Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1184 / 3999
(#) janikukac hozzászólása Feb 10, 2011 /

Egy ellenállás elromolhat, ha sokáig melegedik?
(#) puporka.fulop válasza janikukac hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Csak funkciót vált. Lehet belőle biztosító; fénykibocsátó ellenállás, azaz izzó; vagy gyutacs
(#) janikukac válasza puporka.fulop hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Ezt most nem értem :pirul:
(#) blackdog válasza puporka.fulop hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

És szalonnaszelet sütő is lehet belőle

Attól függ mennyire melegszik és mi a szerepe az áramkörben. Esetleg rajz, hogy tudjuk miről beszélsz?
(#) Inter-face válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Üdv ismét!

Megvolnék az összeírással

A mintázatot többszöri megtekintésre, frames léptetésben írtam össze. (Csatolt XLS)
A "vezérlő" kivitelezésénél számomra elsődleges a helytakarékosság (cm).
Ezért bárminemű ötlet jól jön. A ledekhez már a hozzájuk tartozó feszültséget kellene eljuttatni vagyis az ellenállások stb. ezen a panelen kell helyet kapjanak!
A 11 led lehet 12v-os az csak nekem is egyszerűsíti a megoldást. De sajnos ilyen ledsorból nincs.

led-list.xls

(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Csak azért kérdeztem, mert kiforrasztottam egyet, és sokat melegedett, meg lekaprtam egy picit a bevonatát.
(#) puporka.fulop válasza janikukac hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Tehát nem a rajta átfolyó áramtól, hanem forrasztástól. Én még nem forrasztottam olyan sokáig, hogy tönkremenjen. Nem illik megkaparni, mert a vezető réteg általában közvetlenül a festék alatt van, lehelet vékony és könnyen átkalibrálhatod. Most már mindenképpen mérd meg az ellenállását. Neked most nem iskolában kellene lenned?
(#) janikukac válasza puporka.fulop hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Köhöm. Ok. De, majd oda megyek nemsokára Amúgy megvan az 1.2 k OHM
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

[off]
:eek2: Te Janika te nem vagy gyenge... :whistle:
(#) cipoce válasza airsound hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Köszönöm!

Na én ezt a kapcsolást néztem ki kijelzésnek már majdnem kész van, csak ültetni kell.
Egyetlen kérdésem
Tápellátást hogyan tudok neki csinálni? A GND, és a -5v az ugyanaz?
Vagy kettő 5 voltos sKapcs. rajztabilizátorral kell megoldani egy 12v-os trafóról?
(#) djhua hozzászólása Feb 10, 2011 /

Udv ! Nem tud valaki egy : BR A928A - tranzisztorra ... egy helyetesitot ? Bc vel nm tudnam helyetesiteni ?
(#) kadarist válasza djhua hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Ez egy 2A-es tranyó, úgyhogy BC-vel nem nagyon helyettesíthető. Keresés
(#) kovi96 hozzászólása Feb 10, 2011 /

Csá
Azt szeretném megkérdezni , hogy a pákán a pákahegytartó csavar (gondolom a hőtől) kékes elszineződése normális?A pákahegytartó pedig barnás árnyalatú lett , az baj?
(#) csabacsaba hozzászólása Feb 10, 2011 /

Hali.Van egy hipersil trafom de nem erost tudok egy dolgot.Ahogy a kepen lathato a ket oldalan fel van tunteve 110V 1,1' es 2,2'.
Hogy lehetseges hogy kossem ketto 220-ba?
Elore is kosz a segitseget.

Image021.jpg

(#) _JANI_ válasza Inter-face hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Szia! Valahogy sejtettem, hogy 10 lépés nem lesz elég. De a 20 lépés még dekóderes kapcsolásnál is sok kiegészítőt igényel. A kaszkádba kötött 4017-es kapcsolással viszonylag egyszerűen megoldható a 20 lépés. De az utána kötött logikai hálózat miatt mát nem lesz kicsi a kapcsolás. ( KB 5db IC és KB 95 dióda vagy a diódásat kiváltó logikai IC-k ) Esetleg PAL vagy GAL IC-kkel a logikai hálózat némileg egyszerűsíthető. De ebben én már nem nagyon tudok segíteni.
Mivel a méret is egy lényeges szempont, így ajánlom keress egy megfelelő PIC-es vagy AVR-es témát! Ott biztosan lesz segítség mind a program megfogalmazásában, mind a uC felprogramozásában.
(#) David.zsombor hozzászólása Feb 10, 2011 /

Sziasztok nekem egy nyákrajzot kéne leellenőrizni.Jó helyre tettem a trimmert? Köszi.
(#) David.zsombor válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Szerintetek ez működik? mert szerintem nem.ha igen hogy?Köszi
(#) jdani hozzászólása Feb 10, 2011 /

Helló. Tudna valaki egy kis kapcsolást rajzolni, hogyan kössem be a tranyót, ami:
Egy kijelző háttérvilágítását kapcsolja egy PIC PWM segítségével.
(#) smiler79 válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 10, 2011 / 1

Elvileg a trimmer jó helyen van! A kapcsolás alapján!
(#) kisfeca hozzászólása Feb 10, 2011 /

Üdv szeretném a segitségeteket kérni! Akarnék egy hőfokjeladót csinálni termistorbol! Olyan tulajdonsága kellene hogy legyen hogy :
50 C-fokon 226+-50 ohm
115 C-fokon 26+-10 ohm legyen! Ez a gyái, kicsivel nagyobb eltérés nem lenne nagyon számos! Valaki tudna segiteni hogy lehet e kapni egyáltalán ilyen termisztort vagy nem tudom hogy ha esetleg párhuzamosan kötnék rá ellenállást? Légyszi segitsetek fontos lenne! Köszönöm
(#) smiler79 válasza jdani hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Én így szoktam, vagy olyan tranyóvan amiben az ellenállásosztó benne van!

LED.jpg

(#) fulee9999 hozzászólása Feb 10, 2011 /

Sziasztok!

Engem az érdekelne, hogy 12V-ot hogyan lehet a legegyszerűbben letranszformálni 6V-ra?

Előre is köszi, Fulee
(#) kadarist válasza kisfeca hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Szia!
Köss párhuzamosan több egyforma ellenállású termisztort és akkor feleződik az ellenállásuk. Ezzel ki tudod alakítani a megfelelő eredő ellenállást.
(#) kisfeca válasza kadarist hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Tudnl nekem mondani valami pontosat? hogy hanyasokkal kellene?
(#) jdani válasza smiler79 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

R1 miért oda?
(#) Balaa16 válasza fulee9999 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Szia!
Mire kellene? Hány Amperen?
Üdv: Balázs
(#) David.zsombor válasza smiler79 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Leteszteltem mindkettőt szimulátorban.az első működik ahogy sejtettem a második viszont nem.És szerintem is jó helyen van a trimmer KÖszi.
(#) smiler79 válasza jdani hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Egyszerű feszültségosztó, így lesz meg a bázisfesz, 5V-ról! Ha 3,3-as , akkor kisebb R2!
(#) smiler79 válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

NM! A 2.-at most nézem!
(#) fulee9999 válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Van egy 12V/10A tápom, amiről hajtanék egy motort, de az _maximum_ 6V-on megy. Az áramerősség optimálisan 5-6A, de fölé mehet nyugodtan.
Következő: »»   1184 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem