Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   217 / 607
(#) ptesza válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Ki lehetne hajtani teljesen a hidat. De az már eléggé hangos lenne , szabadtéren is. Ha ennél több kell akkor több darab 7293 párhuzamosításával is meg lehet oldani a nagyobb teljesítményt.
(#) ptesza válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Vékony csillám lemez.
(#) Lacko12 válasza ptesza hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Szia!
Értem a hangszórót mennyire lehetne kivezérelni a hidalt tda 7294-el körülbelül?
Mert inkább ezt a hidat csinálnám meg csak azért kérdem mert ha meg kevés lenne a mélynyomó hajtásához akkor meg fölösleges megépíteni!
(#) kistotti01 válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Hello!!
Ezt így előzőleg megítélni nehéz, hogy mennyire hajtaná ki azt a mélynyomot. Az nagyon sokmindentől függ(het). Igazából, azt akkor tudod meg 100%-ra, ha hallod, illetve látod. Meghajtani meghajtaná becsülettel, és az erősítőt is kitudnád hajtani az biztos, csak kérdés, hogy hova kell ilyen hatalmas hangerő. Ha lakásba akarod hallgatni, akkor bőven elegendő lesz ez az erősítő párosítva azzal a mélynyomóval, de még szerintem szabadtérre is elegendő lenne mélynek. De ha kevesseled akkor persze választhatsz ennél nagyobb erősítőt is. A döntés rajtad áll. De minél nagyobb az erősítő annál nagyobb trafó, illetve hűtés kell, de ez már csak részletkérdés.
(#) Bassmester válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Az attól függ, hogy mennyire sikerül jó dobozt tervezni hozzá. Olyan doboz kell neki, amelyben a mechanikai terhelhetőség lehetővé teszi, hogy a 200-250W-os csúcsokban se lépje nagyon túl az Xmax-ot. Magasabb damping faktorral bíró végfokkal könnyebb volna kordában tartani a hangszórót 200W felett is.
(#) ImiDj válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Hát hogy kielégitené az elvárásaidat azt nem tudom,de baromira szólna az tuti.Nekem ilyen van Kappa pro 15 és hát ki vezérlem elég jól(szerintem)mert van egypár plusz Db a mély frekin.Én 2 utasban használom.De ha mélynek akarod használni akkor ajánlom hogy 4 sima véget készits és ugy fázist forditasz 2-nek.Én ezt használtam 1xTl 072 vel megoldva a 2 csatornának.Remélem segitettem,de ezt te kell eldőnsd,mi jó neked Van sima hid erősitőm is és a mélyek nem olyan űtősek mint a másiknak persze sokat fűgg az elővégfoktól,hangszin,stb Szilveszterkor két Eminence Delta 15-őt hajtottam egy sztereó hiddal(alapkapcsolás hidal) és nem volt panasz a mélyre sem pedig a trafó a hidnak 300-350W.Még tul hangos volt,lejebb kellet vegyem,most a Kappa Pro sokkal szebben megy,mélyebben is szól(legaláb is nekem ugy tűnik).Ez az én kis véleményem,ha kérdésed van irj.Ha mélynyomónak akarod használni ajánlom az LFA jelzőkel rendelkező hangszórókat.
(#) Lacko12 válasza ImiDj hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Szia!
Köszi szépen a hozzászólást ez legalább segít az előrelépésben! Természetesen csak mélynyomónak szeretném használni!
Mivel még nincs tapasztalatom annyira a különböző hangszórókkal ezért nem nagyon tudok válogatni ezért is adok mások véleményére de ebbe az is közre játszik hogy mindenkinek más mély jön be más hangkártyáról vagy műsorforrásról hajtják szal sok a tényező!
Szerintem maradok a sima hídnál + jó erős tápegység hozzá és a nyomónak meg a ládáját tisztességesen meg csinálom!
Köszönöm szépen a válaszodat!
(#) Bassmester válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Túlnyomórészt a ládán múlik a sikered. Azt kell nagyon jól megtervezni, kivitelezni, majd impedancia méréssel behangolni.
(#) Lacko12 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Értem köszönöm szépen a segítséget!
(#) Gyozo92 hozzászólása Feb 5, 2011 /
 
Készítettem alu vezetősínből egy tönk alátétet, és kipróbáltam. 4 ohmon 30 voltot adtam a TDA7294es hídnak, és aktív sub szűrővel teszteltem.
Hát nem kellett bekapcsolnom mellé a fűtést... Ventilátor nélkül egész biztosan túlfűti magát. A borda és a tönk közé pasztával bekent sütőpapír került, sajnos rögtönözni kellett, ezt találtam. Kár, hogy nem vezeti a hőt De majd kiváltom valamivel. Nem tudtam kihajtani, egyből hőmegfutás. De inkább csak az IC lett hirtelen meleg, a tönk kicsit megkésve csak.
Jó ez a híd, de a hűtésével úgy érzem lesznek gondok. Amennyivel drágább egy fetes, annyival könnyebb hűteni.
Holnap teszek fel képeket, szépnek szép, kár, hogy eddig csak radiátor volt
(#) Zosi hozzászólása Feb 6, 2011 /
 
Ismerős a hűtés probléma én is sokáig elbíbelődtem még jó nem lett.
(#) Gyozo92 hozzászólása Feb 6, 2011 /
 
Így készítettem el, jó masszív tönk. Mindenhol szépen csiszolva, az érintkezési felületeknél is, az IC hátulja is.
(#) Zosi válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Szép. De a sütőpapír semmi hőt nem ad át szinte. Én inkább a bordát szigeteltem a doboztól és így nem kellett hűtőtönkel babrálni. Nem egy meg nem kettő hűtőtönköt csináltam de az valahogy nekem nem ment úgy ahogy kellett volna mindíg volt valami baja. De így az íc közvetlen a bordára és a borda szigetelve tökéletes és a hűtése is kiváló.
(#) Bassmester válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Ha egy ekkora tönkön túlmelegszik az ícé akkor lehet hogy nem sikerült túl jóra a hőátvitel. Ne használj kemény, beszáradt pasztát, mert rosszabb mint ha ott sem lenne.
Nekem 28V-on 4 Ohm -os műteherrel 150W-ig bírta tartósan szinuszban.
A sütőpapír valóban nem erre való, de egy ekkora tönknél bírnia kéne a cuccnak legalább fél percet csutkán.
(#) Gyozo92 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Fél percet bír, de nekem csutkán kéne tartós üzemben. Ha hidegen indítom, akkor 1 percig is húzza. A cél 40V 8 ohmon 200 watt. Ezt kéne bírnia. A paszta nem beszáradt, de elég sűrű. Kb egy hónapja vettem. Kiveszem a sütőpapírt, lehet, hogy az a bűnös.
(#) Bassmester válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Ha az alusínen vastag az oxidréteg (eloxált), akkor csiszold le. Sütőpapír helyett inkább ilyet használj. Nem olcsó, de ha jól beosztod akkor elég néhány végfokra.
(#) Gyozo92 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Erre gondoltam én is, de elég drága. Inkább megpróbálom úgy, ahogy Zosi kolléga írta, hogy kiveszem a szigetelést közüle, és inkább az egész bordát szigetelem el a háztól majd. Most megtoldottam egy 24 voltos ventilátorral, most még sütőpapírosan is hideg maradt.

Az alu sít vastagon pirosra volt festve, úgyhogy a csiszolás nem maradt el
(#) Dióda válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Jól teszed szerintem mert az enyém is kopaszon van a bordán bár az a sima sztereó. A szigetelő alátétekkel nekem is meggyűlt a bajom mert valahogy nem bírta eléggé gyorsan átadni a tok melegedését a bordának így az ic füle egyből felforrósodott és a borda meg még hideg volt. Most egy p4-es procihűtőn van ventivel megtámogatva és nem tortyog be a védelem mert fémesenn kapcsolódnak egymáshoz viszont a bordát kellett elszigetelni mindentől de ez egyszerűen megoldható. Ergo rá kellett jönnöm hogy ezt a végfokot egy olyan dobozba tenni amiből a borda a szabad égre néz és testen van nem célszerű szerelni pont az elszigetelési gondok miatt.
(#) Gyozo92 válasza Dióda hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Rátettem a 400 wattos kapcs tápomra ami 40,5 voltot ad és nem esik rajta a feszültség. Ezzel próbáltam, és ventivel egészen jól megy. Igaz nem hajtottam csőre, mert fellázad a család, de ez sem fog elmaradni, vagy majd műterhelésen. Ha a venti hidegre hűti a bordát, akkor jó a hőelvonás, viszont megfigyeltem, hogy ha egy bizonyos hőmérséklet fölé emelkedik a borda hőmérséklete, akkor már nem vonja el elég gyorsan a hőt, és ebből egyből következik a hőmegfutás.
Az IC termikus védelméről van tapasztalatotok? Én még sose engedtem addig melegedni, őszintén szólva nem igazán bízok benne, mert egy garnitúrát már megsütöttem. Pedig sok helyen olvasom, hogy biztonságos, mert egyszerűen leveszi a teljesítményt, és ha visszahűlt, akkor újra indul. biztonságos és túlmelegedés? nem is tudom
(#) Zosi válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Ahogy gondolod de ha szigetelés meg hűtőtönköt is kihagyod több okból is jobb szerintem pl.1 Olyan bordánál tuti hogy jó lesz a hűtése ventivel. 2 Nem kell a hűtőtönkkel babrálni. 3. Szerintem szebb hűtőtönk nélkül. 4. Nem kell alá ez a drága szigetelőlap. 5. Könnyebb a bordát a doboztól szigetelni. Jó munkát! Felteszem az enyém hogy van elszigetelve bár pár oldallal előbb ott van de remélem nem lesz gond. Lemaratott nyákkal összefogtam a kettévágott bordát majd a két oldalánál is ezt alkalmaztam a dobozon voltak lyukak és oda fel bírtam csavarozni meg van ugye emelve így a borda nem éri el a doboz alját és semmi mást sem. A venti csavarokra tettem szigetelő szalagot hogy ott se még véletlenül se tudjon fémesen összeérni.
(#) Dióda válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Nekem amikor elkezdett túlmelegedni akkor elkezdett tortyogni (rusnyán torzítani).

Viszont arra is rájöttem hogy a bolondjának a teljesen hideg borda sem tesz jót így szerintem egy hőfokra szabályzós ventimegoldás kell rá.
Ha a bordát túlhűtjük akkor a tokban lessz egy megfutása belül és akkor szerintem pukk.
Ráadásul ha hull hideg az egész akkor a hangja sem olyan mintha egy picit (mondjuk kézmeleg) langyosabb a borda. Hogy miért azt nemtudom de én ezt figyeltem meg.
(#) Gyozo92 válasza Dióda hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
igen, de a tönknél megfogja a teljes hideget.
(#) Gyozo92 hozzászólása Feb 6, 2011 /
 
Rátettem a kapcs tápra, és megjárattam műterhelésen. Nem hajtottam ki teljesen, viszont a hajszárítóból bontott 8 ohmra vágott cekasz nyomot égetett a sámliba A 24 voltos ventit 12 voltról járattam, így kímélő üzemmódon, így kialakult a főmegfutás. Pedig kivettem a sütőpapírt közüle. Egyszerűen képtelenség BIZTONSÁGOSAN hűteni. Már arra is gondoltam, hogy bemerítem egy olajos hordóba
Attól félek, hogy ha bedobozolom, egyszer csak majd megadja magát egy partyn, ahol magyarázzam meg a népnek, hogy miért csak a subok szólnak. Mert azok fetesek?
(#) ptesza válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Tartalék erősítő nélkül ,még házibulit se kezdj el.

A másik dolog: Nagyon gondosan kell kialakítani az olyan felületeket amik hőt közvetítenek. Legjobb síkba csiszolni , egy vastag üveglapon a bordát. De azért az IC-t is lehet ellenőrizni. Az is lehet ,hogy a hűtőpasztáddal van a baj.


Mod: Van itt valahol egy cikk a He-n ,hogy hogyan is kell hűtőbordát méretezni.
(#) Gyozo92 válasza ptesza hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Van természetesen tartalék erősítőm, egy gyári Ágotám, ami hasonló teljesítményben van. A subra is van tartalék, de alég kellemetlen, amikor egy erősítő megadja magát éles bevetésen.
Ilyen hővezető pasztám van, nem régen rendeltem. A felületeket egymáshoz csiszoltam, még az IC hátulját is, mert oxidréteg volt rajta. Legnagyobb finomságú csiszolóval végeztem, amivel a nyák lemezeket is szoktam.
(#) reloop válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Nézegetem a szomszédölőt, vannak a tápon 100 nF szűrőkondik? Én már sokszor gerjedtem emiatt, volt is meleg rendesen.
(#) Bassmester válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Márpedig lehetséges "biztonságosan hűteni" :yes:
Nem lehet hogy esetleg túlhajtottad a műterhelésen?
Csak addig szabad hajtani, amíg alakhű szinuszjelet látsz.
Ha (már) négyszögjellel hajtod, akkor a nagyobb kitöltés miatt nagyobb lesz az effektív teljesítmény is, amit már sehogy sem tolerál az ícé akárhogy is hűtöd. Nem írtad hogy hány voltot adott le a 8 Ohm-os műteherre. Ha PWM tápról járatod, akkor +/-36V -ot állíts be a tápon.
(#) Kovidivi válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Nem adja meg magát a TDA7294, maximum tortyog, vagy elnémul. Megszüntetve a problémát, újra csatasorba lehet állítani.
(#) David 3g hozzászólása Feb 7, 2011 /
 
Sziasztok! Az lenne a problémám hogy van egy TDA7560 IC-m bekötöttem mindent ahogy kell ,de a Stand by -al nem tudom mit csináljak ha jól értelmeztem 3V -al kapcsolni kellene , de nem reagál semmire az IC Nem is súg , de néha melegedik és eléggé Mi lehet a gond?
(#) reloop válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Kicsit szokatlan lett, de csábított a ventillátor furattávolság és a bordaköz azonossága. Ez a sündisznó borda lehetővé teszi, hogy tartósan velőtrázó hangerőn rajta tartsam az ujjam az IC-n. Esélyt sem kap thermikus leszabályzásra.
Következő: »»   217 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem