Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Amire 555 van írva, akkor az nem lehet más, mint 555. Semmi nem írja elő, hogy elektrolitkondenzátort kell használni az 555-höz.
Erröl lenne szó, amihez kellene a táp!
Gyerekek, lett ma alkatrész a tesóm ajándékába. Gőzerővel tanulok, mert minden a fejemre zúdult, meg sokat hiányoztam suliból is. Hétvégén be kell fejezni az erősítőmet dobozzal együtt. Erősítőn már csak állítgatni fogok, meg végleg összeszerelem. Ehhez kell ónszippantó, amit ma nem tudtam megszerezni, de péntek meglesz valószínűleg... Na, meg a VU meteren is lesz dolgom, meg a dobozon. + Infó versenyes izét is el kell készíteni... Boccs az OFFért...
Szevasz Péter!
Amennyiben a lemez szélesség x pakett vastagság a 22x34, akkor P=A(7.48x10-4 )2 /k(2.5x10-2)2 x f(50Hz), kVA-ben kapod a teljesítményt. 44.7VA. Ha elég nagy az ablaka, akkor kisebb "k"-val beleférhet 50VA is(páka trafó). Részletek priviben, ha valami nem világos. Üdv:Kálmán
Sziasztok!
Nagyon primitiv kérdés, de a trimmer potméternek a 3 lába mire mire szolgál?
Hi
Nézd meg ezt képet, nem más mint egy állítható fesz osztó.
Mert ketton elesne! Bocs nem tudtam kihagyni.
Kulonben az a csuszka.
Szia
Köszi a választ, nem PIC-ezek még, eddig csak elméleti síkon foglalkoztam vele, kb egy éve olvasgatok. . . ez lessz az első álltalam megvalósult projekt. igen most hogy mondod már látom hogy valóba csak 100mA. Amugy a következő kérdésemet is megválaszoltad hogy a két Pic közé ne e tegyek valamit. . . de már tudom hogy kell egy 100 ohmos ellen állás.
Sziasztok!
Kísérletezgettem tegnap egy ilyen FET-tel. Egy kis DC motort szerettem volna meghajtani vele PWM jellel. Első kérdésem azzal kapcsolatos, hogy az adatlap alapján logikai jelszintekkel lehet vezérelni. Viszont eddigi stúdiumaim szerin egy "N" FET akkor nyit ha a gate-re a source potenciáljához képest negatív feszültséget kapcsolunk. Pontosan tehát hogyan is lehet őt logikai fesz. szintekkel kapcsolgatni? Másodsorban pedig összeraktam egy "áramkört" oly módon, hogy a FET sourece-jét (3.láb) GND-re drain(2.láb)-jét a motor egyik pólusára majd a motort másik póluson keresztül a tápra kötöttem. A gate(1.láb) elektróda pedig a PWM kimenetre csatlakozott egy 90ohm-os ellenállással. A következő számomra megmagyarázhatatlan jelenséggel szembesültem: akárhová kötön a gate-et (GND, Vcc, PWM kimenet) nem hajlandó kinyitni. Ha viszont a rá csaltakozó "levegőben lógó" ellenállás lábát csak épphogy ujjal megérintem elkezd pörögni a motor teljes fordulaton tehát kinyit a FET. Akkor is nyitva marad ha elengedem ezt a lábat tehát a gate nincs kötve sehová. Kikapcsolni pedig csak úgy lehet ha felhúzom a gate-et tápra. Ez miért van? Azt még hozzátenném, hogy a motor és a mikrovezérlő nem volt egy áramkörön mert a motor egy tápegységről, a proci meg a programozóról ment de ettől működnie kellett volna. Köszönöm!
Sziasztok én a tegnapi élményemet szeretném megosztani a kezdőkkel. Vettem egy szabályozhatós forrasztópákát és élmény vele a forrasztás. Egy időbe beletelt mire kitapasztaltam a megfelelő hőfokot de nagyon jó:az ón szépen fut de az alkatrészek nem nagyon melegszenek.A következő komolyabb projektem egy hőfokkijelző lesz hozzá . Bővebben: Link
Sziasztok! Sajna rég jártam ezen az oldalon és le vagyok most maradva és nem találom a számítást ami most nekem kellene esetleg valaki megtudná nekem mondani a feszültség kiszámítását pufferelés után? Köszi!
Ügyes vagy ! De minek a hőfokkijelző??? , hiszen a pákaállomáson mutatja?!
Szia!
Gondolom a váltóból egyenre alakításra gondolsz. UDC=UAC*gyök(2). Viszont ez a képlet sokszor vitákat vált ki, hogy tényleg ez jó-e, hisz van veszteség, terhelés... s ezért vannak, akik az 1,3-as szorzót ajánlják, vannak akik az 1,4-et.
Köszi szépen! Igen hallotam hogy vannak kételyek de nekem most csak körülbelüli számításhoz kell. És annak meg felel! Köszi szépen a gyors válaszod!
Nem.Csak azt mutatja hogy mennyi van beállítva.És így látom hogy mennyire van felfűtve.
Ja, értem. Sok sikert !
Basszus ezt elfelejtették mondani..... Akkor lehet hogy mégis megérte volna összerakni kb ennyiből egy hőfokszabályzósat... De mindegy majd a legközelebbi már avr-es lesz.
Hi Mesterek.
Meg akarom csinálni a solomon pákához a forrasztó állomást, ezzel nincs is gond. A bajom a trafóval van, csak olyan van itthon ami AC 30V és AC 10V tud. A 10V jó a vezérlésnek, de a 30V a pákának. Szerintetek? Azaz menyire vágná haza a AC 24V pákát. Hozászolásokat előre is köszönöm.
Szerintem a 30v jó de hány wattot tud a trafó?
Sziasztok!
Szeretnék egy ilyen Ledes cuccot építeni az az egy bibi van vele hogy nem tudok még programozni ezért arra gondoltam hogy megcsinálnám sima 555&4017 kombinálcióval hogy ! megoldható? Bővebben: Link
Üdv!
A kérdésem az lenne, hogy az IRF740-esnek mi a P-s párja? 9740? És ilyet hol lehet kapni? Vagy tudtok ajánlani olyan fet párost, ami 400VDCvel meg 1-2 A-al boldogul?? Kössz: uli
Helló Mackópajtás!
Szerintem adj neki egy 3kW-os 4 pólusú (1480n/p)meghajtómotort, úgy emlékszem öngerjesztéses (nem kell külső gerj.) Régen láttam ilyen gépet, hajrá! Üdv:Kálmán
Hi
4-5 A simán, nagy mátrix nyomtatót hajtott. Akkor elvileg jó lesz, mi?
Hi, na megnéztem.
Raktam neki Rt-nek egy 6,8 ohm 10W és így leesett az Ut:27V re és 3,7A folyt rajta. A trafó mese nyikkant azaz nem melegedett. Így akkor már gondolom nem vészes a 24V pákának a 27V.
Sziasztok!
A téma nevéhez híven egy kezdő kérdést szeretnék feltenni, hogy kell a kondenzátort bekötni, amikor egyenirányítok. Trafóra az van írva, hogy 240-ből 8.1 V-om lesz. Akkor egyenirrányítva hány V-om lesz? Jó-e ehhez egy olyan kondenzátor, amire az van írva, hogy 63WV 4700uF? Segítséget előre is köszi
Amott offoltam, ezért ide is felrakom :pirul: Ez jó páka nekem ? Womax Germany a neve, de olyan mint a Fahrenheitos Bővebben: Link
Helló Slave557!
A kondi 63V-os, Neked lesz max. 11V-od, Jó! Üdv: Kálmán
Szia @!
Jóni jó, de van-e még jobb; 220-ra lehetne erősebb is (ha már szabályzós), de jó lesz. Mit kóstál? szkolko forint(dinár)? Én is (110!)220-assal kezdtem, és még megvagyok (légy óvatos!). Üdv: Kálmán
4200 FT ~ 1500 DIN . Csak a hegy a kérdés, majd tudok -e szerezni bele. Köszi a választ, most elmegyek az üzletbe szétnézni !
|
Bejelentkezés
Hirdetés |