Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter

Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   32 / 132
(#) Lac364 hozzászólása Feb 18, 2011 /

Hátha valakit érdekel Bővebben: Link
(#) doomkiller hozzászólása Feb 19, 2011 /

Sziasztok! Valaki átnézné a mellékelt kapcsolást, elektroncső anódfeszét szeretném előállítani vele. Fetnek ezt használnám az induktivitást meg nem tudom milyet tegyek, a PC-táp sárga toroidjából van itthon több darab csak nem tudom menyi menet tekerjek fel rá. Gyors diódáknak BYM26C-t használnék. Pufferkondinak mennyi µF-ot tegyek?

oszci.png

(#) kadarist válasza doomkiller hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Szia!
Mekkora feszültséget szeretnél előállítani?
(#) doomkiller válasza kadarist hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Maximum 270-300V, PL504-et szeretnék hajtani róla.

Egy PL-hez már jó nagy anódáram dukál, úgyhogy inkább valamilyen komolyabb inverter lenne jó oda, egyenirányított, pufferelt kimenettel vagy egy egyszerű hálózati trafós tápegység.
(#) doomkiller válasza kadarist hozzászólására (») Feb 19, 2011 1 /

Van itthon hálózati trafóm primer 220V szekunder 190V, 6,3V. Akkor ez inkább kis előerősítő csövekhez lenne jó?

Igen, valószínű, hogy valamilyen csöves rádió trafója volt az. Milyen kapcsolást szeretnél csinálni a PL-ből? Csak az áramigény miatt kérdezem.

Tesla tekercs meghajtást.

Ez a link nem működik

A mellékletben van a kapcsolási rajz.

Na, hát ez 220V váltóról megy. Egy 230/230V-os leválasztó trafó jó lenne ide. Vagy két, a szekunder oldalukkal összefordított egyforma hálózati trafóval is megoldható a dolog.

Akkor még kutatok valahol trafót, ha nem találok kipróbálom a 190V -ról, köszi a segítséget.

Sajnos nem találtam trafót, úgy nem lehetne megcsinálni, hogy induktivitás helyére PC táp trafót teszek be. A szekunderén menne át a táp, és a primeréről venném le a nagyfeszt.
(#) doomkiller válasza doomkiller hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Találtam itthon az egyik monitor panelján egy UC3842AN SMPS ic-t, ezzel sem tudnám megcsinálni az anódfeszt?
(#) doomkiller válasza doomkiller hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Találtam hozzá kapcsolást ez már elbírná a pl504 anódáramát?
(#) proli007 válasza imania hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Hello!
Tekintve, hogy a szabályzón és az áramfigyelő ellenálláson is feszültség veszteség van, a kapcsolást célszerűen egy Step-Up (pld. MC34063) konverterrel kellene kezdeni. A konverterrel előállított 7-9V feszültségből aztán ismét lehet 0..5V-ot készíteni.

Innentől viszont ár Off ez a téma, hiszen ez már labortáp kategória. De gondolatébresztőnek rajzoltam számodra egy áramkört.
- Gondolom a feszültség és áram alapjelet, a DIO kimenetről PWM szabályozással gondoltad átvinni.
- Ha így van, akkor egy 5V-os referencia feszültséget lehet az áramkör bemenetére kapcsolgatni a PWM-el, mondjuk egy analóg kapcsoló közbeiktatásával. (Hogy a referencia feszültséget ne a digitális kimenet feszültsége szolgáltassa)
- Így a PWM jellel, a kimenő feszültség és és áram nullától végértékig szabályozható.
- A táp kikapcsolását meg lehet oldani a DC/DC kikapcsolásával, vagy a meghajtó FET Gate feszültségének rövidre zárásával.
- Ha galvanikusan elválasztott kimenti feszültséget szeretnél, akkor a DIO PWM és kapcsoló kimenetét egy-egy optocsatolóval kel leválasztani, és ezt vezetni az analóg kapcsolóra.

üdv! proli007

PSU05-01.png

(#) szepazelet hozzászólása Márc 3, 2011 /

Sziasztok!

Megépítettem én is az LM2576-ADJ datasheetjében szerepelő mintakapcsolást, és egy érdekes jelenséget tapasztaltam: kiszámolva a képlettel a kívánt feszültség értékhez (12 V) tartozó ellenállásértékeket, a kimeneten egy folyamatosan, egyenletesen növekvő feszültséget mértem...elindult valahol 9 V körül és felment 16 V-ig, ekkor már kikapcsoltam, de ment volna tovább is.
Valakinek van ötlete, hogy miért lehet nem stabil a kimenet??
(#) SzT3 hozzászólása Márc 4, 2011 /

Sziasztok énis 12V DC- 300V DC -t keresek itt a kolega előzőekben csatolt egy ilyen rajzot ez elvileg jó lehet?
Menyire tud ez melegedni ha müködőképes?
(#) cimopata válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

(#) SzT3 hozzászólása Márc 4, 2011 /

Tekerni nem olcsóbb egy 12v-300v dc-dc tarfót?
(#) Ricsi89 válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Egyenáramra trafót? Ezt te sem gondolhatod komolyan. Ilyen nem létezik.
(#) nem válasza szepazelet hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Mekkora mindeközben az áramfelvétel?
(#) SzT3 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

nbem nem gondoltam komolyan. . gondoltam előbb a 12dc-ből csinálk 12ac-t azt küldöm a tarfóra uánna meg egyenirányítom.
Ilyesmi az elképzelésem, remélem ez megálja a helyét.
(#) frissadam hozzászólása Márc 14, 2011 /

Hi!

Megépítettem az alábbi kacsolást csak nem volt itthon bd246 és ezért tip142 került a helyére. A kapcsolás nem működik. 24v bemenőfesznél olyan 22v körül jön az outputon. Ha nincs rajt a tranyó akkor jól működik. Tehát gondolom az ellenállással lesz baj a bemeneten.

Tud valaki segíteni?
(#) lapose válasza frissadam hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Szia!

A TIP142 az NPN!
(#) mex válasza frissadam hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

(#) frissadam válasza mex hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Mit tegyek hogy működjön? Van bd652 bd140 ?
(#) frissadam válasza lapose hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Tényleg most nézem. Azt hittem hogy páros számú az mind pnp
(#) lapose válasza frissadam hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Ezek a tranzisztorok nem jók. Annyira kicsik, hogy kár velük foglalkozni. Venni kell egy nagyobb áramú PNP tranzisztort. Gondolom a nagyobb áram miatt akarod megfejelni egy tranzisztorral a stab IC-t.
(#) lapose válasza frissadam hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Vagy, ha van nagy NPN tranzisztorod ilyet is csinálhatsz.
Szerintem ide jó lesz a TIP142 is.

tap_07.gif

Következő: »»   32 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem