Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Hello!
A tekercs kialakítását a #900700 számú hozzászólásomhoz csatolt egyik képen elég jól látni. Egyébként mint valahol korábban már írtam, a szekunder tekercsem elég kis átmérőjű. 30 mm-es PVC csőre van tekerve kb. 700 menet 0,2-es huzalból. A primer és a v.cs. 63-as PVC csövön van 12 illetve 10 menet szigetelt kb. 1 mm átmérőjű huzallal. Az RC kör ellenállása 15 kohm. Igen az áramfelvételt a MOT primer tekercsén mértem. Megmértem terheletlenül is, akkor is néhány száz mA volt csak az áramfelvétele a MOT-nak. Azt hozzá kell tenni, hogy csak kb. fél feszültséggel járattam. Igazából azt nem értem, hogy miért van ilyen jelentős áramfelvétel különbség a két féle működés között. Amikor nincs összekötve a G1 és G2 akkor hová folyik el az a sok áram? Szeretném ezt először kideríteni. Persze lehet, hogy nincs itt semmi csoda. A két cső elvileg darabonként több mint 300 mA-t tud átfolyatni magán. Ez a MOT primer oldalán a 6-7 szeres áttétel miatt jelenthet több amperes áramot is nem igaz?
Ahogy nézem, felül, magasan van a vcs. tekercs. Ez nem tűnik jónak. Legyen a primer alatt, sőt, az se baj, ha a primer-szekunder síkja alatt van - ez tűnik jobbnak. A vcs.-re tegyél bakelitlapot és erre állítsd a primer-szekunder kettőst. A vcs. a tekercstesten az elválasztólaphoz legyen közel. A primer meg a szekunder aljánál legyen, hogy ne legyen túl nagy csatolás. Nekem ez bevált.
Vagy a másik megoldás, hogy a vcs. a primer körül legyen, mondjuk egy 80-as csövön, a primer és a szekunder síkjának aljánál. (A 75TH-m így működik.) Így nagyobb menetszámú primert tudsz használni. Amit, mondtam, hogy kell, mert a kevés menetszámmal túlterheled a csövet. Tapasztalatom az, ha magasra tettem a vcs. tekercset a 75TH-nál, nem jött létre a rezgés, vagy izzott a cső, de szikra sehol. A 15kOhm lemehet akár 5-re is. Mint említettem, ez a csőáramot befolyásolja és ezzel a kivezérlést is - bár nem ezzel kell szabályozni a teljesítményfelvételt, de hatással van rá. A kicsi áramfelvétel oka a trióda-bekötés esetén az lehet, hogy nem jött megfelelően rezgésbe a rendszer. Az általad alkalmazott elrendezés az oka, nekem is problémát csinált, mint írtam. Ja, a 75TH egy trióda...
OKÉ, kipróbálom amiket írtál. Majd beszámolok, hogy mire jutottam.
Köszi a segítséget.
srácok!
Mivel itt a tekercselő csak kis részt tud tekercselni azt szeretném kárdezni tőletek ,hogy lehet-e egymásra tenni a meneteket. És ha igen akkor jó-e a 0.2-es tekercselő huzal ![]()
Jól van na.Azért ennyire ne kapd fel a vizet.Belátom tévedtem.Közben megnéztem jobban azt a kapcsolást,és csak most látom,hogy valóban a szűrő kondik a hálózaton vannak,és nem az elkóknál.A g2 ellenállása pedig nem a feszduplázó pozitív pólusán van mint általában,hanem úgyszint a hálózattal áll közvetlen összeköttetésben,ezesetben pedig valóban egy 50Hz-es moduláció jön létre az üzemi freki mellett.
A helyzet az,hogy én mindvégig erről a kapcsolásról beszéltem.És azt amit BULL1988 előzőleg linkelt tulajdonképpen én meg sem néztem,mivel ahogy megnyitottam a képet nekem automatikusan a szokásos bekötési mód ugrott be,ezért valamiért nem is nézegettem tovább a rajzot. Utólag pedig látom,hogy a két sematika lényegesen eltér.Ezért jogosan hülyeségezted le az állításaimat,mert végülis semmi köze nem volt a tárgyhoz.Ezért a hibámért bocsánatot kérek mindenek előtt tőled,és a fórumozóktól is,legközelebb nagyobb figyelemmel követem majd a fórum eseményeit. ![]() Üdv!
A tekercs meneteinek,soha sem szabad keresztezniük egymást,ez egy alapvető szabály teslánál...
A primer menetszám növeléssel kapcsolatban lehet már elhangzott egyszer-kétszer,de arra azért vigyázz,hogy túl nagy se legyen a menetszám,mivel ezzel nagyobb lesz a tekercs induktivitása és az impedanciája is, ami pedig nagy ellenfeszültséget hozhat létre az anódon.A kissebb teljesítményű csövek pedig erre különösen érzékenyek,nekem például emiatt gyakran haza vágta a 6P45-ösöket.Ezek után pedig soha nem mentem följebb 25-30 menetnél.
Egy hete összedobtam egy tesla tekercset (a szekunder 900 menet 28 mm-es átmérőn, a primer 6 menet 50mm-es átmérőn, a tetőkapacitás gömbkondi, a meghajtása sorkimenő trafó.) Szerintetek miért van az, hogy csak olyan 2-3 cm-es szikrákat ad, és egyáltalán nem is koronázik, annak ellenére hogy a szekunder alját rendesen leföldeltem? Sorkimenővel nem lehet koronáztatni?
Egyszerűen kicsi a betáplált teljesítmény... De olvass vissza pár oldalt,épp nemrég volt erről szó.
Ez a magas indukált feszültség könnyen csökkenthető a csatolás megfelelőre választásával (ne juthasson vissza annyi energia) és a primerrel párhuzamosan kötött, ún. damper ellenállással. Ennek értéke elég nagy kell, hogy legyen, hogy nagyon le ne terhelje a primer kört, de túl nagy se, mert akkor nem ér semmit. Ez a kör Q-ját csökkenti.
A primer menetszámot addig kell növelni, amíg a cső nem mutat túlterhelést (a kicsi menetszám negatív hatását kifejtettem alant). Persze megfelelő anódfeszültség mellett. Túl nagy anódfeszültségnél Szalacsival szólva: az ellen nem véd! ![]() Üdv!
Plusz nagyon nagy a sorkimenő belső ellenállása, ami a kivehető áramot túlzottan csökkenti. Ezzel a kivehető teljesítményt is. Nagyjából ezt fejtettük ki pár oldallal előbb.
Ehhez a belső ellenálláshoz ráadásul nagyon kevés a primer menetszám. Erről meg ezen az oldalon tárgyaltunk, nem sokkal lejjebb. A másik kérdés: SGTC vagy VTTC az alany?
Valami ilyesmi csak a trafó helyett sorkimenő van Bővebben: Link
Azaz SGTC (Spark Gap Tesla Coil - szikraközös Tesla tekercs)
Ehhez pláne kevés a primer menetszám, meg egyáltalán, nagyon nagy a sorkimenő belső ellenállása. Ha kísérletezni akarsz, akkor a rezonanciafrekvenciát kicsi kondenzátorral és nagy primer indultivitással alakítsd ki. Ehhez persze tudni kéne, mekkora áramot tud leadni a sorkimenő rövidzárban. Ebből meghatározható a szükséges kondenzátor, ahol a kondi kapacitív ellenállása valahol a sorkimenő belső ellenállása körül legyen (ismerni kell még a sorkimenő meghajtó frekvenciáját!) és a kívánt szekunder rezonanciafreki (szekunder huzalhossz legyen lambda / 4) ismeretében a Thomson-képlettel meghatározható a megfelelő primer induktivitás. A neten vannak kiszámolós oldalak (pl. a DeepFriedNeon, guglizz rá), ahol a tervezett primer geometriával meghatározható az adott primer tekercs induktivitása, illetve az azt adó menetszám. Csak figyelj, hogy inch-ben, vagy cm-ben számol-e. Persze megcsapolhatóan kialakítva, hogy tudd hangolni. Természetesen nem garantálok sikert, mert alapvetően nem ilyen meghajtással dolgozunk és ezért tapasztalat nincs. De ha bejárod az utat és megosztod a tapasztalataidat, legyen az pozitív vagy negatív, azt szívesen vesszük. Üdv!
köszönöm válaszod!
akkor egymés után tetetem a meneteket thx ![]() ![]()
és még annyi h a lomex-ban kapható ferritek közül melyik mérete a legoptimálisabb?
Hello!
Újra itt vagyok. Végre kész lett a tekercselőgépem, így meg tudtam tekerni egy normálisabb szekunder tekercset. Wintesla-val számolgatom, hogy milyen primer kellene hozzá meg egyebek. Leírom, hogy a progi mit hozott ki egy adott összeállításnál. Megkérhetnélek, hogy ellenőrizd gyakorlati szemmel nézve, hogy a GU-50-es meghajtómhoz jók lesznek-e ezek az értékek? Előre is köszi. Szóval a szekunder tekercsem 63-as csövön van, 0.22-es huzalból. A tekercs 260 mm hosszú és kb. 1150 menet lehet. A huzal hossza kb. 250 méter. A Wintesla 570 kHz rezonancia frekit számolt, viszont a negyed hullámhossz kb. 132 méterre adódott, ami sokkal kevesebb mint a tekercs huzal hossza. Ezért megnéztem, hogy mekkora tetőkapacitás kellene, hogy csökkentsem a rezonancia frekit addig, amíg a negyed hullámhossz éppen annyi mint a tekercs huzal hossza. Az jött ki, hogy 8,5 pF tető kapacitás kell, ami egy 150 mm átmérőjű gömbbel éppen kijön. Így a rezonancia freki 330 kHz körül lenne és a negyed hullámhossz pont 250 méterre jön ki. A primert 110-es csőre tekerném. 3,3 nF kondival 32 menetet számolt a Wintesla. Mivel a Wintesla alapvetően szikraközös Tesla tekercs számításához lett készítve, így feltételezem, hogy a csöves meghajtó áramkör miatt egy az egyben nem használható amit kiszámolt. Mi az amit még figyelembe kell venni és mekkora menetszámmal tekerjem meg szerinted a primer tekercset? A visszacsatolást úgy csináljam, ahogy írtad, hogy alul legyen, bakelit lappal a tetején és arra építsem fel a szekunder illetve primer tekercset? Visszacsatolásnak kb. hány menetet javasolsz?
hello mindenki!
Ha a skory álltal írt 6cm-es dobra tekerem az 1500 menetet 0.10-es huzalból nem lesz az kicsi?? ![]()
Nem hogyha követed skori utasításait. Amúgy hogy tekerted?
egymás után tettem a meneteket,hogy ne keresztezzék egymást
Nem arra gondoltam. Géppel vagy kézzel?
kézzel de nagyon jól sikerült nincs kiszögellés
csak annyi a baj,hogy nem tudom mekkora ferrit kell a 3-as mini teslába ami persze a LOMEX-ban kapható
A huzalt miből szedted? (vagy vetted?) Énis a 3-asat akartam csinálni de inkább a 24 voltosnak fogtam neki.
bejelöltem a pvc csövet egy vonallal-y felragasztotam rá a huzalt a vonalnál és mindíg mikor a vonalhoz értem hozzá adtam 1-et a menetek számához
Én most fogok nekiállni megint tekercselni,eddig mindig kézzel csináltam most megpróbálom kicsit gépesíteni.
Én a kézi azaz kicsit gépi tekerős módszeret használom.
Mert sikerült szerezni olyan huzalt ami olyan dobon van mint amit a tekercselő használ ![]()
Hajjaj, biztos, hogy jól használod a Winteslát?
Nem kevered az inch-be megadott méreteket a mm-rel? Ugyanis ő inch-ben, feet-ben számol (a sebességet meg öl/miatyánkban ![]() A huzalméret AWG-ben (American Wire Gauge) kéri és nem mm-ben... Az általad használt pl. 31 AWG-hez áll közel. Behelyettesítettem az általad megadott metrikus méreteket (persze átváltva inch-re) és egész mást számolt ki. A primer menetszáma olyan 25 és 40 között legyen. Csinálj leágazásokat. (Nekem könnyebb a helyzetem, mert van forgókondim, úgyhogy egyszerűbb hangolnom.) Szerintem a 110 mm-es primer átmérő kicsit soknak tűnik. 90-100 mm jobb lenne szerintem. Azért a csatolás ne legyen nagyon kicsi. Igen csináld úgy a tekercsek elrendezését, ahogy javasoltam. Visszacsatoló tekercs menetszáma valahol a primer teljes menetszáma és annak fele között legyen. Célszerű leágazásokkal kialakítani. Láttad a k kiszámolására neked küldött infót? (#907909) Üdv!
Átszámoltam mindent metrikusról a beépített kalkulátorral angolszász mértékegységekre és úgy írtam be az értékeket. Elvileg minden jó.
Neked milyen értékeket számolt a program? Egyébként összeraktam a kiszámolt adatokkal a tekercset, de elég gyengén muzsikált. A fénycső világított viszonylag messziről, de nem igazán akart koronázni. Aztán megmértem, hogy milyen frekin rezeg a primer rezgőkör és sokkal alacsonyabb érték volt, mint aminek a számítások szerint lenni kellett volna. Így elkezdtem csökkenteni a kondik érékét. Végül 2,2 nF és kb. 25 menettel sikerült felvinnem a frekvenciát 366 kHz-re. A tetőkapacitás egy vinyó tányér és egy 10 cm átmérőjű gömb kombinációja. Így már van némi korona, de elég kicsi. Ha közelítek a gömbhöz valami vezető anyagot, akkor elég messziről áthúz. kb. 5-6 centiről és a szikrák elég húsosak és fehéres színűek. Hasonlóak mint amit mondjuk egy sorkimenővel lehet csinálni. Szóval úgy néz ki, hogy lényegesen nagyobb energia van bennük mint a kis tekercsel volt. A fénycső is sokkal messzebbről elkezd világítani. Viszont összességében a csúcson kialakuló korona sokkal kisebb mint amit a kis tekercsel sikerült produkálni. Ha nem rakok valami csúcsot a gömbre, akkor nem is koronázik egyáltalán. Játszottam azzal is, hogy a primert alacsonyabbra vagy magasabbra helyeztem a szekunderen, de igazából nem változott semmi vagy ha igen, akkor inkább csak rosszabb lett a helyzet. A visszacsatoló tekercsen mért feszültség elég nagy. Legalább is a feszültség maximuma (vagy minimuma) most is -500 V körül van, ha jól mértem. Az anódon viszont nagyon gyorsan felmegy a jel amplitúdója 1000V fölé és érdekes módon negatív feszültség csúcsok is vannak az anódon. Gondolom a szekunderről csatolódik vissza ellentétes polaritással feszültség vagy nem tudom. Megpróbálok szerezni kisebb átmérőjű csévét a primernek és áttekerem arra. A csatolási tényező mérés leírását nem néztem még meg. Akkor hirtelen nem volt djvu viewer-em és lusta voltam letölteni. ![]()
Én már mindenféle trafót tekercset készítettem tekertem kézzel, pl. hálózati tr. nf.trafó porvasmagra UM vasmagra 3000-4200menet,= nf.szekunder.
Hozzáteszem semmiféle számítógépes progit kalkulátort, nem használtam soha. A tekercsek trafók, mai napig működnek, + egy sem égett le, vagy ütött át. Üdv.
Hello! Egy nagyobb teslát akarok építeni. Legalább 0.8-1.2 méter szikrát akarok. Egy vagy két gu81m-essel lenne jobb?Nem szeretnék egy darabot túlterhelni,de nem tudom egy csővel is kijönne 1 méter? Kéne egy kapcsolási rajz. Az itteni leírásban szereplő kapcsolási rajz jó lenne?És ebben nem látok szikraközt. Attól még kell?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |