Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Köszönöm a rajzot, de végül is ezt a rajzot építettem meg és csak egy dióda van 7812 közös pontján, bár a kapcsoló beépítésével ebben a rajzban 12V alatti Vpp is előállítható lenne. Te milyen Vpp-vel égetted sikeresen a winpic800-zal a 16f690-net?
Az égető szinte ugyanaz mint az előző, a 12 v-os stabkocka közös pontját a 16f84 és 628 égetésekor
2 si.diódával megemeltem 13,4 v-ra. A 16f690 -nél csak 1 diódát hagytam 12,7 v-ra.
Kérdésemet láttad? Mi a helyzet az EEPROM égetésével? Beégetted, visszaellenőrizted?
Semmi értelme a diódáknak, egyszerűen csak a stabkocka kell, hogy 12V legyen. Minden PIC-hez jó, ami 5V-os. Régebben én is szórakoztam a Vpp feszekkel, ma már más a helyzet...
Valami nem kerek. Újabb égetésnél az eeprom jó és a flash nem és most bárhányszor próbálom az eeprom jó a flash nem.Úgy hogy azt hiszem ma be kell fejeznem. Új nap hátha újat hoz és jobbat.
Köszönöm az együtt érző segítségeteket. Holnap folytatom és beszámolok az új fejleményekről. Minden esetre a mai nap sem volt eredménytelen mert az égető végre komunikál a pc-vel és a piccel és már ez is előrelépés.
Van a PIC táplábain 100nF-os kondi?
Próbáltál sebességet csökkenteni? Ugye használod a WLPT_mini támogatása pipát?
Sikerült beégetni a 16f690-et, egy külső foglalatban, visszaolvasva minden stimmel.Csinátam az égetőhöz egy külső pic csatlakozót és a WPB_F18_F16_F12_v1.29.1b-vel most minden jó. Köszönöm a segítséget.
Esetleg próbáld meg az eredeti v1.29-el, mert az a gyanúm, hogy amit most változtattam, az nem okozhatta a javulást, sokkal inkább az áramköröd. A v1.29.1 neked küldött verziója amúgy is egy tesztpéldány, elég ha csak a18F-es fülre kattintasz, láthatod.
![]() Egyébként örülök, hogy jó lett! ![]()
Előzőleg a WPB_F18_F16_F12_v1.27b-vel próbáltam írni, korábban a 16f628-t simán írta. Ama bizonyos hex fájt viszont képtelen volt befogadni a kegyeibe és nem akart se velem, se a hex fájllal együttműködni.
Végül is amit előző napokban küldtél, tesztpéldány, vagy sem az most már mindegy, a lényeg, hogy sikerült betölteni. Ha felteszed a 30b-t azzal is megpróbálom. Még egyszer köszönöm a segítséget.
Töltsd le a v1.29-et, és azzal próbáld meg, azzal jónak kell lennie! Ha nem, csak akkor van értelme egy újabb verziónak.
Elkészült a 1.30b. Itt van: Bővebben: Link 16F690-re teszteltem, garantáltan jó!
Üdv!
Kicsit kísérletezgetek egy 16F877A PIC-el, amit MikroC-ben programozgatok. PicKit2-vel (szoftver: PK2 Programmer) égetek. Eddig szépen haladgattam, több programot megírtam, tesztelgettem és égettem a mikrovezérlőbe. Az előbb viszont egy elég nagy hibával találtam szemben magam, ugyanis a PK2 nem látja a PIC-et. Egészen pontosan indítás után PIC32MX340F128H-t ír, de miután megpróbálok egy hex fájlt betölteni, vagy kiolvasni a PIC memóriát, akkor a következő az üzenet: "No device detected. Ensure proper capacitance on VDDCORE/VCAP pin." Mivel elég kezdő vagyok, ezt nem is tudom hova tenni. Sikerült valamivel tönkre vágni a vezérlőt? Nagyon egyszerű bekötéssel használom egyébként egy próbapanelen. PC tápból 12V, abból kap egy stabil 5V-t és GND-t a PIC, közötte 100nF. Az MCLR lábat működés közben 10k ellenálláson keresztül tápra húzom. (Ha programozok, akkor a stabil +5V-ről jövő vezetéket kihúzom a próbapanelből, illetve lekapcsolom a tápról az MCLR lábat is. Így egy kicsit körülményesen ugyan, de a "kész" áramkörben tudok programozgatni, amíg a reset-es megoldást nem rakom össze.) Ezen kívül az utolsó programban egy kimeneten folyamatosan magas jelszintet adott a PIC, az az érdekes, hogy ezt még most is le tudtam mérni. Bár ettől függetlenül lehet, hogy mégis csak tönkre ment szegényke. ![]() Az érdekelne tehát, hogy mi okozhatja ezt a jelenséget. Meghalt a PIC, ha igen mivel ronthattam el? Nagyon érdekelne, mert többször jó lenne nem belefutni ebbe a hibába, nem olcsó mulatság... Előre is köszi! ![]()
Épp ezaz.. 16-os szériát programozok (877a), ahogy fentebb írtam is. Nem is értem, hogy a PicKit Programmer honnan veszi, hogy 32-essel próbálkozok.
Ja, az első bekezdést valahogy átugrottam. A Midrange PIC család ki van választva? Nincs itt előttem a program, de a családot kézzel kell kiválasztani, utána tudja felismerni a chipet.
Eddig nem volt meg, de működött nélküle is (vagy lehet ez az alapértelmezés?). Most kiválasztottam, de semmi eredmény..
Midrange/Standard Configuration Device után ezt írja: unsupported part (id=3FE0) Középen pedig sárga ablakban: No device detected Tehát továbbra sem ismeri fel a PIC-et a PK2.
Továbbra sem tudom mi okozta a gondot, viszont valami a PK2 körül nem volt rendben... Frissítettem ugyanis a PK2 OS-t (Tools menü -> Download OS...) és lám-lám egyből fel is ismerte a 16F877A-t. Azért, ha valaki bármit tudna róla mondani, hogy mi lehetett a gubanc, az nagyon érdekelne.
![]()
Köszönöm a programot, most ugyan az előzővel betöltve működik a dolog és használom is a vele készült LCM3 műszert naponta, de ki fogom próbálni.
Üdv mindenkinek! Egy kis segítséget szeretnék kérni az LCM3 műszer 16f690-es égetésével kapcsolatban?. Abszolúte kimaradt az életemből ez a PIC programozás. Olvasgattam utána a témának de nem szeretném tönkretenni. Összeütöttem egy 7407-est tartalmazó propic2 hardwert külső táppal. Milyen beállitásokat alkalmazzak a programon belül(gondolok itt külső kvarc oszcillátor, inverz nem inverz, meg több egyéb számomra homályos fogalom). WinPic800 kezeli az adott hardverrel, a 16f690-et. Ha megtenné valaki és leírná, mi legyen kipipálva és mi nem, nagyon megköszönném. Előre is köszönöm!
Én az IC-PROG nevű programmal használom a 7407-el felépült Propic2 égetőmet. A beállítások:
windows API invert MCLR invert VCC I/O delay 10 Option beállítása enable MCLR as VPP enable page write normál/ enable XP driver Az nt.sys fájlt be kell másolni a program könyvtárába WinXP-nél.
Én is nem régiben építettem meg a műszert. A Winpic800-zal nem sikerült beégetni a programot, mert a hex fájl olyan sorokat tartalmaz amit nagyon sok program nem értelmez megfelelően. Nekem a watt féle WPB_F18_F16_F12_v1.29b programmal, bár azóta elkészült az 1.30 is lásd feljebb és párhuzamos égetővelBővebben:WPB_LPT_v1 nem leválasztott ICSP
külső vendég foglalattal, simán sikerült beégetni. Előtte sokat kínlódtam más eszközökkel.Felteszek pár képet az égetőről.
Sziasztok!
Összeraktam az oshon féle égetőt próbapanelen és elég változatos működéseket produkál. Olvastam hogy a 7406-ot ki kell cserélni 07-re,és a szoftverében át kell állítani nem invertáló ic-hez.Ezt meg is tettem és egy pic16f628-04/p-n kipróbálva működött is az égetés az oshon szoftverrel, és icproggal is.Amikor viszont kicseréltem a pic-et egy 628A típusra azt nem volt hajlandó se írni, se olvasni. Kérdésem hogy ez beállítási hiba, vagy ez az égető nem tudja az "A" típusokat égetni egyáltalán? Winpic800-al is kipróbáltam ott az égető csak a hardver teszten jut át, egyik pic-et sem ismeri fel és nem is égeti. A programok beállításoknál inverzre van állítva a vpp, és a vdd.(a clock,a data out, és a data in nem inverz) Az égetőn ezeket a feszültségszinteket mértem: vpp=13,3V vdd=5,03V pgd=5V pgc=5V Az égető kábele kb. 45cm hosszú lehet. Ha tudna valaki segíteni abban hogy miért nem írja a 628A-t ill.,winpic800-al miért nem működik egyáltalán azt nagyon megköszönném. üdv.
Igen,de sajnos úgy sem írt semmit.Elég bizonytalannak tűnik ez az égető....
Pedig az az égető egy igen stabil szerkezet. Hol van pontosan az a 45cm hosszú kábel? Szűrőkondenzátor van a PIC táplábainál?
- A Windows nyomtatót keres a párhuzamos porton.
- Túl gyorsan kezeli a párhuzamos portot. - Még azt is meg lehet próbálni, hogy közvetlenül a pic táp és föld lába közé betenni egy 100nF kerámia kondenzátort. - A programozó vezetéket is lehetne rövidíteni.
A kábel az égető és a számítógép között 45cm kb.
A pic lábain nincs semmi,de a pgc,pgd lábakon van egy-egy 330 pF-os kondi.A mclr lábon van egy 4,7k-s ellenállás.
A 330pF-eket levenném, a 4k7-et 10k-ra cserélném, 100nF-ot odatenném a PIC táplábára, megpróbálnám a WPB szoftvert(oldalamról letöltheted), A Vpp feszültségét visszavenném 12V-ra!.
Majdnem jó.
Amint lefuttattam ezt a kulcsot amit küldtél rögtön kiolvasta a 628A-ból,ami benne volt. Kivettem a foglalatból, kipróbáltam a céláramkörben működött.Visszatettem az égetőbe és akkor már nem olvasta vissza a benne lévő kódot. Kondit feltettem a pic tápra,de még így is hibázik valamiért.
Megcsináltam amit írsz, felismeri a pic-et(pic id 131) az általad kiválóan megírt programmal,de a flash tartalom beolvasásra nem az jön vissza ami benne van,mert 0000,3FFFF stb ír ki.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |