Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   733 / 2523
(#) reloop válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Kellő várakozás után kéne egy olyan bekapcsolás ami közben hozzáérsz ahhoz a vezetékhez amelyiket a némítás miatt lekötöttél. Ebből megtudjuk, hogy a némítás vezérlője jó-e még és ha igen, bekapcsolásnál segít e valamit. Kisebb lesz-e pukkanás?
(#) Jaksi hozzászólása Feb 9, 2011 /

Sziasztok, kérném valaki nézzen rá erre a nyáktervre, hogy jól csináltam-e meg.
(#) kistehenke hozzászólása Feb 10, 2011 /

Tiszteletem szaktársak!
Érdeklődnék hogy ismeri valaki a következő panelt? Egy studio 3000a erősítőben van. Konkrétan arra lennék kíváncsi hogy a két rózsaszín ellenállásnak mekkora az értéke ? Ami most ott van az 100k. A végtranyók bázisa és a kimenet közt vannak.
(#) Flatlander válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Majd megnézem ahogy ráérek.Működni biztosan működik a bemenetválasztóknál és a bekapcsolónál,de ha jólemlékszem attól még ugyanúgy pukkant.
(#) reloop válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Nagy csodát nem várok, a rajzon levő alkatrészértékek szerint elég lomhán indul a némítás. A pukkanás java részét a hangszínszabályzó fokozat éledése állítja elő, ebből hátha lecsippent valamit. Apámnak volt ehhez nagyon hasonló Videoton rádiós-erősítője, arra emlékszem, hogy az is pukkant de nem zavaró mértékben.

Hát a némítás az olyan hogyha bekapcsolom és a gombon hagyom az ujjam akkor addig teljesen csöndbevan az erősítő,de szerintem a pukkanás ugyanúgy marad bekapcsolásnál.Hát ez elég szépet szól ezért is idegesít kicsit....szerintem valami kondi baja lehet mert ha felvan töltődve egy ideig ki be kapcsolhatom nemad semilyen hangot csak ha egy pár órát kivan kapcsolva és utána be.
(#) reloop válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Nem nagy beruházás néhány elkót lecserélni.
Elvárjuk például, hogy a bekapcsolás pillanatában a VC 04 (4,7uF) és a VC 44 (47uF) hasonló idő alatt töltődjenek fel.
Közben gyönyörködöm abban, hogy a vidisek előre tették a hangerőszabályzót: a hangszín három tranzisztorának zajából egy árva dB se megy pocsékba.
Még egy kísérlet, hogy közelebb kerüljünk a puffanás forrásához: van hatása a pukkanásra a rumpliszűrő (bakelithez mélyvágó) bekapcsolásának?
(#) BNT válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Köszi a segítséget, csak az a baj, így nekem nem egészen világos, hogy pontosan mit hova kéne kötni. Ha megtennéd, hogy egy kapcsolási rajzba (pl ezek valamelyikébe:TDA1554 kapcsolások) eltérő színnel berajzolod a dolgot, vagy megrajzolod az általad elképzelt kapcsolást, azt megköszönném, és még a hónap folyamán közölném a kísérlet eredményét. Ha erre nincs időd, azt is megértem.

Kutatgattam közben olcsó, nagy teljesítményű erősítő után, és elkezdtem megbarátkozni a +- tápos megoldással.

Bővebben: Link

Ez például elég baráti árnak tűnik egy 200W-os végfokhoz képest. Az lenne a kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy elegendő-e megvenni hozzá a +- tápot, vagy ahhoz még kell gratz-híd, vagy esetleg további bonyolultabb kapcsolás, hogy ezt az erősítőt meghajtsam?
(#) reloop válasza BNT hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Üdvözöllek! Elmagyarázom az Általad hivatkozott rajzon.
Vedd a baloldali kapcsolást, töröld róla a hangszórókat.
A hatos lábhoz rajzold be úgy a hangszórót mint a jobb oldali ábra hatos lábán van.
A tízes lábhoz rajzold be úgy a hangszórót mint a jobb oldali ábra tízes lábán van.
Végül rajzolj egy hangszórót amibe a nyolcas és a tizenkettes lábról jönne a vezetékek.
Így tiszta?

Milyen szűrű ezt nemértem?
(#) kadarist válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Szia!
A rumpliszűrő, vagy angolul "subsonic filter" a lemezjátszók dübörgés-zaját hivatott szűrni.
(#) Flatlander válasza kadarist hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Helo!

Köszi Akkor gondolom a high és low filterre gondolt reloop, még egyszersem használtam ezeket
(#) Flatlander válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Amugy olyan lehetséges hogy ennek az erősítőnek elkell érnie az üzemi hőfokot és csak akkor jó?Ha hidegen nagyobb hangerőn elég torz nemnagyon lehet hangosan hallgatni,kb fél óra múlva teljes hangerőn is tisztán és szépen szól.Lehet azért mert bemelegszik?
(#) reloop válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Jó estét Flatlander! Mit reagál az erősítőd, ha a low filter be van nyomva bekapcsoláskor?
A hidegen torzító erősítőknél meg szoktam növelni a végtranzisztorok nyugalmi áramát. Csak körültekintően szabad hozzányúlni, mert le is lehet vele égetni a végfokot.
(#) Flatlander válasza reloop hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Helo!

Még nemvolt időm megnézni majd kikapcsolom és várok vele 1-2órát és megnézem.Ez nemtorzít hidegen vagyis nemúgy hogy hallgathatatlan csak bemelegedve sokkal többet bír,de mind1 végülis ez nemnagyon zavar.
(#) Flatlander hozzászólása Feb 11, 2011 /

Lenne mégegy kérdésem.Némelyik végfokban szokott lenni beépített limiter.Ehez tudna esetleg valaki rajzot küldeni vagy létezik ilyen? Kellene nekem egy limiter,de általában ez egybevan építve a processorral ami nekem fölösleges,és nem is olcsó összeg,ezért akarok inkább építeni csak limitert.Előre is köszi
(#) BNT válasza reloop hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Köszi szépen, ez így tiszta
(#) Flatlander válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Megnéztem az erősítőt ha a low filter bevan kapcsolva sokkal kisebb a pukkanás bekapcsoláskor szinte majdnem semmi.
(#) reloop válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Akkor a végfok része rendben!
A hangszín áramkörből jön a pukk. Kérlek próbáld még meg mikor ráérsz, a némító vezetéket a bekapcsoló gombhoz visszakötni.
Ha ez nem segít, következik a hangszín éledésének lassítása. Ha van egy kb. 1000 µF kondenzátorod, ami legalább 40 V feszültségtűrésű és szeretsz forrasztgatni írjál.
(#) gery1212 hozzászólása Feb 12, 2011 /

Sziasztok
Olyan kérdésem lenne, hogy neki álltam építeni egy erősítőt. A lelke egy TDA7377 ic. De nem tudom hogy a standby\mute lábat hova kössem. Tudna valaki segíteni benne.
Előre is köszönöm
(#) Gyozo92 válasza gery1212 hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Szia!
Ez a lágyindítója az erősítőnek. Általában elég rövidre zárni a pólusait az indításhoz.
(#) Flatlander válasza reloop hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Rendben akkor majd megnézem és szólok.
(#) nasgoon hozzászólása Feb 12, 2011 /

Üdv!
Valaki tud nekem egy nyáktervező programot, ami ingyenes, és magyar?
(#) djgombi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Ez pontra menő kérdés?
(#) nasgoon hozzászólása Feb 12, 2011 /

Hanszínszabályzó egyszerűen. Ha kell valakinek:
(#) szamóca válasza nasgoon hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Ez önmagában így nem használható semmire!
(#) kadarist válasza szamóca hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

De miért nem jó? Van neki csillapítása, de attól még működik.
(#) nasgoon válasza szamóca hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Bocsi...
mentésnél lemaradt a fele :no:
(#) kadarist válasza nasgoon hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Ez nem 3 sávos
(#) skero válasza nasgoon hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Nem az ic után lenne érdemesebb az a hangerő?
Következő: »»   733 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem