Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kültéri hangosítás (hangládatervek és erősítők)
  1. Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
  2. A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
  3. Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
  4. A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap". Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Lapozás: OK   48 / 74
(#) Farkas Zoltán válasza andras1 hozzászólására (») Jan 11, 2011 / 1

Szia!
Ha meg nem bántalak, akkor megjegyezném, hogy a Martin Audio mélyládák 218S (érdemes megnézni a neten), WSX, B&C hangszórót használnak.
Itthon csak egy cég forgalmazza őket, jó szokás szerint a kinti árakat alapul véve 250% os haszonnal.
Szlovákiából olcsóbban lehet behozni, mint a Te általad említett RCF 18s800-t.
Már egyébként 18S801 néven fut Pákoban.
Ha RFC-el szereled, akkor -3db érzékenyebb lesz a ládád, a B&C viszont 5Hz-el mélyebbről indul.(mérve)
WSX széria inkább nagyobb klubok hangosítására készült, kültérre a 218s dupla 18-as szereltet használjuk. Ezt sokkal könnyebb "házilag" megépíteni,
mint azt sok szabad téri szórakozó helyen látni is lehet..
Nekem az a tapasztalatom hogy az RCF-el szerelt ládáim minden gond nélkül 5-7 évig, nyáron a hét napjaiból 6 napot dolgozva, probléma mentesen dolgoznak.( Folyamatos 2KW) Van olyan régi 18S800-as hangszóróm, ami már a 3!!-ik hangfalba került beépítésre, a fa hamarabb mállott szét! A B&C szereltek egy kicsit „Keményebben” szólnak.
Azért megjegyezném, hogy a gyárival megegyező hang doboz építése nagyon bonyolult feladat!!
A másik gond, amit elkövetnek az után építők, az szokott lenni, hogy természetesen, aki épít az nincs anyagilag eleresztve, hogy a gyári rendszerek csak a felső kategóriás processzorokat, ill. végfokokat használják. Másolt rajzot tudok adni, de azért figyelembe kell venni, hogy a dupla 18 láda mire, elkészül, addigra KB 250e Ft!!
Amennyiben érdekel a téma beszélhetünk róla, vannak egyébb rajzom is. A netre nem teszem fel őket, mert ismerem a forgalmazóikat személyesen, rossz néven vennék
Z
(#) sound.man válasza Farkas Zoltán hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Azon a ládán amin én hallottam azon csak aktív váltó volt és semmi más mégis jól szólt vagyis nekem eddig ez tetszett a legjobban amit hallottam, hogy csak kettő és mégis ekkorát és így szólt. Tervek azok nekem is vannak elég sok a KV2 rendszertől kezdve szinte minden nagyobb, kisebb márka tervei megvannak, szóval tervekkel el vagyok látva. A ládát meg eltudnánk készíteni, mert szerszámok is adottak annál a srácnál akivel csinálom az egészet és már jó pár ládát csináltunk, szögre vágás gyalulás stb. már jól megy.
(#) andras1 válasza Farkas Zoltán hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Kösz, de mindazzal amit leirtál és tisztában vagyok, de engem nem érdekel, van annyi mélyládánk, hogy bőven sok is. Sound.Man. kolléga akar faragni. Valóban használ a Martin B&C-t is.( Mini line arral, W8LM pl.) De használ RCF-et is. Ugyanúgy az EAW is. Az általad említett s218 az a Martin II. vonalbeli Blackline szériája, a top kategória a WS218x. Powersoft 12K véggel hajtják egy néhányan. Az előnye a WSX-el szemben hogy beltéren is megállja a helyét, de nincs olyan szép hangja szerintem. Amit én láttam WSX-et az konkrétan RCF-el volt szerelve. Az meg hogy mi mennyibe kerül itthon, meg szlovákiában, az az árlistákból nem dönthető el. Tudok konkrét árakat amiért vettek társcégeink felszereléseket, na mindegy. Szóval a listaárat tekintsd listaárnak, és ne vonj le belőle messzemenő konzekvenciákat. Mikor egy táska pénzzel odamész, akkor dől el mi mennyi.

Én már túlnőttem azon, hogy ládát gyártsak, inkább meg fogom venni használtan a gyárit.Pont Te mondtad, hogy mire elkészül 250e. Annyiért nagyon sokmindent lehet venni használtban.
Faragni:
1.-már nem éri meg
2.-nincs időm
3.-a gyári az gyári.

Szóval, kösz a segítséget, nem élek vele. Építettünk mi már annyi ládát elég volt egy életre.Még ha copy-zok is, van olyan cég aki atomprofin megcsinálná annyiból, hogy reszelőt nem veszek a kezembe. ( CNC technológia meg minden).
Konténergyártás, kábelezés stb az megy, de minden mást meg kell venni. Mindig van jó áron eladó, csak ki kell várni.

Sound.Man

"Szerintem annyira nincs kitéve akkora hatásoknak mint pl egy rutse ládába mert itt a nyomó zárt térbe van és visszafogja. ". igen is meg nem is.
(#) andras1 válasza andras1 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

A lényeget mindig elfelejtem. Őszintén sok sikert kívánok az utánépítéshez, és fotókat mindenképp prezentálj.
(#) DannyL16 hozzászólása Feb 1, 2011 /

Sziasztok! Van egy láda amit leszeretnék másolni mégpedig a QSC K Subja... neten a ládatervről semmit nem találtam és nemis fogok mivel nem is lesz, de ha van valakinek valami elképzelése a doboz belsejéről azt szívesen meghallgatom. Amúgy negyedrendű band-pass láda 2db 12" -os hangszórókkal
Előre is köszönöm!
(#) maddd hozzászólása Feb 2, 2011 /

Sziasztok
A segítséget szeretnék kérni ehhez a sub-hoz.Megszeretném építeni de nem találom sehol a tervet hozzá!Ha valaki esetleg tudna segíteni azt nagyon megköszönném!
(#) maddd hozzászólása Feb 2, 2011 /

Vagy ez az rcf esw 1018 lenne?kis átalakítással?
(#) potenciameter hozzászólása Feb 16, 2011 /

Sziasztok! A kédrésem az lenne, hogy szoktak csillapitóanyagot (vatelin, szivacs) használni a PA mély-ládáknál, most főként B-reflex, Band-Passz ládára gondolok?
(#) djgombi válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Mindenféleképp mert ha nincs akkor kotla hangja lesz
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Ha csak mélytartományban szól, nem kötelező, kivéve akkor, ha a csillapítóanyag a hangolás megváltoztatására kell.
(#) potenciameter hozzászólása Feb 16, 2011 /

Csak azért kérdeztem, mert én vatelinnel is segitettem a mélyládám hangolásán, de a gyári ládákban soha nem láttam még. Észrevételek: vatelin nélkül kopogósabb-pattogósabb mélyhang, vatelinnel lágyabb teltebb mély. Óriásit tud szólni egy 15colos is hozzá passzoló ládában, az enyém csak 400/800w és a 100db/w/m-t se éri el mégis egy 5m*6m es szobában 250w-ról meghajtva óriásit szól, minden remeg a szobában a pohár ugrál az asztalon, komolyan mondom, kültéren és nagy terembe még nem próbáltam, de biztos ott is megy mint állat!

Azt hittem, hogy csak nekem van ilyen hülye ötletem, hogy vatelinnel hangolok mély ládát.
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

A hangszóró gyenge T-S paraméterein tud segíteni valamit a csillapítóanyag. De egy jó hsz+jól tervezett doboz párosításnál nem biztos, hogy kell.
(#) DannyL16 hozzászólása Feb 17, 2011 /

Sziasztok valakinek erről a Reflex dupla subról nincs terve? Köszönöm előre is!
Üdv!
(#) potenciameter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Nem tudom hogy mit értel a gyenge ts paraméterek alatt, de az enyémen segitett a vatelin, mivel nem a láda nem a hangszóróhoz lett tervezve, csak módositottam rajta, hogy jobban illeszkedjen hozzá. Amúgy a hangszóró egy REFLEX 15R400, és a láda egy 102literes B-reflex ami a garry thunderéről lett lekoppintva, némi változtatással.
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Abba nem csillapítás kell, merevítés. A reflex hsz meg nem feltétlen T-S szintjén rossz, inkább membrán és mozgórészek terén.
(#) potenciameter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Merevités van benne rendesen, jómagam csináltam, alakitottam át a dobozt. Nincs bajom a reflex hsz.el már van kb.5 éves használtan került hozzám, de nagyon megvagyok elégedve vele és az érzékenysége is elég jó!
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Gyakorlatilag nincs lineáris tartománya se mozgórészek, se lengőcséve terén, és a membrán anyaga is legjobban a WC papírral mutat rokonságot. Persze érzékeny, de ez az egyetlen pozitívuma, de még ez sem teljesen az, mert az érzékenysége miatt (is) gyenge a mélyátvitele.
(#) potenciameter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Ezt nemigazán értem. De ennek ellenére szerintem ott megállja a helyét ahol én hangositok vele.
(#) potenciameter hozzászólása Feb 18, 2011 /

Milyen mélyközép hangszórót tudtok ajánlani az eminencetől, vagy más gyártótól ami az eminencevel van egy árkategóriában kétutas hangfalakhoz, amiből 4darabal tudok hangositani kisebb diszkót, kb.500személyes diszkót?
(#) potenciameter hozzászólása Feb 19, 2011 /

Mi a véleményetek a EMINENCE Delta15 LF 15'' 500 W 8 Ohm ?
(#) Bassmester válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Nekem tervben van egy 15 LFA , bassgitár ládához.
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Kérdés, hogy mi keresünk, mély-, vagy mélyközéphangszórót, szubot, stb..?
(#) potenciameter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Csak azt szeretném ha adnátok néhány tanácsot, megosztanátok a tapasztalataitokat arról, hogy melyik bevált hsz. melyikkel nem érdemes foglalkozni stb.
Ez a 4 kétutas láda ami most tervben van ez hosszútávra kellene diszkózni ezért nem szeretnék valami gagyit venni ami egy év után szétmegy, de viszont a keret sem túl nagy, hogy megengedhessem magamnak az RCF-et.
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Bocsánat, elgépeltem, arra vagyok kíváncsi, hogy mit, milyen hangszórót, milyen célra keresünk. Mert általánosságban "bevált" hangszóró nem létezik. Szűkíteni kéne a kört.
(#) potenciameter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Mélyközép hangszórót 2utas hangfalhoz hangositási célokra főleg diszkóra ritkán használnám szabadban is évente 3-4 alkalommal. Olyat szeretnék ami megállja a helyét 400 négyzetméteres teremben. Persze lesz mellé néhány mély-láda is. És olyat szeretnék ami az eminencevel van egy árkategóriában, drágábbat egyenlőre nem engedhetek meg magamnak.
(#) Router hozzászólása Feb 19, 2011 /

Sziasztok!

Elérkezett az idő, hogy elkezdjek én is nekilátni két komolyabb hangfal építésének mert nemsokára elkészül a végfokom.

A helyzet az, hogy a végfokhoz kell megfelelő felépítésű és terhelhetőségű hangfalakat gyártani tehát a teljesítmény adott ami kb. 250-300W RMS 4ohmon.

Sajnos eléggé kezdő vagyok ilyen téren. Az első kérdésem az lenne, hogy mivel kellene kezdjem? Először egy ládatervet nézzek ki és utána válasszak hozzá hangszórót vagy előbb hangszóró és ahhoz a láda? Inkább beltéren lenne használva kisebb házibulikhoz. Erre a célra mi lehet az ajánlatosabb ami bírja is a strapát?

Esetleg van valami ajánlott beszerzési forrás hangszóró téren ill. inkább két kisebb mélyet nézzek hangfalanként vagy egy nagyobbat?

A válaszotokat előre is köszönöm!
(#) ptesza válasza Router hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Nagyon jól kezdted.

Így kell ezt. Meghatároztad az felhasználás célját , helyét , az erősítőt.
Az erősítő akkor mekkora is lesz, mert nem árt túlméretezni a hangdobozokat.Egyébként beltérben már 20W nál sem maradsz meg ha 90dB érzékeny a hangsugárzód. Mennyit szánsz a project-re?
(#) Router válasza ptesza hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Szia!

A végfok egy ilyen Bővebben: Link D-osztályú cucc lesz. Gyári adatlap szerint 250W RMS/4ohm de nem kizárt, hogy egy kisebb módosítással a 300W is kijön belőle, ezért inkább 300-at mondok mert ki tudja mi lesz még

Próbálnék törekedni a költséghatékonyságra azért de olyan 20.000 még talán hajlandó volnék rááldozni a mélyekre dobozonként, gondolom a közép/magas már töredéke ennek.

Közben már javasolták, hogy inkább több kisebb mélyet használjak. Ajánlott is az ember 6db OTTO akusztika 25cm-es mélyet elég jó áron amiknek darabja 80W/4R de szerintem még ez sem volna elég.
(#) shalafi.66 válasza Router hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Idézet:
„Ajánlott is az ember 6db OTTO akusztika 25cm-es mélyet”
Az kb. semmire sem jó. Videoton helyettesítésére készítették Kínában, de nem jött össze a dolog. olyasmi, vagy rosszabb, mint a SÁL.
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Jónak tűnik a választás, igaz az érzékenysége kicsit kevés, lehet, hogy megérdemelne egy kompenzáló mágnest a vasmag hátára (ha egyenes az alsó fedőlap).

Ui: Router, jobb volna inkább oldalanként egy (gyengébb magasnál is maximum kettő) hangszórónál maradni, de az legyen használhatóbb.
Következő: »»   48 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem