Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
kinai leiras az alaplapon van rajz h hova kell kotni a hangszotot a bemenetet es az aramot be is kotottem de semmi ?
A tápot milyen jelzésű csatlakozási pontokhoz kötötted?
Két tápvezetéket látok a fotón, úgy néz ki, három kellene
Megépítettem a 8W-os Hiraga kapcsolást kétszer, ebből egyszer sem működött, ugyanazzal a hibával.
Először MJ21193-94-gyel, eredmény: mindkét tápágban 4,5A áramfelvétel(gondolom azért, mert ennyit tud a trafó), és a középső potival kb 200mA állítási lehetőség, a szélsőkkel semmi. Ezután jött a TIP3055-2955 páros, de a hiba ugyanaz, csak épp 3,5A áramfelvétellel, és a poti csavargatására pár tizedet változik az áramfelvétel. Az 5W 1R ellenállások természetesen izzanak. Nem tudom, mit ronthattam el, de bizonyára valami kézenfekvő a hiba. Ötletek?
harom pont van ugy ahogy mondod kozepen van a foldeles jele es a ket szelson egy egy fektetett s betu ennyi
Nem látom csak gondolom, hogy a két "s" csatlakozásra kötöttél. Jól gondolom?
Sziasztok!
Kaptam egy erősítőt, ami 2000-ben szólt utoljára. Első bekapcsoláskor az alsó biztosíték kiégett. Ezután nem néztem meg a felsőt. Bekapcsolás, próbálgatás semmi. Mondom megnézem a felsőt, az is ki volt égve. Csere, majd bekapcsolás. Mind a kettő újra kiégett. Én rövid zárra gondolok, nagy baja nem lehet. Csak 11 évet volt pincében A drótok a panelre nem forrasztva, hanem csavarva vannak. Ilyet sem láttam. Gyári, vagy házi... nem tudom. Mit érdemes először leellenőrizni rajta? (zárlatok, tarnyók?)
Most jönne az, hogy az egyik trafóról jövő vezetéket kösd át a testre. Nem igazi megoldás de arra jó, hogy a panelt életre keltsd. Dupla szekunderes trafó való hozzá!
Ha van rá módod - a biztonság kedvéért - a trafó egy 60W-os izzón keresztül kapjon 220V-ot. Bekapcsoláskor az izzó felvillan, de ha nincs rövidzárlat el fog halványulni
nem trafo hanem tapegyseg szamitogepbol!
az is jo nem ? egyeb tipp meg probalkozok lassuk mit csinal kox
Sajnos a számítógép tápból kijövő 1x24V nem alkalmas egy ilyen kettős tápfeszültséges erősítő táplálására. Ha van plusz és mínusz 12V-od azzal talán lehet próbálkozni. A GND-t (általában fekete színű vezeték) kösd a "földeléshez" a +/- 12V-ot a "s" jelű csatlakozókhoz. Mindegy melyik a plusz, a panelen lévő egyenirányító majd helyre rakja.
Nincs trafód?
Wire wrap a technológia neve, stabil, jó kötést ad egyszerűen és gyorsan, de hacsak nincs kellő tapasztalatod hozzá, nem szabad megbontás után újratekerni (adott nyomatékkal szükséges), hanem inkább forrasztani.
A végfok 11 év után főleg a kondenzátoraival lehet gyanús, tranzisztorok EC lábait mérve kereshetsz közöttük zárlatosat, az elkókat hasonlóképpen célszerű mérni így első nekifutásra, valamint forraszhibákat keress.
Szia! Mielőtt további biztosítékokat égetnél ki, köss sorba egy 60W-os izzót a hálózati csatlakozó egyik ágával. Ha zárlat van, az égő tartósan világítani fog, más baj nem történik
A rátekert vezeték régi japán szokás, okozhat érintkezési hibát, bár még ilyet nem tapasztaltam, ha átforrasztgatod abból nem lesz gond. Amennyiben van mérőeszközöd, nézd meg zárlatos-e valamelyik végtranzisztor. Az alsó panel bal felső sarkán lévő diódákat is ellenőrizd. A biztosítékok lehet, hogy azért mentek ki, mert a hűtőbordára sárga/zöld/fehér vezetékekkel csatlakoztatott tranzisztorok nem jól érintkeznek, ettől hatalmas értékre nőhet a nyugalmi áram. Az előbb említett forrasztás és a tranzisztor csatlakozójának megmozgatása várhatóan segíteni fog.
Jobb az égővel együtt akár, ha a biztosítékok helyére egy-egy 10Ohm/5W-os ellenállás is kerül. Az égő ugyanis nem elég, ha a pufferekben tárolt energia egy sikeres indulást követően sül ki a végeszközökre, simán legyilkolja azokat.
A wire wrap, bár úgy tűnik, hogy KH-ra hajlamos, valójában kiváló és tartós kötést ad, a forrasztással rendszerint egyenértékű minőség. A négyszög alakú (ónozott) tüske sarkain a drót és a tüske kiváló, levegőtől elzárt kötést létesít, menetenként négyszer is. Tapasztalatod nem is meglepő, ahány ilyen készülékkel volt dolgom, a 20-30 éves kötések is makulátlanok voltak, a letekert vezeték fémtiszta az éleken!
Teljesen egyetértek azzal amit wire wrap-ról írtál, lehet elegendő volna szemrevételezni, hogy a tekerések gyári állapotúak-e.
Azt hiszem, készen vagyok a paneltervvel. Az 500 wattossal. De nem merem kockáztatni, hogy esetleg hibás. Sőt, szinte biztos, hogy van benne hiba
Esetleg lenne valaki, önként jelentkező, akinek elküldhetném, hogy átnézze nekem? Nagyon megköszönném!
Ettol a hajam az egnek all, hogy "mindenki" PC tapot akar hasznalni mindenre.
Mert a kéznél van mindenkinek...
Ez már kezd ahhoz hasonlítani, mint mikor az akciófilmekben, meg a sci-fi filmekben kimegy egy készülékben egy panel, és az aktuális zseni kiveszi valami másból az első keze ügyébe eső áramkört, és megjavítja vele, sőt, bele is tudja dugni, mert a filmekben minden jó minden helyett. A mai generációk már ezeken a filmeken nőnek fel. Ez még nem lenne baj, csakhát azt gondolják, hogy az életben is ugyanígy működnek a dolgok, mint a filmekben. Kiszeded ebből, és jó lesz ahhoz... Ez van...
Építettem egy tda7560-as IC-s erősítőt rá is raktam 12 volt egyenáramot a bemenetre, de nem reagál a bemenetre és az áramfelvétele 4 A és zúg a hangszóró is. Szerintetek zárlatos az ic?
Ugye csak elirtad hogy a bemenetre kototted a 12V-ot??
Sziasztok!
Kiment 2 tranzisztor az erősítőmből, BDX66 illetve BDX67. A BDX67 helyett rakhatok C5243-at?
Tehát egy hangfrekis végfokban a darlington komplementer pár egyik tagját akarod cserélni nem darlington, felhasználási területét tekintve horizontális eltérítésbe ajánlott tranzisztorra? Szerintem tudod a választ .
És milyen szép is lenne a világ így . A PC-táppal amúgy nem lenne semmi probléma, nem értem a kolléga hajának állását, egyszerűen alakítható, príma dinamikus viselkedésű eszközök, kis fejlesztéssel és normális szűréssel(!) remek tápellátmányt adnak, a TDA-khoz meg szó szerint adják magukat..
Üzenetedre válaszoltam. Még nem kell a BDX-eket temetni, előbb egy kis méregetés nem árt. Rá kéne jönni, hogy mitől mentek tönkre, aztán megvizsgálni, hogy a környezetükben lévő félvezetők jók-e.
A haj állásához: a mai háztartásokban gyakoribb a félredobott PC táp, mint a transzformátor. Régen nem így volt
Idézet: „...mukodik meg minden eg a led de nem ad ki hangot...” Mit értesz az alatt, hogy működik?
Szia! Amennyiben erősítőt is szeretnél hozzá építeni írd be a fórum keresőjébe: erősítő TDA2003-mal, vagy TDA2030-al és a témájuknál mindent megtalálsz. Egyszeres táplálásnál 10-18V az előbbi, kettős tápláláshoz az utóbbit javaslom(Bár az is elkészíthető egyszeres tápról. Ezekből két végfok IC olcsóbb mint egy nagyobb teljesítmény tranzisztor és még védelem is van bennük.
Helló! nagyon köszönöm igazad volt be jött , de azt is meg tudnád mondani , hogy hány watt-os wagy , hogy milyen típusú erősítőből van ez a végfok?
előre is köszönöm.
Hát. a saccográfommal megvitatva a dolgot, abból indulok ki, hogy az APT-be 300VA torroid van, és az 100w-os , a képeket elnézve az EBE-be azért komolyabb van, szerintem egy 4-500VA biztos, hogy van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |