Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1196 / 3998
(#) fantom45 válasza fantom45 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Időközbe meglett a hiba. Érintkezési hibás egy kicsit a laptop csatlakozója..
(#) brato hozzászólása Feb 17, 2011 /

Üdv!

Egy feszültségmérőre szeretnék több forrásból jövő jeleket egyenként rákapcsolni, erre milyen IC-t lehet használni?
(#) qvasz2 válasza brato hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Elvileg léteznek "bemenet-választó" IC-k, amik analóg jelet kapcsolnak, de én műszerbe semmi ilyet nem tennék bele, mert csak elcseszi neked. Relé, forgókapcsoló lenne inkább célszerű.
(#) janikukac válasza puporka.fulop hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Szia ! Köszi a választ, most nem tudok építeni, szinte ki se látok a munka alól : Lecke, fizika versenyre készülés, erősítő befejezése. Máshogy nem lehet tesztelni vagy valami ötlet? Meg már kérdeztem, hogy szerintetek , hogy lehet egyszerűen kis motorból fúrót csinálni, hogy a panelt tudjam fúrni?
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Meg még van két kérdésem : Az egyik, hogy a 230 V pákámhoz lehet szabályzást csinálni? A másik pedig meg még, hogy valószínűleg holnap lesz trafóm, és majd csinálni szeretnék egyszer ha lesz időm hozzá egy olyat, hogy bírjam állítani , mekkora feszültség és amper jőjjön ki belőle?! :yes:
(#) moltam válasza janikukac hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

A 230 as pákádat fázishasítással, vagy hőmérős kapcsolgatós módszerrel szabályozhatod. Bővebben: Link
(#) janikukac válasza moltam hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Aha, s a többire a válasz? :pirul: Amúgy a link rossz nálam, nem adja ki a képet, vagy amit akartál.

Keress rá a dimmer szóra google képkeresővel. Egyszerűen nem tudom a linket berakni operaminivel.

Valami izzós cuccot ad ki :pirul:
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Ha van trafód akkor a paramétereihez igazodva csinálsz magadnak egy tápegységet. Első nekifutásra próbálkozz az lm317 szabályozható IC-vel. Kezdésnek ez bőven elég.

A másik kérdésed meg totálisan értelmetlen. (bocs) Milyen motorból akarsz fúrót készíteni? Mire megcsinálod addigra veszel egy 3000-4000 forintos nagy fordulatú fúrót ami sokáig elég lesz.

Az izzó helyére kell a páka.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Hát van egy kis motorom ami kb 3 cm átmérőjű , és csak egy egyszerű fúró kell. Pl ilyen : Bővebben: Link 2 percnél mutatja a fúrást.
(#) moltam válasza janikukac hozzászólására (») Feb 17, 2011 / 1

A legújabb Béka féle Sokol310 es szétszedésben is van egy kis fúrócska, csak szerintem olyan tokmányt nehéz beszerezni. Viszonylag erős és gyors motor kell.

Hát ebből nem sokra mentem, de azért nagyon szépen köszi !
(#) gabesz86 hozzászólása Feb 17, 2011 /

Sziasztok.
Apró kérdés:
Van egy áramkör, benne egy bc547c tranzisztor, de kb 10 másodperc alatt iszonyatosan felmelegszik. Ha ezt kicserélném egy bd139-re akkor az kevésbé melegedne? Egyszerű két tranzisztoros áramgenerátor kapcsolásban van amúgy.

Bocs, linket nem tudok beszúrni. oldradio.tesla.hu/szetszedtem/new.htm
(#) mex válasza moltam hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

(#) blackdog válasza gabesz86 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Kapcsolási rajz?
Amúgy nem tudom ,hogy mi a szerepe, de áramgenerátornál elég vicces a BC sorozat. Persze bizonyos pontokon használható ezért is kellene a rajz.

Aha, azért köszi. Valószínűleg más megoldáshoz fogok majd nyúlni, nincs ily rádióm.

Ne kínlódj azzal a fúróval. Tesco, OBI, BauMax kapsz komplett készletet. Vagy Bővebben: Link

Semmi köze a rábigóhoz. A cikkben csak megemlíti a fúrót.

Tescoban néztem, vagy én vagyok nagyon vak, vagy nem tudom, de nem találtam kis kézi fúrót. Volt vagy 100 fajta, de pont ilyen nem .

Tele van az ország barkács áruházakkal. Keress rá a neten a gravírozó szóra, de vatera is lehet a barátod.
(#) moltam válasza mex hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Valami baj van az operaminivel. Megpróbálom mégegyszer.google

Okés, kössz mindenkinek !
(#) Tomi44 hozzászólása Feb 17, 2011 /

sziasztok.

Szeretnék tanácsot kérni PIC-égető driverröl. valami egyszerű kapcsolást szeretnék. Vagy valaki ismeri a mellékelt kapcsolást? Mennyire hatékony?
(#) gabesz86 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Skory honlapján levő egyszerű áramgenerátor van megépítve 80 mA kimenettel mert 3 db 5 chippes ledet hajt meg sorosan. Bemenet 10-26 V. Motor hátsó lámpa lesz.

[off]Linket küldhettél volna. Semmi kedvem keresgélni.
(#) gabesz86 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

De, ha ezt a 3db ledet sorosan akarod használni 20V tápról akkor minek az áramgenerátor?
Következő: »»   1196 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem