Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Köszi. Egyébként eddig nem is volt baj a coolinkel.
Majd megcsinálom, de tegnap sikerült új tápot beszerezni, így egyelőre jegelem. A sors fintora, hogy az a codegen, amit a gyerekek gépébe beraktam (míg abból átmenetileg az Azonát az enyémbe) 5 perccel az után, hogy hazaértem és elkezdtem betenni az újat az én gépembe, elfüstölt. Sajnos úgy néz ki, hogy vitte az alaplapot is. Az azonát beleraktam, de csak annyi történik, hogy amint megkapja a táp a hálózati feszültséget, a ventilátorok felpörögnek. Bekapcsoló gombra semmit nem reagál.
Szia
az általad emlegetett cooling Ap szériával nekem is volt gondom! igaz nekem 450w-os volt. Hasonló jelenség mint nálad. Pedig egyébként frankó táp lenne kábelezése is király csak hát a kondik gyengék!
Nem csak a kondik, mert végül vasárnap szinte mindet kicseréltem.
Azért ennyire rosszul konstruáltak a dolgok. Ha egy táp túl üres, akkor tudjuk, hogy kicsik a kondik, a hűtőbordák. Ha túlságosan tele van, akkor tuti, hogy telezsúfolták és esetleg akkora hűtőbordákat raktak bele, amik valóban elegendőek lennének a hűtéshez, de a többi zsúfolt alkatrésszel együtt inkább akadályozzák a szabad légmozgást, és így inkább rontják a hűtést. Ami tápot vettem, az egy Gigabyte Superb 550P. Ebben kisebb hűtőbordák vannak, viszont van benne egy terelő lemez, ami szinte szélcsatornát csinál a tápon belül.
Sziasztok !
Vannak a cégünknél elromlott ATX tápok, amikben egy ic ment tönkre. A típus amit letudok olvasni róla : HOP 35 , hat lábú SMD IC, a készenléti ágban van. Tud erről az IC-ről valaki valami bővebbet ? Googlin nemtaláltam ilyet . Tibi
Sziasztok egy olyan problémám lenne,hogy a pc-ben a tápom egyik percről a másikra meghalt bekapcsoláskor csak egy felet pörögnek a ventik és semmi több szétszedtem és az összes 10v 1000 mikrós kondi fel van púposodva kicserélném őket de csak 25v/1000mikrósaim vannak itthol ha kicserélem őket okozhatnak valamilyen galibát? válaszotokat előre is köszönöm!
Max. annyit hogy ha nem jó minőségűek akkor hamar tönkre fognak menni ezek is...
Ezek vadonat uj kondenzátorok de a 10v helyetti 25v feszültségérték nem fog gondolt okozni? szerintetek ezek a hiba okozói?
A kondik púposodás okozta károsodása valószínűleg tönkretett más alkatrészt is a tápban amiket úgy lehet nagyjából behatárolni, ha méred a feszültségeket, ha még vannak.
Első lépésben a zöld vezetéket kösd össze valamelyik feketével és mérd a lila és a szürke vezetéken a feszültséget ugyancsak egy feketéhez képest! További feszültségeket a képről tudod puskázni. Ha ezekkel megvagy akkor írj ide vissza a fejleményekkel és addigra hátha erre keveredik egy tapasztaltabb kolléga, aki további úton el tud indítani téged. Nameg javaslom olvasgasd erősen a topikot mert valószínűleg már más is járt hasonló cipőben és neki is segítettek. szerk: A nagyobb feszültségtűrés nem baj, de ha nem "Low ESR" az már igen!
elfelejtettem fentebb említeni,hogy a molex és a sata csatlakozókon a fesz. értékek tizedre pontosan megvannak csak a terhet nem bírja (bár az alaplapi csatlakozón nem mértem)
Ha még egyszer beírod akkor is 98% hogy kondicserével feléled a táp...
(Ami kondid otthon van az meg 5% hogy LOW ESR-es, de ha nem melegszik nagyon akkor egy évet valszeg kibír...)
Oké sikerült kicserélnem őket most itt ketyegnek mellettem JÉGHIDEGEN megmértem a fesz.-eket az ábra alapján és jó értékeket mutatnak nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!!!
Sziasztok egy másik táp javításához-átnézéséhez kezdtem a mai nap és a feszültségek kimérésekor azt vettem észre hogy az alaplapi és a molex csatlakozók 12V-s ágai nem adnak le csak 11,5-11,7 Voltot az lenne a kérdésem hogy ez még elfogadható érték vagy cserélni kellene valamit és ha igen akkor mit kellene kicserélnem ahhoz hogy ezek az értékek pontosak legyenek? válaszotokat előre is köszönöm!
Hali!
A -5 és a -12 volton kívül minden feszültség, +- 5% tűrésű.
Sziasztok.
Van egy GABA 340U-FCA 450W tápegység olyan problémával, hogy ha bedugom sípol és amint kihúzom csak pár mp után hallgat el. Mi lehet a baja illetve mi okozhatta? Másik kérdés, hogy ez a Gaba tápegység ez mennyire számít jónak vagy rossznak? Érdemes még ha jó lesz gépbe tenni vagy mennyire megbízható ez a táp?
A sípolás a lecsökkent működési frevencia miatt hallhatóvá vált magnetostrikciós zaj.
Ez azt jelenti, hogy a tápod primer és szabályzóköre épségben van, de a kimenetek közül valahol zárlatot észlel, ez ellen védekezik a csökkentett frekvenciájú működéssel. Mivel fogyasztás nincs, a hálózati egyenirányító után lévő pufferkondi(k) több másodpercig képesek fedezni az áramfelvételt. Át kell nézni műszerrel az összes szekunder köri diódát és legalább szemrevételezéssel az elkókat ("púposodás").
Nekem is volt egy ijen tápom csak az egyik kondi volt bene elszálva,és érdemes foglakozni vele szerintem.
*** tudna nekem valaki segíteni? szétszedtem egy p4es tápot. Kiforrasztottam a nekem nem kellő kábeleket, összekötöttem a zöld vezetéket egy feketével és most csak annyi történik hogy kap egy impulzust és leáll. Van valami ötletetek?
* Egy teljesen egyszerű szia ! ..is megteszi ..
Hali!
Nagy valószínűséggel valahol zárlat van! Nézd a kiszedett cuccok helyét hátha össze ér valahol.Műterheléssel próbáld indítani .Viszont nem világos hogy miért szedted szét.
Szia lehet hogy össze fort a forrasztás, valahol és ugy csinálhattál zárlatot.
Sziasztok. Köszi a tippet. Megnéztem és nagy valószínűséggel nincs ilyen probléma. Érdekes viszont hogy ha a zöld kábelt a 3,3V-os vagy az 5V-os kábellel kötöm össze akkor a venti beindul de a cd meghajtót nem működteti. Ezt viszont nem értem. Remélem nem csináltam nagy hülyeséget. (bocsi az előző beköszönésért : ))
Üdvözlök mindenkit.
Egy olyan problémám van, hogy egy 350W-os ATX-es táp nem indul el, tehát semmit sem csinál. De zárlat nincs. Lemértem a zöld kábel és a test közti feszt és a 3,3V helyett 5v van. Na most tönkrement az IC vagy mi lehet a baja? Köszönöm a segítségeteket előre is.
Hali!
Az teljesen rendben van.Azt hogy nincs zárlat miből állapítottad meg?Kimérted a kondikat ESR mérővel?Nincs benne véletlenül púpos kondi? Ha vissza olvasol a topikban gyakorlatilag csak arról szól,készenléti táp és a kondik cseréje.
Üdv!
Neked is csak azt tudom javasolni amit az előző kérdezőnek írtam . Viszont nem ártott volna egy típus számot vagy márka nevet adni .Így nehéz megmondani hogy ment e tönkre valami a kísérletezés közben.
Hello mindenkinek. Lenne egy olyan gondom, hogy van egy aktív USB elosztóm, és a tápot a számitógép tápjáról veszem (venném), így nem kell még egy tápot üzemeltetnem, és csak akkor müködik ha a gép is.
Csak az a gond, hogy nem müködik, egy külsö 2.5 merevlemezt kötöttem rá aminek nem kell külön táp, az USB-ről kapja az 5 voltot. Hallani, hogy pörög és a az állapotjelző led is világit de érdekes halk csipogó hangot ad, és semmi egyéb. Ha az USB elosztó saját tápról megy akkor müködik a merevlemez. Mi lehet a gond?
Hali!
Kevés áramot kap. Szerintem hagyd meg a saját tápját.
USB elosztóra csak kisebb áramfelvételű cuccokat lehet kötni, hogy összesen ne legyen 4-500mA-nél nagyobb áramfelvétel (mivel ilyenkor ezt 1db USB portról veszed le).
Külső merevlemezeknél - ha nem a külön tápot használják - gyakori a 2db USB-porthoz való csatlakoztatás, mivel ekkor 2x annyi áramot vehetsz ki a gépből. Nem a PC-táp nem bírja, hanem az USB csatlakozás szabvány szerint így van kialakítva.
Sziasztok. Tápszerelés közben véletlenül a házhoz ért valami, aminek hatására kiverte a biztosítékot a házban. Újra üzembe helyeztem és a 6.3A-s biztosíték a tápban elgőzölgött. Ez után jött a patkolás és csak pillanat bekapcs: valamiből rövid, de sűrű füst szállt fel...
Hogyan tudnám kideríteni, hogy pontosan hol keletkezett a rövidzárlat? Át kellene vágni a nyák fóliáját bizonyos helyeken? Vagy a 220V AC helyett próbáljam meg meghajtani mondjuk 16V AC-val? Utóbbi nem biztos, hogy érne egyáltalán valamit. A félvezetőelemeket gondolom ki tudom csipogtatni, hogy azok közül ment-e valami zárlatba.
Sajnos a vezérlő ic-t nem tudod kicsipotatni, de ha szerencséd van akkor a diódák mentek csak el a primer körben. De ahhoz nagy szerencse kell...
Amúgy legalább egy nyamvadt 100-as izzót sorba kapcsolattál volna bizergálás közben a táppal és akkor nincsenek ilyen meglepik. (A javitási eljárást nem is kommentálom)
Azt tanácsolom előbb kicsit szánj időt olvasgatásra, vannak fórumtémák itt, kapcsoló üzemű tápok és Pc tápokról. Bőven megéri az időbefektetés.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |