Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   29 / 119
(#) flyingdoctor válasza laszlo987 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Köszönöm!
(#) laszlo987 válasza flyingdoctor hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szolj, mi lett a fejlemény.
(#) flyingdoctor válasza laszlo987 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Igazság szerint egy rádió adó vevőt táplálna amely 10 W-ot vesz fel adáskor, 5A mellett. Itt inkább az a kérdés, hogy lökésszerű áramfelvétel mellett (ki-be kapcsolom az adó gombot, vételkor kb 1,5 W-ot használ), hogyan viselkedik, ill. mekkora brumm van benne, ami egy rádiónál nem elhanyagolható.
(#) tom75 hozzászólása Feb 15, 2011 /

hali!

Kapcsi tápba mi célt szolgál az optó?

köszi
(#) elektrorudi válasza tom75 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

... mint bármilyen egyéb alkalmazásban:
galvanikusan leválassza a primerkört (hálózati rész) a szekunder körtől (kisfeszültség).
(#) _Gergő_ hozzászólása Feb 15, 2011 /

Sziasztok!

Az én tápom áram alá helyezés után sípol vagy valami hasonló hangot ad ki, és nem megy a gép.
(#) mugab válasza _Gergő_ hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

A te esetedben javaslom lapozz vissza pár oldalt és megtalálod a megoldást (valami el-nino vagy el-paso...)
(#) tom75 hozzászólása Feb 20, 2011 /

pc tápokba hogy oldják meg a túl áramvédelmet?
(#) kistehenke hozzászólása Feb 21, 2011 /

Tiszteletem mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Ismeri valaki a DR-C2002 táp vezérlő ic-t? Mivel lehet helyettesíteni?
Előre is köszönöm!
(#) Inhouse válasza kistehenke hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

itt esetleg

Üdv
Inhouse
(#) kistehenke válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Helló!
Ezt meg találtam én is de nem segített.
Nem tudom a tl 494 jó e helyette.
(#) Inhouse válasza kistehenke hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Jónak jó helyette, de nem közvetlenül, leginkább a paneljével együtt...
Szóval nem jó helyette!
Elég ha megnézed, a 12-es láb itt test...

Üdv
Inhouse
(#) c27 hozzászólása Feb 22, 2011 /

Sziasztok.
Gaba táp (450W) kicseréltem a púpos kondit, a készentélti 5V tökéletes, a zöld vezetéket összekötve a feketével elindul a táp üresen: 12.3V és 5.11V. Megterheltem az 5V-os ágat egy gk izzóval kb 5-6W és a 12V-os ágat egy 21W-ossal. Az 5V 5.2V a 12V 11.5V lett. Ekkor még egy 21W-os izzót tettem a 12V-os ágba és tovább esett a fesz 11.3V-ra. Mi lehet a baja? Szimmetrikusabban kellett volna terhelni vagy okozhatja ezt a nagy feszesést kondihiba is? (Talán egy újraelkózás jót tenne nem?)
(#) szilva válasza c27 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Még az is lehet, hogy teljesen normális a tapasztalt viselkedés. A leírt DC értékek nekem hihetőnek tűnnek, az 5V-on lévő kis terhelés miatt billen kicsit el a 12V, de még így sem olyan rossz. Nekem van egy autórádióm beépítve egy fadobozba egy (talán Codegen) PC táppal, mivel ott semmi nincs az 5V-on, a 12V 10.5 alá is leesik, ha a rádió szól.

Nem írtad, hol cseréltél púpos kondit, de a kimeneteken terhelés mellett illene nézni szkóppal egy hullámosságot. Ha ez valamelyik terhelt ágon pártíz mV p-p értéknél nagyobb, akkor a kimeneti oldalon lévő puffert cserélni kell az adott tápágon. Ha nincs rendellenes hullámosság egyik ágon sem, akkor csak az elbillent terhelési arányok miatt van a kimeneti feszültségben az eltérés.
(#) kistehenke válasza szilva hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Helló!
Én mostanában tápokat javítok én nem izzót hanem egy alaplapot és egy winyót teszek terhelésnek. Sima ledes terhelést is csináltam hozzá (elég elhanyagolható terhelés) így mérem a feszültségeket. Utána terhelve hát meg valva nagyon keveset változnak a feszültségek. A tapasztalat szerint nem elég a púpos elkókat cserélni mind az összeset kell!!
(#) c27 válasza szilva hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Hullámosságot nem néztem még nincs oszcilloszkóp sajnos. A kimeneti ágban cseréltem 1000µF (talán a 12V-os ágban már nem tudom kb 1 hete cseréltem csak ma próbáltam ki). Igazság szerint csak ki akartam próbálni egyáltalán jó lesz e, mert nem volt esr kondi a környéken. (Amúgy is kell néhány és akkor majd rendelek valamikor és akkor elkócsere lesz. Amúgy is valami gagyi fulltec kondik vannak benne.)
(#) szilva válasza kistehenke hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Talán már írtam korábban, én építettem 11W-os ellenállásokból egy műterhelést. Egy kis panelen van összedobva, az ATX tápcsatit kell rádugni és a 3.3V, 5V, 12V ágakat terheli, összességében kb. 25W-tal, valamint az 5VSB-t 2.5W-tal. A terhelt feszültséget, valamint a PG jelet egy-egy LED-del láthatóan is jelzem (normál értékeknél kb. azonos fényerővel kell világítaniuk), de az ellenállásokon szoktam DC-t mérni műszerrel, illetve hullámosságot szkóppal. A hibás pufferekből eredő szűretlenség ezzel az egyszerű áramkörrel tökéletesen detektálható.
(#) Inhouse válasza c27 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Valószínűleg ez így jó. A 12V nem atomstabil, nem is kell. Az 5V van figyelve igazán, a 12V közben elég tág határok között változhat. Ha másra akarod használni és a 12V kell, akkor át kell alakítanod.

Üdv
Inhouse
(#) kistehenke válasza szilva hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Helló!
Az frankó !Nekem is hasonló van terhelés nélkül ledek vannak minden feszültségen.Mekkora az értékei az ellenállásaidnak?
(#) c27 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Értem köszönöm a segítségeket. Akkor egyelőre félreteszem amíg nem lesz meg a szkóp és utánna megnézem milyen. (Addigra lesz normális esr kondi ha át kéne kondizni.) Addig félreteszem.
(#) Inhouse válasza kistehenke hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Van itt a fórumban egy rajz, 2003-mal...lehet, hogy egyezik a 2002-vel?

2003 PC táp

Üdv
Inhouse
(#) takygabor hozzászólása Márc 3, 2011 /

Sziasztok!
Azzal a problémával szembesültem, hogy a sz.gép bekapcsoláskor a tápegység /Gigabyte/ valami irdatlan hangos zajjal indul. Ez néhány percig tart, úgy gondolom addig még be nem melegszik üzemire /ha van ilyen/. Szerintem a ventilátorral lehet a baj. Mit gondoltok, érdemes lenne belenézni vagy válasszam a fájdalmasabb ,,új táp" lehetőséget??
Ha van javaslat kérlek titeket, írjátok meg.
A válaszokat előre is Köszönöm, Mindenkinek.
(#) didyman válasza takygabor hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Azt csak meg tudod határozni, hogy a zaj mechanikai eredetű, vagy elektromos. Ha FSP belű, akkor jobb volna nem is használni, hanem a primer pufferkondit mielőbb kicserélni, mert jó eséllyel az kezd elrohadni (Capxon, LP sorozat, 2006-2009 közötti dátumkóddal).
(#) didyman válasza c27 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

ESR-e minden kondinak van. Ami ide kell, az alacsony ESR.
(#) Inhouse válasza takygabor hozzászólására (») Márc 3, 2011 / 1

Fogsz egy szívószálat és betolod a ventilátorba, ezzel megállítod és meghallod, hogy az zörög-e. Az fog! Csak a próbára, ne hagyd benne, hogy így nem zörög!
Veszel egy másikat és kicseréled. 4 csavar a doboz teteje, másik 4 a ventilátor. Ha nem csatlakozós, akkor lehet, hogy forrasztanod is kell...hacsak nem olyat veszel, amin van PC tápcsatlakozó toldó. Ennél ezt kilógatod és kívül összedugod. A régi vezetékét meg tőben a panelon elvágod, hogy ne érhessen semmihez.

Üdv
Inhouse
(#) didyman válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

-Szerintem lágyzsírral kenni a forgórészét olcsóbb, mint másikat venni.
-A másik venti legalább akkora légszállítással és legfeljebb akkora indító feszültséggel kell bírjon, mint az eredeti. A Giga FSP beleseiben ez pont probléma, 4V-ról indul a venti, sok piacon kapható nem képes rá.
-Külső csatinál sokszor fix 5V-os verzió is van, nem jó, ha emiatt megsül a táp. Fix 12V-on meg ordítani fog. Jobb azt a táp saját logikájára bízni.
(#) KTobi válasza didyman hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Úgy oldottam meg, hogy kicsit meghajlítottam a védőrácsot. Így távolabb áll a ventilátortól. Ha cseréli, akkor már golyóscsapágyasra cserélje, az talán nem kopik ki.
(#) erbe válasza takygabor hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Kiemeled a ventillátort. Megtisztítod a rárakódott portól (nem feltétlen szükséges). A hátoldalán, ahol bemegy a vezeték, van a ráragasztott gyári cimke. Alatta találsz egy műanyagdugót. Kiveszed, a tengelyvégre csöppentesz 1 kis csepp varrógépolajat. Vársz kicsit, hogy beszivárogjon, vissza a dugó, cimke, stb. 1-2 évet kihúz.
Ha ez után is dünnyögne, sajnos szét kell szedni, mert annyi por rakódott a belsejébe, hogy induláskor a forgórész hozzádörzsölődik az állórészhez. Na ezt már feltétlen le kell pucolni! Utána olajozás vagy zsír és...
Régebbi ventillátorokon vékonyka Zegergyűrű volt a tengelyvégen, manapság már csak felhasított műanyaggyűrűt nyomnak rá. Erősebb tűvel felnyitva lehet lepiszkálni.
Fontos! Minden alátétet, vékony gumigyűrűt, ... vissza kell rakni.
(#) didyman válasza KTobi hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Nem kopik ez a legtöbbször, hanem szárad, eleve kevés ott a kenőanyag. A golyóssal meg ugyanez a probléma. Kiszeded a zégergyűrűt s ki tudod venni a rotort: Ez a nagy golyóscsapágyas megfejtés, a tengely kiszárad, ugyanúgy megzörög, mint a sikló, nincs szoros kapcsolat a tengely és a csapágy belső fala között.
(#) leeheel hozzászólása Márc 3, 2011 /

sziasztok ;van egy 200w os compaq tapom ,elindul es nagyon betegesen fordul parat a ventillator majd megall. se 5v , se 12v .van benne egy tiristor ami melegedik ha bekapcsolva hagyom (TYN610). nem kaptam benne rosz tranzisztort , diodat .
ha valaki tudna adni tippet a beinditashoz megkoszonnem. mellekeltem egy fotot is.

DSC00116.JPG

Következő: »»   29 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem