Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
A "váltó bemenetét" sem felejtetted ki ugye?
(Ez a védelem működik -nekem simán elindult-, csak nem jól végzi a dolgát. Túlzottan érzéketlen az egyenfezsültségre, és a két polaritásra egészen különbözően. Itt elovashatod mit mértem a saját példányomon, elég durva.)
Nálam véletlenül 50V-ról is ment egy ilyen mindenféle átalakítás nélkül is kb. egy hétig. Könnyen előfordulhat, hogy hibásak az alkatrészeid, mert nálam még sosem volt gond ezzel a kapcsolással, kivéve amikor nem adtam neki negatív feszt.
Véletlenül nem fordítva van a D1 es dióda?
Hello!
Csak éppen nem tudjuk, melyik védelmi kapcsolást építetted meg, milyen a végfok és a tápfeszültsége. Nem lehet tudni hova kötötted be a 9V-ot. És általában a relé elejt, ha egyenfeszültség kerül a védelem bemenetére (ami az erősítő kimeneti pontja egyben), tehát ha nincs hibafeszültség az erősítő kimenetéén, és letelt a bekapcsolás késleltetés ideje, akkor húz meg a relé. Eztán ha kikapcsolod az erősítő tápját, vagy megjelenik a végfok kimenetén + vagy - hibajel (DC) akkor a relé azonnal elejt. üdv! proli007
hello
teljesen jogos! küldöm meiket csináltam meg csak én anyit módósítótam h külön tápot tetem bele de küldöm azt is köszönetel laci
Hello!
Alapból ehhez külön tápot készíteni nem jó. Mert pld. a Clip úgy működik, hogy azt figyeli, hogy a végfok kimenete mennyire közelíti meg a negatív tápfeszültséget. Ha ez a különbség kisebb mint 8V akkor jelez. De ha a Clip-et más értékű tápfeszültségről járatod mint a végfokot, akkor ahhoz hasonlítja majd a végfok kimeneti jelét. ennek meg értelme csak akkor lenne, ha a két feszültség egyforma lenne. Az meg kizárt, hiszen a végfok tápja változni fog a terhelés (hangerő) függvényében. Kikapcsoláskor is csak akkor fog némítani a védelem, ha végfokkal egyszerre kapcsolod ki a védelmet. (Hú de megtekerted a nyákot. főleg a tápegységet. De az egyenirányítóról mindig a kondira megyünk először, és onnan az áramkör felé. Ehhez csak a D3-at át kellett volna tenni a D3 fölé.) üdv! proli007
hello
köszönöm szépen a segítségedet! írtam az elején h még kezdő vagyok csak próbálkozom! még azt megkérdezhetem h miért nem jó szted az egyenfesz védelmem? mert ahova az erősítöt kell kötni oda kötötem egy 9 voltos elemet és elméletileg bekelet volna húzni a relének az az elengednie.... köszönöm!
szisztok
azért csináltam így mert kiváncsi voltam egyáltalán müködik e a kapcsolás mert terveztem egy erősítőt és annak kéne valami védelem valami nagyon jó védelem!! ami egyenfesz és kopanásgátló természetesen azt már nem külön tápról fogom müködteteni!!! szóval ha valaki tudna valami védelmet küldeni ami 12 vagy 24 v ról üzemelne nekem azt nagyon megköszöném!!! mutatom az erősítőt amit terveztem kiváncsi vagyok a véleményetekre észrevételre kritikákra! köszönöm laci
Teljesen hasonló témáról beszéltünk itt.
Ez a védelem -legalábbis amit mértem- nagyon érzéketlen. Feltételezésem szerint csupán a CLIP jelzése miatt lett népszerű, de mint védelem pocsék. De az is igaz, hogyha a végfok tönkremegy, akkor általában a teljes egyenfeszültség kijut a kimenetre, amire viszont már stabilan működik.
Aki sztem-ez, szted-ez, h-z, jah-oz, nah-oz, 1-ez, ijen-ojan-oz, mien-ez, stb, tehát korunk sajátos betegségében, a lustasági elbutulásos igénytelenségben szenved, (ráadásul ekezetmentes, nagybetűs mondatkezdést nélkülöző írásával még krónikusabbá teszi) inkább ne írjon (segítsen).
Ha te magadra ismersz ezen felsorolt hibák valamelyikében, próbálj meg az elkövetkező hozzászólásaidban ezeken változtatni. Hidd el mindannyiunknak jobb lesz. Téged mások szemében intelligensebbé, emberibbé tesz, minket válaszadásra ösztönöz.
okcsá hehe viceltem! Jó rendben megpróbálok normálisan írni kifejezni magamat! De hogy őszinte legyek nem érdekel más véleménye hogy mit gondol rólam Viszatérve a témához tudnátok valami müködöképes hangszoró védő áramkört küldeni? Köszönetel
Laci
Szevasz Alkotó, a váltó bemenetet be kötöttem úgy ahogy kell, és a az alkatrészek is jók, mindent le szoktam mérni mi előtt be építem az áramkörbe, és a diódát is jól kötöttem be úgy ahogy a rajzon szerepel, de már azt is le cseréltem, hátha az a rossz, és ki próbáltam fordítót helyzetbe is be építeni a diódát de semmi. Valahol máshol hibáztam, de még nem tudom hogy hol, lehet hogy egy áramkört néztem el, még át nézem egy párszor hátha meg lesz a hiba. Köszönöm a segítséget.
Nekem pl. a KD-mester féle a kedvencem.
Abban nehéz hibát találni. Tökéletesen kapcsol, nagyon érzékeny, Szinte bármilyen feszültségről járhat, nem kell neki váltó bemenet, és van hozzá Alkotós panelterv. De nincs benne CLIP jelzés.
Nem tudok mint mondani. Ilyenkor általában nagyon bagatel hibák szoktak kiderülni.
Azt javaslom -amit nagyon nehéz valóban megfogadni-, próbáld más szemmel nézni, mert akkor azt is észreveszed, amit most eleve jónak vélsz.
hello
eltudnád küldeni a kapcsolást ha szépen megkérlek! köszönetel laci
hello
"Jó rendben megpróbálok normálisan írni kifejezni magamat!" ezt követően kaptam egy büntetést... akkor mi értelme lenne?? Laci
2 db VF6 végfokhoz alkalmazható lenne ez a védelem, külön 12v-os táppal? Előre is kösz.
Védelem
Sziasztok, na csak sikerült működésre bírnom az RX 500-as védelmét (félig), a gond ott volt hogy nem alimentáltam be rendesen, és azért nem működöt, amúgy meg egy 2x200W-os Quadnak a védelme, már fel tetem a képeket a kész erősítőről a Ki mit épített topikba, ahol látszik a védelem panelje is. Már csak egyetlen egy problémám van vele, és ez nagyon idegesítő, mégpedig az hogy ha ki kapcsolom az erősítőt nem bont el a relé, csak kb 5 másodperc múltán, pedig a váltóáram figyelő rész rá van kapcsolva az egyik trafó váltóáram kimenetéhez. Ha viszont le csatlakoztatom a trafóról a váltóáram figyelő részt a relé azonnal el bont, ez elég érdekes dolog, mert elméletileg ha ki kapcsolom az erősítőt, akkor a trafókból nem jöhet ki áram, pedig most minden normálisan van be kötve. A védelmeknek külön csináltam egy stabilizátort, ami a + 60V-ból csinál + 37V-ot, ugyanis az erősítőm +-60V-ról működik. Ha a műszert rá teszem a védelem váltóáram figyelő részére és a +37V közzé akkor ki kapcsolás után ott még van 29V és csökken folyamatosan, na ez az amit nem értek hisz ott nem volna szabad feszültségnek legyen, mert a trafóról nem jöhet le áram, mert ki van kapcsolva. Ezt érti valaki?. Az R6-ost (56 Kiloohm), nem változtattam meg nagyobb értékűre igaz, de szerintem nem ott van a hiba, habár lehet, szerintetek mennyi értékű kell hogy legyen az R6-onak 45 volthoz, 68 kiloohm megfelelne?.Legyetek szívesek segítsetek mert tanácstalan vagyok, köszönöm.
A védelemnek külön trafó, de legalább külön szekunder kell mindenféle stabilizátor nélkül megfelelő pufferrel és akkor biztos, hogy működni fog.
Idézet: „Ha a műszert rá teszem a védelem váltóáram figyelő részére és a +37V közzé akkor ki kapcsolás után ott még van 29V és csökken folyamatosan, na ez az amit nem értek hisz ott nem volna szabad feszültségnek legyen,” Ez olyankor fordul elő amikor a trafó szekundere is le van kapcsolva a greatz hídról és visszaszivráog a pufferekből a feszültség.
Szevasz, a greatz hídról nincs le kapcsolva a trafó szekundere, hisz a trafók primer részét kapcsolom le a 230V-ról, de ott a szekunderen és a +37 V-nál kikapcsoláskor van 29V. Meg próbálom stabilizátor nélkül, egy 1kiloohmos ellenállással, le veszem a feszt 37V-ra és meg lásuk hogy akkor is fogja produkálni ezt a jelenséget.
ez nem túl jó ötlet, mert amikor nem húz be a relé akkor igencsak megemelkedik a tápfesz. Egyszerűen kell egy külön trafó.
Sziasztok!
Megépítettem a csatolt hangszóróvédelmet. Jól működik, de az egyenfesz figyelő része csak 12V-nál hajlandó működni. Egyébként jó, + és - feszültségre is szépen lekapcsol. Az lenne a kérdésem hogy ez a 12V nem túl magas kicsit? nem kéne mondjuk már 3V körül letiltania? Egyáltalán van olyan hogy egy végfok úgy hibásodik meg, hogy csak 3V körüli egyenfesz kerül ki? Ezelőtt a reflex féle hangszóróvédelmet építettem meg, az már egy 1,5V-os elemnél is azonnal letiltott.
12V az nem jó. Valamit elnéztél. Felépítéstől függően, már pár száz mV-nál tiltani szoktak az áramkörök.
Elmaradt a kapcsolási rajz... A rajzon szereplő nyákot építettem meg hozzá. Az alkatrészek is ugyan azok, BC182-ből is a B jelűek vannak, egy különbség van, hogy a BC 213 helyett 212-t használtam. Ez okozhat problémát? Többször is átnéztem a nyákot, a rajz alapján minden stimmel.
Ha minden jó, akkor mennie kellene. A trannyók bázis ellenállása milyen értékű? (mérve)
A bázisellenállások olyan értékűek, amekkorák a rajzon vannak. Minden ellenállás jó.
Kicsit próbálgattam az áramkört. Annyival most már okosabb lettem, hogy a BC212 -es jól végzi a dolgát, 1,5V-ra is kapcsol már, azonban az egyenfesz figyelő rész BC182-es fele csak 12V-nál hajlandó kapcsolni. Háromszor cseréltem ki a BC182 tranzisztort, ráadásul teljesen új példányokkal, de 1,5V-nál nem tilt le. Esetleg tudtok ajánlani valami tranzisztort a helyére, amivel megpróbálhatnám?
Ha a tranyó jó, akkor annak a bázis nyitófeszültséget átlépve , kapcsolnia kell.(600mV körül) Ha nem teszi akkor keresd előrébb a hibát. ellenállás, dióda.... (nem zénert tettél véletlenül be?)
Nem zénert raktam be. Próbálgattam kicsit a dolgot. kicseréltem a BC182-t egy BC546-ra. Ugyan az a baj. Próbálgattam az egyenfeszültséget különböző helyekre rakni. Elmenetem közvetlen a tranzisztor bázisáig. De hiába rakom közvetlen a bázisra a 1,5V-ot nem csinál semmit. 12V egyenfeszültségnél működik rendesen. Pedig ahogy te is írtad 600mV körül kapcsolnia kéne.
Na végre sikerült. Betettem az 5. tranzisztort, ami már hajlandó volt kapcsolni, ha közvetlen a bázisára tettem a 1,5V-ot. A 390K viszont nagyon sok a bázisán (az ellenállás hibátlan volt), kicseréltem 100K-ra és most szépen működik.
Ami a legjobban aggaszt az egészben, az az, hogy az 5 teljesen új tranzisztorból csak 1db volt jó (legalábbis ebben az áramkörben csak 1db működött). Egyébként ha most így hagyom, akkor nem lesz gond? Mert ugye a BC182 előtt 100K a BC212 előtt pedig 390K van. Maradhat ez így? |
Bejelentkezés
Hirdetés |