Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Hali,
Én nem vagyok egy nagy szaktekintély, de azt gondolom, hogy GU-81-el nem igazán tudsz 1 méteres szikrákat csiholni. Legalább is én még nem hallottam ilyet. Szikraköz nem kell a csöves meghajtókba, ha csak nem túlfeszültség vedelem miatt.
Akkor milyen teslával sikerülhet?
Valószínűleg szikraközössel vagy félvezetős meghajtással. Szerintem.
Ha van szakadáson a secunderben mit ajánlotok ,hogy
ne szikrázzon a forrasztásnál, ![]() ![]()
Köszi! Majd, ha valaki tud tegyen fel kapcsolási rajzot. És motot hol lehet venni?
Azt, hogy ott bonts le egy menetet, hogy rendesen meg tudd forrasztani és minél kisebb legyen a forrasztás. Arra szigetelő szalag és 3 réteg lakk. Ha Skori teslája ez így jó lesz. (vagy új tekercs)
Egy teljesen új szekundert ajánlok
![]()
én úgy csináltam , mivel még nem végeztem a tekeréssel ezért alá tettem egy kis papírt így később közéférek
am thx és kb mennyi a megengedhető szakadás? ![]()
2 mikrosütőtrafóssal, ha ügyes vagy.
A képen 2 trafóval hajtottam, bár szanaszét voltak a kábelek, ez csak teszt volt.
Köszönöm szépen! És milyen feszültségű a motnak a primer és szekunder tekercse? Ezeken a fotókon hány mA-es mot van használva? Motot honnan vegyek? Te vetted vagy tekerted a motot? Ha nem tudok szerezni tavaszi nagy takarításkor kukázok. És kapcs rajzot kaphatnék?
230/2100VAC, mint minden MOT. Ezek 700W körüli trafók, a kisebb fajta. A fotón maxon volt hajtva, kisebb feszültségen nem működik a forgó szikraköz sem, 4,2kVAC legalább kell hozzá.
Tekerni motot? Ez rossz vicc. A többi kérdésedre: aki keres az talál.
Bocs letöröltem amit írtam,mert rajz lemaradt. Ezt írtam: A két alap kapcsolást megvariáltam. Ez így jó? És melyikkel jobb? Na itt a két kép. És melyik jobb? Wolfram szikraköz kell igaz? És tekercs adatokat megadod? az itteni leírásban lévő primer és secunder jó lenne az én teslámhoz?
Idézet: „Ez így jó? És melyikkel jobb? Na itt a két kép. És melyik jobb?” Egyik sem jobb, a rezgőkör mindkét esetben éppen ugyan úgy sorosan kapcsolódik, a párhuzamos szikraközt szokták AC meghajtáshoz használni, bár én mindig a kép2 rajzon látható elrendezést használtam. Wolframot érdemes használni, az kevésbé fogy. A lényeg, hogy forgó legyen. Tekercs adatokat számold ki winteslával. A leírást ha elolvasod, 4 trafóval van kialakítva, így az az elrendezés nem jó, ha 2 trafót használsz. Most saccra 1000 menet 100-as átmérőn 0,5-ös huzalból. Ha ennél kisebb az induktivitás az nem baj, ez a meghajtás csak nagy kapacitásokkal működik, amit láttál a képen tetőkapacitást, és emellé 2 trafóhoz legalább 80nF-os primer kapacitást érdemes használni, 4-5 menet spirál (vagy akár helikális) primerrel, ami 4-es vagy 6-os rézcső, 0,5 centi körüli menetemelkedéssel.
Akkor inkább én is 4 motot használok.És,hogy kell bekötni?Primerek párhuzamosan,secunderek sorosan, nem? És akkor végülis a kép2-őn jó a kapcs csak a trafók máshogy. És akkor az egész tesla mehet úgy mint a leírásbban (secunder, primer, kondenzátor, szikraköz, tetőkapacitás) ? Ezt a WinTeslát nem tudom, hogy kell használni. Csak annyit tudok, hogy 1 méteres szikrát akarok(nem tudom milyen értékekkel számoljak és, hogy mi micsoda).
A trafókat olaj alá kell tenni, 4 esetén már mindenképpen, különben átüt a primerre. Illetve a hűtési szempont sem utolsó.
Winteslát meg kell tanulni használni. Van help, van szótár, van minden. Helyetted nem fogja kiszámolni senki, sem megépíteni. Googlével is nekieshetsz keresgélni, nem lesz semmi bajod tőle.
A neten találhatsz dögivel rajzokat meg építési leírásokat, csak keress rá. MOT-ot vagy valami lomtalanítás során lehet szerezni, vagy Vaterán érdemes nézni.
Ha még csak most ismerkedsz a témával ajánlott valami kisebb teljesítményű cuccal kezdeni, pl. a Skori féle félvezetős Teslával.
Sziasztok, multkor csináltam egy Sprint-layoutos nyáktervet a 12V-os Skori teslához. Hátha jól jön még a kezdő teslaépítőknek, ezért felteszem. Meg még nem építettem, most akarom majd megcsinálni mégegyszer. A tranzisztorok azért vannak ilyen távol, mert ilyen furatú hűtőbordám volt otthon.
Skori 3-as mini teslájába jó az 5.5-es csévetest ?
csak ez van itthon igaz hogy kb 60-asat ír
BigBlaster: Már építettem 12v-osat és 24 voltosat.
Collector: Találtam kapcsolást. Megrajzoltam szebben, de így is két variáció van. Melyik jobb? És akkor építhetem az itteni itteni adatokkal? Mert végülis nekem is 4 motom lesz. És Teljesen olajba kell őket tenni? És minek kívül belül lakkozni? Kívülről, hogy arra tapadjon a huzal? És nélküle is lehet? A primer védő gyűrűt kell valamire kötni vagy csak vezeték nélkül kell oda? Jaksi: Nekem is van tervem. A sima rajzból kiszedve alkatrészek és átkötések. Ha kell majd küldöm, mert nem tudom feltenni ide. Ja és az átkötéseket nem lég kötéssel kell csinálni hanem másik színnel.(pirossal)
Szerintem jó. De nem azt írtad hogy már tekertél egyet?
de azt elrontottam
Ha pont azt akarod megcsinálni, amit én, lehet másolni, de akkor mindennek stimmelnie kell. A huzal 2x-esen legyen zománcozott. Szigetelni epoxy, vagy sztirol gyantával kell, más nem jó.
A szekunderköri föld az teljesen különálló kell, hogy legyen! Külön kell valami nagy felületű kábelen a legrövidebb úton a földbe vezetni. Egy kemény rézcsövet leütsz a földbe 30 centi mélyen, az lesz a szekunder oldali földpontod. A trafókat teljesen olajba kell meríteni (mi értelme lenne félig tölteni?). Forgó szikraköznek legalább 800bps-t kell tudnia, hogy tudd hangolni.
Duplán zománcozott huzalt hol lehet venni ? Láttam egy nagy tekercset egy képen, de nem tudom hol vetted
![]()
A 2-nél több trafó esetén simán sorbakötve nem lehet bekötni a földet. De ha te ellenütemben járatod a trafókat, akkor lehet (-4kV +4kV). De az kevésbé fontos. Védő szikraköz pedig kell még a kondival párhuzamosan.
Idézet: „Ja és a pvc csövet honnan vegyem? OBI-ba van ekkora?” Elmész, és megnézed. Wolframot hegesztőboltban tudsz venni, gyantát a Noviánál, huzalt a Villértnél, rézcsövet és aluflex csövet klímaboltban vagy vasboltban vagy esetleg épületgépészeti boltban. Csak dobozba, és olaj rá, de majd meglátod, hogy ez mennyire körülményes lesz. Jó, hogy nem sütőolajat akarsz rögtön ráönteni, maradjunk a trafóolajnál. Ezt egy kissé nehezebb venni, de aki keres az talál.
Köszi! Akkor a trafó nem lesz földelve. De attól még a tekercs szekunderének alját földelni kell ugye? És épületben hova földeljem? És a villértben ha jól tudom csak nagy tételben adnak huzalt. Jól tudom? És amit ott veszek az már dupla zománcos? Ja és azt írtad, hogy mindent le kell utánozzak, hogy működjön a dolog rendesen. A MOT-nak is ugyan akkora kell legyen a teljesítménye?
Épületben sehova. Gondolom nem panelba akarsz ilyet az egyik lakásban csinálni.
Motból lehetőleg egyformák legyenek, 4 kisebb vagy 4 nagyobb.
Nem panelba akarom. De a legtöbb kép egy pince szerűségben van. Van egy nagy lyuk ahová földeled a dolgokat?
![]()
A pincéből az ablakon keresztül ki van vezetve a földelés.
Válasz:használd a topic keresőjét..!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |