Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   309 / 507
(#) westhorses válasza erbe hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Magyarul akkor így kellene bekötnöm! Igaz?
(#) erbe válasza Dzsos hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Az inverter belső vesztesége az akku-generátor és a mérő között jelentkezik, így ezt nem veheti figyelembe. Az inverter a hálózat felől nem vehet fel teljesítményt, annak feszültségét csak méri és rádolgozik. Ebből eredően a teljesítménymérő csak az inverter felől a hálózat felé menő teljesítményt méri. Ennek a torzítása a hasonló inverterek gyári adatai szerint 2% körül van, a CosFi meg közel 0, emiatt a mérő elfogadható pontosságú adatot fog szolgáltatni.
(#) erbe válasza westhorses hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Igen.
(#) westhorses válasza erbe hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Csupa örömteli válasz....
Már csak jó idö kellene hogy tudjak még egy kicsit ásni...(A vezetéknet az oszloptól a szekrényig)
Az oszlopnak a lyukat már kiástam 1,3m re sikerült(jött föl a talajvíz)
Még sok munka van a vég kifejlettig!
(#) Barret válasza westhorses hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Nekem a földben megy a kábel,de nem ÁSTAM ki!
Ásót tövig belenyomtam a földbe,és kaptam egy 20 cm mély hasadékot.Ezt ismételgettem végig,és utána egy 10 mm vastag léccel lenyomkaodtam a vezetéket.Utána csak lábbal picit visszatapostam a 3-4 cm széles rést.
Tökéletes megoldás,kinti Wc-be is így vittem el az áramot 15 M-re.Igaz 20 cm mélyen megy .de mindenhol GYEP van!
Tehát nekem tökéletesen bejött
(#) laccika77 válasza Romulus hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Nem tudom ezek hogy mérik a szelet 22km/órát mutat nálunk épp lengedezik.
(#) btoti válasza erbe hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Kösz! Vitathatatlanul így van.
Házi mikro-szélERŐMŰ 15 kW-s 400/230 v-s aszinkron generátorát a kommunális 400/230 V-s hálózathoz (törvényesen). Ezért nem árt az Elosztói Szabályzatot betartani, hogy ne kelljen százezreket fizetni az Országos hálózat üzembiztonságának szándékos veszélyeztetéséért. (Pl. itt megtalálható
(Esetleg még ez is.)
Minimum a fentiek ismeretében konkrét műszaki megoldást keresek.
(#) jani5 válasza laccika77 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Valószínü hogy a szélmérő magasságbeli eltérése miatt van ekkora eltérés.
(#) btoti válasza laccika77 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Nem tudom - szép-szép ez a YoWindow, azért én jobban bízok itt a Kárpát medencében egy közeli mérőállomásban, mint egy É-amerikai meteorológiai modellezésben (pl. időkép). No meg miért csap le sajnos évente többször nem várt helyen a hurrikán, miért nem használják a repülés meteorológiában? (SzélENERGETIKAI előrejelzés??? - de szép lenne az élet!)
(#) erbe válasza btoti hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

HMKE csatlakozási feltételek:
Idézet:
„Minimum a fentiek ismeretében konkrét műszaki megoldást keresek.”

Hát igen! Ez nagyon komoly pénzkérdés. Gyanítom, senki nem fog neked tökéletes, házilag is összebarkácsolható analóg módon működő eszközről tervet adni. Ingyen. Minősítéssel az általad összeforrasztgatott eszközre.
Mikrovezérlővel a mai fejlettségi szinten viszonylag egyszerűen megvalósítható lenne, akár jóval szigorúbb feltételekkel is, mint amit leírnak.
Ha csupán a forgógépes 3fázisú visszatáplálást nézzük, sok feltétel egyszerűen értelmetlen, mert pl. a HMKE kategória nem képes torzítást vinni a hálózatba, nem tudja elhúzni a frekvenciát, nem tudja lényegesen megemelni a feszültséget. A teljesítménykorlátain belül arra kell csupán figyelni, hogy a hálózat paramétereinek a feltételekben jelzett eltérése esetén ne termeljen tovább.
Szerintem szélgenerátor esetén a közvetlen hálózatra kapcsolásról, néhány szélcsatorna kivételével értelmetlen gondolkodni. Annyit csattogna a mágneskapcsoló, hogy nem győznéd cserélgetni, miközben rengeteg energia "kimaradna", mint ahogy többen itt a 2-3 m/s-os rezzenésekből is impulzusokat szeretnének kinyerni.

Várj - Várj - Várj! Bocs! Bocs! Bocs!
Én olyan IECC minősítéssel kerekedelmi forgalomba hozott szinkronizátort (minimum hálózati analizátort) keresek, amit vélhetően elfogad az Áramszolgáltató.
(#) erbe válasza btoti hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Nem hinném, hogy ilyent találsz a piacon. Először még azt is ki kellene találni, vajon milyen néven hozhatnak ilyent forgalomba, hogy keresni lehessen rá.
Mikor sokat keresgéltem német területen a BHKW-k ügyében, mindegyik saját vagy gyártatott egyedi eszközzel oldotta meg a kapcsolódást. Igaz, az volt ~8-9 éve, azóta lám, már a magyar törvényekben is feltűnt a HMKE fogalom.
Akkor még az ÉDÁSZ emberei is csak bámultak rám, mint a ...
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Hálózatszinkronizálás és generátorszabályzás
Egyre több gázmotoros kapcsolt üzemű fűtőerőmű létesül már itthon is. Meg kellene keresni Pesten néhány ezzel foglalkozó cég képviseletét.

Ez az a tárgykör, amit felvetettem. Nem on-line tudakozónak tekintem a fórumot, de az eddigi áramszolgáltatói (TITÁSZ) levélváltások alapján remélhető, hogy minősített elemekből (fázisszög analizáló, fázisfigyelő, túláramvédő(itt kismegszakító), túlfesz.védő, telj.kapcsoló) a szabványoknak megfelelően összerakott kapcs.szekrényt ÉV nyilatkozattal is elfogadja, és nem kell MEEI, IECC méregdrága egyedi minősítést végeztetni. Különösen, ha ez az elem minél több részelemet tartalmaz. Ha ilyen elemeket sikerül összegyűjtenem, nyilván mások hasznára is közzé teszem.
Napelemes rendszerekhez tucatjával van (inverteres), de nem hinném, hogy a fotogalvanikus hálózatba tápláló rendszerek megtérülési idejéről Neked bármit kellene írnom.
A Lucas-t kösz, az oldal új volt - átnézem.
Gázmotoros területen se találtam eddig. (Egyedi agregátorokhoz kapcsolódók, vagy komplett kapcsoló szekrény rendszerek - ipari alkalmazások. Mellesleg magam is részt veszek braziliai biogáz üzem előkészító projektjében.)
Fázisszög analizálót a (C + D) -nél találtam, de egy még nem választék.
A TITÁSZ levélváltások egyébként megdöbbentően pozitív hozzáállást tükröznek.
(#) Romulus válasza laccika77 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Beállítottad a legközelebbi várost? Egyébként szerintem ezek a meteorológiai központok online kapcsolatban állnak. Most kb. 40-50W jön a generátorból (11Km/h)
(#) laccika77 válasza Romulus hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Igen 25km-en belül van kettő is, ugyanazt mutatják. Jelenleg 24km/h keleti. Lehet, hogy a házak között talaj közelben fele sincs.?, nincs mihez viszonyítani.
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Kicsit belekontárkodtam, kierült hogy se és, se te nem gondoltuk jól.
Egyenletpakolászás:
Pg=(k*RPM)^2/R (egyenértékű U^2/R el)
P gen leadott (módosított) Pgmod:
(b*k*RPM)^2/R
k*RPM = a generátor leadott feszültségével (k: konstans)
így tulajdonképpen a Pgmod = b^2*Pg
Ezt kell egenlővé tenni a szélkerék teljesíményével
Pszélk = b^2*Pg --> b=gyök(Pszélk/Pg)

Nekem mintha rémlene, hogy van gyökös átviteli karaktersztikájú erősítőkapcsolás, tehát akár még analógban is megoldható lehet.
(#) dobo válasza btoti hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Szia látom beleástad magad a hivatali ügyintézés útvesztőibe.
Próbáld meg a nagyobb cégek prospektusait végignézni Pl:Schneider ,Abb ,Moeller.
Hátha van nekik komplett engedélyekkel rendelkező berendezésük.
Pl :közvetett mérést kellett megvalósítanunk és kellett volna terveztetni engedélyeztetni .
Bementünk egy üzletbe lerendeltük a komplett szekrényt .
Csak felfúrtuk a falra odacsöveztük a betápot és a mért fővezetéket és kész.
Utólag nem voltunk benne biztosak hogy megérte volna elemekből építkezni és engedélyeztetni.
(#) Dzsos válasza erbe hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Ez elmélet amit irsz én viszont ilyen invertert probáltam ilyen tipusú fogyasztásmérővel ,tehát gyakorlatbol tudom hogy nem igy van.Légyszives magyarázd meg miért mutat a fogyasztásmérő (mintha termelne) éjszaka is a napelemeken?Illetve miért adják meg az adatlapon a készenléti teljesítmény felvételt az inverternél?
Amire egyébként 0,5W irnak ,de a gyakorlatban 10W.És az a sok kis de szinte állandó 10W ami nagyon megtéveszti a valós adatokat.tehát ha megsem mozdul a szélkerkék egésznap akkor azt mutatja mintha kb.240W termelt volna.Ezért pillanatnyi érték lolvasásra jól használható de összegzésre nem.
(#) westhorses válasza Dzsos hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Azt meglehet csinálni hogy amikor a szélgép termel akkor egy relé behúz és a fogyasztásmérő és a hálózati dugaj közti részt zárja!! Szerintem ez egy egyszerű megoldás! Ezért nem fog akkor fogyasztani az inverter mikor számomra nem "dolgozik hasznos" üzemben, magyarul mikor nem termel a szélgép!
Napelemnél pedig egy 230 as időkapcsoló is célravezető lehet( nekem pl 3 is van kapásból otthon....) Hogy csak akkor zárja az áramkört mikor világos van....
(#) btoti válasza dobo hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Szia! Időben a végére akarok járni. Nincs kitaposott ösvény, és elég jól ismerve az áramszolgáltatókat, hiába a pozitív hozzáállás, hasra lehet esni, amikor kérik a "jogosítványt".
Ezt az ötletet is kösz. Beveszem a többi párhuzamos szálba. Én is inkább a komplett szekrény irányába hajlok, de biztonságból egyéb konkrét lehetőségeket is meg kell néznem.
Még a Siemens is tervben van, ahol talán még egykori kollégákat is találok.
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

A szélkerék és a generátor görbébe egyetértünk úgy látom, csak a kitöltési tényező értékében nem értünk egyet. Így van?

Igen így van.
Leírom milyen összefüggéseket látok.
Fordulatszámmal egyenesen arányos a motor feszültsége, Buck honvertert használunk (hogy a kimenetet megszűrjük-e egy LC vel az középértékek szempontjából mindegy).
Tehát a kitöltés függvényében a kimeneti feszültség középértéke lineáris, azaz Uki(AV)=Ube*b.
Ez az Uki jut a terhelésre ahol Uki(AV)^2/R teljesítmény keletkezik.
A generátor veszteségeit, és hatásfokát elhanyagolva a terhelés teljesítményének meg kell egyeznie a szélkerék teljesítményével (vagyis a terhelés teljesítményét csökkentjük, azzal hogy a kitöltést csökkentjük).
Innentől érvényesek az elöbbi képletek.

Ha felszorzod a Pgen értékeket b^2 el, akkor meg kell kapni a Pszél értékeket.
(egyébként lineárisan változó b értékkel alámegy a szélkerék görbének, akkor a Pgen leadott talán már negyedfokú jelleggel változik)

Rajzolok, eredmény 15 perc múlva. Lerajzolom, én mit értek kitöltési tényező alatt.
(#) Dzsos válasza westhorses hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

szerintem kár bonyolítani relével jó az az inverter ahogy van,csak a fogyasztásmérő nem fogja a valósat mutatni.Relékre amugy ha szélkerékhez használod ezt az invertert szükséged lesz.Hogy oldod meg hogy max 350W és 14 és 28V között legyen a fesz?

Szerintem csak túlbonyolítottad a dolgot. Ha csak egy adott pont szabályzására gondolok, és nem törődök a feszültségekkel, folyamatokkal, csak azzal, hogy egy 1-es kitöltésű impulzus kivisz mondjuk 400 vattot, akkor egy 0,5-ös kitöltéssel csak 200 watt megy ki. A szükséges kitöltés változik, de szerintem egyenest ad.

Kezdem megérteni, miben gondoljuk másképp a dolgot. Te arra gondolsz, hogy a generátor kimenő feszültsége látszólag változik a szabályzás hatására. Én meg úgy gondolom, hogy a szabályozó frekvencia alacsony, a görbe fel és lefutó ágai ugyan torzulnak, de a görbe alatti munkaterület nagysága jól követi a kitöltési tényező értékét. Ez egyszerűbbé teszi a helyzetet, mert nem érdekel a szabályozott feszültség.
Az persze más ügy, hogy a generátor feszültsége adja meg a kitöltési tényező szabályzását.

Húha, eddig kapásból rávágtam, hogy szűréssel és szűrés nélkül ugyanannyi a kimeneti átlagteljesítmény.
Dehát így áthondolva egyátalán nem.
Ezesetben lineáris, szűréssel meg négyzetes a Pki és b közötti összefüggés

Egy adott ponton a szabályzásnál csak azt nézd, hogy a szükséges teljesítményhez a kiadott impulzusok munkaterületét milyen arányban kell csökkenteni . Az alap a generátor 1-es kitöltésű működése (szabályozatlan állapot) . Ez a gondolkodás leegyszerűsíti a megoldást.

Akor vázolok egy felépítést
Generátor mellett fent a szaggató+vezérlő.
Generátorról lejövő/elmenő drót összesodrott (kis szórási induktivitás) végén az ohmos terhelés.
Akkor ami hátramaradt az egy PRM függő PWM jel, frekvenciája olyan 1Hz körüli.
Én inkább a szélsebesség függő PWM vezérlésre hajlok.

Ha a lineáris eloszlású b vel szorzom a Pgent, akkor a Pszélk. értékeket kapom vissza, szóval így is fedésbe hozható
Következő: »»   309 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem