Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   44 / 240
(#) ethosz2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Miután 2 oldalas lett a nyákom, már nem okozott gondot. Egyébként a nyák fóliái ugyanúgy szednek össze mindent, mint a lábak.

SMD tranyókból elég szűk a választék. BF423-nak például hol van SMD-tokos változatára magyar beszerzési forrás? A disszipációt sem bírnák nagy tápfeszültségeknél (+-80-90V) a komparátor és az áramgenerátor fokozatban.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Én is örülök, hogy meglett a probléma.
Én a lomexban vettem rakat 330nF 100v-os SMD kerámia kondit 1812 tokban.
Most hogy az újabb verziót SMD-ben csináltam nagyrészt, elkezdtem hajlani a diszkrét bemenő fokozat felé...
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Azt ugyan még nem láttam működés közben, de szerintem jobb lesz mint a 311-el. Ez a negatív oldali kiakadása nekem nem szimpatikus. A módosításaimmal végülis nem lett rossz, kb. 85%-ig el lehet vele menni komolyabb hiba nélkül, de szép jellel is kb. 65%-ig. Most már zaja is kisebb van.
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Megjött a cucc, tettem bele 1-1 100nF X7R-t az csodát művelt vele, most már nem akar bohóckodni. A túllövésem viszont jóval nagyobb lett, de még ez sem vészes. Holnap talán belerakom a feteket is.

X7R.jpg

(#) ThomAce hozzászólása Feb 24, 2011 /

Sziasztok!

Látom került fel egy csomó új kapcsolás, mióta nem volt időm a topicot olvasgatni. A kérdésem még mindig ugyanaz. Van-e kis teljesítményű, kisméretű, kevés alkatérszből álló ClassD végfokrajza, ami nagyon jó hangot produkál. Icipici dobozba akarom beleépíteni, ami miatt a B osztályú végfokozat ugyebár kizárt. Tudom, nehéz eset vagyok.
(#) ethosz2 válasza ThomAce hozzászólására (») Feb 24, 2011 / 1

Igen, van, ha 1W RMS elég. Ha nem, akkor 15W-ra ott van az MP7720 IC. Marha egyszerű, nagyon jó minőségű, és nagyon olcsó is. Mindössze 8 lába van, ezért könnyű szerelni is. Szerintem ezt neked találták ki. Ennél optimálisabb megoldást nem hiszem, hogy fogsz találni....
(#) ThomAce válasza ethosz2 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Köszi szépen, ez tényleg egyszerű és tetszetős. Már csak árat kéne találnom hozzá, hogy honnan tudom megrendelni. Ez legalább tényleg kisméretű. 4Ohm-os 40Wattos hangfalaim vannak, azokat akarom meghajtani. A 15 - 20 Watt már bőven elég. Kicsi az IC, megfelelőnek tűnik a torzítása is az átlagos zenehallgatáshoz. Köszönöm mégegyszer. Ha esetleg egy linket tudnál nekem adni, ahonnan bizotsan meg lehet rendelni, azt megköszönném. Remélem nem 2000Ft az IC darabja.
(#) (Felhasználó 46585) válasza ThomAce hozzászólására (») Feb 24, 2011 / 1

Nemrég a ChipCad-nél volt.

http://www2.chipcad.hu/www/arak.aspx?group=0105
(#) Ge Lee hozzászólása Feb 25, 2011 /

Most már csak fojtó kell bele mert ez nem ide való, nem kicsit fűt.
(#) Suncorgo válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Szép munka...
(#) Ge Lee válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

+/- 57V táppal jött le a kb. 140W 8 ohmra. Ahogy néztem el lehetne menni 65-70V-ig is, az legyen mondjuk 180W körül, hidalva meg nagyjából 4x annyi és ehhez még elég a 150V-os FET.
(#) Suncorgo válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Én IRF540N-el teszteltem teljes híddal 80V tápfesz mellett. 4ohmra 220W fikerült kihúznom belőle. Szerintem még az enyémnél még lehetett volna növelni a bemenő jel amplitúdóját, de ahhoz kellett volna egy előerősítő. Ennyit birt a laptopom kimenete.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Ott már erősen négyszögjel lehetett a szinusz helyett, mert 4 ohmra a 220W-hoz közel 84 V tápfesz szükséges. És akkor 100 % felett van a modulációs mélység. Valamit nagyon elmérhettél.

Ha a 80 V nem csökken le, akkor 150 W körüli teljesítményre lehet számítani, de már ez is 85% feletti modulációs mélységet igényel.
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Teljes hídban?
Teljes hídban 80V tápfesszel 4Ohmba 800W az elméleti maximum... Pnévlmax=U^2/(2*Rload)
Szóval valószínű, hogy nem vezérelte ki teljesen, biztos többet tud az...
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Hm... teljes híd? Elnéztem, elnézést.
(#) Suncorgo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Semmi gond. Igen... Teljes hidam van, de ott a kapcsolásom pár hsz-el visszább ha láttad

Pontosabban itt:
ClassD
(#) Suncorgo hozzászólása Feb 26, 2011 1 /

Lenne 1 kérdésem.... Itt láttam oldalt a HESTORE hirdetését:
BIG GUN 320/640W

Most mi micsoda? Úgy értem a 320W az effektív a 640 meg a csúcsteljesítmény?
(#) lorylaci válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Ez nem pont ide való.
320W/640W ??? amire éppen gondoltak, megszorozták néhány pofafaktorral...
Keress hőlimitált teljesítményt (szétégés nélkül fogadható maximális átlagos teljesítmény,), valmaint keresd meg az xmax-ot és akkor ki tudott számolni a kilengés limitált teljesítményt a mélyhangoknál. Ez a két adat megmond mindent...
(#) Suncorgo válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Ennyire nem lényeg.... Szóval itt is van csalás. Akkor ha véletlenül rendelnék is ilyet akkor addig húznám neki a hangerőt míg nem kezd kopogni a tekercs a mágnessel és egy kicsit visszább ugye hogy hosszú életű maradjon
(#) Bassmester hozzászólása Feb 26, 2011 /

A kimeneti 30uH-s tekercs elé be lehetne tervezni védelemnek egy áramváltót? Mennyire szólna bele a szűrő működésébe?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Nagyon nagy méret jönne ki, nagy menetszám kell, hogy átvigye a 30 Hz-et is. Egyébként, alig szólna bele, jelentéktelen.
(#) Ge Lee hozzászólása Feb 26, 2011 /

Talán a söntös védelem a legegyszerűbb csak az a baj hogy tönkreteszi amiért küzdöttünk. Jóval nagyobb lesz a nyák, több lesz a szórt induktivitás és kapacitás ami hatással lehet a végfok stabilitására is.
(#) Bassmester válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Értem. Szerinted hogyan lehetne megoldani egy olyan védelmet ami az IR2110 sd kivezetésével operál? Esetleg egy 0,1-0,5 Ohm-os sönt a kimenetre, vagy az egyik source alá?
(#) Ge Lee válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Valahogy így, csak az 555-el az IR SD lábát kell izgatni. Pimi kitalált egy olyat ahol a fetek gate feszültsége van figyelve de az nekem sem a tinában sem a multisimben nem működött.

vedelem.JPG

(#) lorylaci válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Én is az áramvátlós védelmet próbálom meg.
Katt: A fetek árama felbontható egy egyenáramú+alacsony frekvenciás és egy váltóáramú (nagyfrekvenciás) kompenesre. Mind az egyenáramú, mind a váltóáramú komponens arányos az eredeti árammal (amennyiben csak az alacsony frekvenciás komponens lenne arányos, akkor kellene baromi nagy áramváltó). Ha az áramváltód úgy tervezed, hogy csak a nagyfrekvenciás komponenst vigye át, úgy a szekunder oldali söntön egy, az árammal arányos jelet mérsz.
Ekkor elég egy nagyon kicsi porvasmag és a nagy söntök helyett a szekunder oldalra elég pici sönt.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Próbáld ki... nekem nagyon zűrösnek tűnik.

Én inkább abból indulnék ki, hogy a kimeneti fojtótekercsen átfolyik az áram. Ezt kellene valahogyan érzékelni. Mondjuk, azt tudjuk, hogyha egy tekercsen eső feszültséget megintegrálunk, akkor annak a tekercsnek az áramát kapjuk. Onnan már egyszerű a helyzet.
Ebben a topicban eléggé kiveséztük a problémát és működik is.

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_8538.html?pcount=30&pg=1...%3E%3E
(#) Bassmester válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Tápegységhez ilyet (melléklet) használok, pici sárga gyűrűmaggal és szépen beállítható rajta a maximum kimenőáram. Ampermérővel rövidre zárva a tápot, kb 0,8-1A áramot tart vele a táp, mert gyorsan ki-be kapcsolgat. Szerinted jó lenne ez végfokhoz is?
(#) Bassmester válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Tehát a kimenő tekercset kéne áramváltó primer tekercsként is használni? Ha rátekernék még pluszban egy-kétszáz menet vékony drótot, az nem zavarna be semmit?
(#) lorylaci válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Valószínűeg igen, én ennél egyszerűbbet használok. Az áramváltó szekudere egyenriányítás után egy tranzistorra megy, ami rákapcsolj a Vn+12-t az SD-re.

Ma szórakoztam az új modulommal, csak sajnos az egyik tranzisztort elrontotam a nyákon, rossz bekötést rajzoltam be, így kiment pár alkatrész... Most kiszedtem ami gyanús, aztán lépésenként nézegetem, (pedig ki szerettem volna ma próbálni)
(#) Bassmester válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Próbáltam én is egyszerűbben, de nem akart elég meredeken átbillenni.
Mit újítottál a modulodon az eredetihez képest?
Következő: »»   44 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem