Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Tényleg az volt a baj, hogy nem voltak jók a forrasztások.
Mostmár műxik. Büszke vok magamra
Majdcsak megtanulsz szépen forrasztani. Gratula az ármkörhöz!
De csak nincs szerencsém...
Megmértem, szép stabil 5.03V-ot adott le, forrasztottam rá egy DC aljzatot, betettem egy dobozba, megmérem 4.45V. Kiszedtem, méregettem mindenhol, ugyan az... 4.45V stabilan. Most mi a franc lehet?
Akkor lehet, hogy megint a forrasztás a bűnös. Lehet, hogy valahol nincs meg a 100%-os fémes érintkezés, és fellép egy kis plusz ellenállás a felületek között.
Igen, de olyan két pont között is 4.45-öt mérek, amikhez nem nyúltam. Azért megnézem.
Nah, forrasztgattam még rajta, aminek az lett a eredménye hogy 11,3V-ot mérek a kimeneten...
Jól sejtem hogy megöltem az IC-t?
Hali!
Sub ládához mennyivel másabb erősítő kell? Azt mondták tda2030 nem jó arra a célra... De miért? Meg akkor milyen kell? Amúgy 80-100W teljesítményűt keresek 4 ohmra... Esetleg a darlingtonos 120W-os? Vagy egy quad 405? Az 4 ohmon is megy? THX
Eddig a képletig én is eljutottam csakhogy a hangszórón mérni kb semmit nem lehet, se áramerősséget se feszültséget. Valtóba se..
Tudom márjem a tápon, de a konkrét teljesítmény érdekel amiben nincs benne az eldisszipált teljesítmény.
Üdv!
Régóta érdekel az elektronika, és végre szeretnék én is építeni dolgokat. Szeretnék tanácsot kérni tőletek, hogy milyen felszerelést kéne beszereznem ehhez? Miből is áll egy hobbista kelléktára? Előre is köszönöm a válaszokat.
A cikkek vagy a Kapcsolások menüpont alatt lapozgasd végig a címeket...az egyik PONT erről szól :yes:
Hát azt a 120 W-osat ne építsd meg... Nem lesz valami jó. Jah és a TDA2030 az egyszerűen gyenge egy subnak! Házimozis hangerejű subnak megfelel, de az csak arra jó, hogy halljál valami basszust is a magasak mellett! De arra végülis jó! Jah meg lehet, hogy nem tudja olyan szépen a mély hangokat
Akkor inkább építsd, meg a kommersz TDA7294-et! Az jó lesz subnak, vagy hát ne is mondjam a legendás ST151 et! Vagy más a BD-s erősítős topicban lévő erősítők! Peti
Kicseréltem az IC-t, műxödött jól, leadta a betonstabil 5V-ot, viszont egyszercsak elpukkant a 10µF-os kondi. Ez mitől lehetett? Szükséges az oda? Most úgy hogy nincs ott, műxik, ugyan úgy kijön az 5V a végén, viszont hosszútávon hogy fog működni?
az csak attól lehetett hogy a kondi kissebb volt mit 5V-os vagy elejétől fogva zárlatos volt..... tegyéle bele nagyobbat! mondjuk 100µF 35V tökéletes, az nem gáz ha nagyobb a kondi mint a rajzon
üdv
Az a kondenzátor zavarszűrés céljából van ott, és a halálát okozhatta még az is, hogy fordított polaritással kötötted be!
63V-os volt a kondi. Nincs itthon nagyobb, csak azt rendeltem ami kellet a kapcsoláshoz. És a polaritás is jó volt.
Szóval ha nincs ott, akk hiányozni fog? u.i: végülis találtam nagyobbat (100uF,63V), amit nem ehhez rendeltem, de végülis megoldható. Viszont nagyon át kéne akk forrasztani a dolgokat, azt meg nem szeretném.
Hát végülis működik nélküle, de ha a kezed ügyébe kerül véletlenül egy, akkor ültesd majd be!
Nah betettem egy ugyan olyat. A 100µF-os nem fér be sehogy.
Egyébként ha akkor pukkanna el (megint) miközben van a "tápon" egy fogyasztó, mi történne? Okozna valami bajt?
Hát, esetleg, ha a fegyverzetek összeérnek, akkor rövidzárat csinálhat, de akkor is csak a tápnak lehet baja.
Itt a HE oldal berkein belül van egy Katalógus nevű menüpont, oda bemész, megkeresed az adatlapját, letöltöd. Egy PDF doksit kell keresned!
Ha mindez megvan, megnyitod az IC leírását, és megkeresed a lábkiosztást az adatlapon! Az első ismeretlen jel (o>) az az órajel lesz, amit adatlapokon pl. C-vel, vagy Clock-kal jelölnek... A második jel pedig a Reset jel, ezt az adatlapokon ugyancsak R betűvel jelzik!
Hello
Lehet hogy nem ide tartozik de nem tudtam hova írni: Ebben a boltban csak internetes megrendeléssel lehet vásárolni vagy személyesenis ? : bolt
Egy régi PC tápból kiszedtem egy csomó kondit. Van rá vmi mód, hogy megtudjam jók-e még?
Megméred van-e rövidzár, kapacitást mérsz.
multiméterrel vagy kapacitás-mérő áramkörrel. Úgy is megtudod még vizsgálni, hogy töltődik-e, hogy ellenállást mérsz rajta. Ha polaritáshelyesen kötöd be nő az ellenállása, ha fordítva csökken. De ezt csak végső esetben ajánlom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |