Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1190 / 3998
(#) blackdog válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Még nem próbálkoztam semmivel, de a te kapcsolásod alapján a zöld mitől fog lekapcsolni?
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Valószínű attól, hogy a pirosnak kisebb a nyitófeszültsége és ezért az áram arra fog folyni, nem a zöld felé.
(#) David.zsombor válasza janikukac hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Nincs mit.Majd ha neked működik akkor megépítem én is. De azért megkérnék valakit hogy ellenőrizze le.
(#) peter1995 hozzászólása Feb 13, 2011 /

Hello.VAn 3db 50W-os háló trafó vasam.De a csévetestek nincsnek meg.A vasak mérata ugyan az.Lehet csinálni ebből a rahedli vasból egy nagyobb trafót?
(#) nedudgi válasza blackdog hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Attól függ, milyen kapcsolód van. Szerintem így..

duo.GIF

(#) peter1995 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Bocsi...
(#) janikukac válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Okés, kedden lesznek alkatrészek is.
(#) David.zsombor válasza janikukac hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

De aztán tükrözd is mielőtt átmásolod a nyákra. Szerintetek ez így jó?
(#) David.zsombor válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Tényleg amúgy egyeres vagy többeres jó antennának?
(#) kadarist válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 13, 2011 / 1

Az egyeres vezeték jó antennának.
(#) sprofan válasza blackdog hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Ha esetleg nem váltó érintkezős a kapcsolód, és tiszta zöld/pirosat akarsz, nem narancssárgát, akkor tudom ajánlani ezt:Bővebben: Link
Annyi kiegészítéssel hogy az R1-R3 közös pontját egy ellenállattal lehúzod GND-re, hogy amikor zöldnek kell világítania, akkor a Q1 megtegye a dolgát. Ebben a felállásban SL1 a zöld led, SL2 pedig a piros. A tranyók típusa viszonylag lényegtelen, valami BCxxx mind a két fajta és kész...
(#) blackdog válasza sprofan hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Ezeknél egyszerűbben meg sem lehet oldani?
Amit én szeretnék megvalósítani:
A LED zöld fele kapja alapból a +5V tehát világít.
Egy esemény hatására nyit egy tranzisztor, ha ez kinyit akkor le kellene kapcsolnia a LED zöld oldalát és fel a pirosat.

Ezt nem lehet egyszerűen kivitelezni?

Honnan jön a piros/zöld váltó jele? kapcsoló vagy valamilyen áramkör?
(#) vilmosd válasza blackdog hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Az en kapcsolasom miert nem jo? Persze lehet Te ugy akarod, hogy legyen benne 5-6 tranyo, 2-3 IC. A kapcsolasom mukodesi alapja, hogy a zold LED kb 2 volton nyit, mig a piros 1,6 volton. Amikor kinyit a piros elveszi a kajat a zoldtol, es az elalszik. Itt van egy komplikaltabb valtozat, ami a bemenet alacsony szintjenel a pirosat gyujtja ki, magas szintnel termeszetesen a zoldet. De ha gondolod csinalhatok egy olyan valtozatot is amiben 20-30 tranyot teszek, es legalabb 3 uC-t.

led_rgt.png

Köszi!
Ki fogom próbálni. Eddig nem volt erőm lemenni a műhelybe. Természetesen a lehető legegyszerűbben, de biztonságosan szeretném megoldani.
(#) David.zsombor hozzászólása Feb 13, 2011 /

Nekem az lenne a kérdésem hogy miért van az hogy amit forrasztok az ón kb 1 nap alatt beszürkül.Amit meg haveromnál forrasztottam az még több hónap után is szép fényes?
(#) vilmosd válasza blackdog hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Nekem tobb szaz peldanyban mukodik, gondolom neked is fog.

Akkor viszont vilmosd 920382 kapcsolása a megoldás. (Valahogy nem jött le a problémafelvetésből, hogy mi a "vezérlés").

Ok. Végül is trükkel, de sikerült megoldani. 1 tranyó elég volt hozzá. Az azért kellett mert a piros led vezérlő feszültsége 800 mV.
(#) kovi96 hozzászólása Feb 13, 2011 /

Az lenne a kérdésem , hogy a régi egerekből kiszedett fénykapukat hogy kell bekötni?
(#) fari14 hozzászólása Feb 13, 2011 /

Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban h. hol tudok TLC7555-öst beszerezni, vagy mivel tudnám egyszerűen helyettesíteni? A segítséget előre is köszönöm.

Nos így tudtam megoldani. Működőképesnek tűnik nekem.
(#) kadarist válasza fari14 hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Szia!
TLC555-el lehet helyettesíteni.
(#) fari14 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Köszönöm!
(#) dauer hozzászólása Feb 13, 2011 /

Sziasztok!

Tudna valaki behelyettesitőt :20N03L Fet helyett.

Előre is köszi
(#) David.zsombor hozzászólása Feb 13, 2011 /

Nekem az az egyszerű kérdésem lenne hogy mi a különbség a sima (téglaszínű) kerámia kondenzátor és a multilayer között azonkívül hogy a multilayernek nagyobb tud lenni a kapacitása?
(#) kadarist válasza dauer hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Szia!
Ez jó helyette.
(#) blackdog válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Idézet:
„* Kerámiakondenzátorok

Kis méretű, fémezett kerámialemezekből álló kondenzátor. Az egyszerűbbek egy darab tárcsa alakú kerámia lemezből állnak. A magasabb értékeket több téglalap alakú lemezből készítik (ún. multilayer). A felhasznált kerámiaanyagtól függően osztályokba sorolják őket.

*
o C0G vagy NP0 — Tipikusan 4,7 pF-tól 0,047 ľF-ig, 5% tűréssel. Alacsony hőmérséklet-függésű, viszonylag pontos. Drága és nagy.
o X7R — Tipikusan 3300 pF-tól 0,33 ľF-ig, 10%. Magasabb fajlagos kapacitás, rosszabb pontossági adatok. Közepes pontosságot igénylő alkalmazásokhoz kiváló.
o Z5U vagy 2E6 — Tipikusan 0,01 ľF-ig 2,2 ľF-ig, 20%. Magas fajlagos kapacitású, olcsó kondenzátorok, kevésbé igényes területekre, mint például tápfeszültségszűrés.

Bővebben: Link

:google:
(#) David.zsombor válasza blackdog hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Köszi én is kerestem a wikipedián de multilayer címszóval nem talált semmit..
(#) benji01 hozzászólása Feb 13, 2011 /

Sziasztok !
Az lenne a kérdésem ,hogy potik megmentésére szoktak kontaktzsírt használni , csak az a baj hogy nagyon drága.

(ha már nem érintkezik rendesen tolóellenállásokat kennek vele és akkor ujra jó lesz.)

Nem lehetne úgy megoldani a kérdést ,hogy gépzsírba keverni sok
grafitceruza port (grafitport ) és akkor az lenne a kontaktzsír ,és akkor ken is meg a grafit vezeti is az áramot?
(Csiszolnék sok grafitport)
Következő: »»   1190 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem