Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   100 / 1210
(#) Simon Kornél hozzászólása Márc 7, 2011 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Mindenhol kerámia oszcillátort írnak, hogy azt kell használni a PIC-hez. A kérdésem az, hogy kristály oszcillátort lehet a PIC-hez használni?

Üdv:
Kornél
(#) Kotesz válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

De tudja csak a a programozóm nem támogatja.
Mint utólag kiderült.
Rendeltem egy pickit2-t.
Ez már remélem jó lesz.

www.hobbycnc.hu/PICProf/PICProf.htm
(#) Zsora válasza Simon Kornél hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Persze hogy lehet. Sőt... sok esetben ajánlott is, mivel lényegesen pontosabb a kvarc, mint a kerámia rezonátor. Vagy akár használhatsz kvarc oszcillátort is, amivel csupán 1 bemenetét foglalod le a mikrovezérlőnek.
Hogy milyen rezgéskeltő megoldások használhatók egy konkrét típusnál, azt a doksija tartalmazza.
(#) MPi-c válasza Simon Kornél hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Ha belenéznél egy adatlapba, biztos kiderülne az igazság, vagy ha csak itt, a HE-n a kapcsolások között nézelődtél volna...
(#) vilmosd válasza Simon Kornél hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Idézet:
„Mindenhol kerámia oszcillátort írnak, hogy azt kell használni a PIC-hez.”
Hol irnak ilyet? Mert az adatlapokat kell olvasni, az a referencia. Az adatlap szerint pedig altalaban van egy par uzemmod. Kulso kvarc, keramia rezonator, kulso oszci, kulso RC, belso RC. Egyesknel meg PLL.
(#) El_Pinyo válasza pajti2 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Szia!
Az adatlapban való tájékozódás után azt kell, hogy mondjam ez csak becslés (Note 2 lábjegyzet), nem tesztelték. Van a Microchip honlapján egy segéd szoftver, amelynek segítségével becsülni lehet, hogy adott áramköri kialakítás mellett nagyjából mennyi lesz a W/E ciklusszám. Bővebben: Link
(#) Simon Kornél hozzászólása Márc 7, 2011 /

Nekem 16F887-es PIC-em van és ott olvastam, hogy kerámia oszcillátor. Akkor konkrétan ennél a típusnál jó a kristály oszci?
(#) watt válasza Simon Kornél hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Hol ott? Próbálj pontosabban fogalmazni! Egy kapcsolásból amit láttál levontad a következtetést általános jelleggel és elmondod nekünk, hogy az így van?
(#) potyo válasza pajti2 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Az adatlapban lejjebb azt írja, hogy a Minimum az 1 millió. Tipikus értéket nem ír, maximumot meg kicsit vicces lenne megadni az újraírhatóságra
(#) Simon Kornél válasza watt hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Szia!

Köszönöm a kérdésedet. Igyekszek pontosítani. A fentiekben elküldtem egy totál alap kapcsolást, de nem indult még mindig el és próbálok megoldást találni. Ezért merült fel bennem a kérdés, hogy a kvarccal lenne a probléma.Így merült fel bennem a kérdés. Ezek szerint elég alap dologra kérdeztem rá.
Üdv: Kornél
(#) watt válasza Simon Kornél hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Nem látom a kapcsolást, hová csatoltad?

A rezonátornak és a kvarcnak ugyanaz a konfigurációs beállítás kell(XT vagy HS, frekitartománytól függően), tehát biztosan működnie kell mindkettővel, ha helyesen megépítetted a kapcsolást és nincs valami hiba a panelen.
(#) pajti2 válasza potyo hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Hát nekem bizony az fordult meg a fejemben, hogy az "Endurance" mostanra az egykori "average endurance"-t jelenti, és arra adták meg a minimumot. De igazad lehet, elméletben már nem lehet többet kideríteni. Majd a gyakorlat úgyis eldönti. Köszi a tippeket.
(#) icserny válasza pajti2 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Idézet:
„Éppen számolgatom, milyen hosszú üzenetből hányat tudok majd összesen felvésni, mire tönkremegy az eeprom.”
EEPROM helyett használhatod a RAMTRON nem felejtő F-RAM memóriáit is. Gondolom, 100 trillió (1e14) ujraírás elég lesz.... :smoke:
(#) csacsa72 hozzászólása Márc 8, 2011 /

Sziasztok.
Azzal kezdeném hogy teljesen kezdő vagyok pic téren.
Vásároltam egy Pickit2 tőt, és szeretnék megjavítani egy Op-com interfészt,amibe újra be kellene égetni a bootloadert, de nem tudom hogy a pickit csatlakozójából kijövő kivezetéseket simán ráköthetem a Pic megfelelő lábaira vagy kell még közbe iktatni valamit.Talaáltam képeket a neten , hogy más is próbálkozik, ezeket felrakom. A pic tipusa PIC18F458 TQFP. A segítséget előre is köszönöm,és elnézést ha nagyon láma vagyok.

Üdv Csaba
(#) zsoltee0001 válasza csacsa72 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Szia

Simán rá kell kötni a PK2 megfelelő lábait, a bekarikázott lábakhoz és jónak kell lennie.
Gond akkor van csak, ha pl. készülék MClr lába valamilyen bemenetre megy, mert akkor esetleg nem tud átbillenni írás/olvasási üzemmódba a pic.
Szerintem nézd meg, hogy van-e használva a láb.
üdv
(#) icserny válasza csacsa72 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Idézet:
„nem tudom hogy a pickit csatlakozójából kijövő kivezetéseket simán ráköthetem a Pic megfelelő lábaira vagy kell még közbe iktatni valamit?”
Közbeiktatni semmit sem kell. Inkább az a kérdés, hogy az MCLR, PGD és PGC lábakra nem csatlakozik-e olyan áramkör, ami beterhel és zavarja a programozást.
(#) pajti2 válasza icserny hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Köszi a tippet. A soros eepromokhoz képest tényleg jó cuccok. Sajna kicsit drágák.
(#) csacsa72 válasza icserny hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Köszönöm a válaszokat. A PGC-PGD-MCLR lábakra nincs semmi kötve,üresek.Holnap próba, utána beszámolok. Még egyszer, köszi.
Üdv Csaba

Akkor szüret! Azért az MCLR lábon legyen egy 10 kohmos felhúzás!
(#) zsoltee0001 válasza csacsa72 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Az bizony gáz, ha üresen van az Mclr láb, kell oda a 10k-s felhúzó és nem a PK2 írás/olvasása miatt (mert az felhúzza magától) hanem a normál üzemnél.
Pont egy ilyen 458-om szállt el emiatt a jómúltkor (RIP)
(#) csacsa72 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Akkor pontosan hová tegyem a 10K -t. Egyik vége Mclr és a másik? Vagy sorba az Mclr-el ?
Köszi
Üdv Csaba

Idézet:
„Egyik vége Mclr és a másik?”
Magas szintre kell húzni, hogy fusson a program. Ebből mire tippelsz?
Idézet:
„Vagy sorba az Mclr-el ?”
Nem, a programozót közvetlenül kösd rá!
(#) csacsa72 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Hú ezt benéztem , bocsánat , mégis van ott alkatrész. Itt a rajz.
Köszi
(#) watt válasza csacsa72 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Lehet valamit nem értek, de a D4 dióda pont fordítva van, nem beszélve arról, hogy el is hagyható(helyére rövidzár).
(#) csacsa72 válasza watt hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget,sikerült megjavítani.Tökéletesen működik.
Üdv Csaba
(#) Fényt Kibocsájtó Leddióda hozzászólása Márc 9, 2011 /

Sziasztok!

Nem tudja véletlenül valaki, a picek mennyire tudják mérni az időt?

Külön program kell hozzá az órajel alapján, vagy van amelyikben valahogy benne van?

Köszi
(#) brato válasza Fényt Kibocsájtó Leddióda hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Üdv!

Ha pl.: 4MHz-röl jár PIC akkor1MHz jellel lehet számolni, meg lehet adni az osztást is,hogy hogyan számláljon.
Egyébként pontosan is tudja az időt mérni.
(#) icserny válasza Fényt Kibocsájtó Leddióda hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Idézet:
„Nem tudja véletlenül valaki, a picek mennyire tudják mérni az időt?”
Nagyon!
Idézet:
„Külön program kell hozzá?”
Természetesen! A PIC gyárilag teljesen "üres".A kapcsolások szekcióban is találsz mintaprojekteket.
(#) trudnai válasza Fényt Kibocsájtó Leddióda hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Idézet:
„Külön program kell hozzá az órajel alapján, vagy van amelyikben valahogy benne van?”

Van bennuk egy un. Timer modul (sot sok PIC-ben tobb is van), amik maguktol szamlaljak az idot. Nyilvan ezt fel kell programozni es ha szukseg van ra akkor kell kiegeszito szoftver is amivel a merheto ido tartalma kibovitheto ill. ami a mert idot atalakitja pl ora:perc:masodperc formatumba. Tehat kell hozza szoftver.
(#) Fényt Kibocsájtó Leddióda válasza trudnai hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

köszi a gyors válaszokat.
egész pontosan az a követelmény, hogy inditáskor valamilyen módon betáplálható legyen a (pontos idő dátum, idő), s innen kezdve a pic másodperc pontossággal kövesse az időt, tudja mikor hány óra van. Ezekszerint ez csak program kérdése, a pic hardverileg képes rá? Jól értettem?
Következő: »»   100 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem