Fórum témák
» Több friss téma |
A gyári pille és szél nagyon lágy. Már kis hangerőn is nagy a kitérése és nem is kell több nekem belőle a középtartományon kívül. Szeretném feljebb tolni az Fs-t.
Mivel tudnám ezt kikeményíteni? Szélt hogy szoktál gyártani? Mennyit lehet elárulni a technlogiából?
Azt se irtad melyik modelről van szó. Igy nem lehet értelmest mondani. Esetleg fotó ?
Aceton, és toulolal lehet probálkozni, de a vizes ragasztókat nem lehet oldani. Megfejtés lehet ilyenkor a meleg. Ha lehet szabadban matass, mert nem egézségbarát a toulol se. A tüzveszélyeségre is illik figyelni. Ha nem elfuserált a felfüggesztés, akkor milyen gumiszélmaradványokról beszélsz ?
A legegyszerübb: kis literü zárt ládába rakod.
Attól hogy felkeményited nem lesz, jó középsugárzó. A szélgyártás macera. A honlapomon a Vermonáknál van fotó, a présről. Azzal szoktam csinálni. Persze füthető szerszám is kell.
A mágnesezést ( fel vagy le a hangszoró szétszedése nlkül ) megtudom csinálni. Kivételesen megvárható.
Hugi Monsterjét is megcsináltam, pedig nagyon brutál volt
Ingyen semmi nincs. Legfeljebb olcsóbb
Akkor van értelme belefolyni, ha jobbat akarsz mint a gyári. Nem a millió Wattra gondolok, a jobbság alatt. A legolcsóbb a gyári, pláne ha levonod az árából, a roszért kapott pénzt. Valamennyiért el tudod adni. ( pl: nekem) Ez főképp azért igaz mert a Somogyit szinte ingyért adják
A szerszámmal nem lenne gond. Meg tudok mindent csinálni. Csak nem tudom hogy készül az ilyen és mi a jó persze, mert rosszat nincs értelme csinálni.
Rendben, és én arról érdeklődnék, hogy maga a hangszórótekercs a hibás és, hogy mennyibe kerülhet ennek a javítása? Mert feltételezhetően az miatt meg se szólal a hangszóró. A válasz előre is köszönöm!
*** törölve, ez itt egy javítással kapcsolatos téma, nem msn .!
HX 305 hangszóróról van szó.
Fotó ?
Nem tudom hovátenni a HX 305-öst. Valószinű a 25Wattos Audió jogútodja. 62-es lengős ? Milyen papir van benne ? Igazából csak ha látja az ember lehet mondani érdemlegest. A pillét is variálták. És mi a konkrét kérdés ? Már válaszoltam, az alapkérdésre. És egyáltalán mire, mivel akarod használni. Na látod, hogy nem egyszerű válaszolni ha nincs info
Azokban biztosan nem, legfeljebb rosszul sütötték.
Többféle hatása van, kisjelű szempontból nézve az induktivitás csökken, de az elektromos paraméterek romlanak, viszont nagyobb bemenőjelnél, nagyobb kitéréseknél nem csökken, inkább nő a B*l értéke. Lehetett volna még gondolkodni rajta kicsit, de egyébként nem olyan rossz ötlet. Alkalmazás kérdése, hogy mire használják.
A mágnes és az indukció valószínűleg azért gyengébb, mert az irányított mélytartományhoz elég szorosan hozzátartozik az elektromosan gyenge hangszóró is. Ui: a "felfüggesztés" vagyis a lengőrendszer nem volt olyan rossz BEAG-éknál, főleg ha már a grabovoxos membránszél van a hangszórón.
Alapkérdésekre valóban válaszoltál, viszont arra, hogy a tekercselése miért ilyen arra nem. Vagyis igen, de igy hogy azt se tudod melyik hangszórórol van szó, nem tudhatod hogy elfuseralt e a felfüggesztése vagy sem. Amugy 150W, de később csinálok képet.
Úgy 2500-3000,- pénz alatt nem nagyon javítanak 250mm-es hangszórót teljes szétszedéssel. Talán akkor éri meg, ha te ki tudnád cserélni a lengőcsévét.
A membránszél utólagos "keményítése" járhatatlan út, de tetszőleges engedékenységű verzió készíthető habból a meglévő szerszámokon is. Illetve a pille engedékenysége is teljesen szabadon választható, ezzel az alaprez. pont ~18-100Hz-ig tervezhető. Persze ilyenkor is figyelni kell a T-S egyensúlyra, hogy az alkalmazáshoz megfelelő legyen.
A középtartomány annak a kérdése, hogy ez épp melyik hangszóró a kettő közül, a kicsi, vagy a nagycsapos. Persze, ha csak középen használod, nem értem, mitől nagy a kitérés, 100Hz fölött, dobozban nem mozog a membrán pár mm-től többet szemmel láthatóan. Membránszélt gyártani elég problémás feladatkör, a prés és szerszámok nem elegendőek, itt is inkább a háttérinformációk-ismeretek számítanak, meg az előzetes tervezés. Legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, a kis méretű zárt doboz után, a kínai SAL-féle habszél amivel kb. 50Hz lesz a rez. pont, viszont sajnos középen elég sokat ront. Másik lehetőség a másik kínai forrás, a V betűs soundra végződő, de itt is hasonló problémák várhatók a származási helyből következő tervezetlenség miatt.
Ha ráérek küldök fényképet, hogy lássál már olyat is. Esetleg néhány saját tervezésűről is
Nekem szokott működni 10-20 évig az utólagosan keményített szél, pille is
Persze szól, dehát hogyan.... Képet köszi ne, láttam már.
Nem azt írtad, hogy Beag ? Az mind elfuserált. A rádióba használnak HEC-eket. Meg kell kérdezni, hogy koppan le pl a HEC 90
És ez hogy kapcsolódik a javításhoz mint témához? Egyébként minden hangszóró "lekoppan", ha eléri azt a bemenőjelszintet és kitérést, de ez még önmagában semmilyen hasznos infót nem hordoz.
Miért írod, hogy nem válaszoltam a tekercs kérdésre ? Olvass vissza
Akkor kitömöritem: Alaphelyzetben kisebb a kitéritő erő, mert nagyon könnyen jár a hangszóró. A rossz linearitása folytán, visszonylag hamar felkeményedik,l keményebb, lesz Ezt akarták kompenzálni.
Akkor miért írod, hogy rosszul van sütve ?
A másik válaszodra: Egy aktiv studio monitortól elvárhatná az ember, hogy hozzáértők - nem tuc tuc zene- kezelésében ne koppanjon le, hisszen gyári erősitő van benne.
Az erősítő csak azért felel, hogy a max. bemenőjelnél még számottevő torzítás nélkül jusson a jel a hangszórókra. A jel frekvencia szerinti energiaeloszlását már nem kell feltétlenül befolyásolnia.
Elég ellentmondásos amit írsz. Ha tényleg így lenne: Idézet: akkor nem érné el a membrán a mágneskör fedőlapját, és nem „visszonylag hamar felkeményedik,l keményebb, lesz” Idézet: .„koppanna le” De az elektrodinamikus hangszóró, mint rendszer nem így működik, 40-50-80 Hz-en már ilyenekben, mint Idézet: „kitéritő erő” Idézet: nem lehet gondolkodni. „nagyon könnyen jár a hangszóró” Azért írom, mert az LA-LB hangszórók teljesen hétköznapi és mellesleg teljesen használhatatlan mozgórészekkel készültek.
A csatolt képet nem értem ? Van valami utalásom erről az LA-ról ? Ezek szerint mégse láttál aszimetrikus redőzetü bolgár pillét. Pedig van , és még jó is. Fel is kináltam, hogy küldök képet. Ez ami itt van az nagyon rossz
Nem óhajtok a csúsztatásaidon szánkózni, inkább rád hagyom. El vagy Te magaddal
Ami nincs, azt elég nehéz látni. Az viszont tény, hogy az Orion összesen ötféle bolgár hangszórót hozott be az utolsó HS hangsugárzóihoz: LB 1031, LB1021, LB0931, LA1230 és LB1230. Másféle nem volt.
Ezek egyike sem aszimm, csak akkor, ha rosszul sütötték véletlenül a pillét (előfordult ilyen is sajnos, lengőrendszerek szempontjából elég rosszak voltak). Az a bizonyos bolgár hangszórógyár pedig még most is létezik, és a H2000-hez hasonlóan folyamatosan készíti a régi hangszórókat változatlan formában, új kínai mágnesekkel. Viszont olyan pille, amit te emlegetsz máig nincs az alkatrészeik között.
Hm, és persze lehet, hogy az utolsó kettő is 31, a 09 meg 32.
Köszönöm, valami iylesmire gondoltam (számítottam).
Bocs, nem fogalmaztam pontosan, valóban válaszoltál, csak én picit részletesebb és szakmai válaszra gondoltam. Mint például amit shalafi adott.
Azért köszönöm még egyszer! A HEC lekoppanásához pedig csak annyit, hogy ezek a monitorok nem hangosításra készültek, és a nyitott doboz miatt sokkal nagyobb lehet a membrán kitérése is mint zárt doboz esetében. Mikor beszéltem a tervezővel róla, említette, hogy lényegében ezért volt szükséges a túlvezérlést jelző ledek elhelyezése az előlapon.
Csatolok egy képet.
Érdekelne, hogy ezen a hangszórón igazából melyik rész az elfuserált? A nagyon lágy membránszél, vagy igazából mire gondolsz? |
Bejelentkezés
Hirdetés |