Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1205 / 3998
(#) marcall hozzászólása Feb 21, 2011 /

üdv!
Csináltam egy +- tápot! 7824 - 7812 - 7924 - 7912
De az utóbbinál (negatív ágon) -12V helyett -15,4 van terheletlenül!
Létezik hogy egy rosszul szitázott stab. IC-t fogtam ki!? A képen van a nyák terv!
üdv
(#) bodom válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

felejtsétek el amket írtam. a gomb amit beraktam jó. nem vettem rosszat nem én hibáztam. Kérném a kapcsolásra koncentrálni, jól van-e összekötve.
(#) ECL82 válasza marcall hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Szia, ezeknek a stabilizátor IC-knek az a nagy hibája-hátránya, hogy terheletlenül mindenféle badarságokat lehet rajtuk mérni! Javaslom, hogy tegyél be egy LED-et, mondjuk a negatív stabilizált tápágba, persze előtét ellenállással s minden helyre kell álljon!
A LED-et ki is vezetheted az előlapra, így a bekapcsolás jelzés szerepét is betöltheti.
Most látom, jobban megnézve a rajzot, hogy tettél a pozitív ágba LED-et, tegyél a negatívba is. Próbáld meg úgy is!
(#) marcall válasza ECL82 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Reméljük akkor jó lesz! Amit ajánlottál már kész a +ágon! Köszi!
(#) granpa válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Helló Péter!
Meglévőét mérési adatokból (villamos és fizikai), tervezettét a várható igénybevételből. Amúgy P=UxIxcosfi (1~). Cosfi-t méréssel meg lehet határozni.(gyakorlati táblázat is van hozzá)
Harchoz: Kálmán
(#) wolverine14 hozzászólása Feb 21, 2011 /

jo estet egy erősítő leírásában a következő olvasható:
Jelforrásként tetszőleges, –775 mV körüli jelszintet adó – audio berendezés szolgálhat.
Na szóval arra lennék kíváncsi, hogy mért negatívként van odaírva a 775 mV ?
szerk: HEKIT-050-nél lehet-e közösíteni a gnd-t, és a mínuszt, vagy szerezzek egy 3 kivezetésű trafót?
(#) kadarist válasza wolverine14 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Szia!
Az csak egy kötőjel, mondatbéli beszúrás miatt (–775 mV körüli jelszintet adó –).
A 775mV egyébként a 0dB-nek felel meg.
(#) SzT3 hozzászólása Feb 21, 2011 /

Egy 7805 feszstabilról hány PIC16f627-es működtethető biztonságosan?
A feladat az lenne hogy a terven szereplő pic-ből lenne 8 darab.
Olyan formában hogy 7 picnél led lenne a kivezetésen
a 8 pic pedig ledek helyett a 7 előző pic csatlakozik rá
a 7 picnél a ledek sima futófény efektet végeznek (majd később bonyolódik a program) és a 8 pic más más időben adja a jelet a 7 picnek igy azok különböző időbe kezdenek futnia.
De ez mondjuk már tranzisztoron keresztül 12v-ből kapja az áramot.
tehát tul képpen 8 PIC futna, tegyek-e mindegyikhez külön 5v-s feszstabilt vagy elmegy egyről is?
Köszönöm

Megrajzolom és csatolom hogy miről is lenne szó, mert lehet hogy egy kicsit bonyolultan magyaráztam.
Azt se tudom hogy a lenti áramkör helyesen van-e megrajzolva. . .
Remélem igen
(#) wolverine14 hozzászólása Feb 21, 2011 /

HEKIT-050-nél lehet-e közösíteni a gnd-t, és a mínuszt, vagy szerezzek egy 3 kivezetésű trafót?
kb mennyi Ampert vesz fel?

Tehát az alap elgonolás valami ilyesmi. as körben lévő picecen mindegyik ugyan az a program fut RA0-RA7 futófény 1 másodperces "világítási" idővel.
és a középen lévő PIC pedig futtatja a többi hetet
aminek nincs más dolga csak megmondja hogy mikor melyik induljon hogy mondjuk 1234567 vagy 7625431 vagy 1643725 legyen az indulási sorrend ehez kellene tudni hogy mindegyikhez tegyek egy 7805 feszstabot vagy sem. . .

7+1PIC.sch

(#) qvasz2 válasza SzT3 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

A tranyók elé kéne bázis ellenállás, amúgy ha PICezel, kb tisztában lehetsz, hogy mennyit fogyaszt 1 db. Ha ezt felszorzod 8-cal, még akkor sem lesz 1A, amennyit a 7805 tud.
Szerk: A rajzodon 78L05 van, az csak 100mA-es!
(#) qvasz2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Igazából a PIC-re kapcsolt terhelés (a tranyó bázis árama) lesz a meghatározó a kapcsolás fogyasztása szempontjából. Tisztázni kellene, hogy mekkora áram kell neked a LED-ekhez, ebből számolható, hogy mekkora bázis áramot igényel, és hogy 1 db PIC egyszerre hány tranyót működtet (mezei futófénynél egyszerre 1 LED világít procinként)
Mégegy megjegyzés: Proci portokat nem kötünk vezetékkel össze, mindig teszünk közé ellenállást (100 ohm már elég)
(#) peter1995 válasza granpa hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Bocsi rosszul fogalmaztam.Van egy EI vasam es annak a teljesjtmenyet akarom kiszamolni.
22x34es a vas kozepe ;s a torony a vasakbol 97 magas.
(#) janikukac hozzászólása Feb 22, 2011 /

Egy szupergyors választ várok! Szerintetek mit készítsek nővérem születésnapjára? Én azt terveztem, hogy ket 5x LED meghajtót vagy egy 1x10-esből csinálok egy szívet, amik két oldalról összpontosulnak , tehát egy VU metert. Melyik a legolcsóbb megoldás? LM3914-re gondolok, mert az viszonylag olcsóbb...
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Azt csak te tudhatod, mik a lehetőségeid.
(#) janikukac válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Hát nem tudom. :pirul: Esetleg egy Knight Rider futófényt , IC-set, egyszerűt szív alakba. A lényeg , hogy gazdaságos legyen...
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Bocsi. :pirul: Amúgy épp megtaláltam, és azt az 555-ös kapcsolást építem nővéremnek! Köszi a segítséget!
(#) peter1995 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

A vas jó minősíégű mivel ez még a régi(25-30 éves) tv-kből lett bontba.
(#) Horv hozzászólása Feb 22, 2011 /

Sziasztok!

Szeretnék csinálni egy elektromos dobhoz hasonló padot.
Lényeg ,hogy egy 555-ös elő állít nekem egy négyszög jelet, majd ha piezot megnyomom, akkor azt a négyszög jelet átengedje a hangszóróba. Úgy terveztem, hogy az 555ból kiadott jelet egy NPN BC547-es tranzisztor kollektorába kötném. a piezo egyik végét a bázisba és az emittert a hangszóróba.
No csak azt nem tudom melyik végét kössem a bázishoz, a + vagy a negatívot, és ha az egyiket akkor a másikat földeljem le? Most a + végét kötöttem a bázisba, a - részét leföldeltem, a jel folyamat átmegy, ha birizgálom a piezot akkor elhalkul.

Tudna valaki segíteni?
Köszönöm előre!
Üdv. Horv!
(#) jencee válasza ujfalusi hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

SZIA! KÖSSZ, DE EZT NEM ÉRTEM Valami rajz?
(#) marcall hozzászólása Feb 22, 2011 /

Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne,hogy egy +--os táp feszültségét szeretném stabilizálni egy Heed Canamp számára!
A trafó 2*110V/2*24V.
Úgy döntöttem hogy most a 78xx és 79xx IC-ket hanyagolom és kipróbálom LM317 és a LM337.
A kérdés az lenne,hogy elég e egy pc tából kiszerelt hűtőborda az ic-k hűtésére(1 ic 1 borda) ill. az ellenállásokat watt szempontjából mekkorára méretezzem!?
Előre is köszönöm!
(#) Directors hozzászólása Feb 22, 2011 /

Sziasztok!

Pénteken írtunk dolgozatot és volt egy olyan kérdés,hogy potencióméter vásárlásakor mire kell figyelnünk.
Én azt írtam,hogy az ellenállás értékére,teljesítményére és,hogy lineáris vagy logaritmikusra van-e szükségünk.
Ezeknek a válaszoknak jónak kellene lenni ugye?
(#) peter1995 hozzászólása Feb 22, 2011 /

Hello.A bejelölt kondi nem elko kéne legyen?A rajzon nem az van.

kérdés.JPG

(#) ujfalusi válasza Directors hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Ez milyen kérdés? Attól függ főleg hogy mibe akarod
használni.
(#) mackopajtas hozzászólása Feb 22, 2011 /

Sziasztok!

A következő kérdésem lenne hozzátok. A cimborámmal restauráltunk egy hegesztődinamót, de nem tudjuk kideriteni hány voltot adhatunk maximálisan a gerjesztőtekercsnek.

Képek mellékelve

Válaszaitokat előre is köszönöm

Üdv Macko
(#) Directors válasza ujfalusi hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Hát igen ezt jó lett volna ha odaírják,hogy mibe is kellene.
Semmi más infót nem adtak csak ez a kérdés volt ahogy leírtam."Potencióméter vásárlásakor mire kell figyelnünk?"
Elektronika órán volt a doga.
(#) jencee válasza ECL82 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Nagyon köszönöm! így már világos, és magam is így gondoltam, csak a kezdet, meg a vég zavart meg. Kiprobálom, és jelzek. KÖSZÖNÖM!
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Szia!
Ugyan mi indokolja, hogy egy 100nF-os kondenzátor elkó legyen?
(#) peter1995 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Hát oda az 555 kapcsolásba nem elko kell?

Más.Egy olyan 8 lábú IC amire 555 van írva az 100%hogy NE555?
Következő: »»   1205 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem