Fórum témák
» Több friss téma |
oké köszi! találtam olyan kapcsolást ahol tranyókat használnak azis egy megoldás nem?
Megcsináltam először a sima futófényt majd ebböl lesz a led cube! most ígyí állok!
Én úgy gondoltam a kimeneteknél egy -egy bc547 es tranyaó lenne a base lábat kötném a kimentre az emittert az gnd re kötném és a collector menne a ledekre
A bázisok elé 1k-s ellenállat, meg a ledekhez is persze előtét és mehet is.
igen de ha mondjuk 5 v megy az egész akkor a kimenet is 5v jön ki?
Valami ilyesmit szeretnék 4060-IC nélkül! Bővebben: Link
Hello
Most keveredtem ide a topikba, láttam a '3x8'-as kockádat. Mit mondjak, pazar. Hogy állsz a tovább fejlesztéssel? Részemről az eddig látottak is lenyűgöztek, igényes az építése és a programozása is látványos. Tervezed a cikk írását, esetleg megosztod velünk eme remekművet? Még 1x gratula hozzá.
Igen számolhatsz 5V-al. A 4060-at most nem keresem meg hogy mi az, számtalan megoldás létezik.
A 4060 is egy számláló csak bináris, azzal is léptetni lehet, ez már egy extra
Köszi!
Figyi megpróbáltam csinálni a tranyós változatot a 4017 -el hogy minden kimentre 1-1 bc547 tranyó menjen de csak 3 sor led megy nem értem mi a baja , valami más megoldás kéne ! Vagy arra gondoltam hogy mivel ilyen diffuz tompa színű zöld ledet használnék és nem nagyfényerejűt így arra gondoltam hogy mgpróbálom tranyó nélküli változatot csak ellenálást raktam a kimenet elé úgy viszont működött elbírta a soronkénti 3 ledet ! De nemtudom hogy ez így helyes?
Pár mA-t elbír az IC. A tranyósnak is menni kell, rajzold le hogy kötötted. Valamit félreköthettél.
Pont a lényeget hagytad le, de megrajzoltam remélem így szeretnéd te is. A tranyók bázisára kisebb ellenállást tennék 1k-4,7k-at, mert ha gyorsítod egyszer, akkor kelleni fog. De amúgy sem árt ha legalább 1mA bázis áramot kap, így biztos teljesen nyit, és világítanak majd a LED-ek.
Szia akkor aszt mondod ne 10k ellenálás legyen rajta hanem 4,7 k ? mert akkor már jobban nyit a tranyó nagyobb sebességnél?
A tranzisztor minél nagyobb bázisáramot kap annál gyorsabban nyit, annál hamarabb telítésbe kerül. Most még nincs jelentősége, de később ha nagyon gyorsan szeretnéd villogtatni, mint ahogy multiplexelve vannak a komolyabb kockák már szükséges lehet.
Minél jobban nyit annál kevesebb feszültség esik rajta. Bővebben: Link Második oldal Figure 1.
Oké köszi még elmélyülök benne ! Végülis kész lett az "A " verzíós 3x3x3 led cube!
Kezdésnek jó ez, csak fel kéne turbózni, hogy valami extrább alakzatot is tudjon.
igen már dolgozok az ügyön! ha egy bináris számlálóval lenne még megoldva nem lenne rossz!
De én használtam egy másik még egy régebbi projecktben a neve aszem CD4024 volt!
Többféle típus van, ember legyen a talpán aki mindet ismeri....
Szia, kösz!
Mostanában biztos, hogy nem fogom továbbfejleszteni, mert egyrészt nemrég született a második babánk, másrészt a munkahelyemen is nagy hajtás van. Cikket nem akarok írni róla, de bármilyen konkrét kérdésre szívesen válaszolok (ha éppen erre járok). Ha visszalapozol pár oldalt láthatod, hogy némi anyagot már tettem fel.
Láttátok ezt 8x8x8-as demo-t? Nem semmi.
Bővebben: 8x8x8
Ez már nem semmi.
Bár nem olvastam végig, de van róla leírás (cikk) is: Bővebben: Link.
Nem rossz bár egy kicsit alkatrésztemető, ennyi alkatrész árán már lehet találtak volna olyan vezérlőt aminek több lába van. Bár azt egy kezdő, sőt még egy haladó sem biztos, hogy beforrasztaná
Mondtam, én lehet nagyobb lábszámú vezérlőt kerestem volna.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |