Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Vészvilágítás
Sziasztok!
Csináltam vészvilágítást egy 12V-os autóakksival, relével és egy 40W-os égővel. 8A-es olvadóbiztosítékot is betettem. Ha rákapcsolom az égőt az akksira és úgy hagyom akkor teljesen lemeríti az akksit ezzel tönkretéve azt vagy szétolvasztja a kábeleket, esetleg a biztosítékot kiégeti? Akksi kisülés elleni védelmet hogyan lehetne kreálni a legegyszerűbben? Amúgy egy savas akksi egy teljesen zárt fa szekrényben mennyire egészséges? Válaszokat előre is köszi!
Én is csináltam már vészvilágítást, de az tanácsolom inkább hogy van 12V-os fénycsöves lámpa azt használj hozzá. Sokkal kevesebbet fogyaszt, és hőt se termel, és jó fénye van kb:1500Ft. A mélykisülés ellen egy komparátoros kis kapcsolást kell betenni ha a fesz 10,5V alá megy lekapcsolja a lámpát. Majd rakok fel kapcsolási rajzot is, csak most munkába vagyok, ha hazaérek ferakom.
Köszi!
Ha 10,5V alá megy? Én ha az itthoni akksimra rákapcsolom az 55W-os izzót akkor a multimeterem 8V-ot mutat..... De megy rendesen órákig. Vagy csak a hosszú kábel miatt lehet?
Az akksifeszültséget mindig az akksin mérjük, nem máshol...
Még a 10.5V is elég necces, az a kapacitás egytizedének megfelelő kisütőáram mellett érvényes. Ha kisebb az áram, akkor nem szabad lemeni 10.5V-ra sem.
Itt a kapcsolási rajz ami kikapcsolja ha a fesz leesik a beállított érték alá.
A 200Kohmos potival a kikapcsolási feszt tudod beállítani, a 100Kohmos potival a visszakapcsolási feszt (külömbséget) lehet beállítani. A 100K potira azért van szükség hogy ne kapcsoljon ki be amikor leesik a fesz.
Régi topic, de feléleszteném.
Egy LED-es vészlámpát szeretnék építeni, ami áramkimaradás esetén kapcsol be. Normál esetben csak készenlét kijelző led menjen és töltse az akkut. Ehhez valakinek valami doksija, ötlete?
Ezt nem olvassa senki, vagy ennyire nem lehet ötlet? (utóbbit nem gondolnám...)
Na igen.
Amúgy valami ilyesmi a cél: LED-es vészlámpa Első körben arra gondoltam, hogy egy rossz biztonsági irányfény elektronikáját alakítom át. (normál fénycsöves) Akkor meglenne a töltő rész és a hálózat figyelése/átkapcsolás. Lebontani az inverteres meghajtó részét és annak a betápjára illeszteném a led-es részt, kvázi a fénycső helyett. A baj az, hogy eléggé vegyes a panelen az áramkör, így lehet, hogy egyszerűbb alapoktól építkezni. Meg nekem otthonra kettő kellene, hibás irányfényem meg csak egy van.
A fénycsövek fényhasznosítása előtéttel együtt messze jobb lesz, mint a LED-é, pláne disszipatív áramgenerátorral. Még natívan sem olyan nagy bajnok a LED a T5 fénycsövek mellett. Szerintem értelmetlen átépíteni. Ha soka fény, akkor keress 4W-os csövet hozzá, az elektronikát kismértékben lehet módosítani ezekhez alkalmasra. Ha a sugárzási szög a probléma, a fénycső köré lehet pakolni jól méretezett formájú palástot.
Alapvető probléma, hogy a gyári trafó halott a panelban, így nem csak a cső a probléma.
A fogyasztás minimalizálása is szempont lenne. Gondolom a fénycső nagyobb árammal dolgozik, mint a ledek. Van olyan nagy teljesítményű ledszalagom, amin 8db led van, 10mA-el megjáratva nem lehet belenézni a fényébe. Ezt gondolnám beletenni.
Amúgy pont a belinkelt termék oldalán írják, hogy a led-es irányfények kisebb felvett teljesítménnyel dolgoznak azonos fényerő mellett.
Én erre a problémakörre most terveztem egy komplett vészvilágító berendezést, Mély kisütés elleni védelemmel. Pont azt csinálja amit leírtál. Egyetlen különbség, hogy ha áramkimaradás van, akkor egy gombnyomásra indul a világítás.
(magyarázat: ha pl délelőtt megy el az áram, akkor olyan helyen nem kell világítás, 2. nem vagyok otthon fölöslegesen meríti az akkut, 3. este már aludni szeretnék és kikapcsolható legyen. A kapcsoló egy be gomb, a kikapcsolás egy ki gombbal történik, így egy legközelebbi áramkimaradás esetén alapállapotba kerül, tehát ne kelljen egy kapcsolót külön visszakapcsolni.)
Közzétennéd a kapcsolást és a rövid leírását?! Gondolom már letesztelted...
hello
szereztem még nagyon régen egy schneider tipusú vész világitást. 2 dologban lenne kérdésem. 1: át alakitható lenne-e úgy hogy kapcsoloval vagy valami modon ki és tudjam kapcsolni ha már ki huztam. (jellenleg ha ki huzom akkor ugy világit a fénycső, de ha az aksit le huzom rola és vissza dugom akkor már nem villágit) 2: meg oldható lenne hogy fénycső helyet led világitása legyen? (ledek száma az teljesen mind1 lenne) A helyesírásért bocsi...
Sziasztok!
Hozzáértő segítségeteket szeretném én is kérni, ezt a zemper tipusú vészvilágítót szeretném normál ki-be kapcsolással üzemeltetni. Ehhez kérnék segítséget, hogy lehet-e valamit kezdeni vele vagy sem. Átkötni-lekötni-szétkötni vagy kukába dobni. Segítségeteket előre is köszönöm.
Hali.
Olvassa még valaki ezt a topicot, vagy másikba kellene írnom?
Sziasztok!
Szeretnélek megkérni titeket ,hogy egy ABV 1000 típusú vészvilágító berendezéshez kapcsolási rajzot vagy akármi más leírást tudnátok e adni?? Nagyon hálás lennék.
Nekem pontosan ilyenem van a telki WC-ben. Persze elég ritkán vagyok kinn, meg éjjel aztán még ritkábban, de akkor is jól teszi a dolgát ...
Akksi régen nincs benne, csak simán a 220-ról megyeget - mint budivilágítás ....
Én a vészvilágító házából a teljes vezérlő elektronikát kidobtam, és beleraktam a helyére egy rossz kompakt fénycső (ahol csak maga a cső a hibás, törött, kiégett, stb.) elektronikáját.
Azzal viszont, mint mini-fénycsöves világítótest, a pincémben, a telki WC-ben, a sufniban már évek óta jól üzemel. A "beruházás" költsége - 0 forint. Csupán néhány rossz kompaktot kellett összeszednem valamelyik nagyáruház veszélyes elektronikai hulladékos gyűjtőjéből (Interspar, Tesco, Praktiker, stb.).
Nagyjából ilyen tehát a kiindulási alap
és ilyenek hozzá a megoldások. - van nagyobb méretű és "komoly" elektronika, ami persze még működésre bírható - és van a kompakt égős elektronikával feltuningolt ingyenes változat.
Szerencsére nagyon ritkán, de előfordul, hogy áramszünetben van nálunk.
Ilyen esetben ülünk a sötétben, lámpázgatunk, de nem jön a bulihangulat, csak várjuk a végét. Épp megvan a lehetőség kábelezésre, ezért arra gondoltam, hogy egy szünetmentessel kombinált vészvilágítási rendszert építek be a házunkba. Mindenképpen kész elemekből szeretném elkészíteni, mert hobbielektronika rajongó vagyok, de csak plátóian. Az áthidalási idő végett pl. 12v-os dolgokra gondoltam. De szívesen fogadok tanácsokat, hogy ez hülye ötlet-e. A terv: - 5 belső lámpa - 1 külső lámpa - 2 USB-s töltő aljzat (telefontöltésre) - egy kapcsolótábla, hogy le lehessen kapcsolni egyes lámpákat alváshoz (lehetőség szerint automatikusan mind fel kellene, hogy kapcsolódjon) Lenne pár kérdésem. - Lehet csak 12v-ot közvetlenül "nyerni" egy mezei szünetmentesből? (vagy csak 230v-ot ad?) - A lámpákhoz elegendő a 12 volt? (fényerő tekintetében, bár egy sima elemlámpa is brutál fényt tud adni) - Telefon töltésre jó a 12v-t, vagy inkább egy 230v-os csatira dugjak egy töltőt? (gyors töltő funkciót bírja a telefonunk) - Milyen kábelt érdemes ehhez venni? (12v esetén illetve ha trafós (230v-os) lámpa megy) Hirtelen ennyi kérdésem lenne. Köszönöm a válaszokat. (esetleg ha lenne ajánlott lámpa vagy bármi azt is köszönöm)
Üdv! Nekem volt 12 V-os vészvilágításom. Az energia forrás egy 120 Ah-ás használt, de jó akkumulátor volt. Automata töltővel, ami 12,8 ... 13,8 V között ki be kapcsolgatta a töltést. A szobában levő izzó 1 db 50 W-os halogén a csillárban volt. Egy relé figyelte a hálózatot és ha a villany fel volt kapcsolva, automatikusan váltott. A halogén kapcsolója a csillár mellett volt. A konyhai csak kapcsolható volt. Így is volt csodálkozás, amikor sötétbe borult a falu, (nem volt nagyon ritka) és nálam világos volt. Ha lett volna akkoriban mobil, a töltés sem lett volna gond. Az akku feszültséget autórádió próbákra is használtam. 2,5 nmm-es réz vezeték ment a fogyasztókhoz.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2019
Ha kinyerhető 12V kell, akkor nem szünetmentesre van szükséged, hanem csak az akkura belőle. A szünetmentes 230V 50Hz váltakozó feszültséget állít elő, bár az olcsóbbak nem tökéletes szinuszt. Világításhoz pont jó. Ha pl. úgy van húzva a vezeték a házadban, hogy a világítás külön van, akkor egy átkapcsolóval átválthatnád ezt a részt a szünetmentesre. Így sem vezetékelned nem kell, sem lámpákat venned. Érdemes a hagyományos izzókat LED-esre cserélni, így nő az üzemidő.
Szia! Nekem is van szünetmentes világításom. Mindössze a helységekben a kábelcsatornák felső élére ragasztott ledszalagokból áll. Az egész lakás (két szoba, folyosó, konyha, WC, fürdő, lomos) összesen 15W. Egyetlen 12V/7Ah akkuról megy. A töltést pici dugasztáp végzi, és bár nem relé hanem félvezetős megoldás figyeli a hálózat jelenlétét, teljesen jó. Gondoltam kap kiegészítő funkciókat, de utóbbi 5 évben egyszer volt egy 10 perces szünet, így nem erőltettem.
Gondolom hűtő meg mosógép nem erről menne. Nem kell reflektorokat használni, inkább rejtett világítás lehet előnyösebb. Cimborámnál a csillár feletti rozetta kerületére van felragasztva körben ledszalag. Nem is venni észre hogy ott van. Telefon töltéshez meg autós töltőt használnék, mert szivargyújtó csatlakozó simán rátehető az akkura. |
Bejelentkezés
Hirdetés |