Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1175 / 3998
(#) MaTe193 válasza aderka hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Azt kellene még ellenőrizni,hogy a fázist szakítja-e meg a kapcsoló?Persze csak óvatosan,mert ott figyel a 230V! :wilting:
(#) imi84 válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Egyszer volt szerencsém kézrátétellel mérni a hálózati feszültséget egy elvileg földelt fémburkolat és egy valóban földelt fémburkolat között... aztán elővettem egy fázisceruzát. Azóta sem tudom, hogy az a zárlatos tápkábel ki lett-e dobva. Szóval csak jelezném hogy a fázisceruza hasznos dolog.
(#) Sick-Bastard válasza smiler79 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Üdv!

JANI, smiler79

Köszi a tippeket!

Annyit kérdeznék még, hogy tudnál egy ilyen SSR-t javasolni? Hol lehet beszerezni?
HeStoreban kerestem, de nem találtam olyat ami jó lenne.
Vagy lehet úgy is csinálni, hogy 1 optocsatoló (TLP621)? + 2db MOSFET (IRF740) összekötésével?

Az árnyékoló réteget hova is javasolod?

GA
(#) sbazsi94 hozzászólása Feb 5, 2011 /

Tisztelt Fórumozók!

Egy keverő master potméterét kellene kicserélnem,de csak sima 230 V-os pákám van.Kérdésem az lenne, hogy feltétlen szükséges a 24 V-os páka az érzékeny alkatrészek miatt, vagy elvégezhetem azt a körülbelül négy forrasztást sima pákával is?
(#) Frankye válasza sbazsi94 hozzászólására (») Feb 5, 2011 / 1

Kellő óvatossággal, rövid ideig melegítéssel elvégezheted, de tényleg figyelj oda a forrasztáskor, hogy ne égess el semmit!
(#) sbazsi94 válasza Frankye hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Köszönöm a gyors választ!
Közben felmerült bennem, hogy kell-e aggódnom a páka statikus feltöltődése miatt,mert valamelyik topicban olvastam, hogy a statikus feltöltődés tönkreteheti a különböző félvezetőket?Szerencsémre, a potméter a panelon kívül van, vezetékkel csatlakozik az áramkörbe, szóval a környező alkatrészek védve vannak a melegedéstől.
(#) Sick-Bastard válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Üdv!

Készítettem egy "SSR" kapcsolást a relék helyettesítésére. A rajz az stimmel?
A diódákat csak magamnak raktam oda, hogy jobban átlássam az áram "mozgását". SB
(#) kadarist válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Szia!
Használj triakot, mert váltakozófeszültségre az a jó. A FET egyenfeszültségre való.
(#) David.zsombor hozzászólása Feb 5, 2011 /

Sziasztok(de sok bajom van) építettem egy ds 1821 programozót de nem akar működni a program érzékeli az ezközt de mindig -01 fokot mutat szerintetek mi lehet a probéma?

névtelen.jpg

(#) imi84 hozzászólása Feb 5, 2011 /

Sziasztok!

Továbbra sem tudom eldönteni, hogy a http://www.hestore.hu/prod_10026062.html típusú kábel illeszkedni fog-e a multiméterembe. Az érintkezők körül a műanyag burkolat levehető? Mekkora a fémérintkező átmérője? Milyen a kialakítása?
(#) Baxi válasza imi84 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Általában egy szabvány ezek, de láttam már olyat amikor nem! De persze Te tudod.
(#) Baxi hozzászólása Feb 5, 2011 /

Hi Mesterek
Lenne egy olyan kérdésem hogy az "impulzus" töltés az mi lenne.
Szóval a haver elektromos bicajának a töltője meghalt és azt mondták neki hogy azokat csak impulzus töltővel lehet használni, az mivel másabb, mit tud az mint a hagyományos aksi töltő nem?Esetleg tudtok valami szakirodalmat, de egy kapcsolás még jobb lenne.
Ja és 24V az akksi.
Még annyit hogy Én egy áramkorlátos labortápra gondoltam s avval olyan aksit tölt amilyet akar, pl.:6V,12V,24V stb Már mint akkor ha nem szükséges az impulzus töltő.
Előre is köszönöm.
(#) Sick-Bastard válasza kadarist hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Üdv!

Ha jól értem a triak működését, akkor a 2 MOSFET helyett 1 triak elég, nem?

Am a rajz a FETekkel is működne nem? Csak a triakkal praktikusabb.

SB
(#) smiler79 válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Sick-Bastard :
Én ezt használom jellemzóen: SHARP S 201 S06F
(#) smiler79 válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Kicsit több infó kellene, mert így az a válasz, hogy bármi lehet!
(#) smiler79 válasza Baxi hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Azt nézzétek meg, hogy a töltő közvetlen az aksira megy-e?
A másik kérdés, hogy sima olom-zselés aksi van-e benne?
(#) Robi98 hozzászólása Feb 5, 2011 /

Sziasztok! Megkérdezhetném hogy mit jelent a visszacsatolás?

Köszi!
(#) qvasz2 válasza Robi98 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Olvass:
Bővebben: Link
(#) imi84 válasza Baxi hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Ez a baj hogy én sem tudom. Leginkább azon múlik, hogy:
Az érintkezők körül a műanyag burkolat levehető? Mekkora a fémérintkező átmérője? Milyen a kialakítása? Ezekben esetleg tudsz segíteni? Szerintem a műanyag burkolat a legsarkalatosabb.
(#) Baxi válasza smiler79 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Hi, úgy tudom hogy zselés aksi.
(#) brekk hozzászólása Feb 6, 2011 /

Sziasztok!

Tudnátok mutatni pár képet, 3-as osztású próbanyák forrasztásáról? És ha össze akarok kötni két pontot a próbanyákon, mivel csináljam? Kis jumperekkel, és azokat forrasszam oda?

Üdvözlettel: brekk
(#) nedudgi válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Lehet, hogy a DQ, vagy CL jel szakadt, esetleg a tápra húzza valami. Milyen hosszú a kábel?
(#) Balaa16 válasza brekk hozzászólására (») Feb 6, 2011 / 1

Heló!
Ha a 2 pont közel van egymáshoz, akkor egyszerűen forrasztóónnal lehet összekötni. Ha távol van, akkor kis vezetékdarabokkal!
Üdv: Balázs
(#) janikukac hozzászólása Feb 6, 2011 /

Újabb kérdés tőlem :pirul: : Hogy tudom " szinkronizálni " a két tápegységemet. Tehát elakarom érni, hogy a 17 V 500 mA-hoz hozzáadjam a 7 V 400mA tápomat.
(#) csikosgabi hozzászólása Feb 6, 2011 /

Sziasztok. Most tervezek építeni egy 3 fázisú elosztódobozt hangosítás/színpadtechnika betáplálására és védelmére. 3*32A-es rendszer lesz. Szeretnék beletenni egy FI-RELÉT is. Ebben kérném a segítségeteket, hogy hogyan határozzam meg az értékét. Hány mA-es legyen?
Előre is köszönöm.
(#) puporka.fulop válasza janikukac hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Ha a két tápegység sehol sem csatlakozik egymáshoz ( 230 volt kivételével ), akkor sorba kapcsolhatod őket, mint az elemeket. Lásd http://wiki.ham.hu/index.php/Soros_%C3%A9s_p%C3%A1rhuzamos_kapcsol%...1torok
(#) kolyra hozzászólása Feb 6, 2011 /

szevasztok!
valaki megmondaná hogy a tranzisztor tud
fokozatosa kapcsolni vagy úgy kapcsol mint a relé?
köszi
(#) janikukac hozzászólása Feb 6, 2011 /

Igen, ilyet láttam mikor kerestem. Na de elmagyarázod " bénák nyelven ", hogy én is megértsem. Bocsi, csak ezt nem értem.
(#) puporka.fulop válasza kolyra hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Igen. Mindkettőt tudja. Egy hangfrekvenciás erősítőben fokozatmentesen, lineáris módon erősít. Egy számítógépben be/ki kapcsol, mint egy relé.
(#) nedudgi válasza kolyra hozzászólására (») Feb 6, 2011 / 1

A tranzisztor alapfunkciója az erősítés. Ez annnyit jelent, hogy kis bemenő áram(bázisáram) hatására a kollektorkörben nagyobb áram folyik. Ez a tranzisztor egyik jellemző paramétere, amit bétának neveznek.
Következő: »»   1175 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem