felejtős ez az alkatrész. Neked akkor rettentő drága referencia feszültség kell
Ez olyan mint a 78XX tipusok. plusz minusz 0.1V simán belefér.
(#) blackdog válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

21V jön ki az egyenirányító után. A trafó secunder terhelhetősége 12V/500mA. Én max. 10V szeretnék kivenni belőle.
Nos a hálózati feszültség függvényében ingadozik az a 21V. Az nem javíthat a dolgon, ha az egyenirányító után teszek egy 12-14V Z-diódát?
Azt azért nem tartom normálisnak, hogy 200 mA esetén 30-40 mV-ot esik a feszültség.
Milyen referencia feszültséget tudnál ajánlani?

Nem használtam még referencia feszültséget, de azok sem terhelhetőek, viszont mV-ra pontosak.
21V az nagyon terheletlen, azzal felesleges számolni.
12V egyenirányítva kb 16-17V. Viszont lehet hogy a trafó is stabilizálatlan. Ekkora az is ingadozik.
Miért fontos ennyire a stabilitás?
Zener diódán eső feszültség is változik a terhelés függvényében, akár 0.5-1V-ot is.

Szeretném, ha a tápomon két tizedes pontossággal lehetne állítani a kimenő feszültséget. Ez meg is van csak így 200 mA körül már látszik, hogy veszít 30 mV. Persze ez egy tizedes esetén nem látható. Szóval két tizedes táp miatt kell az egész.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Szia!
Ez a 30 mV nagyon kis feszültség. Nincs értelme foglalkozni vele.

Nagy tápok is ingadoznak ennyit. Az én labortápom is ugrál terheletlenül is 1-2 század voltot. Ez természetes. Szerintem az ingadozás nélkül nem is működne az IC
Vagy nem ennyibe kerülne
Szerintem sem érdemes ezzel foglalkozni. A mérési pontatlanságod is nagyobb lesz.

Oké. Első nekifutásra megbarátkozom vele végül is még csak dugaszos próbapanelen van összerakva nincs forrasztva. Abban bízom, ha nyákra kerül akkor picit talán javul a stabilitás. Kiderül.
(#) Kovidivi válasza blackdog hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Készítsz négy vezetékes kimenetet, lehet, hogy már a vezetéken esik a feszültség, vagy a csatlakozási pontokon...
(#) blackdog hozzászólása Feb 8, 2011 /

Sziasztok!

Csiszolgatom az LM317 alapú tápegységem.
Bekerült a Q2 tranzisztor és a hozzá tartozó ellenállások. Így nem egy széles tartományban tudom állítani, hogy mikor világítson a piros led hanem egész pontos kapcsolást tudok beállítani.
Eddig úgy működött, hogy 410 mA körül kezdett gyengén világítani. Most csak 470 mA -nál kezd világítani és így is 500 mA-nál már kisüti a szemem.
Viszont most nagyon halkan szól a piezó. Mit tudok vele tenni, hogy az is kellemesen hagosan szóljon?
Illetve szerintetek mi az ami fölösleges az kapcsolásba vagy bajt okozhat?
(#) doomkiller hozzászólása Feb 10, 2011 /

Sziasztok! A mellékeltben szereplő kapcsoláshoz, hogy szabályozni tudjam 1k potival, mekkora ellenállás kell a poti elé? A bementi fesz. 28V DC ezt szeretném szabályozni min. 5V -tól max. ameddig lehet.
(#) doomkiller válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Köszi.
(#) blackdog válasza doomkiller hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Én is hadd kérdezzek.
A T1-nek mi a szerepe ebben a kapcsolásban?
(#) BEMcorp válasza blackdog hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Ha minden igaz (és miért ne lenne az), az IC-t 'tuningolja' maximális áram fronton. A tranzisztortól függően, sokkal nagyobb áramerősségig lehet használni, mintha csak szimplán az IC lenne.
(#) blackdog hozzászólása Feb 12, 2011 /

Sziasztok!

A mellékelt tápot bűvölöm. Már majdnem olyan mint amit szeretnék. A mi még kellene egy kimenő áram szabályzás. Erre kaphatnék ötletet?
Azt szeretném, hogy beállíthassam pl. azt , hogy 200 mA nél többet ne engedjen ki a táp semmilyen feszültség mellett sem. Sajnos nincs ötletem, hogy hogyan valósítható ez meg.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Szia!
Az áramszabályzás nem igazán összeegyeztethető a 317-el. De 723-al már nagyon kitűnő labortápot tudnál építeni.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Akkor ez a funkció kimarad belőle.
Van 723 IC-m, de azt egy komolyabb táp építésére tartogatom.
Ezt a tápot csak azért csinálom, hogy tanuljak, gyakoroljak és végre nem kelljen elemeket vennem. Arra teljesen tökéletes lesz, hogy kis áramköröket hajtsak vele ami elemről fognak működni.

Egy dolgot elfelejtettem. Ez a kapcsolás elvileg rövidzár védett. Ezt tudom valahogyan indikálni egy LED-el? (mármint a rövidzárat.)

Nem azért készítetted azt a kiegészítő kapcsolást?

Akkor lehet, hogy fogalmi zavarban vagyok.

Azt azért tettem bele, hogy 450 mA terhelésnél kezdjen el világítani a piros LED 500 mA felett erősen világítani és hangosan szól a piezó.
De a jó belegondolok akkor, ha rövidrezárom a kimenetet ugyan ez történik.

Mit gondolok rosszul?

Jól és logikusan gondolkozol!

Oké.

És különtudom választani a kettőt?
Tehát 450 mA felett világít a és rövidzár esetén egy sárga is világítson.
Hiszen így most nem tudom, hogy miért világít a piros led.
Ha csak nem abból, hogy a kimeneti feszmérő 0-t fog mutatni. De jó lenne ezt egy sárga led-el is jelezni.
Következő: »»   16 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem