Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR égetők

Témaindító: eastar, idő: Aug 21, 2014
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 56
(#) zombee válasza shield hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Hello!

Én is a nyomtatóportosat ajánlom, nekem is ilyen volt az első programozóm. Annyira bevált anno, hogy a kapcsolási rajzot is elvesztettem, mert nem kellett.

Annyi a különbség hogy nem kell hozzá buffer IC,
és még ellenállásokat sem tettem bele mert felesleges. Illetve mégis van egy ellenállás, a visszajelző LED-nek ami programozáskor kialszik, a programozás végeztével pedig kigyullad...

PonyProg-al használtam. Fontos megjegyezni hogy a FUSE biteknél a bepipált jelenti a logikai "0"-t!
ATMega8/16-nál a CKSEL-nél kell mindenhol kivenni a pipát, ATMega88-nál pedig a CKDIV8-nál is ki kell venni a pipát!

Ha jobban érdekel a téma, idővel egy félprofi programozó is kelleni fog amit az AVR Studio is támogat. Ezek manapság mind USB csatlakozóról mennek és én is gyártok ilyeneket, 3 féle típust is. Ha érdekel, keress meg privátban.
(#) abcdabcd válasza shield hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Nem sima kvarc-ra gondoltam! Hanem komplett oszcillátor DIL-14 tok kompatibilis, azaz olyan méret mintha egy 14 lábú IC lenne, csak ennek a "közbülső" lábai hiányoznak, azaz nem hiányoznak mert elég neki a szélső 4 szóval ez egy 4 lábú alkatrész benne van kondi meg esetleg jelformáló alkatrész, tápra kötöd és magában is van négyszög kimenete!

Bővebben: Link

ilyenre gondolok, pl Lomex: 40-00-63

Ehhez nem kell kondi se ahogy mondtam csak táp, a bekötést én is valahol külön találtam meg, de ha van szkópod akkor láthatod mikor működik, ha kell lehet megtalálom a gépemen a bekötést is...
Még egy dolog akár egy DIP-14-es foglalatot is bekarhatsz a "céláramkörödre" ami amúgy olyan mint amiről képet linkeltél csak nem 2 lábú hanem ez a 4 lábú alkatrész van rajta, mondjuk nekem laza volt a foglalatban szerintem beforrasztottam végül fixre, 4MHz-ről elvileg bármelyik proci elmegy, de lehet 1MHz is elég biztos ami biztos alapon, amiket láttam USB-s égetőket órajel kimenettel, maga az égetőben lévő AVR ad ki órajelet azok 1MHz-sek emlékeim szerint...
(#) shield válasza zombee hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Köszi a segítséget, akkor a nyomtatóportosat építem meg ha ezt ajánljátok. A fusebitekkel kapcsolatos dolgot is köszi, elmentem nehogy elcsesszem.
Mennyire fogok belemerülni a dologba az még a jövő titka.
(#) shield válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Ha esetleg megtalálod a bekötési rajzot megköszönném.
A neten csak a DIL-8as bekötését találtam, de biztos előbb-utóbb belebotlok.
Szívesen megnézném az áramkörödet ha tennél fel képet.
(#) zombee válasza shield hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

tessék. megtaláltam.
Mindkettő ugyanaz, legalábbis ha a buffer nélküli változatot tekintjük.
Az "avrisp" címszó alattit építettem meg, ellenállások nélkül. A LED a RESET-re ment ha jól emlékszem...
(#) abcdabcd válasza zombee hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Ezt írtam én is neki én vagy 10 félét néztem meg annó és mind ugyanaz volt csak ezt találtam a legszimpibbnek meg pont ilyen ic-t szereztem már be előre
(#) interferi válasza shield hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Hello!
A kvarcoscillátornál a bekötés : a jelölt láb az 1 nincs használva a "7" a negativ (gnd) átloban a "14" a pozitiv a "8" a kimenet.
Fuse bit kalkulátor Bővebben: Link
(#) abcdabcd válasza shield hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Csináltam pár képet:
A céláramkör hátulját is lefotóztam amúgy hasonlót képzelj el az égetőre is csak sokkal sűrűbbet

Van még hozzá egy kis panelom amin egy 7805van, erről kap az egész áramot, egy dugasztápot használok hozzá, meg egy hosszú LPT kábelt, az égető oldali "LPT dugó" meg egy valamilyen régebbi alaplaphoz adott hátlapi 25 pontos soros kivezetés volt, az pont az LPT ellendarabja...

A bekötést meg látom már valaki "megelőzött" köszi! mert én most nem is tudom hol van az meg nekem...
(#) abcdabcd válasza interferi hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Tetszik a megoldás, lehet csinálok magamnak én is egy ilyet...
(#) shield válasza shield hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget.
(#) zombee válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Csak hogy én is dicsekedhessem valamivel, itt az enyém. 4 éve készült, azóta hibátlan.
Buffer IC nélkül, az ellenállások(ha lennének) a 25-ös csatiban elférnének.
Kimértem a LED-et: anódja a 8-as tűre van kötve, egy 330ohm-os ellenálláson keresztül.

PICT0154.JPG

(#) A.PETER hozzászólása Feb 22, 2011 /

sziasztok
Ezt nem lehetne valahogy programozónak át alakítani?
Az ic rajta van mihez szeretném ét alakítani. ja valaki azt is megírhatná ha ismeri mi ez a kütyü at89c2051

ez.jpg

(#) edison14 válasza A.PETER hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

Hali. Az AT89C2051 az egy ATMEL által gyártott mikrovezérlő. EZEN az oldalon találsz hozzá való adatlapot. Ehhez a mikrovezérlőhöz ha jól tudom használhatsz STK500-as vagy AVR ISP programozót mint például a kapcsolások menüben is található AVR Doper.
(#) BULL1988 hozzászólása Márc 2, 2011 /

Sziasztok!

Megépítettem a Topi-féle avr dopert, de az avr studio nem ismeri fel (win 7, 64 bit, laptop), tesztüzemben sem. Próbáltam vitrual pc-ben xp móddal is, de ott a driver felrakásánál egyszerűen lefagy és újraindul az xp. Ötletem sincsen....

Tudtok ajánlani olyan programozót, amit 64 bites windowson, laptopról (tehát csak usb jöhet szóba) lehet használni? (azt sem bánnám, ha nem smd lenne....)

Köszi előre is!

Üdv, Pisti
(#) zombee válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Elvileg mennie kéne rajta. zener diódákat megnézted?
(#) BULL1988 válasza zombee hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Megnéztem őket... A win felismeri, ki is írja, hogy hobbielektronika avr doper, de aztán megáll a tudomány.... Már rengeteg időm elment a próbálkozással, mindhiába.
(#) san398 válasza edison14 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Nem ilyen egyszerű! Eleve ott megbuknak azok a programozók amelyeknél a MOSI, MISO, SCK satöbbi kivezetéseket kell bekötni mert a 89Cxx51-nek nincs ilyen. Az pl. AVRStudio-ban nem is támogatott a 89Cxx51-es mikrovezérlő.Én amikor kerestem hozzá programozót szinte minden usb-s változatnál elakadtam a támogatottság hiányánál.Elég sok programozóban is már eleve egy 89Cxx51 volt.Egy viszonylag egyszerű LPT portos programozót építettem végül is Bővebben: Link a programozó szoftver pedig az ICProg volt amit használtam.
(#) zombee válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

A firmware-t és drivert töltsd le inkább az obdev.at oldaláról, miután eltávolítottad a mostani fájljait.

Én is gyártok egy saját fejlesztésű Doper változatot, nagyon ritkán fordul elő olyan hogy nem ismeri fel, de ez miatt még senki nem hozta vissza.

A másik típus, az AVRISP. Ehhez hardveres USB konvertert illesztettem(MCP2200), az alapcsip szintén ATMega8, és nem kell buffer IC, csak ellenállások.
Ha kell, tudok egy ilyennel szolgálni. Ez garantált hogy menni 64 bites fog win7-el is.
(#) san398 válasza zombee hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Egy pontos linket adj légy szíves a firmware és driver-hez.
Köszi
(#) zombee válasza san398 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Az a baj, hogy ezt úgy ollóztam össze 6 felől. Ezeket mind összeillesztettem, de nem írtam fel hogy mit honnan szedtem. Csak áramkörtervem van, amit nem szokásom megosztani. Egyébként olyanra kell keresned, ami AVRISP, és FT-232 csippel szerelt. Én az FT-232 részt cseréltem le MCP2200-ra...
(#) BULL1988 válasza zombee hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Végül ez alapján sikerült megcsinálnom, felismeri a win és megy is programozás... Köszi a segítséget!
(#) zombee válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Nagyon szívesen!

Azért annyira nem egy utolsó konstrukció hogy ne működjön.
A firmware cserét se felejtsd, ugyanott megtalálod! ! !
(#) RicoRokkaRolla hozzászólása Márc 9, 2011 /

Urak!
Nekem egy tap tempora lenne szükségem egy (vagy több, főként) delay pedálhoz. Annyit már sikerült kiderítenem, hogy ATtiny45 8-bit AVR microcontroller kell hozzá és egy digitális poti mcp41050 vagy 41010.
Szerintetek a digitális potit is programozni kell? Van, aki szerint lehet én azt mondanám, hogy nem.
A második kérdésem, hogy ki programozná fel nekem az ic(ke)t elfogadható áron az előbbiekben említett célra, mondjuk a fővárosban?
Töltöttem fel ezt-azt, ami segíthet a válaszadásban, köszönöm!
(#) tojci hozzászólása Máj 26, 2011 /

Sziasztok!

Szeretnék elkezdeni AVReket programozni, mégpedig a Topi által irt "Nyolc lábbal" c. cikksorozattal szeretném kezdeni. Mivel Szlovákiábol vagyok nem nagyon akarok külföldről rendelni programozót (amit a Topi ajánl a cikkben) hanem találtam itt nálunk egyet, de mivel nem értek még nagyon hozzá szeretném valaki tapasztaltnak a segitségét/véleményét kikérni erről a programozóról. A leirását csatoltam. Megfelelő e egy kezdőnek és fogok e vele tudni ATtiny45öst programozni?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget előre is!
(#) echo11 válasza tojci hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Hello!

Bele van írva, szóval persze. De mennyibe kerül egy ilyen?
(#) tojci válasza echo11 hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

Szia echo11!

Köszi a választ, az ára 18,75 euro (18,75*270 = 5062 Ft).
(#) bundyland hozzászólása Jún 7, 2011 /

Sziasztok !

Vennék AVR programozót csak kicsit bizonytalan vagyok ezt illetően. AVR Dragon-t néztem ki, de kicsit zavar a "fél panel" leéghetőségének kérdése, de mintha azt olvastam volna hogy az új Dragonok már nem rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal.
(rev.10 meg 4 furatos)
Valaki tud ezzel kapcsolatban biztosat mondani ?
(#) puli122 válasza bundyland hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Egy sima usb-s stk500as programozó nem jó ? Negyede annyiba kerül. Mire akarod használni ?

Tapasztalat róla
(#) bundyland válasza puli122 hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Konkrétan a Dragon érdekel, illetve ennek a hibának a javítása az újabb verzióba.
(#) bundyland válasza puli122 hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

A linket olvastam , de a javítási képen a régi verzió van és csak a legfelső kép az új verzió.
Következő: »»   8 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem