Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek!
HTPC építésre adtam a fejem, gyakorlatilag már készen van, működik az elvárásaimnak megfelelően csak van egy gondom. Ez ugye egy önálló multimédia lejátszó, tehát távirányítóval fullosan tudni kellene vezérelni. Nos minden funkció működik, a kikapcsolás is, viszont bekapcsolni nem tudom a távi-val. Ehhez kérnék segítséget, ha egyáltalán van megoldás.
Szia. Többször is végigolvastam, de nem találtam az elektronikai kérdést. Gratulálok, hogy összeraktál egy multimédiás PC-t. Ha valamely funkciót a távirányítód ( melyet nyilván erre a célra gyártottak ) nem kezel, annak a következő okai lehetnek:
- távirányító fizikailag hibás; - távirányító drivere / kezelőprogramja nem kezeli az adott funkciót. Első esetben irány a szervíz, a másodikban a a gyártó honlapja és hangos imaszó mellett lehet szoftverfrissítést keresni. Esetleg más operációs rendszert használj, hátha annak a programja kezeli a hiányzó funkciót is. Legvégső elkeseredésedben felteheted a kérdést egy számítástechnikai / informatikai fórumon is, ahová eredetileg is való lett volna - szerintem.
A távirányítót a szoftvere/drivere kezeli. mikor ki van kapcsolva a gép, akkor a szoftver nem fut, így nem is fogja kezelni a parancsokat.
Készíteni lehet egy áramkört ami a távirányító jelét veszi és ha ki van kapcsolva a gép és megnyomod a távirányító megfelelő gombját akkor egy pillanatra rövidre zárja a bekapcsológomb vezetékeit
Nem szoftveres a kérdés, hiszen ha már megy a PC, akkor tudja kezelni. Bekapcsolni nem tudja, tehát elinditani a gépet. Elviekben kell egy kiegészitó áramkör, ami figyeli táv jelét, és ha megkapja a bekapcs jelet, rövidrezárja egy pillanatra a bekapcsoló gombot.
Esetleg még szoftveresen annyit lehet barkácsolni rajta, hogyha a távirányítód vevője valamilyen véletlen folytán sima billentyű parancsokat ad, akkor alaplapon be kell kapcsolni a legacy USB supportot és be kell konfigolni hogy milyen billentyű parancsra kapcsoljon be a gép.
Ezt úgy tudod kipróbálno hogy nyitsz egy notepadot és nyomod a távirányítót és ha az gépel a notepadba akkor nyert ügyed van De sajnos ritkák az ilyen IR vevők esetleg ha megy az AVR programozás akkor itt van egy ilyen eszköz: Bővebben: Link de ehhez tudni kéne hogy a távirányító milyen kódolást használ
Igazad van. Nem gondoltam bele, hogy a bekapcsolás az más tészta. Én kérem a sűrű elnézést! :hide:
A távirányítóval bekapcsolandó gépek általában standby üzemben kapcsolhatók be a távirányítóval. (hosszú körmondat, szóismétlés, képzavar, de igaz). Valahonnan innen kellene kiindulni.
Szerk.: Innentől viszont szoftveres probléma.
Korábban keresgéltem ilyen áramköröket, amiket én találtam az egy PIC-es áramkör, meg valaki árul készen AVR-eset is, elvileg az az IgorUsb megoldás valamilyen fokú átszabása viszont ott nem adtak közre se forráskódot se hex-filet, szóval elméletben megoldható a dolog... (a PC-esnél volt HEX-file de a linket most fejből nem tudom)
Az AVR-nél ott két AVR van az áramkörben az egyik egy IgorUsb vevő ez a gép bekapcsolt állapotakor működik valamint egy másik AVR ami-t egy jumper átrakása után lehet megtanítani hogy melyik gomb a bekapcsoló, és ennek az AVR-nek az egyik lába optocsatolón keresztül kapcsolja a PC-alaplap bekapcsológombját... Ha a linkjét ennek megtalálom esetleg be is linkelem ide..., de csak kapcsolási rajz volt és a felprogramozott AVR-eket meg a többi alkatrészt pénzért kitben lehetett megvenni valami német oldal volt ez... Viszont mivel kit ezért volt kapcsolási rajz is...
Szia! Vannak alternatívák is: HDI Dune vagy Popcorn Hour. Ajánlom figyelmedbe. Üdv.: Yoe
Szia! Szerintem a megoldás a következő A biosban biztos van olyan opció ha a hálózati fesz elmegy ill. visszajön akkor a gép kapcsoljon be. és egy ilyen kütyü kell még
ami bármilyen IR. jelhez lehet párosítani http://www.zoldpolc.hu/1015-aramtakarekossag/4-energiatakarekos-tv-...killer De számtalan más gyártónál is van ilyen Standby killer. A bios-ban a Power Managment-en belül Restore On Power Loss: opciót kell bekapcsolni.
Én ezt a problémát áthidaltam egy olyan túlfeszültség védővel ami le tudja kapcsolni a 'slave'-be dugott eszközöket.
Biosból bekapcsoltam, hogy ha áramot kap akkor induljon, a 'master' aljzatot meg a tv kapta :smoke: Jah, outletben 1500 volt a túlfeszvédő, és egy villám nem öli le a teljes házimozirendszert
Én pár éve egy IMON-t vettem vevő, távszab és be is tudja kapcsolni a gépet. Nem tudom lehet-e még kapni, bár valószínű, mert a HTPC házakban is ilyen található.
Itt teszt is van róla.Bővebben: Link
Szia!
Meg lehet tudni, hogy milyen szoftvert használsz a HTPC-n? Előre is köszi! Üdv!
Szia! A program neve:XBMC. Letölthető ingyenes, és tud magyarul is.
Szia!
Köszi! Milyen vevőt használsz? Ha soros portosat, akkor a jelet egy diódán keresztül kösd a 9-es lábra is és a BIOS-ban (ha az alaplap tudja) állítsd be a WOR (Wake On Ring) funkciót. Üdv
hopp, nem jó, mert akkor más távirányítóra is feléled. :no:
Szia! Egy mezei pc távirányítot használok, 1490-ért vettem. USB-s.
Egyébként, ha az XBMC-t alvó üzemmódban kapcsolod ki, akkor a távival be is lehet kapcsolni. BIOS-ban belehet állítani.
Akkor most ezek után mi a kérdés még? Vagy mit jelent az XBMC alvó módja, ilyenkor a gép nem kapcsol ki gondolom ezek szerint...
Próbáld meg esetleg, hogy USB-ről feléleszthető-e a géped a bios szerint, ha bekapcsolod és megy a dolog, ha a távirányítón megnyomsz a gép kikapcsolt állapotában egy gombot,akkor szerencséd van. Ha nem, akkor valami új hardver kell, a távirányító maradhat, csak valami más vevőegység kell hozzá, az igorusb praktikus de nem tud alapból ilyet, meg valahol a neten létezik PIC-es, de ezt már írtam fentebb... más megoldásról ami olcsó nem tudok, az Imon-ról hallottam, olvastam kb csak, én is ezeken kívül...
Urak!
Előrebocsájtom nem vagyok elektronikás, csak "ugatom" a témát. Nekem erre a következő elképzelésem van: Lenne egy infravevő ami egy kondit sűt ki ha jelet kap. A kisűtés pedig a gépet indítaná el, és utána egy újratöltés jönne. Életképes ez így?
Csak így bármilyen jelre "érzékeny" lenne... Kell egy mikrovezérlő ami figyeli a jelet, ha "felismeri" hogy az a jel neki szól azaz kapcsoljon be akkor egy optocsatolón keresztül bekapcsolja a gépet...
Szerintem az igorusb vevőből lehetne kiindulni, ki kellene irtani belőle az usb-s részt, és egy tanulórutint írni, ami valamilyen feltétel esetén, mondjuk az egyik láb magas/alacsony szintje esetén tanulómódba menne, várna egy gombnyomásig, és azt tárolná, és mondjuk addig tárolná a "legutolsó" gombnyomást amíg a láb állapota a "tanuló"-szinten lenne, így ha rosszat nyomna valaki akkor se ként újra a jumpert rakosgatni vagy a dipkapcsolót kapcsolgatni....
Aztán meg kéne még egy felismerőrutin, ez lenne a főprogram ez futna állandóan és figyelné a bemenetet, hogy az a jelsorozat jött e amire vár vagy nem, vagy akár a főprogram lehetne csak sima várakozás és az IR vevő lába megszakítást generálva indítaná a felismerő rutint... Ha a felismerte a "bekapcsoló gombot" akkor, pedig jelet adna egy másik lábán, ami meg az opto-n keresztül kapcsolá a PC alaplap bekapcs gombját... egy "elosztón" keresztül meg a normál bekapcs is be lenne persze kötve... Lehet meg is csinálom ezt így ha rászánom az időt lehet nem is kéne hozzá sok idő! Vagy ha valaki ez alapján kedvet kapott a megírásához akkor már megérte ezt kitalálnom itt most
Meg közben megtaláltam a német oldalt, ahol ilyesmit lehet venni is, a kapcsolási rajzos oldalt belinkelem: http://www.ocinside.de/html/modding/usb_ultra_ir_receiver/usb_ultra...t.html" target="_blank" rel="nofollow" >Bővebben: Link
Meg ugyaninnen egy reset gombot is kezelő változat: Bővebben: Link Bár ez utóbbi lehet inkább bajt okozna, mint kényelmes lenne, mert ha valaki véletlenül megnyomja, akkor az rögtön reset... A mai gépeket szerencsére csak nagyon kivételes esetben kell resetelni azt hiszem talán megéri akkor felállni és odamenni a géphez és a távirányítót csak a többi funkcióra használni, minthogy véletlenül valami adatvesztést okozzon egy "táv reset"
Megpróbáltam megkeresni a kész projektet a PIC-kel, azt nem találtam meg így hirtelen, viszont találtam egy másikat, ami elvileg ugyanazt csinálja, vagy ha nem is pont mert az nem csak bekapcsolni tudta a pc-t, bár lehet ez is jó utána is működés közbeni használatra, de végülis ez is megválaszolja az eredeti kérdést, hogy hogy lehet bekapcsolni a gépet távval: Bővebben: Link
Elég jók ezek a kapcsolások, viszont szerintem egy kicsit túl vannak bonyolítva (saját vélemény). Ahogy nézem ezek mindent kiváltó infra vevők, de nem biztos hogy erre szükség van. sajnos elég sok távirányító saját infrajelet használ, így egy cserénél lehet újraprogramozni. No meg elég sok bluetooth-os, rádiós htpc távirányító van, ilyenkor más eszközzel (pl erősítő) kellene együttműködnie.
Viszont én is kedvet kaptam egy ilyesmihez, csak kicsit egyszerőbben. Nincs olyan esetleg ami csak a pwr vezetékre van kötve és csak a bekapcs/kikapcs-ot ellenörzi? Nem vagyok egy nagy elektronikás, de szerintem egy ilyen kimondott céleszközt néhány alkatrésszel jórészt programból meg lehetne csinálni, talán úgy is, hogy tanítható legyen. Persze ez csak az én hozzáállásom, ha hülyeség kérlek ne kövezzetek meg :peace:
Egyrészt mért cserélgetnél távirányítót? Persze, hogy ilyenkor lehet újratanítani(most másodszori olvasásra az jött le, hogy lehet hogy a kontroller újraprogramozására gondolsz? Mert arra semmi szükség, csak a digitális kódot veszi pl az IgorUSB, és a gép végzi az értelmezést így egyszer beégeted a procit és kész), mivel jóesetben mondjuk a tv-d távirányítóján a csatornaváltó gomb nem nyitogatja a dvd-d tálcáját ezt úgy oldják meg, hogy más a kód amit elküld... egyszer beállítod, hogy melyik gombbal mit szeretnél a pc-n csinálni és aztán azzal tudod azt csinálni, ha másikat akarsz más kell, ezt helyetted egyik gyártó se tudja szerintem, meg főleg ahány program meg minden van "szinte" lehetetlen adott gyártónak minden program minden funkcióját ismerni meg végtelen gombszámú távit gyártani se túl valóságosan hangzik
Pl az IgorUSB vevő az a nálam itthon található kb 10 távirányítóból mindnek a jelét felismerte és vette csak rajtad múlik, hogy a magadnak milyet választassz. A táv vivőfrekvenciája fontos viszont a sony távok elvileg magasabb frekvenciát használnak... Meg az mért jó ha csak bekapcs kikapcsot ellenőriz valami? Akkor már mért ne lehetne a gépet is távirányítani vele? Egy ilyen mikrovezérlő kb 500Ft...
Hát én elsősorban a rádiós távirányítók miatt gondoltam, egy egyszerűsített változatra, mert itt tényleg nincs semmi más dolga mint ki és bekapcsolni mondjuk az erősítő jelére.
A távirányító meg elég gyakran (1-3 évente) szenved halálos balesetet, főleg van kisgyerek vagy kutya, macska, papagáj, takarítónő, barátnő stb a házban. |
Bejelentkezés
Hirdetés |