Fórum témák
» Több friss téma |
Szia !
Ne haragudj, hogy csak most írok, de ma néztem rá a topikra. Ez a kapcsolás a régi lengyel Unitra M531S kazettás magnó végerősítője. Elég tűrhető hangminőséget produkált. Szia és szép hetet
Egy 2009. júniusi hozzászólásra válaszoltál...
Kicsit beleástam ma magamat a ZEN-V5, és a V9 verziókba. Ezek közül az egyik lesz a következő megépítendő áldozat....
Ahogy kutakodtam a neten, találtam egy olasz céget, aki hobbisták által építendő erősítőkhöz készít DOBOZOKAT. Alapvetően 1U, 2U, 3U, 4U, és 5U rack méretek vannak nekik. Ami szimpatikus hogy az általuk kínált dobozok a HŰTŐBORDÁVAL EGYÜTT értendők (Dissipante sorozat). Nem semmi szerintem. Ennél gyáribban nehéz otthoni eszközökkel kivitelezni. Az árakhoz ne felejtsétek el a postázást is megnézni. Íme a link:ampl_box
Jatszadozom egyenlore csak a gondolattal.
Mi lenne ha a meghajto tranyokat cserelnem a vegtranyok parjara. Az en esetemben: a vegtranyok A1186 es C2837 A meghajtok A985 es C2275 Namost ezek helyere is 1186 2837 es paros kerulne. Miert ? - azert hogy a karakterisztika kiegyenlitetteb legyen. Velemenyek ?
Miután a meghajtók feszültségerősítők, a végtranyók meg áramot erősítenek, nem sok értelmét látom. Más lesz, de hogy jobb, azt nem hiszem.
Igen csak az nem MJL csak simán MJ
Bővebben: Link
Ennek örülök, köszi a választ!
Hangminőség szempontjából ugyanazt tudnák? Csak a tok más?
Nagy valószínűséggel , maga a a tranzisztor ugyan az csak más tokban hisz minden megegyezik !
Ez a trafó elég lenne két 8W-os Hiraga végfokhoz? Nem akarok négy szekundert, mert csak két kondim van.
Diódának milyet válasszak az egyenirányításhoz?
2x9-10V AC jobb lenne. Ha csak ez van, akkor shottky diódát használj egyenirányításra.
Köszi a választ!
Szeretnék trafó venni, azért kérdezem. A Hiraga cikkjében olvastam, hogy max 1V-tal jó eltérni a 12V-től. Miért lenne jobb, ha 9, 10 Voltos trafót vennék? Hány wattosra van szükségem?
Azért,mert egyenirányítás után abból lenne 12V. 8Vx1,4-2V=11V. (egyenirányítóra minimum 2V esést számolj).Ezért inkább 9V-os AC feszültségű trafó kell. (Inkább nagyobb legyen a tápfesz, mint kisebb.)
Honnan tudok olyan trafót venni?
HQ-ba nincs. Milyen egyenirányító diódákat használjak? Az ok, hogy shottky, de pontosabb típust tudna valaki mondani?
Én nagyon szeretem pl. az SB560-at, elég olcsó is.
Helló,
Én P600J diódákat vettem bele, nem melegszenek, és olcsók is voltak. (min.5A-es diódában gondolkozz) A trafóból én nagyobba(ka)t használtam oldalanként 160VA-esek vannak, célszerű ha nem egy trafó 2db szekunder tekercsben, hanem 2db trafó és egy-egy szekunder tekercselésűben gondolkozol. 9-10VAC szekunder feszültségűnél nagyobbat ne használj, mert a magasabb feszültséggel én is megszívtam. Kondikat pedig minimum Hapro kolléga által publikált cikkben szereplő mennyiségben tegyél bele, Hiraga esetében a kondikból sose elég.
Köszi a dióda tippeket, próbálok választani.
Helló! Két darab elég nagy méretű (0,1F) kondim már van, és ezért nem tudok négy szekunderes tápot készíteni hozzá. hapro oldalán találtam egy táp kapcsolást: katt . Jó lenne-e az, hogyha vennék egy 2*12V AC trafót, és ezzel lestabilizálnám? Majd pedig erre a két végfok. Miután leírtam, eszembe jutott, hogy a két LM338 nem biztos hogy elbírja, de azért megkérdem.
5 ampert bírnak, nem lesz gond, bár én jobb szeretem magam építeni az aktív tápot külön darlingtonnal.
Ebben az esetben felesleges az akkora kondi.
Miért lesznek feleslegesek?
Egyébként nem egyszerűbb lenne megoldanom két 7812-tessel?
Ebben a topikban korábban már taglalták a táp kérdést.
Azt javaslom továbbra is, ha Hiragát szeretnél építeni, azt vagy az eredeti ajánlás alapján, vagy Hapro cikkében szereplő módon tedd. Nem véletlenül szerepel az eredetiben is meg Hapro-nál is a csatornánkénti külön trafó, és a kondipakk. Az eredei cikkben egyébként még egy-egy akkut is betesznek a tápágakba hogy a kimenő fesz. abszolút simított legyen. A 7812-vel megvalsított táp megoldást egyáltalán nem javaslom. Inkább várjál a megépítéssel, és gyűjts megfelelő alkatrészeket hozzá. Maga az erősítő kapcsolás akkor fogja a megfelelő értékeket hozni, ha a táp is megfelelő. Simított, brumm mentes stabil táp, nincs a csatornák közötti "áthallás", stb. Ha 2db 0,1F-os kondid van akkor egyenlőre csak az egyik csatornát építsd meg. Aztán meglátod. “The Monster” Revisited
Köszi a tippet, az lesz, hogy megépítem először az egyik oldalt, így ha nem tetszik, félbe is hagyatom akár a dolgot.
Viszont még mindig ott tartunk, hogy hogy is legyen a táp.
Figyelj, ha egyszerűen akarod, akkor vedd meg a 8V-os trafót, meg 8db shottky diódát, 4db min 22.000µF/16V-os kondit. Ilyen kondi van a lomexban 100Ft-os áron is. Mondjuk szerintem olyan is, de 400Ft a 4 kondi...
Ez se rossz ötlet, de megnéztem a táp rajzát.
link Itt egy 2*14 V-os trafó van, és a végére lesz neki 2*13,2 Voltja. De mitől?
A Két ellenállástól, meg a stabilizálásra használt két akkumlátortól....
Mert úgyis lestabilizálja, felesleges elé akkora böhöm nagy kondi. Egy kis olvasnivaló:
Bővebben: Link
Az akkumulatorok nem orulnek am a 13,2V-nak.
Minden fajta akksi mas toltest, cseptoltest igenyel. 3°C elteresnel már mas feszultsegen, kell "cseptolteni" ugyan azt az akkumulatort. Pl: Marathon
Üdvözlök Mindenkit! Van egy Technics SU-V4A erősítőm ami a osztályú azt szeretném megkérdezni hogy Technics ugyan úgy gyártott olyan erősítőt is a mi Class AA mi különbség a sima A-s és e között válaszokat előre is köszi!
Szerintem egyiknek sincs semmi köze az A-osztályhoz.
Lesz attól valamiféle minőségromlás, hogy a végtranyókat kábelezem?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |