Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1209 / 3998
(#) mika hozzászólása Feb 25, 2011 /

Sziasztok,

köszönöm a válaszokat és a doksit.
A Magyari I. féle könyv már nem nagyon kapható, ha jól láttam. Ellenben találtam egy ilyet: Bővebben: Link
vagy ezt: Bővebben: Link

Ill. még egy kérdés, kisebb teljesítményű gyári (nem maszekolt ) generátorokat (100 -1000 Wh) be lehet szerezni valahol? Nem autó generátorra gondoltam, hanem valami ami már alacsonyabb fordulaton is használható.

Köszönöm előre is, szép hétvégét!
(#) bankimajki válasza lacam hozzászólására (») Feb 25, 2011 / 1

Ha ügyelsz a polaritásra, akkor persze hogy működik. (De azért azt kalkuláld bele, hogy ha hosszú és vékony a vezeték, akkor nagy fesz. esik rajta.) (Bár nem tudom hogy mekkora áram kell annak a TV-nek.)
(#) lacam válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

A fenetudja...de alapból szivargyufára van méretezve... http://www.edigital.hu/Hordozhato_televizio/Seltronic_T7040/T7036_h...5.html

Róla van szó....2W a "hangsugárzó" (megj.: gyenge ***...FM transmitter lenne rajta s megy a rádióra) Gondolom 2-3-4W max

Köszönöm Szépen a segítséget. Nézek valami ennek való veztéket
(#) tibistor válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Rendben van. Nem a névlegesnél nagyobb áramtól, hanem a túlmelegedett trafó melegétől olvad ki a bizti.
Ez így elfogadható volna. Egyébként milyen anyagból van ez a biztosíték? Én azt hittem ez is olvadószálas, ami a túláramtól száll el.
Egyébként fernntartom aggályaimat. Ha egy trafó nem a túláramtól, hanam például a hűtés hiányától melegszik túl, akkor is lenne más hővédelmi lehetőség, nem? Miért a legdrágább dolgot, a trafót kell ezért kicserélni? (ami egyébként hibátlan, csak a beleintegrált bizti szállt el)
(#) kadarist válasza tibistor hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Na, ez az üzlet és biztonságpolitika. Ha egy trafó már annyira megmelegedett, hogy kiolvad a speciális ötvözetből készül biztosíték (ami a túláramtól is véd), akkor az a trafó már nem tekinthető biztonságosnak. Ezért a gyártók nem törekednek az egyszerű cserélhetőség lehetőségének megadására. Viszont ha elég ügyes vagy, akkor meg tudod oldani a cserét, óvatos kezeléssel.
(#) Action2K válasza lacam hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

A TV kb 10-15W os lehet. Tehát 1,5A mehet a kábelen. 0,75 mm2-es vezeték teljesen jó neki. viszont ne feledkezz el közvetlen az akksi után a vezetékre tenni egy 2A-es lomha biztit. Olyan kábelre szerelhető házzal.
(#) kompakt25 hozzászólása Feb 25, 2011 /

Üdv mindenkinek!

Az volna a kérdésem, hogy elkók soros illetve párhuzamos kapcsolása esetén a feszültség tűrésük hogyan alakul? Előre is köszönöm ha valaki tud segíteni.

k.
(#) kadarist válasza kompakt25 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Sorosban összeadódik, párhuzamosban marad.
(#) bankimajki válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

A soros nem igaz. Mivel a a belső elektródatávolságoktól és a relatív permittivitástól függ. (Magyarul azonos értékű és típusú ELKO-knál sorba kötve, közel azonos fesz. esik mindegyiken, de minden más esetben eltérő.) A párhuzamos az stimmel. (Ugyanaz a fesz. van mindegyiken. Értelemszerűen.)
(#) kompakt25 válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Köszönöm a válaszokat!!

Valahogy el kellene érnem 47-50u kapacitás mellett az 500V vagy a feletti fesz. tűrést. Igazából az volna a célom, hogy egy 50+50u/500V-os kondenzátort kiváltsak annak nehézkes beszerzése és meglehetősen kedvezőtlen anyagi vonzata miatt
(#) kompakt25 hozzászólása Feb 25, 2011 /

Tehát ha mondjuk én sorosan kötök 2 db 100u/450V-os kondenzátort majd ezekkel párhuzamosan még 2 100u/450V sorba, akkor bírná ez a párosítás az 500V-os fesz igénybevételt?
(#) kadarist válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Azonos feszültségtűrésű és kapacitású esetén igaz. Köszönöm a pontosítást!
(#) qvasz2 válasza kompakt25 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Ha sorba kötsz 2 db 100 µF /450 V -os kondit, akkor kapsz egy 50 µF / 900 V -osat. Érdemes még két nagyobb ellenállással biztosítani az egyenletes feszültség-eloszlást. (1 ellenállás és 1 kondi párhuzamosan, majd ezzel sorosan a másik párhuzamosan kapcsolt ellenállás és kondi)
(#) kompakt25 válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
(#) BandiBp hozzászólása Feb 25, 2011 /

Sziasztok!

Olyan problémában kérném a segítségeteket, hogy kaptam a fősulin egy olyan házi feladatot melyben a nem villamos mennyiségek villamos mérése témakőrből ki kell választanom egy érzékelőt és arról kell írni 10-12 oldalt. Én a termisztort választottam. 2-3 oldal elvi rész, egy konkrét alkatrész adatlapja diagramok stb, és a felhasználhatóságukról kellene írni.
A GOOGLE-t már végig néztem. Tudtok javasolni valami használható anyagot? Esetleg magyar nyelvű alkatrész katalógust?
Üdv:
András
(#) DJ Tacki hozzászólása Feb 25, 2011 /

Üdv!

Egy elég érdekes kapcsoláson töröm a fejem. Arra lenen szükségem, hogy egy tranzisztor úgy szabályozza a rajta átfolyó áramot, hogy a saját hőmérsékletét egy adott(beállított) hőmérsékleten tartsa. Lehetőleg a legegyszerűbben, nem fontos a precizitás. Legjobb lenne ha fel lehetne használni a saját, vagy vele termikus kapcsolatban lévő tranzisztor(dióda) nyitóirányú hőmérsékletfüggőségét. Van valakinek ötlete, hogy milyen(alap)kapcsolásból, elrendezésből tudnék elindulni? köszi

Ui.: Ezen a linken egy hőmérsékletfüggő szabályzó található, kiindulásnak jó lesz!?
(#) kadarist válasza BandiBp hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Szia!
Taglald külön a két féle termisztor-fajtát. A pozitív hőmérsékleti együtthatójút (PTK) és a negatív hőmérsékleti együtthatójút (NTK). Angolul: NTC thermistor és PTC thermistor.
(#) BandiBp válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Szia!

Ez a része már meg lenne a feladatnak, de még kevés a részletes anyag, leírások, diagramok, esetleg képletek.
Kellene egy konkrét termisztor adatlapja, lehetőleg magyarul.
(#) morzsa15 hozzászólása Feb 25, 2011 /

Sziasztok!
Tudna valaki egy nagyon nagyon egyszerű 12v-os feszültség szabályozót?
(#) kadarist válasza BandiBp hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Magyarul elég szegényes a forrás. Esetleg a könyvtárba feltöltött anyagok között keress magyar nyelvű szakirodalmat. Linkeket a " Könyvek, újságok" topikban találsz.
(#) kadarist válasza morzsa15 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Szia!
Milyen célra kellene?
(#) morzsa15 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Adapter ellé kellene.. mert 24v-os és nekem most 12-re lenne szükségem ventilátor hoz

Mekkora teljesítményű ez a ventilátor? Áramfelvétel?
(#) David.zsombor válasza morzsa15 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

7812-de ha24 v-ot kap akkor már kell neki hűtés is.

12v-os mást nem tudok róla

Akkor így érvényben marad Zsombor válasza.

Hát az pont nincs itthon..más??valami ellenálás?

A kereskedelem forgalmaz mindenféle stabilizátor IC-t. Tessék vételezni
(#) David.zsombor válasza morzsa15 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Adatlap Az hogy mekkora hűtés kell neki az az adatlapon elvileg rajta van. Én nemhiszem hogy 1A nél többet venne föl a venti...
(#) morzsa15 válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

De az a legnagyob baj hogy nincs itthon olyan..
Következő: »»   1209 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem