Fórum témák
» Több friss téma |
Hehe, rosszat bontottál
![]() Nekem egy régebbi minoltából 3 db olyan fél kilós step motor vagy 10 cm hosszú került elő... De amúgy a mostaniakban tényleg nincs, csak sima panelmotorok meg egy csomó optó kapu...
Ezek a motorok mind olyan kis virslik, de viszont lézerhez nagyon jó útváltót tudsz belőlük csinálni.
Útváltót? Mire gondolsz? Ezt majd az ottani, egyik lézeres poticban írd majd le légy szíves, ha leírod.
Ide Bővebben: Link tettem.
Ugyanazt írtam, amit te rajzoltál, csak én a nyomatékból indultam ki SI rendszerbeli mértékegységgel, bevezetővel.
Abszolút igazad van, 3f. dc motort használnak, mivel csak fix fordulatszám a lényeg, csak olyan helyeken ahol van jelentősége a lépésszögnek (duplex egység scanner mozgató, eredeti behúzó) használnak léptecst.
Tudtommal nem kompatibilisek a vezérlők egymással. Üdv
Szia
Lehet rosszul fogalmaztam . Tehát 100mm-es erökaron 1Kg-os suly =1Nm-el a tizedeket nem irom .
Szia
Igazad van , én is csak utánna szomoltam ki . Bocs
Üdv mindenkinek!
Úgy néz ki belefogunk egy cnc gép építésébe. Végigolvastam a "cnc vezérlő elektronika" topicot. Először a vezérlés bontott motorokkal próbálgatom, de kicsit tanácstalan vagyok hogy a gépre milyet kellene majd tenni. Ezeket a motorokat nézegettem, nem túl drágák, de a nyomatékkal nem vagyok tisztában hogy mekkora kellene. Lehet ezt valahogy számolni, mérni vagy legalább saccolni?
A létrejövő egyenesvonalú erő(N)= 6.28 * motor forgatónyomatéka(Nm) / menetemelkedés(m). Ebből kiszámíthatod hogy mekkora erőt képes kifejteni a motor az orsón keresztül. Golyósorsóra egy az egyben használhatod, egyéb orsókra legrosszabb esetben 50%-át veheted a hatásfok miatt.
Szia
Igen ,ezek az elméleti számok és valoszinü igy is van ahogy irod . DE : miböl van az az anya ? milyen szorosan illeszkedik az orsora ? mekkora tömeget kell neki cipelni ? milyen sikban mozog az a tengely "X ? Y ? vagy függölegesen mint a "Z" tengely ? van -e áttétel vagy direkt hajtást szeretne ? Nem lenne egyszerübb ( föleg egy kezdönek ) ha a már meglévö linszerkezetek hajtás igényét meg mérné ? Ezen az oldalon félméterrel lejjebb ( 936826 ) vagy eggyel lejjebb pont erröl van szo ,csak annyi a különbség hogy nem a léptetömotorra teszi az erökart hanem az orso végére , rá akaszt egy huzó ( hal ) mérleget és mikor elidul a tengelyforgás leolvassa hogy mekkora erö kellett hozzá ezt aztán belátása szerint tulméretezheti . Ez a gyakorlati mérés egy bevált modja .
Igen ám,de nem biztos,hogy minden kezdőnek van ilyen erőmérő szerkezete,nem véletlenül "CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól" a topic címe.Egy ilyen jól jönne nekem is,ha építenék egy komolyabb gépet,ha megkérnélek akkor tudnál egy képet feltenni vagy linkelni,hogy hogyan is néz ki ez?Rugós erőmérőt már láttam,de hal szenzorosat még nem.Esetleg tudnák építeni én is egy ilyet,persze csak ha egyre gondolunk?10 perce készítettem el két bilétát a kutyáinknak,sajnos az egyik nyáklemezről lejött a réz,szerintetek érdemes lenne a vájatokat valamivel feltölteni és ha igen mivel,én valami mestertapasz félére gondoltam.Ha vannak képeitek,amikből szép reliefek lennének akkor azokat is szívesen várom.Szép 2d-s ábrák is jöhetnek,ugyanis tervezek egy fóliavágót a cnc-re,de 4. beforgató tengely nélkül.Az alapötlet az lenne,hogy van egy szike és ennek a pengének a végére tennék egy hengeres vasdarabot amire egy csapágy kerülne,ami bele menne egy hengerbe és a hengerben egy rugó lenne,ami nekifeszítené a csapágyat és ezáltal a pengét a papírnak.A hengerben lenne egy zégergyűrű,ami nem engedné a penge végén lévő hengeres vasdarabot kiesni.
Ilyesmi pengére gondoltamElőre is köszi.
Eszeveszetten írsz
![]() Kezdjük: - Erőmérő szerkezet: mint ahogy a léptető motornál is látható a képen: erőkar és gravitáció által erőt kifejtő tömeg. - Amire te gondolsz az nem hal, hanem hall szenzor. Amire kulzol gondol az meg nem hall, hanem hal-mérleg. Azaz halacska mérlegecske. - A biléták nem rosszak, de érdemes lenne gravírtűvel készíteni a feliratot bele. Azaz gravírozni. - A kitöltés lehetséges pl fehér zománc festékkel is. Én így csináltam. - Kést nem fogsz olyan precízen készíteni, mint "boltban" kapni. Penge. Pengetartó. Persze nem ilyen árakon, csak gyorsan kerestem egyet. Ennek kb a tizedéért megkapod. A pengetartó kb 2000ft ebayről. Én is ilyent használok. Eddig jónak tűnik.
Tényleg észre se vettem,hogy kimaradt egy l betű,köszi,hogy kijavítottál.Legalább feltaláltam a hal szenzort
![]()
Kezdéskor nyoma marad. De elhanyagolható.
Nem kell forgató, nem tudom, hogy honnan vetted ezt... Matrica perforálásra használom ritkán. Nem nyomom bele az asztalba. Egyébként puhafát kell alárakni vékonyan, az nem eszi a kés élét. Ha kitámasztással rögzítek valamit, akkor "éket" használok, aminek a hegyével feszítem be a nyákot. Ekkor az ék hegye vékonyabb, mint a nyák, azaz ha túlfutok a nyákon, akkor sincs baj. Kétoldalas ragasztó ráolvad a maróra. Tesa ragasztó sprayt használok.
Szia
Hát ez nagyon tetszik .Jot mulattam rajta . Annyira tipikus hogy nehéz már egyszerüen gondolkodni ebben a szenzoros világban . A Sir-nyeteg leirta a lényeget . Biléta : keres a Net-en " Vector art , Tribal vector esetleg Tatoo vector " nevekre és garantálom hogy találsz kutyusnak bilétát eleget . Te magad is készithetsz akát Corel-ben is ( 11-töl felfelé ) és PLT-ben exportálod az a Mach3 LasyCam-ja már megeszi . ![]()
Szia Zoli!
Teljesen igazad van, a gyakorlati mérés nem csak a hobbystának, de egy profi gépépítőnek is a segítségére lehet. Én mindössze a feltett kérdésre válaszoltam, az hogy a kérdezőnek milyen gépe van, mekkora tömegeket mozgat, milyen irányban, gondolom ismert az Ő számára. A képlettel saccolhatja a szükséges motornyomatékot.
Richy, szerintem itt kérdezz rá a kitöltő anyagra!
Az én hibám ez a szájbarágosdi .
Rendszeresen levelezek 8-10 kezdö épitövel és onnan tudom hogy jobban fekszik a gyakorlati példa mint a számitások . Irigyellek kicsit mert ezeket a dolgokat én nemtudom kiszámolni de van annyi gyakorlatom hogy biztonságosan tudok tanácsokat osztani ebben a témában .
Sziasztok!
Egy pár napja feljött témához: szoktam az amari-nál vásárolni, de sajna az olcsó "hulladék" már nem létezik náluk. Tavaly óta beleltároznak minden morzsát. Érdemes a méretet és az anyagminőséget pontosan tudni és telefonon előre rákérdezni, így legalább a vágás és az emiatti csúszás (gyakran egy hét) kivédhető. Amúgy ezekhez mit szóltok? motor és driver Ikerorsós maróhoz volt már valakinek szerencséje, kartácsok?
Nekem is ilyen az egyik motorom, vagy kicsit kisebb 1,7Nm-es, a driver meg olyan amit Én is használok meg szoktam egyet egyet eladni belőle 15000Ft körül. Szerintem nagyon korrekt, csak azokhoz a motorokhoz lehet kevés lesz. A vezérlő le van szabályozva 2.8A körül, persze az ellenállás csökkentésével lehet feljebb tornászni, csak kérdés hogy érdemes e.
Üdvözlet!
Volna egy építési kérdésem: lespórolható-e a kuplung a menetes orsóról abban az esetben, ha nincs az orsó mindkét vége csapágyazva, az egyik csapágy szerepét maga a léptetőmotor veszi át, ami egy normál hüvelyen keresztül csatlakozik az orsóhoz? Így teljesen egytengelyű lenne a rendszer. Köszönöm.
A rendszer sosem egytengelyű. Így a válaszom az hogy nem. Nem hagyható le.
Egyébként is úgy szokták megoldani a csapágyazást, hogy egy oldalon van két darab csapágy előfeszítve, így kiveszik a csapágy kottyanását is. Ezen az oldalon van a motor is. Itt mondjuk kérdéses, hogy milyen fordulatszámmal pörög a menetesszár, hogy ne csapkodjon. De sosem sikerül egytengelyű meghajtást létrehozni, így minimum egy oxigéncsöves megoldást alkalmazni kell.
Fog müködni, de egy motor csapágyazása nem alkalmas nagy axiális terhelésre, sőt. Van benne egy hullámos alátét ami felveszi a motor hőtágulását. Magad is meggyözödhetsz róla ha a motor tengelyét megrángatod.
Egyébként ha a menetes orsó túlsó végén megoldod az orsó csapágyazását korrekt módon akkor müködik. Én biztos nem csinálnék ilyet, ez olyan öserdei tuning számomra ( a lényeg, hogy müködjön cimszóval)
l48, Sir-Nyeteg, köszi a válaszokat, a kiskutya még csak tanulja az ugatást, de legalább már tud kérdezni
![]()
Újabb kérdésem lenne: Budapesten melyik cégnél kutakodjak jó minőségű, de elfogadható árú marófejek után (3 mm-es befogási átmérőig)?
És még egy: milyennek látjátok az ár/érték arányát:Bővebben: Link Elsősorban marási célra használnám Köszönöm!
vateran nézd meg, mert előző héten végigrágtam magam a hazai forgalmazókon de 3-as befogňval végig 3-as marót kevesen árulnak és darabja 3000Ft körül van
Gyere el Hatvanba. A CNC talin vehetsz jóval olcsóbban és az utazási költséged már 2db megtérül. Csak 2 hetet kell aludni.
Jó társaságban leszel igy otthon is nyugodtak lehetnek. Akárhol kutakodsz 3-6000ft fogsz ajánlatot kapni. A linkelt maród 1 hét intenziv munka után fog kiderülni, hogy milyen minőségű. A keményfém maró nem tolerálja a rossz csapágyazást. A magas fordulat miatt viszont nem használhatsz mást.(ördögi kör)
Nem szeretnék ellenreklámot csinálni, de ár-érték arányt tekintve inkább egy Dremel mondjuk a 200-as. Én már több mint 10 éve gyötrök egyet (még anno Simson tuningoláshoz vettem, most meg a cnc-men van), és a tengelyének most kisebb a kottyanása, mint az általad belinkelt gépé új korában (van olyanom is, csak azért mert olcsó volt, de nem használom)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |