Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A Föld mágneses terének mérése

Témaindító: pista91, idő: Jún 15, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) pista91 hozzászólása Jún 15, 2007 /

Sziasztok!
Egy versenyre szeretnénk egy felmérést végezni, hogy hogyan változik a föld mágneses ereje, ha fojamatosan közeledünk a sarkkörök felé. (merthogy változik)
Szóval. Eddig semmijen értelmes ötletet nem találtam, azonkívül hogy fordísd lefelé a montort. Valami lehetőleg kicsi, de mindenképpen hordozható készüléket szeretnék készíteni (itt nem IFA-n hordozhatóra gondolok), amivel pontosan lehet mérni a mágneses erő változását. Nem feltétlenül szükséges hogy egy komplett értéket mutasson, elég ha valami megváltozik rajta, vagy valami történik vele amit lehet mérni. Az sem fontos hogy teljesen pontos legyen 32 tizedesjegyig, csak látni lehessen rajta a változást.
Légyszi segítsetek! Minden hüje ötletet, tanácsot szívesen fogadok, hátha ki lehet bekőle hajtani valamit.
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) KTobi válasza pista91 hozzászólására (») Jún 15, 2007 /

A Föld mágneses térváltozására vagy kiváncsi? Ami alapján az iránytű müködik? Vagy ebből a helyi mágneses erőre?

Egy lehetőség:
Fölülről jól árnyékolt dobozban belül mozogjon föl-le egy tekercs állandó sebességel, állandó frekvencián, a tekercsben indukált feszültséget tudod mérni, de ha nem 50Hz, akkor multiméterrel nem birod mérni a feszt, csakis szkóppal.
Esetleg egyenirányítod, és kipuffereled, és utánna méred.

Ahol nagyobb fesz mérsz ott nagyobb a mágneses tér.
(#) pista91 válasza KTobi hozzászólására (») Jún 15, 2007 /

És kb mekkora sebességgel kellene mozgatnom a tekercset, hogy valami mérhető feszültséget kapjak??
UI: ha lehetőség van rá, akkor multimétert használnék
(#) 925 válasza pista91 hozzászólására (») Jún 15, 2007 /

A conrad elektronika árul néhány mágneses tér érzékelőt ami állítólag földmágnesesség mérésére is jó. Nézd meg!
www.conrad.hu
Rend. sz.: 182812
1490,- Ft
rend.sz.: 182825-07
rend.sz.: 182839-07
rend.sz.: 182826-07
(#) Stanford válasza pista91 hozzászólására (») Jún 15, 2007 /

Szia!

Én nem olyan régen szembesültem ezzel a problémával. A megoldás egy IC (AD22151) aminek ha elkészíted az adatlapi kapcsolását nagyon pontos kis mérőberendezést fogsz kapni, amivel szépen lehet mindenféle anomáliát kimérni.
(még a bolha tökén lévő piercing-et is, ha az vasból van )

Belinkelem az adatlapját ide

Én személy szerint egy 9V-os elemmel és multiméterrel csináltam meg a kis kütyüt, de igény szerint akár kijelzővel is el lehet az egészet látni.

üdv! (És ahogy korábban már más kolléga is említette: "nem akarok senkit sem ingyenélésre buzdítani de ....." az Analog Devices kis regisztrációs procedúra után küld 2 db mintapéldányt belőle! :vigyor5: )
(#) pista91 válasza Stanford hozzászólására (») Jún 15, 2007 /

Köszönöm mindenkinek a hasznos segítséget!

KTobi és Stanford kütyüjét is meg fogom építeni, elvégre a több jobb!

Viszont lenne néhány kérdésem Stanford-hoz.
1-a két kapcsolás közül szerinted mejiket építsem meg?
2-azoknak az ellenállásoknak a kapcsikon nincs értékük, vagy csak én nem látom így éjfélfelé (netán nekem kéne kiszámolni?)
3-a multimétert (voltmérőt) meg a nem tévedek ugye au output és a gnd közé kell bekötni?
4-ez a kütyü csak a mágnesre érzékeny vagy a fémekre is? mert ha igen akkor nem lenne célszerű körberakosgatni mindenféle elektronikai kütyüvel

Több bajom nincs
Bocs hogy itt hüjitelek titeket a kérdéseimmel, de nagyjából 3 hónapja kezdtem el komojabban foglakozni az elektronikával
(#) pista91 válasza pista91 hozzászólására (») Jún 16, 2007 /

Lehet hogy én vagyok megzakkanva, de azt vettem észre hogy a AD22151 IC-t nem lehet sampleben rendelni. Ezenkívül meg egy csomó minden rendelése simán megy, szal nem tudom.
Nem tudjátok hogy honnan lehet ezt az ic-t még beszerezni, mert nagyon fontos lenne.Esetleg nincs otthon valakinek a fiókjában elfekvő készlete amit szívesen megosztana velem???
(#) Stanford válasza pista91 hozzászólására (») Jún 16, 2007 /

Szia!

Hát ami a különbség a két kapcsolásban, az a hőmérsékleti kompenzációban van, ezért az adatlapja szerinti 1-es kapcsolást ajánlom neked. (ez olyan mágnesekre van, amik nem nagyon függnek a hőmérséklettől)

:yes: IGEN!
Neked kéne kiszámolni, de azért nem olyan bonya! (Azért nincs értéke, mert elég tág határok közé be lehet állítani, de szerintem neked elég jó lesz a mintapéldában megadott érték is, legalábbis a Föld mágneses erejének a mérésére.)
Majd megnézem, hogy én milyen értékeket számoltam ki, és leírom ide.

Voltmérő: Helyes elgondolás.

Alap esetben a mágneses erővonalakat érzékeli, amik merőlegesen átmennek a szenzor dobozán. Ha ezt valamilyen anyaggal (pl réz) befolyásolod, akkor természetesen fém érzékelésre is alkalmassá teheted.

Ami az ingyenes rendelést illeti az már lassan egy éve volt, de szerintem még lehet, csak regisztrálni kell magad. Sajna a reg adataimat nem tudom fejből, úgyhogy erre a kérdésedre csak hétfőn tudok válaszolni!

üdv!
(#) pista91 válasza Stanford hozzászólására (») Jún 17, 2007 /

Kedves Stanford!

Kössz a válaszodat!
Mihejt valahonnan tudok szerezni egy ic-t azonnal nekilátok a kapcsnak. Regeltem is meg minden, csak pont ebből az ic-ből nem lehet rendelni mintát, egy csomó másból igen. Még megnézem hogy itthon mit tudok felhajtani. Neked tök véletlenül nincs belőle elfekvő készleted amit megosztanál velem??? Ha kell még fizetek is érte.
(#) Stanford válasza pista91 hozzászólására (») Jún 17, 2007 /

Szia!

Megnézem, de szerintem fogok egyet találni valahol :awink: .

Priviben küld el, hogy milyen címre mehet a cucc. (Apropó! hogy álsz az SMD forrasztáshoz?)

üdv.
(#) Stanford válasza Stanford hozzászólására (») Jún 18, 2007 / 4

Szia!

Feladtam postára a csomagot ajánlva. 1-2 nap és remélem oda ér.

A Föld mágneses erejét úgy kb a 0.1 G tartományban kell keresni, úgyhogy a következő ellenállás értékeket javaslom:

1. adatlapi bekötés, R1=30K, R3=100K R2=100R, így ha mindent jól számoltam, akkor a lineáris tartományában +- 5G ig tud mérni, 400 mV/G érzékenységgel.

üdv!
(#) pista91 hozzászólása Jún 25, 2007 /

El is készítettem Stanford álltal javasolt kis IC-s kütyüt.
Adatlap
Ebből az első kapcsolás van meg.
Müxik is kiválóan viszont én mindenképpen egy analog (mutatós) voltmérővel szeretném működtetni. Az IC maximum 5 voltot ad ki magából viszont a legkissebb mutatós feszmérő ami itt sopronban van az 15 voltos.
Gondoltam fel kéne erősíteni valamivel az IC jelét, ezzel jobban kihasználnám a feszmérő adta lehetőségeket és pontosabb leolvasást is eredményezne. Ezért el is készítettem egyet ebből az áramkörből: Kapcsrajz
A baj csak az vele, hogy az erősítés saját megfigyeléseim szerint egyálltalán nem lineáris és teljesen eltompítja az IC-t is, így nagyban csökkent az érzékenysége. Ami viszont nem túl szerencsés.
Nem ismertek ojan egyszerű, de jól működő erősítőt amivel ez a probléma orvosolható? Ja és ne legyen nagy a torzítása, ha lehetséges.
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Stanford válasza pista91 hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

Szia!

Nos két dolog.

Először is, ha a műszerre az van írva, hogy 15 V, az még nem biztos, hogy valóban 15V-ot fog mérni. Vagyis jobban mondva kis átalakítással a mutatós műszerek bármelyike (általában áram mérők) átállítható bármilyen méréshatárba. Meg kellene egy kicsit vizsgálnod azt a műszert, illetve ha egy adatlapot küldenél, akkor talán tudnánk benne segíteni, hogy mit kéne rajta változtatni.
(persze erre van egy külön topic
ne lepődj meg a címén, ott van ami neked kell, csak olvasd végig a topicot nem olyan hosszú!)

A másik. Az IC-ben bele van integrálva egy műveleti erősítő, amibe ráadásul nem tudsz, akár hol bele nyúlni, mert nincs kivezetve. Ha ehhez még hozzá teszel egy erősítő elemet, az tuti, hogy be fog gerjedni! (rosszul mér). Ráadásul abban a mérés határban, amibe az általam javasolt ellenállások vannak már így is óriásit erősít az eredeti jelen. Úgyhogy inkább a műszert kéne az 5V-hoz illeszteni, nem pedig fordítva.

üdv
(#) pista91 válasza Stanford hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

Siikerült eltüntetnem egy kis darab fémforgácsot az IC lábai közül (nrm tudom hogy került oda ) , ennek eredményeképpen már ki jön belőle a 4 Volt is.
Szóval azt akarod mondani, hogy a voltmérőben fogok találni egy ellenállást, amit cseréljek le kissebbre, vagy egy potméterre és játszadozzak el vele??
Adatlapot most így hírtelen nem tudok mondani, mert semmit nem tudok a kütyüről, de körülnézek hátha találok hasonlót.
Valami ijesmi lehet a cucc: Műszej

Szia!

Az a baj, hogy így én sem tudom megmondani.

Általában ezeket a műszereket valamilyen fixen előre beállított, jól változtatható érzékenységűre tervezik, de ezt többnyire rá is írják.
Inkább rajta keress valamilyen írást.

Egyébként miért olyan fontos, hogy mutatós műszer legyen?

üdv!
(#) pista91 válasza Stanford hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

Nem ojan fontos, de halálra unom magam és valamivel el kéne szórakoznom a nyáron
Egyesek szerint ez nézne ki jól, úgyhogy gondoltam megpróbálkozok vele

Csak mert itt Debrecenben a mutatós panelműszer, és a digitális között kb úgy 500 Ft különbség van (ráadásul szerintem ez a tendencia van mindenhol), így sokkal jobban megéri, ha digitálisat teszel bele. (persze ehhez táp is kell, de hát az IC-hez úgyis csináltál +5 V-ot nem?)

Ezeket általában be lehet kalibrálni akár úgy is, hogy már átváltani se keljen, hanem egyből a mágneses teret mutassa mondjuk G-ban, és ezt tényleg nem nehéz megcsinálni.

Ja, egy fontos dolog! Nem kritika, de az "ojan" az nem pontos "j", hanem "LY"-os
(#) pista91 válasza pista91 hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

Adatlap
Ezt találtam.
(#) mpetrooo hozzászólása Okt 27, 2012 /

Sziasztok!
Csinálok egy egyrétegű tekercset, és az lenne a lényeg hogy ugyan akkora legyen benne a mágneses mező mint a földi. számolgattam, és arra jutottam hogy 500 menetes tekercs lesz, és 1mm vastag rézhuzalból lesz, egy 4,5V-os laposelemre lesz köve, és azt számoltam ki hogy mellé kéne tenni 280,8 Ohm-os ellenálást, hogy pont akkora legyen, mert az tekercs ellenállása 0,45 Ohm, és kell neki 0,016 A áramerősség, hogy meglegyen a jó mező, szertintetek jól számoltam?
(#) kadarist válasza mpetrooo hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Szia!
A laposelem feszültsége gyorsan fog csökkenni a rákapcsolás után, meg hát alapból sem labortápegység az elem. Ezért a precíz számítgatás értelmét veszti.
(#) Gafly válasza mpetrooo hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Közben fejben már megtaláltam a megoldást (többet is), csak közben eltünt a topic.

Ez most a mpetroooo kérdésének kitárgyalása?

Miután végiggondoltam párszor, a megfogalmazása ugyan béna volt, de amit írt, abban van ráció (bár kicsit "fiatalosan" volt megfogalmazva)...

Segítenék, csak ha most elkezdem önteni az észt, akkor lógni fog a levegőben.
Tehát ha:
- Zárolva és törölve került a topic és át lett helyezve ide, akkor az indító hozzászólást is tegyük ide.
- Ha meg nem, akkor

mpetrooo: Ugye ez egy szakköri cucc amit kell csinálni?

Faktra kell csinálni, most beleragasztottam az iránytűt és elkezdtem feltekerni a rézhuzalt, kadarist a gyors merülés mit jelenet egy perc fél perc 10 perc vagy menni? mert nem kell sokáig mennie csak kb 15 mp míg mindenki megnézi azt kész.
(#) Gafly válasza mpetrooo hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Akkor kedves mpetrooo leendő fiatal kolléga (gratula hogy ilyesmivel foglalkozol egyáltalán) akkor foglald össze (szinte úgy, mintha elő akarnád mondani, izé, hiszen pontosan ezt kell csinálnod itt is és ott is :rant. hogy pontosan mit szeretnél elérni és miért.

Ez az igények tisztázása, beleértve a magyarázatot, hogy ez miért szükséges.
Tehát mi a "Faktra kell"?

Várok/várunk tőled értelmes kerek mondatokban, ékezetekkel nagybetűkkel kezdve 10...20 mondatot.
Miután lenyugodtál (addig ne is válaszolj) utána írd meg. Hidd el, javadra fog szolgálni.

És akkor segítünk többet. Most nem tudunk (én például), mert le lett törölve az előzmény és nem is lehet érteni hogy mi az a kadarist meg 12 mp
(#) kadarist válasza mpetrooo hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Na most ez csak valami makett vagy modell lesz, vagy akarsz is valamit kezdeni vele?
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Személy szerint annyit bevállalok, hogy ahány kerek értelmes mondatban össze lészen foglalva hogy mi és mért kell, akkor én darabszámban hasonló kerek és értelmes mondatban válaszolok.

Ugye az előzmények le le lettek törölve.

Én már viszont (azt hiszem rájöttem hogy mit kellene csinalni) és akár "drótot" is tudok adni...

Sziasztok, akkor újra kezdem!
Na, akkor adott egy 17 éves lelkes diák, aki matekot és fizikát emelt óraszámban tanulja gimnázium 11.osztájában és Gépészmérnök szeretne lenni, továbbá szeretne készíteni egy szerkezetet amellyel meg lehet állapítani a Föld mágneses mezejének a nagyságát.
Az a kísérlet, hogy egy van egy szolenoid tekercs, amelyben ugye homogén mágneses mező van, na most ha belerakunk egy iránytűt, akkor ha úgy állítjuk be a szerkezetet, hogy az észak déli irány merőleges legyen rá, akkor ha bekapcsoljuk, a két mező ugyan akkora nagyságú, de merőleges egymásra, és így az eredő erő 45 fokos eldordulást eredményez.
Amim van: két trafóról lecsévélhető zománcozott 1mm átméröjü vörösréz huzal; egy 75cm hosszú(amiben 50cm-re csévélem fel a huzalt)és 5cm átmérőjü műanyag cső, egy 10Ω-100Ω-os potméter, laposelem(vagy egy 4.5V-os univerzális táp(nem labortáb)), egy kis méretű iránytű.
Számításaimmal (amikbe lehet hiba) arra jutottam, hogy a kívánt indukciójú mágneses mező jöjjön létre 78,54m huzalt kell feltekernem 500 menetben, összesen 50 cm széles sávban, és ennek az ellenállása 0,45Ω(ezt kicsit kicsinek tartom), és így mellé kell raknom összesen 280,8Ω-ot, hogy meglegyen a tekercsnek a 0,016A, és 7,2*10^-3V.
Remélem érthető voltam
Üdv: Máté
(#) ha8bs hozzászólása Okt 27, 2012 /

Sziasztok elnézést, hogy ide írok (ezt találtam a legközelebbi témakörnek).
Találkozott-e már valaki a honeywell cég HMC 1201 magnetic sensorával vagy leírásával?
Amit sikerült róla kideríteni 10 lábú két sorban eltolt álló kivitel, ultra nagy linearitású. Ami valószínű: x és y tengelyes, lehet benne erősítő is(?).
A spanyol cubesatnál ezt használják a föld mágneses terének érzékelésére. (?)
Sajnos adatlapot nem találtam eddig, és nincs kedvem vissza rajzolni a panelról.
Különösebb célom nincs vele csak érdekelne lehetne-e valamilyen értelmes eszközt fabrikálni belőle, mivel több darab is " egyszer csak elkezdett lenni".
Eredetileg elektronikus fogyasztásmérőben használták az áram mérésére (0-tól 80 Amper hitelesített) és egy kontroller kezelte. Fényképet hamarosan küldök, mert most nincs itthon az átalakító kábelem.
További vidám napot minden fórumozónak.
(#) enpesta válasza mpetrooo hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Szia! Szerintem sokat segítene, ha valami rajzocskát beiktatnál az elképzeléseidről, meg a képleteket, amelyek alapján számítgattál, leközölnéd, meg a kiinduló adatokat, amelyek már ismertek, sokszorosan mértek, ellenőrzöttek. Tudod, itt leginkább műszaki "vénájú" olvasók vannak, akiknek ez borzasztó nagy segítség lenne. Gondolj arra, hogy az E=mc^2 elég egyszerű képlet, de magyarázni terjedelmes...
(#) pucuka válasza mpetrooo hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

A tekercs belsejében a menetekben átfolyó áram hozza létre a mágneses teret. Ebből következik, hogy egy áramgenerátort kell csinálnod, aminek az áramát állítani tudod. Ezt a célt szolgálná az általad kiszámított ellenállás is, csak az nem állítható. Ha ezt állíthatóra készíted, és egy árammérővel méred a tekercsen átfolyó áramot. Az áramból, és a menetszámból számolhatod a tekercs belsejében a mágneses térerősséget. A többit ahogy leírtad.

Itt vannak a számítások, kicsit halvány de szerintem kivehetőek a dolgok, bocs nem volt kedvem gépelni, inkább gyorsan leírtam...
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem