Fórum témák
» Több friss téma |
Ha építeni akarsz, akkor olvass vissza, találhatsz kapcsolásokat ebben a topikban is. Ha kapni akarsz, az nem fog menni, viszont vásárolhatsz pl. FM transmittert.
Elképzelhető, hogy nagy az oszcillátor frekvenciaingadozása. Kivédeni ezen a frekvencián már csak külső stabilizálással lehet. De lehet, (illetve kell) csökkenti a kicsatoláson, hidegíteni 1-10nF kondenzátorral a telep, mikrofon stb. csatlakozásokat.
Az antenna "érzékenysége" attól van, hogy ha megérinted kapacitást viszel az oszcillátorkörbe. Ezt kivédeni, csökkenteni egy földelt emitteres tranzisztoros kapcsolással lehet, amit az oszcillátor, s az antenna közé kell rakni. A stabilitáson sokat segít az is, ha NYÁK-ra készül. Stabil oszcillátorral felépített FM adóval nagyobb távolságot is könnyebb áthidalni.
Elvileg a kapcsolásba be van építve egy sor hidegítés (C12, C17-20 Bővebben: Link), és nyákra csináltam (kicsit butára sikerült, mert fordítva világítottam rá, és emiatt az ic-t, meg a csatlakozót a rajzolat felől kellett forrasztani), de gondolom ez nem számít. Az antennára az lesz a megoldás, hogy nem fogom fogdosni.
Rádiófrekvenciás áramköröknél a fokozatok egymásra, és a környezetváltozás hatásait a hidegítéseken túl megfelelő árnyékolással, hőkompenzálással, az antennánál elválasztó fokozat, és megfelelő méretezéssel lehet csökkenteni elfogadható mértékre.
Tehát nem fogok tudni értelmes dolgot kihozni ebből a kapcsolásból?
Dehogynem. Azért ez a kapcsolás működik jópár ezer példányban. Gyanítom, hogy a legtöbb gyári FM transmitterben ez van, vagy legalábbis ilyesmi. Nyilván a kivitelezéssel lehet valami gond.
Igen, szerintem is ez a logikusabb magyarázat. A kérdés az, hogy akkor hol a probléma. Feltöltöm a panelról a képet (és ne kövezzetek meg a rajzolat felőli forrasztásért )
Az IC-t nem a másik oldalra kellet volna tenni?
Már a foglalat használata sem túl praktikus, rövid alkatrészlábak, rövid összekötések kellenének. Nem ártana áttervezni. Az LC kör biztosa kívánt frekire van hangolva? A 8.2 pF helyett nem lenne jobb egy trimmer kondi?
Pár hozzászólással ezelőtt írtam, hogy véletlenül tükrözve világítottam rá, ezért kellett innen beültetni. Ha a túloldalról forrasztom, a két lábsor felcserélődik, és akkor nem működik a kapcsolás.
Igen, azt tudom, de nem mertem az IC lábára forrasztani. Trimmerem sajnos nincs itthon. 90 MHz-n jön a legtisztábban (gyakorlatilag kifogástalanul, ha éppen úgy tartja kedve), szóval szerintem ezzel nincs baj. Arra gondoltam még, hogy az elem fémje változtatja a kapacitását az egész mindenségnek, bár akkor nem értem, másnak miért nem érzékeny erre.
Jobb lenne, ha a másik oldal teleföld lenne. Amúgy egy elég stabil kapcsolásnak tűnik, sokan megépítették már pl. Novak mester után.
Heló! Valakinek van ötlete miért megy rá a brumm az adómra?
Ugyanezzel a táppal bedobozolatlanul teszteltem és szépen szólt. PICer
Az táp egyenirányító diódákra tegyél 1 - 10 nF kerámia kondit.
Mindegy melyik oldalra, de jobb az alkatrész oldalon.
Nem brumm lesz az, hanem nagyfrekis gerjedés, amikor az egyik fokozat gyengén oszcillálni kezd, a másik pedig felerősíti kisugározza.
Nekem is sok ilyen problémám volt, kicsi ónozott dobozban. Ez a jelenség akkor jön elő, amikor a panel 0,5-1cm.re van a dobozka aljától, tetejétől főleg.
Milyen antennát használsz?
Amit a képen látok csak egy rézdrót, amitől a panelfólia könnyebben felszakad. Ez nem nevezhető antennának.
Az instrukciók így szóltak: "Ha minden alkatrész a helyére került, akkor antennaként [...] forrasszunk be egy maximum 10 cm-es vezetékdarabot." Novak-nak ezzel működött.
Működni működhet az adó, de az biztos hogy 10cm.hangolatlan dróttal nem fog ki menni a jel a lakásból.
Az hogy mit írnak a netes oldalakon, a gyakorlatban kevés, kell egy megfelelő érzékenységű régi tuner, amin van térerősség mérő/signal, amivel tudod ellenőrizni és az adó antennáját sem árt az adott frekire vagy sávra hangolni, pl.antenna illesztő tekercs, 8ados méretű antenna drót. Ez lényeges dolog, főleg ilyen csekély kimeneti jelszintű 10-20mW-os kivitelnél.
Én ezt az áramkört alapvetően az autóba szánom, hogy tudjak saját zenét hallgatni a rádión. Ilyen kis távra se jó a drót?
Oda jó lesz igen, de a sodrott 1,5mm. az ok. nem szakad le.
Én annak idején 8ados méretűt használtam,1,5ös szilikon bevonatú sodrottat, a sáv végére hangoltam 300m-ig simán elment, tunerral kisrádióval is meg lehetett fogni. Igaz volt ant.illesztő tekercs is előtte, és mono volt, de nagyon jó minőségű.
Rendben, majd szerzek valahonnan vastagabb drótot, és beszámolok az eredményről.
Az pedig brumm lesz biza, PICer helyesen írta. Ha megnézed a képet, amit csatolt, sejthető is a probléma. (a nagyfrekis gerjedés, és a brumm fülre is nagyon szépen elkülöníthető egymástól)
Dobozolatlanul valószínűleg azért volt jó, mert messzebb volt a trafó, vagy legalábbis nem ilyen elrendezésben. Ez azért lényeges, mert a trafónak van egy elég jelentős szórt mágneses tere, ami a vezetékekben, illetve a nyákrajzolatban is áramokat indukál. Az ilyen rádiófrekvenciás kapcsolások pedig erre különösen érzékenyek. A diódákkal párhuzamosan valóban érdemes betenni 10, vagy méginkább 100 nF-os kondenzátorokat, azzal a tápfeszültség brummját lehet minimalizálni, de a trafó tere által indukált áramok ellen ez hatástalan. Vagy messzebb kell tenni a trafót az áramkörtől, vagy réz/alu lemezzel le kell árnyékolni a transzformátort, és lehet, hogy az adó paneljét is.
A diódákkal párhuzamos kondik a kereszmodulációt szüntetik meg, ami a brummhoz hasonló jelenséget produkál. A nagyfrekit kell a diódáktól távol tartani. A mágneses szórás ellen nem véd, csak a mágneses árnyékolás, de a kondizást könnyebb megcsinálni, egy próbát mindenképpen megér.
Így, ahogy mondod. A mágneses szórást ezzel nem lehet kivédeni, ahhoz árnyékolni kell.
Ettől függetlenül a diódákkal párhuzamos kondenzátoroknak meglehetősen jótékony hatásuk van az RF áramkörökre, nem érdemes őket lespórolni. Erről a keresztmodulációról tudnál esetleg bővebben írni valamit? Nem nagyon vagyok tisztában vele, hogy smint van ez...
A graetz diódái másodpercenként 100-szor néhány fokra vezetnek, egyébként nem. Az antenna illesztetlen, a tápegység az antenna ellensúlya, az is antenna. Gyakorlatilag az antennát kapcsolgatod a graetzzel.
Mivel az áramkör közös földje, és tápvezetéke az antenna része, a dipól másik fele, ráadásul hangolatlan is,
folyik rajta az antenna árama, és ez a diódákra kerül. Ha mind a négy dióda egyforma lenne, nem is lenne nagy baj, de hát ilyen nemigen van. Ezért jó ha azoknál a tápoknál amik az RF áramköröket, különösen adókat táplálnak, ahol antenna is csatlakoztatva van, és mindíg folynak testáramok (még ha kis áramok is) a diódákat mint modulátorokat kiiktatjuk. Sajnos ez kísérletezést igényel, mivel ilyen információk a diódákról, diódahidakról nincsen. |
Bejelentkezés
Hirdetés |