Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Az elektromos gitárt ne keverjük ide, az nem rezonáns hangszer. Az szinte csak egy lap, és ott a hangot az erősítő és a pickup határozza meg döntően. Annanka testét el lehet készíteni. A sikernek nagyobb esélye van, sokkal nagyobb. Persze ott sem véletlen, hogy az árnál a határ a csillagos ég.
Hát ha kellően elszánt vagy, akkor akár sikerülhet is, de nagy cseresznyefába vágod a fűrészed...
Azt konkrétan tényleg nem írtam, hogy elektromosat építenék. Viszont belinkeletem a képet milyen lenne, arról szerintem mindenki látja, hogy nem akusztikus. Én nem akarok akusztikus gitárt építeni, szerintem az otthon szinte kivitelezhetetlen.
Robi, tudom, hogy nagy fa lesz, de az elszántság megvan bennem, és nem is fogom elkapkodni. Szépen megfontoltan mindent.
2 hozzászólással ezelőtt írtam itt, hogy a fa test rezonál (fa testű, rezonáns). Ezért csak utaltam rá. Utaltam arra, amit mindenki tud. Vagy épp tudnia kéne, mert általános iskolai tananyag.
Akkor mért is van ezen gitárok nyaka mahagóniból?
Mi az, hogy nem hangszer? ![]() Matyikám ez butaság!
Egy tömör nyak aztán végképp nem rezonál. Úgy gondolom, azért, mert könnyű. Lehetne éppenséggel vasbetonból is, de akkor azon a gitáron Kingkong játszana.
Az elektromos gitár teste DÖNTŐEN nem szól bele a hangképbe. Ezért van nagyobb esélye Márknak a siker felé vezető útra lépni, ha azt csinál, és nem akusztikus rezonánsat. Hallottál már elektromos gitárt erősítő nélkül szólni? Mint a harmatos hajnali légyfing, körülbelül annyira hallatszik. Az akusztikus gitár hangját a test üreges volta erősíti fel. Az elektromos gitár hangképét a pickup és az erősítő határozza meg 90%-ban. Az akusztikusét pedig 90%-ban a teste.
Szerintem a keménysége miatt van, képzeld el, mit művelnének a húrok a kb 60kilónyi feszítéssel egy puha fával. Főleg, ha nincs a nyakban pálca (nekem a klasszikusban nincs, igaz ott a húrok csak 40kilóval feszülnek).
![]() Matyikém, nálam van a Strato, ha gondolod, Skypen felhívlak, és megmutatom, hogy szól, nem tudom miért, de elég jól hallani. Amúgy jó jelző rá a harmatos hajnali légyfing, mert éjjel jó zenélni vele esetleg, akkor is csak tanulni egy zenét, mert élvezhetetlen. (Csütörtökön jobban élveztem a kb 60W-al. Az volt a baj, túl kicsit az erősítőmön a hűtőborda, a FET meg valami indián törzsnek képzelt, és füstjelet adott, hogy túl melege van. ![]()
Egy elektromos gitárnál pont az a nehéz szerintem, hogy a testnek lehetőleg bármely lefogott hang alapharmónikusán kell rezonálnia, így annak rezgését a lehető leghosszabb ideig megtartani, lehetőleg 0-számú felharmónikussal. Tehát egy viszonylag lineális frekvenciamenete kell, hogy legyen az anyagnak: kb 80-1khz-ig fokozatosan csökkentve a rezgést.
No egy vasbeton aztán pont nem ez az anyag. Lehet belőle gitárt építeni, játszani is lehet rajta, mutogatni is lehet, csak nem hiszem, hogy egy zenész hajlandó lenne rajta játszani.
Azért úgy nem hiszem, mint egy Fender, de láttam egy elvetemült állatot youtuben kb két héttel ezelőtt, aki ásóból csinált gitárt.
![]()
Na jó emberek most lett elegem. Minden egyes mondatomat ki kell forgatni. Nem fogok szájbarágósan írni, mert akkor meg az lesz a baj. Én fizikai tényeket, egzakt dolgokat írtam le. Nem szubjektív ítéleteket. Szóval ahoj, da szvidanje, good bye, auf widersehen.
HA bármely hang alapharmonikusán rezonál, akkor nem rezonál. Akkor sem nem sávszűrő, sem nem rezgőkör. A rezonancia az frekvenciaszelekcióval jár. Viszont itt nincs szelekció.
A természet egyszeri és megismételhetetlen! a fő összefüggések azonosak.
Sziasztok!
Nemrég értem haza Zalaegerszegről, nyomtunk egy kis rockot! Péntektől máig voltam, és szinte minden megtörtént, amiről úgy gondoltam, hogy nem történhet meg. Tömören és röviden: Zenélni mentem, szombatra, de pénteken próbálni kellett (volna) mert a basszgitárossal és az erősítőinkkel beragadtunk a liftbe ![]() ![]() A hely, amit szereztek próbára, az egy emeleten volt, újra lift, de ez szerencsére működött, de mivel csak egy bizonyos időre volt kibérelve, kipattintottak minket, de nagyon kedvesek voltak, kaptunk ajándékba 2 órát, amit a liftben töltöttünk. ![]() Szombat muzsikálás, vasárnap meg egy rendezvényre hívtak segíteni összerakni a hangosítást. Na az jól is ment, de mikor bekapcsoltuk az erősítőt, kiment a biztosíték benne, mondanom sem kell, nem volt tartalék biztosíték, se merősítő, mert a többi cuccuk 2 órányira volt... Na mi mentse meg a népet? Na jó... A főnöktől megkaptam a 1.9-es TDI gépkocsit, és egy embert, aki kívülről ismeri a várost, csak szerezzek egy biztosítékot. Persze vasárnap. Nem kíméltem a gépet, kerek 1 óránk volt kezdésig. Bejártuk Zalaegerszeget, és nem kaptunk, mire végső próbaként a bolhapiacon egy bácsitól sikerült venni 50 forintért egy marékkal. ((vettem tőle egy ventit is, 150 Ft-ért az erősítőmbe tartaléknak a főnök számlájára) Na repesztés vissza a város másik felébe, 3 perccel kezdés előtt betoltuk a biztosítékot a helyére. 10/10 pontot kaptunk a főnöktől, (vagyis nekem nem főnököm volt, csak a másik gyereknek, nekem jó barátom, a másik gitárosunk) Holnap ráadásul suli, utána party is volt, és nemrég még az M7esen repesztettem hazafelé, úgyhogy elég fáradt vagyok...
(Az előbb már leírtam, csak közben lejárt a módosítási idő, a fene egye meg, írhatom mégegyszer!)
Összekeversz valamit: A hegedű hangjának egyik összetevője, az, hogy minél keményebb fából készüljön el a nyak, hogy a húrok minél nagyobb energiája jusson el oda, ahol a test van, aminek feladata a levegő megrezegtetése. No ha vasbetonból csinálod a nyakat, akármilyen testet teszel rá, abból nem lesz hangszer. Szerintem ez racionálisan belátható! Ja egy hegedűnek, gitárnak csellónak, brácsa testének van rezonancia frekvenciája. De nem csak ezen a frekvencián rezonálnak. Egy elektromos gitárnak, lehetőleg ne legyen ilyen frekvenciája, ezért nem tesznek rá rezonáló testet. Viszont az ő testének feladata, a minél egyenletesebb, csúcsok nélküli, frekvenciaátvitel. (Basszus Matyi, életedben nem gitároztál, és azt sem tudod, hogy működik ez a hangszer, még sem lehet téged egy hülyeségről meggyőzni fizikai magyarázatokkal sem. Ja és a hangszerépítés, az pont a szubjektivitásról is szól!)
Tudod milyen nehéz olyan anyagot találni, ami nem szól bele alapvetően a hangképbe?
Egy jó elektromos gitárt, basszusgitárt ha ráfektetsz egy akusztikus gitár hátára, de elég, ha csak játék közben hozzányomod a szekrényhez, asztalhoz, meglepő élményben lesz részed! Próbáld ki! Persze lehet vasból is, de az már más hangszer! Ja és a mai zenékben, bármilyen hihetetlen, egy profi stúdióban, pont ezen az egy-két százalékon dolgoznak, és alapvetően igaz, hogy akármilyen effekteid vannak, a sz*rból nem lehet várat építeni! ![]()
Tudod milyen szívás amikor ott egy Mesbugi erősítő a reampoláshoz, és a srác "8"-as gitárhúton játszotta fel az anyagot, egy Fender gitáron, és atommetál pankzenének kéne szólnia?
Akkor vessük össze a két mondatot:
Idézet: „HA bármely hang alapharmonikusán rezonál, akkor nem rezonál. Akkor sem nem sávszűrő, sem nem rezgőkör. A rezonancia az frekvenciaszelekcióval jár. Viszont itt nincs szelekció. A természet egyszeri és megismételhetetlen! a fő összefüggések azonosak.” És: Idézet: „De nem csak ezen a frekvencián rezonálnak. Egy elektromos gitárnak, lehetőleg ne legyen ilyen frekvenciája, ezért nem tesznek rá rezonáló testet. Viszont az ő testének feladata, a minél egyenletesebb, csúcsok nélküli, frekvenciaátvitel. ” Pontosan ugyanarról beszélünk. Szerintem. Csupán más szavakkal. Egy szóval se mondtam sosem, hogy a nyak üreges lenne, netán puhafa. Külön kiemeltem, hogy a lapREZGÉSEK a legfontosabb alkotóeleme a rezonáns hangszereknek (az olyan hangszereknek, amiknek a teste adja meg a hangot. Én csupán annyit mertem leírni fizikai ismereteim birtokában, hogy egy akusztikus gitár teste éles kiemeléseket és rezonancia maximumokat mutat, most hozzáteszem: állóhullámokat is. A basszusgitár teste ezzel szemben nem. Azaz ha valaki gitárépítésre adja a fejét, akkor ne akusztikusba fogjon. Fleta bácsi is csinált. Egy elektromosat biztosan. Én nem azt mondtam, hogy nem számít a teste, hanem hogy sokkal kevésbé számít, mint az akusztikusnál. Ennyi és nem több. Viszont a mondanivalómba mindenki a saját igazát látta bele. Ugye tudjuk: ahány olvasó, annyi interpretáció.
A bármely szó itt egy "nem kitüntetett, tetszőleges" értelemben értendő.
Hogy hol van a test rezonancia frekije azt nem tudom, nem is találtam róla irodalmat, de az biztos, hogy minél följebb megyünk frekvenciában, annál jelentősebb a húr hangja, és tűnik el a testnek hangja. Tehát inkább sávszűrőként viselkedik...
Gyerekek, készül az erősítőm doboza.
![]() ![]() ![]()
Hát, de nem fog az kacsázni? Akkor telefondrótot lenyúzok és avval?
![]() ![]()
Kedves DuMatyi!
Ha nem tévedek nagyot, akkor nem laksz messze Papkeszitől. Ha ez így van, akkor kérlek látogasd meg Kovács Sándor gitárépítő MESTERT, ő részletesen és érthetően elmagyarázza az elektromos gitárban fellépő rezonanciák fontosságát. Röviden: borzasztóan fontos minden alapanyag egymáshoz is illeszkedő összeválogatása. András
Ki éhes? Bővebben: Link
![]()
Nem semmi!
![]()
Tehát valószínűleg félreértettem eme kijelentésedet:
Idézet: „az nem rezonáns hangszer” Számomra a nem hangszeren, számodra a nem rezonánson volt a hangsúly. Tehát így tényleg semmi értelme nem volt győzködni erről a másikat! Viszont legalább részemről átgondoltam a hangszer működését, bár sokkal bonyolultabb annál, hogy egy képlettel le lehessen írni... ![]()
Szép darab
![]()
Fénykoromban, egyszer a munkahelyemen, készítettem egy szendvicset buci kenyér alapból, két rét nyitott, gépsonkás, paradicsom, paprika, gulyáskrém, hagyma töltettel, amit a kollégák lemértek, és 1,2kg-ot nyomott. Ezt egyszerre termeltem be anno. A tojásrántotta ekkortájt 10-12tojásból állt. Lágy főtt tojásból, 15-öt bírtam megenni egy ültő helyben. Mindezt akkori 67kg-os sulyommal.:finom:
Robi, én soha nem mernék olyant kijelenteni, hogy egy elektromos gitár nem hangszer. Szép, és jó. Ha úgy tetszik, akkor az akusztikus gitár (aminek a hangja nekem jobban tetszik) egy passzív hangszer. Nem kell erősítő ahhoz, hogy halljam. A teste üreges, az "erősít" (illetve rezonál, azaz egyet frekvenciákat elnyom, másokat kiemel - pont mint egy rezgőkör vagy sávszűrő, vagy kvarckristály, esetleg kerámia rezonátor). A hangja az üreg méretétől és a faanyag kidolgozásától, de első sorban az üreg méretétől, a kitámasztásoktól (oldallap rezonanciák léte vagy nemléte), és hasonlóktól függ. A stradivarik a több évig tartó gyártási pácolási satöbbi folyamatok miatt olyanok amilyenek. Faanyagok, munkálatok, és hasonlók.
Itt a hang a lényeg. Amit maga a hangszer ad ki magából: (fizikai, akusztikus) mechanikai úton. Ő maga, és nem egy erősítő berendezés. Az elektromos gitáron amennyire tudom egy mágneses hangszedő van. Fixen. Nem a mechanikai testrezgéseket veszi, nem az adja elsősorban a domináns hangot, mint az előbb. A mágnes felmágnesezi a fém húrokat, amik egy tekercs előtt mozognak, indukált feszültséget keltve benne. Azaz itt nem elsősorban egy üreg huhog és ad jellegzetes hangot, hanem egy tekercs előtt mozgó fém. Nem maga a hangszer teste. Természetesen itt is lehetnek - és vannak - testhangok, de nagyrészt mivel a mechanikai teljesítmény kicsi, és nincs üreg, ami jó hangosan és jellegzetesen rezonálna, az erősítő fog nyökögni. Te is leírtad, hogy az elektromos gitár testének nem szabad kiemelni. Egyenletesnek kell lenni. Azaz az elektromos gitár nem képes számottevő hangkeltésre erősítő nélkül. Tehát itt dominálni fog egy külső elem, ami megint csak hozzáad valamit (döntő mennyiséget) a hangképhez, hisz nélküle meg sem hallanád a hangszer saját hangját. És itt jön a poén: A híres hangszererősítő gyártók erősítőinek a frekvencia-, és fázismenete műszaki szemmel nézve pocsék, borzalmas. Erősen sávhatárolt. Viszont egyvalamire nagyon hasonlít: Egy üreges testére. Azaz: Némi túlzással kijelenthető, hogy az erősítő az elektromos gitár "teste". Még egyszer mondom, van szerepe a testnek és az elkészítés mivoltának is, de mivel a hang igazából nem a gitárból jön ki, hanem az erősítőből, ezért biza a megítélésem szerint nem a teste lesz a döntő. Azaz: a gitárnál a hang milyensége 90%-ban a test, az elektromos gitárnál az erősítő. No meg a hangszóró, meg a terem meg..meg... A jelenlegi középiskolai fizikai ismereteim ezt a képet reprezentálták bennem. A végére egy mondat: Az egyik ismerősöm azt mondta, hogy aki zenél, az a fejében hallja a zenét, aki nem zenél, csak zenehallgató, ő a fülével. Ez is lehet okozója az azonos téma, vélemény ellenére történt tegnap esti félreértések sorozatának. Ugyanazt a témát más szemszögből látjuk (még akkor is, ha azonos véleményen vagyunk, más szavakkal), de ez így van rendjén, és szomorú lenne, ha nem lenne így. Mert ugye neked a hangszeren volt a hangsúly, nekem a rezonánson.
Itt írtam a zsugorcsöves megoldásról. 2 éve sikerrel használom, de néha üt. Ilyenkor már zsugorcsövet kell cserélni.
Passzív hangszer.. Bennem olyan jó érzést kelt, hogy ha valami ilyen kisebb összejövetel van, akkor ott csak elővesznek egy akusztikus gitárt, és elkezdenek rajt zenélni. Elektromossal nem lenne ugyan ez.. (Lehetséges, hogy abban sok a technikai dolog is, és nem csak a zenére terelődik a figyelem?) Ha megyek nyáron Balatonra, ilyen kisebb összejövetelre, biztos, hogy viszem az akusztikust. (Kenesén idén remélem már meg tudjuk ejteni a talit.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |