Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1197 / 3998
(#) gabesz86 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Motor hátsó lámpa lesz. Egyenirányító majd kondi majd a linkelt áramgenerátor. A mért feszültség a greatz után 10 v körüli alapjáraton és 24 pörgetve kicsit. Ezért kell áramgenerátor. Led nyitófesz 1,7 V körüli azt hiszem.
(#) makait1 hozzászólása Feb 17, 2011 /

Sziasztok
Most írok először erre a fórumra. Lenne egy kérdésem. Szükségem lenne egy olyan kapcsolásra, amit egy impulzus bemenet vezérel és 4 kimenete van.
Mindig csak 1 kimenet aktív és az impulzusok hatására egy irányba lépked. Valahogy így
1000
0100
0010
0001
És tovább újra amíg kapja az impulzust. A kimeneten egy-egy relé lenne.
Előre is köszi
(#) kadarist válasza makait1 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Erre találták ki a 4017-es számláló IC-t. Ha csk 4-ig akarsz számolni, akkor a Q5 kimenetet (1-es láb) kösd össze a Reset bemenettel, ilyenkor a Reset természetesen nem testre kapcsolódik. Bővebben: Link
(#) puporka.fulop válasza makait1 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Kezdetnek nézd meg a CD4017 adatlapját. ( Kattints a CD4014 típusra, majd a Fájlok: cd4017_4022.pdf linkre. ) A reléket egy-egy tranzisztorral vezérelheted ( + 1 bázisellenállás + 1 dióda a tekerccsel párhuzamosan, hogy ne rúgjon vissza, relénként ).
(#) blackdog válasza gabesz86 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Ugyan nem értek az ilyen élesen változó feszültségekhez, de miért nem stabilizálod?
(#) gabesz86 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Mert azt szerintem jobban kellene hűteni, bár nem tudom... végül is nem lenne akkora áramfelvétel. Majd kiprószálom azért nagyobb tranzisztorral, hátha.

Ezek szerint az 5. impulzusra ismét az 1es kimenete lesz aktív?

Igen, kérem!

Hála és köszönet. Kipróbálom.

A kimeneteket meg fölerősíted egy jó kis Darlington-tranzisztorra így: Bővebben: Link. Ezzel már nagyobb reléket is kapcsolgathatsz.
(#) gg630504 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

A világító DIÓDÁt ÁRAMGENERÁTORról kell működtetni. A feszültségstabilizálás felesleges és elvileg rossz megoldás.
(#) SzT3 hozzászólása Feb 17, 2011 /

Sziasztok.
Volna egy kérdésem
VAn egy ilyen kereső lámpám /ez nem az enyém és elnézést kérek hogy ezt linkeltem de sehol nem találtam a neten más képet róla, kizárólag a lámpa ismertetésére szolgál/ és az történt hogy a távirányítója semmivé vált egyenlővé, (azt mondják hogy az anyag és az energia nem vész el csak átalakul, hát ez ugy el veszett hogy 1 éve nem találom)
a kérdés szerintetek va e lehetőség a távító megkerülésére és a panelról valahogy fixen kábelesen kihozni nyomogombokat?
Holnap megpróbálok képeket feltenni a belsejéről.
Addíg is köszönöm.
(#) blackdog válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

3db LED-et miért KELL áramgenerátorról hajtani?

Karácsony előtt csináltam egy kis díszt 54db LED-el (egyszerre 24 világit). Összesen 80 mA eszik igaz 12V-ról megy.
(#) blackdog válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Ezt értem hiszen a bemenő feszültség arányában változik az áram is. Ezért javasoltam a stabilizálást, de mint mondtam az ilyen nagy változások kezeléséhez nem értek és a kérdezőnek abban igaza van, hogy nagyon kell hűteni a stabilizátort. Akkor mindenképpen áramgenerátor, de ne BC tranzisztorokkal.
(#) gida válasza Mybuster hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Szia ez a kapcsolás mire jo? mire használhato?
(#) bancsi15 hozzászólása Feb 18, 2011 /

Sziasztok!

BFY34-es tranzisztor mivel lehetne helyettesíteni?

Köszi
(#) gg630504 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Mi a különbség az áramkorlátozó és az áramgenerátor áramkör között? Semmi. Elméleti áramgenerátort ( végtelen nagy feszültséggel ) nem tudsz építeni.
(#) gg630504 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 18, 2011 / 1

Diódát KELL áramgenerátorról meghajtani. Teljesen mindegy, hogy egyet, hármat vagy bármennyit. A nyitófeszültség pedig majd beáll magától. * A diódának nem lineáris az U-I karakterisztikája, mint a fénykibocsátó ellenállásnak, azaz izzónak. * Ha egy kínai gagyi zseblámpa vagy polcon a díszvilágítás tönkremegy, nem számít ( kivéve, ha felgyújtja a lakást ). Ha a mot'rodon a hátsó lámpa tönkremegy, rövid életű leszel.
(#) bancsi15 válasza bancsi15 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Azt hiszem akadt egy nagyobb gond is a BFY34-es tranzisztor mellett. BYX42-es dióda. Na ezt mivel lehet pótolni a mai forgalomban lévő darabok közül?
(#) kadarist válasza bancsi15 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Szia!
Itt láthatsz pár pót-típust: Bővebben: Link. De adatlap alapján is kereshetsz hasonló paraméterekkel rendelkező újabbat.
(#) bancsi15 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Inkább megmutatom, mert bizonytalan vagyok. Ebbe az ablaktörlő inertvallum kapcsolásba kellene helyettesítenem a BYX42-es diódát.
(#) kadarist válasza bancsi15 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Ez nagyon jó lesz oda. Ilyen induktív terhelésekhez tökéletes lesz.
(#) danielf77 hozzászólása Feb 18, 2011 /

Sziasztok!

Van egy "kis" gondom: A szobámban valamiért instabillá válnak a számítógépek!
Tudja valaki, hogy hogy lehetne kimérni, hogy a konnektorral minden rendben van e? A feszültséget lemértem, az 235V a multiméter szerint. Megmértem a fázis-nulla között és a fázis-föld között is, mindkét esetben ennyi volt a feszültség. Azt, hogy tudom kimérni, hogy nincs e felcserélve a nulla és a föld konnektorban?
Aki tudja, hogy lehet és mit kéne még megnéznem az segítsen! Sürgős lenne.
(#) janikukac hozzászólása Feb 18, 2011 /

Na, kaptam 2 trafót. Van egy 24 V / A ? , és egy 17 V / A? . Az a baj, hogy ugye nem tudom, hány A-os. Ugye, ha bedugom azt lemérni símán nem tudom, mivel, hogy valamin át kell vezetni, hogy meg tudjam mérni. A 24 V trafó az egy TV-hez volt, egy fekete kis dobozban volt, valami szűrő lehetett. Ha bekapcsolod, akkor jobb a kép. Erre szolgált. A másik egy házilag készített. Nem igazán merem lemérni, de kell majd az erősítőhöz. A 24 V-os panelján egy alkatrész alá van ragasztva egy cetli, hogy T=0.20 A. Remélem nem 0.20 a sima ereje, mert akkor sírni fogok. Legalább egy 1 A kéne nekem. :no: :yes:
(#) gabesz86 hozzászólása Feb 18, 2011 /

Tehát eljutottunk odáig, hogy kell az áramgenerátor, de a kérdésemre még nem jött válasz. Bár este gyakorlatban próbálom ki, de most már azért is érdekel, hogy bd139 kevésbé melegedne e mint a bc547c?
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

VA sincs feltüntetve rajtuk?
Ha 24V a trafód és 1A akarod terhelni akkor legalább 28-32 VA trafó kell neked. VA= Volt Amper
(#) blackdog válasza gabesz86 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Igen kevésbé fog melegedni. De miért nem próbálod ki?
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Sajnos semmi nincs rajta, esetleg lemérni hogy tudom őket?
(#) Lacko12 hozzászólása Feb 18, 2011 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy az úgy jó-e ha egy erősítőnek a hálózati csatlakozójánál kapásból a bizti és a kapcsoló előtt szétosztom az áramot mivel 2 toroid transzformátort szeretnék hajtani és nem szeretnék 2 csatlakozót!
(#) peter1995 válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Hello.Oszd ketté de minden trafónak raksz külön biztit.Ha valamenyikkel gond lesz könyebb kideríteni hogyí melyikkel.
Következő: »»   1197 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem