Fórum témák
» Több friss téma |
Csak nehogy kiderüljön a végén, hogy jól teszi...
(csinálhatnék egy "költségek és megépítési nehézség vs. frekvencia" táblázatot, az meredekebben emelkedne) Lehet kilowattozni MHz-es tartományban is IRFP450-el 16A-es driverrel, optikai kábellel, de az egy másik kategória... katt: az is haladás, ha valaki egyáltalán veszi a fáradtságot és elolvassa ezt a grafikonokkal és táblázatokkal teli kemény 23 oldalt. Én 10-15kHz-en kísérletezgettem először, ott hallani is lehet a "dolgokat"...
Helló Transztyuszeres!
Ez a kis közlemény (23 old.) igen jól esett. Szemezgetek ezzel a kapcs.táp dologgal, kétszer végig olvastam a topicot, és most újabb homályok kezdenek világosodni. Kérdésem: az UC 3707, és a KA 34063A, használható-e ebben a műfajban. Szerintem pontot érdemelnél a munkádért! Üdvözlettel: Kálmán
Köszönöm a fáradozásodat.Hasznos kis dolog ez a tanulni vágyóknak...
Igen, ez egy nagyon jó könyv. Ha valakit érdekel a belseje is, akkor némi egyeztetés után innen letölthető:
http://oldradio.tesla.hu/index1konyvek.html
Sziasztok! Oszcilloszkóppal hol kell mérnem és mit kell látnom, ha arról akarok meggyőződni, hogy eltaláltam- e az oszcillátorral a rezonanciafrekvenciát, és hogy többé-kevésbé normálisan működik a táp? (Legegyszerűbb félhídról van szó, 1 IC+tápja, 2 FET ,ATX trafó.)
Egy kapcsi rajzot nyomathatnál róla.
Skori-féle portéka lesz ha lesz, csak az IC táplálása külön nyáktrafóval fog történni. -1FET-1szekunder tekercs, meg --1-2 ellenállás. Így biztosabbnak éreztem a dolgot. (Első SMPS-em lesz, ha sikerül megcsinálni .)
Az adatlapjuk szerint használhatók 230V-ról üzemelő tápokban is. (ld.:képek)
A 3707-es félhídhoz, a 34063 flyback-hez. (még nem kaptam rá a pontgyűjtésre)
Üdv m.Apró kérdésem lenne... Kérdés egyszerü ,bár bisztos elhangzot már én még nem olvastam itt.Szóval a skin hatásról szeretném megtudni ,hogy érvényes a szekunder tekercsre is vagy csak a primérre?
Minden drótra érvényes, nemcsak tekercsre, amiben váltakozóáram folyik.
Köszi. Ez gyors válasz volt.Gondolhattam volna.
Ez a rézveszteség nekem kicsit homályos. Nem növekednie kéne a freki növekedésével?
Az igaz, hogy nagyfrekcencián nő a rézveszteség, de kevesebb huzal kell egy-egy tekercsre, trafóra, így az össz rézveszteség csökken. Persze ehhez litzét kell használni.
Idézet: „Egyszer mértem ilyesmit, az 1 mm-es Mzz ( kétszeresen zománcozott ) huzal 1,4 kV-nál átütött. Nyilván a vékonyabbak korábban ütnek át.” Teszteltem 0.1-0.6-os világosbarna trafótekercselő huzalokat és 0.4-es piros(inkább rózsaszín) forraszthatót, meg egy 0.3-as sárga zománcost is. Nemhogy 600VDC-n, de 1,2kVDC-n sem ütöttek át. Ettől függetlenül a szabványos átütési szilárdság vizsgálat a primer és szekunder oldal között az AC 3kV-os "Hi-Pot" teszt. A mikrosütő trafója (MOT) pont ideális a teszthez, csak kicsit veszélyes a művelet!
Nagyon sok mindentől függ, hogy átüt e vagy sem. Pl, a hajlítástól... Hiába bír ki ennyire magas értékeket, nem mernék csinálni belőle pl. push-pullt 300V DC-re. Viszont, azt már járható útnak gondolom, hogy nagyobb teljesítményeknél nagyobb trafó kell, arra kevesebb menet kell, tehát, nem túl hosszú a huzal, amit bele kell tekerni. Ez úgyis litze, bele lehet húzni valami hajlékony szigetelőcsőbe. Utoljára szilikonkaucsuk csőbe húztam bele, 2,5 m körüli hosszúságot, ez 400 szál 0,2-es Mzz volt. ( nem egy egyszerű művelet ) Ha a vasnak elég nagy az ablaka, akkor belefér egy ilyen kevéssé helytakarékos szigetelés is. Ha meg kicsi az ablak, akkor ezzel a sárga szigetelőszalaggal körbe lehet tekerni a litzét és máris lehet a két primert bifillárisan tekerni. Ez sem egyszerű, de ez még egyszerűen megoldható és nem is lesz ( nagyon ) ronda.
Én a 3 x szor zománcozott huzalban reménykednék, ha tudnék szerezni...
Ehhez kell a türelem...
Az a kezdetleges UCC-s push-pull rajz amit egyszer a hegesztős topikba csatoltam pedig úgy volt megcsinálva. A 0,4-es sodrat egyben feltekerve és a végén szétválogatva. Nem tartom követendő példának de láttam működni, 1200V-os IGBT-k voltak benne.
Helló Transztyuszeres!
Köszönöm a gyors megerősítést, én is erre gondoltam, de a sok év kihagyás bizonytalanná tett. A múltkor feltett trafókat szétizzasztottam. Eredmény: ETD28 gap0.2; ETD35 g1.5; ETD39 g1.3;ETD44 nem jött szét a sütőben (míg sült a pogácsa), 1.2mm sodrattal és 10x0.7-es lemezzel van tekercselve! Anyaga M1-67. Ezt talán 1az1-ben lehetne használni.Kösz a választ előre is. Szia:Kálmán
Szia Cimó!
Az általad tervezett LM 319-es rövidzárvédelemnek lehet 7805-ről ref.feszt adni? Merthogy én úgy próbáltam... Csináltam egy TL494, IR 2110 félhidat és ehhez kéne valahogy összehoznom. Első indításra ráadta a 15V-ot a 2110 sd -jére, ezért most ki van iktatva. Erősáramúlag még nem teszteltem, csak a vezérlést szkópolgattam.
Valaki nem tudja e hogy a sg3525 helyettesithető e sg2525 tel az igazság az hogy nekem ezt adták a 3525 helyett a bolban de mig a 3525 ös müküdik addig a 2525 ös csak melegszik s gyújtja az izzót amit a zárlat véget tettem be.Fet nélkül csinálja ezt. Mi lehet a gond??Ezt a meghajtót épitettem meg .Bővebben: Link
Ezen a rajzon a 12 láb -ra pozitiv feszt kapcsolnak a rajz szerint de az adatlapon s más rajzokon 12 láb a GDN .3525 Jól müködik igaz annak fele ága elszált azért vettem másikat
Ha valaki tud valami okosat segitsen .Előre is köszi.
A rajzon amit linkeltél SG3524 van, aminek a lábkiosztása nem azonos az SG3525-el.
Eddig nem SG3524es IC-t használtál, aminek a helyére most 2525 került?
Szia,
mindenesetre a mellékelt rajzon forditva vannak a D4,D5,D6,D7 diódák berajzolva... minimum elektrólitpukkanás... de lehet hogy a fettek is...
Talán valaki hasznát veszi. Bővebben: Link
Tényleg ) Még szerencse hogy azt nem a rajzról néztem
Használhatod! Vagy bármilyen más referenciafeszt is.
Kész lettem az IR2155 tápom nyáktervével. Ez csak teszt lesz, nem végleges. Ötletek jöhetnek, ha lehetne jobb is valahol.
A primer pufferekkel egyforma ellenállást köss párhuzamosan (fesz. osztó), a felsőn 22k van az alsón meg semmi. 120k-330k között szokott lenni a PC tápokban. A 22k egyébként 1W-al fog fűteni, elég meleg lesz a 2W-os is. Ha már nem használsz zavarszűrőt, legalább a PC tápokban lévő 330nF/250V-os kondit tedd bele, valamennyire söntöli a nagyfrekis zavarokat.
Az alsó 1u/250V-ra semmi szükség, de a felsőt is kihagyhatod én sem szoktam használni, de katt is írt már erről nemrég.
Jó lesz ez, alakul, nagyságrendekkel jobb, mint a drótdzsungel...
- A FET-ekre ne 250V-ost tegyél, hanem 400V-ost! - Az IR2155 táplábaihoz közel befér egy 100nF-os MKT. - EMI filtered meg van, ha jól emlékszem a 230V-os oldalra. - a többit hagyd így, ahogy van.
Nem egészen. Az alsó pufferkondin is van egy ellenállás, az adja az IR ic-nek a tápfeszt, pimi javaslatára kicsit kisebb, mint a felső 22 k. Ezt lehet, hogy meg kell változtatni, ha esetleg nagyon elhúzná az osztókondik közepét. Szintén pimi javaslatára került bele a felső 1 µF-os, azért, hogyha mégis nagyon el lenne húzva kondik közepe, akkor ne kapjon egyenáramú összetevőt a trafó. Ha az osztókondi közepe nem megy el, akkor ki lehet venni. Én nem használok ilyet, de ehhez nagyon pontos vezérlés kell, illetve nagyon jó működés. Szerintem, egyenlőre maradjon benne. A másik1µF-osról meg azt írtam, hogy feltétlenül kell bele, különben nem lesz elég feszültséggenerátoros a tápfesz nagyobb frekvenciákon. Még ha az elkók közelebb is lennének a FET-ekhez, az elkóknak akkor is van egy viszonylag nagy ESL-jük, tehát ezt mindenképpen ki kell küszöbölni egy polipropilén, vagy poliészter szigetelésű kondival. Azokból a főáramkörökből, amik feszültséggenerátoros megtáplálást kapnak, ez a kondi csak egészen különleges helyzetekben hagyható el.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |