Fórum témák
» Több friss téma |
A felharmónikások probélmája megolodva!
Sajnos a gerjedést az mp4 lejátszó okozhatta, amiről nyomtam az adóra a zenét. Egy walkmanre illesztve az adót a melékhulámok már megszűnnek. Csak azt vártam volna a hatótáv megnő az igazi frekin, de nem az maradta a régi.
Joe! Sajnos az áramkört elpakoltam már a fémdobozba, teljesen be van fedve összeónozva, ezért a belsejérőúl képet nem tudok feltenni.
Az oszcillátor kábé ehhez a kapcsoláshoz hasonlít, bár a mostani jóval szűkösebben van összerakva és a "végfokban" a forrpontok körül ilyen árnyéksapkák vannak. E-sporadic
Nos, az árnyékolás fogalmát érdemes lenne pontosan tisztázni, a forrpont nem igazán minősül annak.
Valószínű modulációs problémáid vannak, aminek oka a túl egyszerű felépítés.Bővebben: Link
Hát, én meggányoltam a dolgot, úgy értem itt a rajzon is mutatom, hogy a hátlapon az ón pontok körül (rajzon a fekete), a lyukacskákra felforrasztottam
5mm magasságú fémlapokat (rajzon a szürke) az élükkel. Teljesen körbe a forrpontok körül... Így kb. egy téglatest belsejébe került az onpont, minden oldalról árnyékolva. Például amit nagyon fontosnak tartottam a kollektor, vagy a plusztáp forrpontja köré, ugye mivel ez a pont "sugározhat" a legerősebben. Nem tudom ugyanazt a hatást értem-e így el, mint a rendes NYÁK esetében, mert ott ugye a forrpontok képezik a szigeteket, és körülöttük a föld a tenger, de az széltében kiterjedt árnyékolás, az enyém pedig gyakorlatilag pedig négy falbol áll, és szélessége nincs.
Rendkívül kreatív. Csak a kritikus fokozatot (1), az egészet egybe (2), vagy mindet fokozatonként(3) szokták. A fokozatonként (3) úgy is, hogy az egybe dobozban elválasztó lapok vannak, ami így rekeszekre osztja a dobozt. A fokozathoz hozzátartoznak az aktív elem körül lévő alkatrészek, általában föld, tápfesz, bemenet, kimenet vezetékek mennek át az árnyékoláson. Például mikrofonerősítő egy fokozat, az oszcillátor egy másik, a végfok a harmadik. A tekercs körül legalább az átmérőjének, hosszának megfelelő üres helyet hagyj, mert az árnyékolás lerontja a tekercs jóságát. A hangoláshoz szoktak lyukat fúrni a műanyag csavarhúzónak a trimmer kondenzátor fölé.
természetesen ezek mellett a szabadon futo oszcillátort, is elválasztottam a fél wattos végfoktól "dobozon belüli rekeszt" kialakítva.
Amit ide felraktál képet, azon csak egy oszcillátor van, plusz egy erősítő fokozat, semmi fél wattos adó rész.
Persze az árnyékolás fontos 10mW-nál is,/kb.ezt tudja/ valamint egy sima L-C oszcillátornál,a tekercs felé köré, min.U alakú vékony ónozott lemez a panelra forrasztva, csavarozva. A tekercstől kb.1cm.re legyen akkor nem vagy csak kismértékben húzza el a frekit.
Sziasztok!
Én részemről a távolságot alkalmazom a fokozatok között így elegendő egy fém csík is a fokozatok között. Ettől függetlenül biztosan alkalmazható a módszer kritikus helyeken. Üdv Joe
Így van, az esetek 90%-ban a távolság megfelelő megválasztása biztos megoldást jelent. Illetve amire még érdemes figyelni, és nagyon sok problémát megelőz, ha a tekercsek hosszirányú tengelyei egymásra merőlegesek (legalábbis azoknál, amik viszonylag közel vannak egymáshoz), ugyanis ilyen elrendezésben a legkisebb a csatolás köztük. Tervezésnél/kivitelezésnél ezt érdemes szem előtt tartani.
...Elkezdtem épiteni egy újab adót 2xBF199-el, ettől tőbbet várok mint a BC547-es oszcillátoroktól :no:Bővebben: Link
Ennél a verziónál szerintem jobb a korábban csatolt 3 tranzisztoros, mert a kimeneti erősítő hangolt, valamint a bemeneti limiter elválassza az osszcillátort, ergo stabilabb.
Ettől függetlenül szívesen várom az eredményeket.
Elárulom a nagy titkot: frekvenciamodulációt kultúrember varikappal csinál.
Ez elég sarkos megfogalmazása volt a problémának...
Léteznek különböző modulációs módok. Az általam javasolt megoldás jó minőségű jellemzőkkel rendelkezik olcsó alkatrészeket használva.
Hát most tartok az oszcillátornál, de teljesen el vagyok ragadtatva,a BF199-től, kábé annyi jel jön ki az áramkörből, antenna, árnyékolás nélkül, mint egy BC640, BC 557-ből felépített, hagolt antennájú árnyékolt szabadonfutóból.
A fél lakásban üti az egyik nálunk erősen jövő állomást... Nagyon kiváncsi vagyok a második bf199 után ,hogy fog viselkedni a cucc. Igen az erősítőfokozatban, nincs hangolt fokozat viszont az csak egy 200mW-os rész, a pira.cz linkjében sincs a 2. fokozatban hangolt kör a kollektoron, csak a 400 mW-os részben. Én ugy képzelem el a dolgot, hogy estleg elférne még a pirás 3. fokozat bfr96-al a 200millis rész után, és akkor lehetne hangolni a kimenetet, közbe meg talán nagyobb meghajtást is kapna (bfr96 nem biztos jól viselné), mint a pirás oszcillátorral.
Üdv.
Épteni szeretnék egy rádió adót, de nem akármilyet: a szempontok: elsődleges szempont az hogy jó minőségben szórja a jelet, 10 m-es hatósugáron belül "sistergés" nélkül dolgozzon másodlagos szempont a méret, tehát minél kissebb, annál jobb illetve a harmadik szempont is a méret, az antennáé! Azt tudom, hogy minél magasabb egy adó Mhz- száma annál kissebb antenna kell hozzá. Na a kérdésem a következő: A fent felsorolt szempontok alapján mik a lehetőségeim? Milyen magas Mhz-et(Ghz) tudnék elérni úgy, hogy azt még meg tudjam építeni, elég kicsi legyen (4x4 cm -vagy kissebb- lenne az ideális panelméret,nem smd-vel , vagy smd-vel, de lazán) elég tiszta legyen a jel 10 m-es távolságból, és hogy ne zavarjon be semminek.(wifi router,mobiltelefon , miegymás) esetleg ha valami támpontot is tudnátok az áramkör megtervezéséhez adni, akkor igen hálás lennék.
Próbáld meg fordítva. Építs egy akármilyen adót, majd hozzá vevőt, ami 10 méterről veszi. * Használd helyesen a MHz, GHz mértékegységeket.
Adó nemigen szokott sistergést produkálni, (hacsak nem sistergéssel modulálod), a vevő annál inkább, már ha nem kap rendes jelet a bemenetére. Az adónak nem MHz száma van, hanem frekvenciája.
Egy adónak rengeteg paramétere van (adási frekvencia, frekvenciapontosság, kimenő teljesítmény, mellékhullámú és harmónikus sugárzás, modulációs mélység, határolás, linearitás, stb.), de ezek között nem szerepel sem hatótávolság, sem jó minőség. Az adó számára a frekvencia választás nem szabadon választott gyakorlat, minden frekvenciának (sávnak) a használatát szabályok, (előírások, szabványok, törvények) rendezik, teljesítménytől függetlenül. Egy adóberendezés áramköreinek tervezéséhez azért elég nagy képzettség, a megépítéséhez szaktudás, műszerezettség (persze még hatósági engedély is) szükséges. Ha ezen a területen eredményeket szeretnél elérni, sok tanulás szükséges. Az írásodból az derül ki, hogy nemigen vagy jártas ezen a területen. Először jó vevőt építs (érzékenyet, szelektívet, diszkrét alkatrészekből, és ne kész IC s áramkörökből), azzal sok tapasztalatot szerezhetsz, és főleg nem zavarsz senkit, és ha már jól megy, akkor kezdj neki egy pici (néhány mW -os) adó építésének. Nem ár az sem, ha közben tájékozódsz a jogi szabályozásokról.
Nagyon preciz a panel, de honnét veszed azt hogy 0,5W végfok van benne?
Én visszaadom a mindkét szakmunkás bizonyítványomat, akkor ha ez a gányolt 3tranzistoros panel kiad fél wattot, de akkor is ha 500m. ről lehet fogni a jelét, jó minőségben. Szerintem ezt is csak a neten olvastad, valahol.
sztereó, szépen szólBővebben: Link
linkelek be majd a 1,5W-os sztereó adómról is képet, ami szintén szépen szól. cheers
A BA 1404 ic vel épített adó ,nagyon jó elsőre,mert egy kis siker élményed van.Másra nem igen.Ezt az IC t el kell felejteni,bár én építettem vele agy st kódert de az oszcillátor egy tranyóval csináltam.Igy még el is ment,na csak hobbi szinten.A VERONICA alatt PLL 1W nem szabad rosszabbat építeni,de ez magas szinten is tökéletes !!!
Udv!
Megepitettem a Novak fele kapcsolast, ami az oldalon van. Kocsiban kiprobalva az volt vele a gond, hogy nagyon erzekeny, es recseg (egyebkent mukodik 90 MHz-n). Foleg akkor, amikor hozzaerek az antennahoz, de egyebkent a panel helyzete is nagyon befolyasolja. Tudja valaki, mi lehet a gond?
Akkor szokott ilyen gond lenni, ha a táp-, vagy az audió vezetékek túl hosszúak. Főleg a tápvezetékre figyelj, érdemes a lehető legrövidebbre vágni. Már a 8-10 cm is elég hosszúnak számít itt.
Illetve szélsőséges esetben attól is recseghet, ha az adó és a vevő frekvenciája nm egyezik meg teljesen. Ilyenkor azzal, hogy hozzányúlsz az antennához, azzal egy nagyon kicsit még "módosítasz" a frekvencián, és lehet hogy ezt már nem viseli el a vevő.
Kösz a választ. Kb 20 centis a tápvezeték (UTP kábelből az egyik sodort pár, a végére egy szivargyújtó apa forrasztva), úgyhogy valószínűleg ez lesz a probléma.
Nem 100%, de könnyen lehet. Mindenképp próbáld ki úgy, hogy pl. egy 9V-os elemről táplálod meg 2-3cm-es tápvezetékekkel. Ha úgy is sistereg, akkor máshol kell keresni a probléma forrását.
Na megint én vagyok, kicsit elhamarkodottan örültem. Még mindig sistereg, meg recseg, ha megfogom az antennát, vagy más helyzetben van az elem, de azért jobb, mint a hosszú tápdróttal.
Azt vettem észre, hogy akkor szeret sisteregni, amikor az elem a tekercs felett van. Akkor a legtisztább, amikor valami más helyen van, és fogom magát az elemet. Szerk: azt még mindig nem szereti, ha megfogom az antennát.
Heló
valaki tudna nekem küldeni egy egyszerű fm adódót elég ha 100m-ig jó .
Azt senki nem szereti ha fogdossák az antennáját.
Az antenna mindíg dipól. Az egyik fele az amit drótból készítesz, a másik maga az adó teste. Ezt kell összhangba hozni a frekvenciával (hullámhosszal). Az antennának mindíg szabad térben kell(ene) lennie. |
Bejelentkezés
Hirdetés |