Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szerintem a viszonyítási pontot nem húzhatja el, de vannak itt szakértők, majd megmondják a tutit.
Sziasztok! Bocsi hogy belevágok így a közepébe de már régóta bosszant egy hiba egy 5 csatornás autós végfokkal kapcsolatban. A hiba az lenne hogy feszültség jön a kimeneteken úgy is ha se bemenet se kimenet nincs rá rakva. Keresgélem de fogalmam sincs mi lehet az oka. 12v-os tápról próbálgatom és a kimeneteken 12-24-30 volt jön. 30 volt az 5-ik sub kimeneten. Feltételezhető hogy a tranzisztorok jók, de nem tenném rá a nyakam. Segítsetek légyszi!
Köszönöm előre is!!! Idézet: „Feltételezhető hogy a tranzisztorok jók,” Ezek szerint nem. Vagy le van füstölve az egyik végtranyó, vagy el van billlenve az áramkör. Szedd szét az erősítőt, és skori oldalán található leírás alapján mérd ki a végtranyókat, és az azok meghajtó tranyóit. (A legnagyobb tranyók, és az egyel kisebbek mellette)
TDA2005. Kész lettem vele teljesen! 2 db 100 wattos ládát hajt. Elég tűrhetően!
Az N-mos 200-hoz van valakinek LAY-os nyákja?
Szerintem ez lesz az amit keresel...
Iggeeen, ez az
Nem volt meg LAY-ban. Egy nagyobb változatról van saját és eredeti nyákom is, de próbaképpen ezt akarom letesztelni először. Köszi szépen
Biztos jól szól egy szobában Mondjuk nekem nemigazán tetszik a 10%-os torzitás amit az adatlapján ir, de gyakorlásként jó időtöltés!
Sziasztok
Olyan kérdésem lenne, hogy szereztem egy HA13158A-s ict. Eredetileg ez 4 csatornás ,de nem lehetne-e 2 csatornára átkötni (hidalni)? Válaszokat előre is köszönöm
A végfokok kimenetén testhez (GND) képest 0 Voltot kell mérned.
Vegyél le róla minden hangszórót, és minden hangszóró kimeneti pontot mérj meg. Mivel az autós végfokokban inverter van a tápegységben, ezért ezek +/- 20, vagy akár +/- 40 V feszültséggel üzemelnek, ez konstrukció függő. Viszont mindegyik kimeneten fél tápfeszültséget kell mérned (pár mV eltérés megengedett), vagyis -mivel kettős, pozitív/negatív tápfeszültséget használnak, 0 Voltot. Amelyik kimeneten néhány tized Voltnál nagyobb feszültséget mérsz, az a végfok hibás. MINDENKÉPPEN GND -HEZ KELL MÉRNI! De először is a tápfeszültségeket kellene leellenőrizni, lehet, hogy valamelyik hiányzik, vagy esetleg valamelyik előerősítő fokozat van "félrebillenve" valami miatt...
Sziasztok!
Tudnátok segíteni nekem 2*200 os erősítőhöz keresek kapcsolási rajzot, nyáktervet és alkatrészlistát. Egyenlőre csak a hangszórók vannak meg hozzá. SAL SBX széria, tudom nem a legjobb, de nem drága. Köszi előre is!
SBX-en belül mekkorák a hangsugárzók? Mert a 2x200W lehet, hogy sok lesz nekik...
Párhuzamosan kötöttem SBX 2030 -at, 200W-os erősítővel lekoppan a csévetest. Lutionnak ajánlanám ezt.
Igen ez valószínüleg jó lesz. Ezzel nem lehet annyira "szétküldeni" az SBX-eket.
Persze, mert a 40-es SBX-nek is a zenei terhelhetősége mindössze 120w. Az érzékenysége meg a béka feneke alatt, 89dB.
Nézzük csak:
30as SBX mély 16os közép SBX és DTF 12 es magas Mekkora trafót ajánlotok? 120VA 2*40V on megfelel, van otthon mindenféle, csak hogy melyik felel legjobban meg.
Elégedj meg 100 W-tal, +/- 50V tápból kijön. A trafó legyen 150 VA. Egy jó kis QUAD ?
Kissé elveszek itt...
Meg a dolgok helyett keresnem kell az itteni megfelelőjét...(Szerbia) Dupla kondi gondolom stb stb... Valaki belinkelné a Nyák, darablista stb terveket? Haver Elektrót fejezett, ő forrasztaná össze/marná a nyákot, csak a darablista lenne fontos mert elektróban kissé elveszek...gépész létemre...
Melyik tranyót ajánljátok?
Mert van választék, csak legkevesebb 4 es csomagban lehet őket venni, de csomagonként 300 FT ba jön ki, átszámolva. 2n5428, 2n3055, BUX39, MJ4032?
Te figyelj, határozd már meg mit akarsz. Mono vagy sztereo erősítőt egyáltalán? 2*100w-os erősítőhöz illik 300W-os tápot készíteni, ami szimmetrikus 2*40-50v-ot ad egyenbe. Egyáltalán tranyósat akarsz vagy integrált áramköröset? Minőséget akarsz, vagy csak subra kell bömböltetni? Ezekkel a tranyókkal mi a terved, ha még kapcsolási rajz sincs a kezedbe? Jó ez így?
Torroid? Sziasztok! Szeretnék egy -20/0/+20 VDC tápot.
Ha veszek egy 2X17 voltos torroidot, akkor abból hogy tudok GND-s tápot fabrikálni? Köszi!
Úgy, hogy a két középső szálat összekötöd, az lesz a GND. De egyébként 17AC-ból 23V DC lesz, ez nem baj?
Bővebben: Link
Szia! Nem, mert 25VDC a max, a TDA2050-hez.
Köszi a segítséget.
Azt egyébként milyen képlettel kell kiszámolni hogy mennyi AC böl mennyi DC lesz?
Hát, mindenki másra esküszik, de általános elv, hogy 1,3-1,4-el szorozzuk az AC-feszt, majd kivonjuk a diódá(ko)n eső feszültséget, ami diódánként 0,7v. Persze ez csak 50Hz-es trafónál, és puffer kondival ellátott tápra igaz.
Még 1 kérdés!
4X32 Wattos erősítőhöz mekkora trafót vegyek?
Egy kis segítséget én is kérnék. Most volt időm foglalkozni ismét a PA300 projectemmel és már csak néhány kondi hiányzik belőle. Az alábbi kérdéseim lennének:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/5c/5cc8484362686ff4b8ac1...62.pdf C12 = 47 pF, 160 V, polystyrene ezt írja, helyette beépíthetem e 47 pF 400v-os kerámia kondenzátort C13 = 680 nF itt folia kondenzátorom van 680nF 63V-os, elég e ez a voltszám, mivel ugye a tápfeszültség is ennyi lenne kb. C19 = 470 nF ezzel szintén ugyanez a helyzet elég e 470nF 63V-os? |
Bejelentkezés
Hirdetés |