Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Ne erős fényben próbáld! Kvarc és kondenzátorai forrasztását ellenőrizd!! A zeneren mekkora a mért feszültség??
Jó hír!
Kiírta az időt és a dátumot, de a távirányító nyomkodásával nem reagál semmire sem. Csak az időt mutassa mindig. A fototranzisztort megint megfordítottam. Ezután idult be a világítás
Valószínű az a 4V még nem megfelelő jobban le kéne neki esni mikor az index led felett van a fototranzisztor... Egy 22K ellenállást próbálj mega10K helyett ha van kéznél..Vagy az index led fénye kevés..
Remek! Milyen a távirányító melyik állomány van most bent??
Eredeti program
Még azt elfelejtettem írni hogy most már index LED-nél 0 V mellette 4,7 Ez már jó
Tedd bele a következő állományokat a propellerbe és a bázisba (ezeken ki van kapcsolva a címfigyelés) ezzel menni kéne a távirányításnak!
A ki-be kapcsoló gombot megtaláltam az működik. a többi valamiért nem megy.
Egy TV távirányítóval is megy az órát 2x be tudtam kapcsolni hogy mutassa meg 3x a szöveget mutatta, de több nem megy.
Ellenőrizd a TSOP tápját,felhúzó ellenállását.. Ha a mozgó szöveg elindult akkor elméletileg vette a parancsot.. Kéne neki működni az eredeti távirányítóval.. A távirányító ad ki jelet mind a 16 gombnál??
A tsop-n a out-gnd 5V vs-gnd 5V, AZ eredeti távirányítóval csak a ki-be kapcsolás működik, de a számítógéppel működik mindegyik gomb
Próbáld közelebbről távolabbról! Nem folyamatosan kell nyomni a gombot hanem nyomkodni kell mert egy impulzust küld ki egy nyomásra..
Igen ezt tudom, de rájöttem mi a gond az index ledet pontosan kell a fototranzisztorhoz tenni, úgy működik a távirányítóval, csak nem tudom hogy lehet az analóg órát bekepcsolni a mutatósat, meg a külső 2 led se kapcsol be sehogy se. Erre van megoldás?
Másképp szuperan működik, köszönöm szépen a segítséget.
Szia! A külső lednek kellene világítani,villogni mikor elindítod.. Ha nem megy valami gond van.. Azt írtad jók a ledek vezérlése ha az ic foglalatban tápra húzogatod őket 10k ellenálláson keresztül.. Ez a külső ledekre is igaz? Nincs valamelyik fordítva? Az ir led nagyon zavarhatja a TSOP működését le kéne a fénytől árnyékolni a TSOP alá kéne valami árnyékoló mi nem engedi át a fényt.. Van olyan mi beveszi a jelet a hátán is nagyon érzékeny valószínű a tied is ilyen lehet..
Igen úgy működik a 2 LED, de indulásokr az nem világít és utána sem, tettem ányékolót is. De most sajna mennem kell vissza a koliba, majd csak 2 hét mulva tudom folytatni, de most nagy sikereket értem el. És köszönöm ezt neked.
Húzz egy darab fekete zsugorcsövet az IR LED-re, meg a vevőre is. Melegítsd rá, majd vágd le a felesleget. Így egy pici lyuk lesz csak, nem lesz olyan mértékben érzékeny a szórt fényre. Természetesen az adó, és a vevő oldalon nagyon pontosan kell majd találkozni a kettőnek.
Very important to prove that the RB0 interrupt is functioning. The index led and propeller photo-transistor must work together. Alignment is important. My alignment was not good. It was painful to solve the problem. I changed the program to isolate the RB0 interrupt. Then, I could flash some led without high speed rotation. This is one possible reason for a problem. If you can read and write assembly language, here is an idea or suggestion, to help you find the problem. Always make a backup of your original software before you try to make a change. This change will only execute about 14 lines of all the program. It helps to prove a possible problem with RB0. It only executes the RB0 interrupt circuit. Still, they could be other electronic problems. Good luck. Google language translation is terrible. Sorry.
Google translate: Nagyon fontos annak bizonyítása, hogy a rb0 megszakítás működik. Az index vezette és a légcsavar fotó-tranzisztor együtt kell működniük. A jogszabályok összehangolása fontos. Az én igazítás nem volt jó. Fájt, hogy megoldja a problémát. Megváltoztattam a programot elkülöníteni a rb0 megszakítás. Aztán tudtam flash néhány vezető nélküli nagy sebességű forgás. Ez az egyik lehetséges oka az lehet a probléma. Ha el tudja olvasni és írni assembly nyelven, itt van egy ötlete vagy javaslata, hogy segítsen megtalálni a problémát. Mindig készítsen biztonsági mentést az eredeti szoftvert, mielőtt megpróbálja a változás. Ez a változás csak végre körülbelül 14 sornyi összes program. Ez segít bizonyítani egy esetleges probléma rb0. Csak akkor hajtja végre a rb0 megszakítás áramkör. Mégis, úgy kell őket az elektromos problémákat. Sok szerencsét. Google nyelvi fordítás borzalmas. Bocsánat.
Sziasztok!
Engem is érdekel a téma. Most szedem hozzá össze az infókat. A fő kérdésem az az lenne, hogy a pörgés meghajtását miből érdemes elkészíteni? Láttam dc motoral (ez kicsit zajos lehet), pc ventilátorral, illetve HDD motorral is. Melyikből érdemes?
szia
Igazából bármelyik motor alkalmas a feladatra ha jó a csapágyazása és van elég ereje ill. fordulatszáma így csak a te döntéseden múlik hogy mit használsz. Ventilátor motor melegedhet bizonyos esetekben , cserébe könnyű működésre bírni, HDD motor minden szempontból kiváló viszont spéci vezérlő kell neki a meghajtáshoz. Videófej motor is spéci cucc de én még nem használtam , gondolom ugyanolyan jó mint a a HDD motor.
Szia! Jó mindegyik motor! Kérdés milyen méretű órát akarsz hajtani.. A könnyű kiegyensúlyozott SMD órákhoz elég a PC motor 1600-at pörög ha jól ki van súlyozva ami több mint elég.. Bírja is 2 éve megy egyik non stop üzemben a csapágyán semmi kopást nem fedeztem fel! Nem olyan biztos,hogy a golyócsapágyas jobb tapasztalataim szerint!!
Sziasztok. Szereztem egy hdd motort, nem tudna valaki feltenni egy kapcsolást meg hajtásra ? Kerestem de semmit nem találok amit meg találtam nekem még kinai. Ha valaki tudna nagyon meg köszönném Az órámat szeretném meg hajtani vele és mindenki dicséri!
Szia! Én most kaptam Ilyen meghajtót megy az adatlapon lévő kapcsolással minden féle motor mi három fázisú és csillagpont kivezetéses..Nehéz beszerezni mert nem gyártják de régi videófejeben ilyenek is vannak..
szia
TDA5144A HDD motor driver IC: Bővebben: Link Ha érdekel ilyen IC keress privátban. Ez már 4 Ampert tud így nagyobb mocikhoz is jó lehet.
Végre befejezettnek tekinthetem az órát. Mégegyszer köszönöm a sok segítséget, a rajzokat, a programokat.
Jól mutat a falon is, csak egyszerüen be kell dugni a konnektorba és megy. Azért mégiscsak csináltam neki állványt két fatányérból, amit öntapadós fekete tapétával borítottam be. A programot sikerült átírni, 9 órával indul (minden reggel akkor lesz bekapcsolva), új szöveg, új indulási kép, ráadásul egyből demó módban indul el. Kezdetnek jó lesz
Szia! Gratulálok! Nagyon igényes kivitelezés
Sziasztok! Összeraktam egy újabb bázist.. Az elem,RTC,TSOP,buzzer még nincs bent..
Neked ebből kellene megélned Nagyon gyönyörűek a tekercseid.. Na aztán nem félreérteni :beka2:
Szia! Én semmi nehézséget nem találok a tekercselésben pedig kézzel tekerem nincs még olyan sablon sem mit lehetne forgatni valamivel.. Jó alapanyag kell,türelem,jó szem sem árt és szépen menet a menet mellé. Én nem használok nagyítót a beültetéshez sem legyen akár 0603 SMD is csak a végén mikor ellenőrzöm. A hangszórótekercsek is szinte ilyenek egy nagyobb teljesítményű mélyben csak hosszabb és van egy alu hordozócséve de itt ez nem szükséges hiszen nincs különösebben mechanikailag terhelve
Persze, nem az elsőt csinálod. Én azért megküzdöttem, elhangzott pár :guluszem1: kifejezés Amikor megcsináltam a sablont, onnantól egyszerű volt. Aztán rájöttem, hogy a sablont betekerem 2 oldalas ragasztócsíkkal, erre tekerem a huzalt, az megfogja, nem csúszik el. Amikor meg kész volt, 2 komponenses ragacs segítségével lekentem az egészet kívülről. Utána, amikor megkötött, megmelegítettem hőlégfúvóval, ettől a 2 oldalas ragacs "megtaknyosodott" és le lehetett húzni a sablonról, denszesz meg lehozta a tekercs belsejéről Olyan atom stabil, autóval is át lehet menni rajta. A forgórészen meg a tekercs alatt rajta maradt a 2 oldalas ragacs. Azért nem csúszik le. A Tied viszont tiszta kézügyesség.
0603 nekem is megy szemmel, de alatta már szintén káromkodok, épp tegnap javítottam kézzel, pákával 0201-et. Na az a művészet
Köszönöm, folytatni fogom, már vannak is ötleteim a továbbiakra.
Amiket te csinálsz, az már szinte profi "gyári" munka. Isteni ötleteket olvasok tőled és merlingerintől a tekercsek elkészítéséhez, remélem egyszer majd tudok hasonlókat alkotni. Mióta megcsináltam a PIC-es hangfelvevőt, már csak SMD-s paneleket szeretnék gyártani. A 0603 talán nekem is menne mikroszkóp nélkül
Sziasztok!
Készítettem egy újabb forgótrafós meghajtó áramkört, ahol a trafó egy integrált H-hídra van kapcsolva. (Az alapötlet a Wand Clock-hoz kidolgozott tekercsmeghajtó áramkörömből származik). Ebben az áramkörben, TLE5203, MOSFET-ek kapcsolgatják a tápfesz polaritását a forgótrafó primer tekercsére, így a kisebb tápfesz, (12V!), bőven elég teljesítményt nyújt a nagyobb terhelésű propellerekhez is. Ez a kísérleti (próbapaneles) áramkör most csak a legszükségesebb elemeket tartalmazza, erről egy kapcsolási vázlatot is felrakok. Érdekessége a kapcsolásnak, hogy a szóban forgó hídáramkör logikai (5V!) szintű feszültséggel vezérelhető az egyik bemenetén, mid a másik bemenete GND-re van kötve, Szigorúan, időben egyforma négyszögjelekkel célszerű vezérelni, mert a híd mindkét irányú logikai szintnél vezet, különben ”sántít” a kimenetre jutó meghajtó feszültség kitöltése. A híd vezérlését egy 5V tápról működő 555-ös szokványos astabil alapkacsolás végzi, amely 27KHz-63KHz-es tartomány között szabályozható a legideálisabb értékre beállítva. Ez a típusú hídáramkör, (már van ettől nagyobb árammal is terhelhető SMD-ben is), kényelmesen elviseli a szükséges terheléseket, ahol először a hagyományos légmagos 100/150 menetes tekercsekkel próbáltam ki. Itt már lehet csökkenteni a menetszámon is, (inkább 0.4-0.5mm-es CuZ huzal, 50-80 menet), ha jó minőségű lesz az elkészített tekercsünk. Meg kellene oldani még a PIC bázisáramköri illesztését is ehhez a hídáramkörhöz a logikai vezérlését illetően, így már beépíthető lehetne egy korszerű propeller órában is. A TLE5203 adatlapját érdemes még tanulmányozni, vagy hasonló hídáramkörrel is megvizsgálni ezt az újabb vezérlési módot, hogyan érdemes egy konkrét, már tökéletesen működő áramkört ebből felépíteni. Végezetül néhány kép a működő áramkörről és a kapcsolási vázlatról.
Szia! Itt látszik rengeteg megoldás létezik az energiaátvitelre! Én most az eredetivel kísérleteztem a legyártott nyákon mi a tekercset fogja körbe van hely kondinak a hangolt rezgőkör kialakításához.. Meg fogom próbálni a te új variációdat is! Mintha lenne nekem pár ilyen ic mit használsz
|
Bejelentkezés
Hirdetés |