Fórum témák
» Több friss téma |
Csak egy apró adalék ,a motor teljesítménye is jelentősen csökkenni fog.
Igen,a fizikai törvényeket nehéz meghazuttolni.
Ez a 2010-es ÉVÉ és szabványossági felülvizsgálók könyvéből van!
Ja és a Szabvány nem kötelező, csak ajánlás! A rendelet betartása kötelező!
Szabványossági felülvizsgálati jegyzőkönyvbe mit írsz/írnál, minek felel meg x berebdezés/épület?
Jó mert azt mondom, a szabvány nem kötelező?
Helló!
Na erre a kérdésedre kb. 1- hónap múlva fogok neked pontos választ adni, ugyanis most járok a tanfolyamra! És hidd el nekem is meglepőek a dolgok! Tulajdonképpen olyan hogy szabványossági vizsgálat már nem is létezik, (szinte) Szerelői vizsgálat van! És nem tűzveszélyességi osztályok szerint kell elvégezni ezt, hanem ha 30kW teljesítmény alatt vagyunk akkor a KLÉSZ-t kell figyelembe venni! A szabványossági vizsgálatot meg a szerelői nyilatkozat alapján kellene figyelembe venni! Ez van eddig!
Frankó! És nekünk szerelőknek az új rendeleteket és szabványokat,honnan lehet beszerezni?
Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat.
Szerintem ez is magáért beszél .
A volt főnökömmel mi folyamatosan végeztünk érintésvédelmi, szabványossági, és tűzbiztonsági fellülvizsgálatot a 3. kerület közintézményeiben, és sokat közülük mi javítottunk ki. Évekig elhanyagolták az intézmények. Volt olyan iskola,(!) ahol már az előző jegyzőkönyvben is benne volt egy dugalj fedelének hiánya jelzése. A gyerek bármikor beletenyerelhetett volna. Az iszapkár után rendkívüli ellenőrzést tartottak a tüzoltók, és érdekes módon hirtelen lett pénz a javításukra. Az a baj, hogy a költségeket az intézményeknek kell állniuk, és nem az önkormányzatnak.
Felhívom mindemki figyelmét a következőkre.
9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatról (OTSZ). Ez a rendelet pontosan meghatározza mikor mit kell ellenőrizni. Ez a rendelet kötelezően előírja egyes szabványok alkalmazását. Ebből adódóan az adott szabvány már nem csak alkalmazható, hamen betartása kötelező érvényű.
Sziasztok,
ismerősömnél elfüstölt egy elektronikus 200W/12V halogén előtét bemenő ellenállása. A hiba áramszünet után jelentkezett, gondolom a sok egyszerre bekapcsoló készülék (hűtő, világítás, tv, egyéb apró marhaságok) olyan tranzienst hozott létre, ami neki sok volt. Kérdéseim: 1) Ha ismertek ez ellen védett elektronikus előtét típust, akkor ne olvassátok tovább, és írjátok meg. Köszi 2) Szemmel látható hibát csak az elfüstölt ellenállásnál látok, talán még jó a cucc, ha azt kicserélem és működik, akkor szerintetek hogyan lehetne ezt a későbbiekben megakadályozni? ---> Amire én gondoltam: ------->A) Berakok elé egy biztosítót (mert ugye annak az a neve és nem biztosíték), itt az a kérdés, hogy mekkora áramra méretezzem, hogyha 0.8A a névleges áramfelvétele az előtétnek 230V-on. A bekapcsolási jelenségekhez ezeknél a cuccoknál nem értek. ------->B) Egyéb kész kütyü amit a gonosz készülékek elé be lehet kötni. (pl: bekapcsolási áramkorlátozó - csak ezek árát sokallom) Bármilyen elvetemült ötletet szívesen fogadok Köszönöm előre is!
Ha még érvényben van!
Mert már az sem biztos!
Biztosító biztosíték egy kutya .azok csak egy dologra jók ,az utánuk kötött vezetéken ne történjen tűzeset,illetve a vezetékek ne olvadjanak el.Semmiféle elektronikus alkatrészt nem óvnak meg a meghibásodástól (csak ha az elektronikát úgy tervezték hogy a biztosítónál tovább bírja.)
Sok berendezésben nem is csak biztosítót alkalmaznak, hanem egy jól méretezett ellenállást .Ha bármi hiba van ez ég le . Ha a tranziensek végezték ki akkor esetleg egy hálózati zavarszűrő ( jobb régí PC tápokban van) vagy egy túlfeszültség védett elosztó segíthetne rajta.
Ez még bíztosan érvényben van.
Mi is végezünk felülvizsgálatokat.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem a gyakorló villanyszerelőkhöz, hogy tényleg elavult technika a Mü III-as védőcsővel való villanyszerelés? Mert új céghez kerültem, és az ottani villanyszerelő azt mondta, sokkal gyorsabb gégecsővel a szerelés, mit szarakodok a MüIII-assal. Na már most voltam velük szerelni, és nem tetszett a gégecső. Először is 20 cm-enként be kellett gipszelni, néhol így is kiállt a falból. Én 70-80 cm-enként gipszelek, és általában nem áll ki. Aztán a behúzás úgy történt, hogy felmentek az emeletre, és az előre leszabott csőbe a leszabott vezetékeket az udvarra lógatva belerázták, mert máshogy nem megy bele. Így aztán minden doboznál minden vezetéket kötni kellett, átmenő dobozról nem is hallottak. Én azért a tíz méternyi mosógép, boyler, tűzhely, váltó, csillár áramkört kötés nélkül szoktam a végponttól /kapcsolótól/ az elosztóig /csillárig/ vinni, akárhány dobozon megy is keresztül. Mikor ezeket megvitattuk, érvként hozták fel, hogy nehéz könyököt hajlítani a merev csőre, a gégecsövet meg ott hajlítja, ahol akarja. Hiába mondtam, hogy én meló előtt hőlégfúvón 20-25 könyököt és pipát lehajlítok gyorsan, és az eltérő íveket a helyszínen hidegenhajlítóval elkészítem. Csak a fejüket csóválják, hogy nem nem, a gégecső sokkal jobb. Szerintetek?
Szia! Szerintem keress új munkahelyet! Ne add a nevedet az ilyen munkához. (sok kötés sok hibalehetőség!)
Ahogy te szerelsz az a jó. Gégecsövet ritkán használok.pl.: mennyezeten kefniben.Akkor is begipszelem a végeket és ha a behúzószalag nem megy el,akkor újratábla.Egy főáramkört,mint mosógép,bojler,tűzhely,semmikép nem szakítok meg!
Szia! Te mindent jól csinálnál, ha rajtad múlna a dolog. Mivel (gondolom) csapatban dolgoztok, nagy esélyed volna a társaidat megtanítani az ívek hajlítására. Persze nem lesz egyszerű, de megpróbálhatnád. Neked kellene elöl járni a JÓ példával és a könyököket lehajtani előre (már amelyeket lehet), felajánlva a problémás rész megoldását a munkában. Ha csak egyszer sikerülne rávenned a társakat erre, látványosan lerövidülne a munka ideje, amit erre a tevékenységre fordítottak. Az az aprócska érv biztosan kevés lenne, hogy a gégecsőben a páralecsapódásból eredő vízcseppek megrekednek és vízzsákok alakulhatnak ki a "petyhüdt" szakaszokon. NEM jelentős ez a mennyiség, de számolni kell vele! Nem hiába volt előírás, hogy a dobozba felülről csatlakozzon be a cső. Munkahelyet NEM kell változtatni ilyen apróság miatt, de a ráhatásoddal próbálkoznod kellene. Előbb vagy utóbb meglesz az eredménye. Sok sikert a megvalósításhoz.
Szia! Tökéletesen igazad van,de vegyük figyelembe hogy Piros új a csapatban. Elég nehéz dolga lessz!
Sok sikert neki.
A sima csőben könnyebben elmegy a szalag,de a műanyag a gége csőben is elmegy a műanyag, igaz nem egész olyan hosszan.Nekem a két technológia ötvözése vált be.A kanyarok száma,egyenes szakaszok hossza dönt .A gerinc mindenképpen védőcső,max a lámpákhoz ,nagyon kanyargós helyekre gégecső.
Ha nem megy el a szalag akkor egy porszívó ,hungarocell golyócska meg némi spárga segíthet.
Igen! Vannak trükkök.Nekem egy antik lámpát,úgy sikerült átvezetékelni hogy: Csapvízzel átfolyattam cérnát,cérnára damil,azt rá a vezeték.
De egy új építésű háznál,el kell mennie a behúzószalagnak.Ha nem megy el,nem jó az alapszerelés. Nincs pórszívó!
Szerintem mindkét védőcsőnek van jogosultsága.
De én már inkább a MüIII at választanám a külső és belső átmérő aránya alapján. Most szereltem egy kis lakást kb 40 könyök ment be. Ebben már benne van a gyengeáram. 13,5 és 16 os cső a megengedett áramkörök száma betartva. A gipszelés is könnyebb. A behúzás is. De mondjuk egy kapucsengőhöz a kapuig acélhuzal és gégecső. Láttam már a neten olyan gégecsövet amibe előre be van húzva a megfelelő számú vezeték. Na az érdekes lehet. Valakinek vélemény a SYMALEN csőről?
Ez a legnagyobb ötlet mostanában, kőművesálló csövezést tesz lehetővé!
Tetszik ,csak a padlófűtéscső,a vízcső,meg a küszöb a probléma.(meg az előrelátás teljes hiánya.) Sokszor akkor sem tudják hova kell áram amikor már kész a ház.
Mellékesen az aljzatbetonozásnál is eléggé sérülékeny ,később nehéz bővíteni javítani.Mennyezeti lámpához szerintem jó (bár oda a gégecső is jó lehet) ,valamint a másképp nehezen elérhető falszakaszok megközelítéséhez esetleg.
Szia, nekem 1x volt gondom, hogy sérült a Symalen betonozás alatt. Pont most készül egy munkánk, ahol minden külső fali nyílászáró plafonig megy, hát ott nincs nagyon mit tenni, hegyekben megy a symalen.
Hali! Kőművesálló cső nem létezik! Ha csak nem acélból van. A symalen cső aljzatba való. Ha falba szereled,nyisd ki a pénztárcádat.
Szia!
Csatlakozom az előttem szólókhoz. Neked van igazad. Az a jó, ahogy te csinálod. Az szeret gégecsővel dolgozni, aki nem tud könyököt hajlítani! Ne add fel. Sok sikert!!!
Én annak idején, amikor családiházakat szereltem, síkport -ha épen kifogyott sima púdert- használtam behúzásnál. Próbáljátok ki álom könnyű. /Egy kis dobozban tartottam, egy 25-30cm-es csődarabba felvettem 1-2 cm-nyit és egyszerűen beillesztettem a poros végét a csőbe és befújtam./
Akkor még nem volt gégecső, legalábbis nem erre a célra, igy mindent sima csővel szereltünk, max födémnél MM-fal vezeték
Szia! A síkport lecserélte a szilikon spray.
A szpré nem megy végig egy 6-8m-es szakaszon, a síkpor viszont tovább is elmegy.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |