Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1224 / 3997
(#) subway válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Annyit tudok, hogy sima 230V-os gép mindkettő és a nagyobb teljesítményűn van a kondi. A kicsin nincs, éppen ezért az szinte használhatatlan, és tuti hogy a kicsire gyárilag semmit se tettek, mert kapcsolás után kb 45mp mire eléri a fordulatot. és terhelésnél meg is áll. Szval legalább a felpörgetési problémát akartam megoldani. De akkor bemegyek a bótba, szerzek egy 10µF-ost aztán meglájjuk segít e vagy sem...
(#) Szebence válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Szia! Köszi a választ! Üdv!
(#) djadji hozzászólása Márc 4, 2011 /

Hello!
A következőt szeretném megtudni:
Egy elektromos rollert szerelek, és a kábelezést kell kicserélnem. Bárhova megyek, mindenhol azt mondják, hogy "szerintem ez a vezeték kevés oda..", mikor nem is tudja hova!
Szóval:
Hogy, honnan tudhatom meg, milyen vastag vezeték elegendő, vagy kell egy adott helyre.
PL: a motorhoz: 250W 24 Volt. Hogy számolom, tudhatom, hogy egy bizonyos vezeték elegendő e oda?
Vagy: Lámpa (index), 24V, 3 W: elég e ide az 5 eres telefonvezeték (nagyon vékony vezeték van benne...)

Vagy erre csak a "ránézek és megtippelem" megoldás van? (nyílván nem.. de ötletem sincs..)

Köszi szépen!
(#) SKY válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Remélem így már jobb.
Az OP3 és OP4 által megvalósított rész működőképes, viszont nem mindig szimulál, mert azt írja ki, hogy: Operating point not found...
A NOR kapus billenőfokozatnak melyik kimenete lesz magas szinten bekapcsolás után? Ez elvileg véletlenszerű? Úgy lenne jó, hogy biztosan az egyik...
Az OP1 erősítését hogyan kell meghatározni? Az legyen kb. ötszörös.
Az áramfigyelő ellenálláson 23A folyna max, így 207mV fesz lenne.

aramkor.GIF

(#) gg630504 válasza djadji hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Áramerősség; vezeték anyaga: fajlagos ellenállás; megengedett feszültségesés ( volt, % ); feszültség; környezet ( tekercs, transzformátor, egy-több eres, falon kívül, falban, szabadban ); frekvencia.
(#) djadji válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Oké, azt gondoltam hogy ezektől függ. De hogy működik ez a gyakorlatban? Mert ennyi változót nem lehet követni (pl egy vezeték anyagát).
Nincs valami "általános" elv, vagy gyakorlati "ökölszabály", vagy hasonló? Csak a jó öreg saccográfot lehet használni?
(#) pucuka válasza djadji hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

2.5 - 4.5 A/mm2, de pl. szabadon álló légvezetékeknél 10 A/mm2 is lehet. Ahogy gg630 504 írta, sok tényezőtől függ. Nagyon vékonyat, és merev tömör vezetéket nem szabad használni, mert hamar el-, megtörik.
A motorhoz legalább 4 mm2 -es kell.
(#) djadji válasza pucuka hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Köszönöm, értem.
De nem bírom ki, hogy ne tegyek fel egy kérdést:
Ebben az esetben (motor, 250W, 24 Volt), honnan tudod hogy 4 mm2 kell, vagyis ha jól értem kb 2 A-ra számítasz. Honnan tudod?
a U=R*I képlettel nem sokar megyek, mert nem tudom az ellenállást (?).
Azért kérdezem mert lenne más is (féklámpa, index, világítás, indítókulcs, töltő..) és azokra is szeretnék valami alapértékkel kalkulálni.
(pl indítókulcs (főkapcsoló) érdekes, nincs is ellenállása...)
(#) pucuka válasza djadji hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Én úgy nagyjából 12 - 14 A ra számítok. P=U*I --> I=P/U alapján. De a motor induláskor, nagyobb áramot is felvehet, mint ami a névleges terhelhetőségéből következik.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Ha az áramsűrűség J = 3 A/mm2, akkor a szükséges keresztmetszet: A = I/J = 12/3 = 4 mm2
(#) djadji válasza pucuka hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

1000 hála és köszönet. Most már világos a dolog.
Köszi szépen!
(#) szkkteam hozzászólása Márc 4, 2011 /

Üdvözlet mindenkinek.
Az lenne a problémám, hogy megépítettem ezt a kapcsolást: http://www.8051projects.net/dc-motor-interfacing/bjt-hbridge.gif
A diódák 1N4001, 1A-esek, viszont a tranyókat ki kellet cserélnem mert ilyeneket nem kaptam sehol, így BC182c, BD243c, és BD244c -k lettek berakva. Az a problémám, hogy 7V-os tápfeszrő próbálgatom, de nem müködik, a logikai 5V-ot a mikrovezérlő kiadja, azt lemértem, viszont, a motor kivezetésein, 1,6V jelenik meg ingadozva és szépen lassan csökken le 0-ra, majd ujra felugrik 1,6V-ra és így tovább. radásul a polarítás sem fordul meg, ha megfordítom, a vezérlő 5V-okat. Valaki tudna segíteni, hogy mi lehet a gond? Ha kell készítek képet is az elkészült kapcsolásról. Előre is köszi
(#) kiszebra hozzászólása Márc 4, 2011 /

E rajz szerint a "pozitív" fetek rajzán kifele mutat a nyíl.
A Hiraga rajzán a pozitív oldali fetnél pedig befelé mutat.
Hol van fordítva?
(#) kadarist válasza kiszebra hozzászólására (») Márc 4, 2011 / 1

Jó a rajz, mert a 2SJ74 a P-FET.
(#) kadarist válasza szkkteam hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Szia!
Milyen tápegységről próbálod?
(#) kiszebra válasza kadarist hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Köszi!
(#) szkkteam válasza kadarist hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Simán 5 db AA elem. De most vettem észre, hogy a két PNP tranyót rosszúl forasztottam be, + az egyik 5V-os vezérlőt nem kötöttem össze a tüskével :
Viszont ... most meg eltörtem a PNP tranyó lábát kiszedésnél, ugy, hogy hétfőig várhatok
Viszont akkor még 1 kérdést feltennék, mikrovezérlő egyik lábával, szeretnék 7V-ot kapcsolni, úgy hogy pl amikor magas-ra állítom a lábat, akkor 7V-ra kötött fogyasztó müködjön, amikor alacsonyra, akkor szinte 0 legyen a fogasztás. Kb így képzeltem el, mint a képen van. A kérdéseim.: Mekkora kell legyen R5? és a kettő közül melyik az amelyik müködik? a Bal, vagy a jobb? Válaszokat előre is köszönöm

rajz.JPG

(#) peter1995 hozzászólása Márc 4, 2011 /

Hello.Van egy trafóm amit nem tudok szétszedni.Már 2 vasat is elamortizáltam de nem indult meg.
Csináltam egy rajzot hogy hogy néz ki a vas.
Mivel tudok megindítani hogy ne cs****ek el több vasat.
(#) pucuka válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Ez egy M vas. úgy lehet szétszedni, hogy a réselt oldalon óvatosan felemeled a lemezt, majd addíg kocogtatod finoman amíg a mások oldalon kicsit kijön a lemez vége. Ezt megfogod egy fogóval, és óvatosan mozgatva jobbra balra kihúzod. valószínűleg 1 - 2 lemez áldozat lesz., de ha már laza, könnyen megy. Ha össze van ragasztva, szívás, oldószer, melegítés stb.
(#) peter1995 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Ragasztás nincs.A külseje van fesztve de késsel simán elválnak a lemezek.Az a baj hqa kihajtom és felülről kocogtatom nyeklik az egész a francba.Már így is két vasat szétnyírtam.

A bal oldali rajz a nyerő és kezdetnek legyen 4,7 k ohm az ellenállás.

Ha amit szétnyírtál annak a középső szárát visszadugod a csévetestbe, és szemből kocogtatással rásegítesz
(#) peter1995 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Ja nem.Amit szétnyírtam az beleszakadt.Nagyon passzosan van.Próbáltam hogy egyet feláldozok és befogtam satuba a végét de leszakadt.Nagyon passzos.PRóbáltam kocogtatni de csak görbül meg se mozdul.Pedig nincs ragasztva.
(#) szkkteam válasza kadarist hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm. Vendégem vagy egy sörre

Köszi!

Próbáld a következő lemezt, de óvatosan
(#) proli007 válasza szkkteam hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Hello!
A kettő közül, a baloldalit válaszd, pld. egy 2,2kohm-os ellenállással. De jobb ha egyiket sem, hanem egy IRLR024-et egy 100ohm-os Gate ellenállással.
De ahhoz, hogy bárki bármit mondjon, nem csak a 7V feszültséget, hanem a terhelő áramot is ismerni kell. Ez egy darligton tranzisztoros kapcsolás, aminek vesztesége kb. 1V. De a bázis ellenállás, is a kollektor terhelés és az áramerősítés függvénye.
A jobb oldali kapcsolás, emitterkövető. Ha a bemenetére a Proci 5V-ot ad, akkor a kimenetén már elvileg sem lehet több 5V-nál. De mivel a bázis-emitter nyitásához kb. 600mV szükséges, és ebből itt kettő is van sorba, még bázisellenállás nélkül is levonna az 5V-ból 1,2V feszültséget. Tehát hiába 7V tápfesz, a kimeneti feszültség, még terheletlenül sem lesz, több 5V-1,2V=3,8V-nál..
üdv! proli007
(#) lacko8326 hozzászólása Márc 4, 2011 /

Helló mindenkinek!

Tudom hogy ezt nem ide kellene írnom de máshol 2-3 nap mire választ kapok vagy nem is .Szóval egy pioneer autós cd lejátszóval bíbelődöm és az a problémája hogy folyamatosan ki-be kapcsolgat.Valami ötlet?
(#) zolika60 válasza lacko8326 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

De ha tudod, hogy nem jó, miért nem kérdezel itt? Bővebben: Link Szerintem hamarabb lesz válasz.
(#) lacko8326 hozzászólása Márc 4, 2011 /

Azért mert az utolsó hozzászólás is elég régen vol és az is kérdés.de azért köszi
Következő: »»   1224 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem