Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni akvárium világításhoz (picike 10 literes). A nagy kérdés h 3 AA akkuról is elmegy? Vagy kell-e esetleg módosítani valamit hozzá és ha igen mit? Köszike!
Sziasztok!
Olyan alkonykapcsolóra lenne szükségem, ami csak kétállapotú, ráadásul inverzben (világosban bekapcsol, sötétben lekapcsol), ha lehet, akkor trimmer-rel lehessen állítani a küszöbértéket. Ha bekapcsolt, akkor vezetnie kell a két lába között (0Ohm ellenállás), ha kikapcsolt állapotban van, akkor pedig szakadást kellene produkálnia. Tehát a fotoellenállás 8k - 18k ellenállását kellene vezetéssé és szakadássá konvertálni. Ha valaki tudna küldeni egy rajzot, akkor nagyon megköszönném!
A fotó ellenállást kösd egy npn darlington tranzisztor bázisára, 100Kohmos potival sorban, majd állítsd be, a feszültséget Ube, a kollektorba tegyél 12V/400ohm kis relét, és működni fog a dolog.
A fotó ellenállás szintén bázisra jön,150Kohmon keresztül, soros tag.
Szia!
Köszi szépen! Egy óriási kérésem lenne, le tudnád ezt rajzolni ha nagyon szépén megkérlek? Egyébként az is jó, ha a szakadás helyett szimplán nagy lenne az ellenállás. a lényeg, hogy a 'vezetés' és a 'nem-vezetés' egyértelműen elkülönüljön. Gyakorlatilag logikát fog kapcsolni, tehát max. 5v-ot néhány mA-en. Csak próbálom elkerülni a relét.
Szuper, nagyon szépen köszönöm! Ráadásul 5V miatt tökéletes az USB-hez.
Szia!
Megépítettem az áramkört, amit rajzoltál nekem, de sajnos nem megy Közvetlenül USB-ről kötöttem rá a +5V -ot és a GND-t. A relét önmagában kipróbáltam, az szépen kapcsolgat. Fotoellenállásból olyat sikerült szereznem, ami nagyon erős fény esetén 0Ohm, teljes sötétben pedig >1600KOhm-ot produkál. Gondolom már ez sem jó. A diódából nem írtál típust, így egy 200mA/30-os került bele. (a 220k-s ellenállás kiiktatásával sikerült kissé tönkretennem az egyik bc549-est, de ezt holnap kicserélem) Tegyük fel, hogy jól építettem meg a rajz alapján. Lenne valami javaslatod, hogy min kellene változtatni?
Sziasztok! Énis megépitek magamnak pár bóját, a kapcsolások készvannak, én a legegyszerűbbet választottam, teljesen smdben nagyon picike lett, a trimmer helyett fix ellenállatokat raktam a kettő együtt kb 1kohmot ad ki, a fényérzékelőhöz pedig egy 47K került, egy ismeretlen fényérzékelőt használok, csak sok volt belőle itthon azért választottam. Az lenne a kérdésem hogy a végét miből csináljátok, hogy a fény átvilágitsa, olyan mint valami diffuz műanyag amit jól átvilágit azért a led, csatolok egy képet mire gondolok.
Hello!
Én láttam egy tök jó kis megoldást! Itt meg is tudod nézni: 1. rész: Bővebben: Link 2. rész: Bővebben: Link 3. rész: Bővebben: Link Hivatkozásokat a LINK gomb használatával kell beírni, javítottam. -- kobold
Sziasztok!
Egy 12 voltos lámpát (valójában fénycső inverter)szeretnék sötétedéskor bekapcsolni. Az itt lévő kapcsolásokat ha ugyanolyan értékű ellenállásokkal és tranzisztorokkal megcsinálom és egy egy optocsatolóval vagy egy relével rákapcsolom a lámpára akkor menne?
Sziasztok!
Olyan alkonykapcsolót szeretnék csináni ami fordított elven működik tehát mikotr nem kap fényt akkor világít a led! Jó lenne egy kapcsolás! THX
Tehát akkor minden alkonykapcsoló így működik! Bocsi.. és működik fotoellenálással is ?
Hello sziasztok,valaki tudna segiteni,a melekelt foto kapcsolasi rajzat es alkatresz ertekeit valaki meg tudna adni ha talalkozott ezzel! kosz!!
Kedves taresz!
Érdeklődnék, hogy az általad feltöltött kapcsolást horgászbólyánál használtad-e, illetve hogy kb milyen messziről lehet látni az izzó fényét, és a kapcsolás bal alsó sarkában az milyen típusú alkatrész? üdv.
Szia!
Igen, a kapcsolást bólyába építettem, kb. 200-250m-ről is frankón virít. A fényellenállás típusa ismeretlen, rossz mozgásérzékelős reflektorokból termeltem ki. Üdv Taresz
Szia!
Megépítettem a kapcsolásod de valamiért fordítva működik. Sötétben kialszik a led, világosban pedig fényesen világít. mi lehet a probléma?
Hali
Cseréld fel a potit a foto diodával nekem az bejött
érdeklődni szeretnék hogy a 220-v ról működő alkonyatkapcsolós lámpa működne 3v-ról ?
Olvasd el, hogy mit is írtál. Azután gondolkozz el rajta.
én nem értek hozzá csak kérdeztem
Akkor röviden nem.
köszi szépen csak erre voltam kiváncsi és boldog új évet
Boldog Új Évet neked is.
Sziasztok!
Csináltam 2 alkonykacsolós bójafejet.Az első tökéletesen működik, úgy ahogy kell.Viszont annyi hibát véltem felfedezni benne, hogy az 5mm-es led nem ad elég fényt.Ezért kicseréltem egy 10mm-es nagyfényű ledre.Itt jelentkezett egy olyan probléma, hogy csak akkor kapcsol le a világítás ha pár centire teszem a lámpához.Nappal, világosban simán el világít.A 2 bójefej között tehát csak a led a másmilyen. ezekből az alkatrészekből áll a cucc: - BC-547C tranzisztor - BC-558B tranzisztor - 100K 5%, 0.25W szénréteg ellenállás - L-53 P3C 940nm fototranzisztor azt szeretném megtudni, hogy mit kellene kicserélnem és mire, hogy működjön normálisan a 10mm-es leddel. Ezért kérem a segítségeteket, mert egyáltalán nem értek hozzá. A válaszokat előre is köszönöm. üdv: Gábor
Sziasztok én is össze raktam az alkonykapcsolot ez a rajz alapján de valamiért forditva müködik fényre be sötétre ki kapcsol!probáltam megcserélni a fototranzisztor lábait de akkor meg nem is reagál semmire,másik ket fototranzisztorral is ugyan ezt csinálja!!!??Esetleg valakinek van megoldása erre!!!???
Szia!
Cseréld fel a fototranzisztort a felette lévő ellenállással.
Nagyon köszi,de meg találtam a hibát,helyetesitö tranzisztort kaptam mert nem volt a 2n5088-as és az meg két különbözö volt(558 547 ),de volt itthon 547-es és 2 egyformával már müködik is!
Megépítettem a rajz alapján de nem működik. A hibakereséssel eltöltöttem egy kis időt de minden jól van bekötve.
A fotoellenállás erős fény esetén 0Ohm sötétben 16Kohm. A T1 bázisán 0 V-ot mérek fényben, ha sötét van akkor csak 0,6 V-ot így nem nyit ki a tranyó. A két bc 557 es bázisán 5V-ot mérek a kollektorán 0V-ot. A T4 bázisán csak 0,3 V-ot tehát az sem nyit ki. Min változatassak hogy jó legyen? |
Bejelentkezés
Hirdetés |