Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fémhalogén és Xenon-izzók meghajtása
Lapozás: OK   8 / 20
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 13, 2007 /
 
Neked írtam, csak elfelejtettem a válaszra kattintani. A bilit én azért akarom nátriummal működtetni, mert a 70W-os nátriumom felér egy 125W-os higannyal (mert az kell oda), ami 55W megtakarítás. Másrészt még a 80W-os higany is kicsi oda, nemhogy az 50W-os. Harmadrészt meg már van egy nátrium cuccom, és nem a szoba a legjobb helye neki, és ha már úgy is megvan, akkor valahogy belesuvasztom a bilibe. Házilag nem nagyon akartam gyújtót barkácsolni, mert ez volt az első gázkisűlő, aminek a cuccait én kötöttem be, és még nem értettem annyira hozzájuk.
Biliből láttam nátriumosat, azzal is jól nézett ki, az nem olyan nagy baj, hogy nem annyira autentikus, én úgy is a kertbe fogom használni, nem a szobába.
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 14, 2007 /
 
Ahogy gondolod...

De az 50-es és 80-as higanynak is kegyetlen fénye van, ne gondold hogy nem!
Én az egyik bilimet poénból átépítettem HgLI 50-re, hát fénylik mint az állat avval is... nem kell megijedni, hiszen feltételezem, hogy nem egy 10 méter magas oszlopra szándéxod felszerelni, ahol már azért rendesen szóródik a fény szerteszéjjel...
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 14, 2007 /
 
Áhá, szóval két bilid van! Nekem egy is elég. Az eredeti bilikbe, ha jól tudom 80W-os higany van, vagy 125-ös, ezt nem tudom pontosan, én láttam nátriumos bilit, azzal is szép, az igaz, hogy higannyal lenne eredeti, de mint mondtam, az többet fogyaszt, A 70W-os nátriumnak az egyhavi üzemeltetése 720FT, a 125-ös higanynak meg 1350FT ( a számok nem biztos, hogy pontosak ), úgy hogy egész éjjel ég (napi átlag 12 órát). Ha nem lenne már meg a nátriumhoz az összes cuccom, akkor megfogadnám a tanácsodat, de nem szeretném kidobni, ha már megvettem drága pénzen.
A 50, és 80W-os higanyoknak is (viszonylag) nagy fénye van, de az 50W-osnak csak 1800 lumen, ami édeskevés (egy 130W-os normálnak felel meg), jelenleg azon a helyen 150-es normál van, és még az is kevés(2160lumen) a 80W-os már komolyabb(3800lumen=250W-os normál), de még az is egy kicsit kevés. A 125W-os már jó lenne, de akkor meg ott a nátriumom, ami 70W-al tudja ugyanezt (6000lumen=350W-os normál). Azért kell ekkora fény, mert egyrészt az utca is sötét, másrészt, hogy ott jó alapos megvilágítás kellene, ugyan még nem tudjuk, hogy hova tesszük, de mindenhova jól jön a nagy fény . Meg az is lehet, hogy magasan lesz.
(#) Qulecc hozzászólása Jún 16, 2007 /
 
Na hali! Eldöntöttük, hova tesszük majd a bilit. Olyan 5-6 méter magasra, és egy elég nagy területet kell majd bevilágítania, úgyhogy elkel oda a 70W-os nátrium. Te amúgy hol használod a bilijeidet?
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 17, 2007 /
 
Hol használom a biliket? Hát a múzeumban!


Tudod, van néhány hozzám hasonló elmeroggyant itt Mo.-n, és mindenki lámpákat gyűjtöget, én meg még lámpatesteket is, és csinálok egy kis magánmúzeumot!

A két bilin kívül nem kevés világítótestet szereztem az uccsó másfél hónapban, pont tegnap éjjel próbáltam ki egy EKA-gombát ( 2x HgLI 125, olyan mint egy kínai fejfedő, fehér tejüveg-plexi az alja, oszlopvégi eszköz, főleg lakótelepeken és sétányokon járdavilágításra használták.), valami eszméletlen sirályul néz ki a kertben!

Van még duplaEKA, AX 1 H 125, Z1 N 70, EKAhall, meg egy ismeretlen hazai gyártótól származó, qrrvaronda 2x Hgl 125 oszlopkarra való eszköz!
És jön majd a többi...

De ez csak a muzeális rész, a kertben WC-lámpa világít hatvanas égővel szerelve...
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 17, 2007 /
 
Ja, jut eszembe: Ha sikerül mexereznem a bilidet, attól függetlenül kapsz tőlem egy LSI-70-es gyújtót a nátriumodhoz, ne pocsékold a négyszázast...
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 18, 2007 /
 
Az EKA-gomba tudom milyen, park, lakótelep, és sétány világítására használták, mert ma már lecserélték a legtöbbet, és olyan lámpákat raktak fel helyettük, amik baromi rondák. A duplaEKA-t ismerem, a Z1-eset is, abból neked a prizmabúrás van? Az EKAhall-t nem ismerem, én csk szimplaEKA-ról hallottam még, de ha találsz róla fényképet, küldd már el, mert arról hátha beugrik.
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 18, 2007 /
 
Az LSI-70 az párhuzamos gyújtó? Az enyém hárompontos, a párhuzamos gyújtókat nem annyira szeretem, és ha nekem már van gyújtóm, akkor szerintem ne adj mégegyet, én a Z 400 M-et másra úgy se nagyon tudom használni, akkora lámpa (250-400W) Nekem úgyse kell, amihez csak ez a gyújtó jó, de ha a párhuzamos gyújtót a fojtó előtt lehet fázisjavítónak használni (márpedig nagyon hasonlít rá) akkor jöhet. De ha nem lehet annak használni, akkor inkább ne ezt add, hanem egy 12MF fázisjavítót ez helyett.
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 18, 2007 /
 
Tényleg, a bilinek a tipusjelzését nem tudod véletlenül?
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 18, 2007 /
 
Z 1: Igen, ez prizmás plexi, készült kisebb számban snassz üveggel is, sztem az randa...

Az EKAhall főleg iskolai tornatermekben használatos láda, 250W-os higanygőz vagy fémhalogén megy bele, és mezei üveglap a lezárása.
Fotót majd teszek fel vmikor, most nincs nálam kép
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 18, 2007 /
 
Az LSI 70 NEM párhuzamos, hanem soros gyújtó, ezt neked illenék tudnod...
Párhuzamosokat én se szeretem, igénybeveszi a fojtót, és 400W fölött nem használhatók. (meg 50W alatt se.. )
SEMMILYEN gyújtó sem alkalmas fázisjavításra, ne hülyéskedj már...
Találtam 10 mikrós kondit, meg is kapod majd.
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 18, 2007 /
 
Hello! Bocsi a hülyeségekért, de én csak a hárompontos gyújtóhoz értek, és tudom, hogy ciki, de a soros gyújtóról még nem hallottam. Akkor már tudom melyik az EKAhall, a mi tornatermünkben is olyan van, csak a névről nem ugrott be. Az a baromironda lámpatest is tudom milyen, olyen lekerekített, hosszúkás a teteje, és az alján plexi van, és ugyanolyan mint a teteje, csak egy elnyújtott elipszis alakban ki van vágva. Ez a lámpa szerintem is nagyon ronda, egy '60-as évek beli VBKM gyártmány, én régen a fúrcsa formája miatt "Gő"-nek hívtam. A prizmabúrás Z1-es nekem nem annyira tetszik, mint a sima üveges, egy kicsit otromba tőle szerintem, nekem a Z családból a Z2-es tetszik, ilyen kecses formája van, a Z3-as megint csak ronda, legalább is a kutyatálbúrával, a lapos búrával jobban néz ki. A kondit meg megköszönöm.
(#) Qulecc válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 19, 2007 /
 
Na! Szombat este megyek lámpákat fotózni, majd küldök róla képeket!
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 20, 2007 /
 
Nem gond ha mondasz pár f*sságot, tizenévesen én sem tudtam sokkal többet, sőt! Ha nem értesz vmit kérdezz, oszt válaszolok..

A hárompontos gyújtót hívták régebben soros gyújtónak, a rendes neve: szuperpozíciós gyújtó. Az égő és a gyújtó közötti vezetékszakasz kapacitására érzékeny, meg az esetlegesen szar minőségű foglalatra is.
Cserébe megbízható, jól gyújt, elektronizálható, nagyteljesítményű lámpákhoz is gyártható, leállós kivitelben is készül... ma már ez az elterjedtebb!

A párhuzamos gyújtókkal (kétpontos) sok baj volt mindig is: Igénybeveszik az előtét tekercselését, nemnagyon elektronizálhatók, sok a hülye hiba velük, stb... de egykoron ezeket könnyebb volt gyártani!

Asszem az a "Gő" amit emlegetsz, egy olyat fogok holnap leszerelni egy romos épületről, a művezetővel már megállapodtam, ha leszedtem teszek fel képeket, aztán meg tudod majd mondani, ez volt-e a Gő!

Z 2: Voltam a forrásomnál, van Z2, de rohadás drága. Bili most nincs nekik, ha jön akkor felhívnaqk, de sajnos pénzbe fog kerülni, mert aluból van, és legalább a MÉH-es hulladékárát ki kell fizessem érte... Már ha jön egyáltalán ebből ismét..
De még megnézem még egy helyen, hátha "gombokért" is tudok szerezni egyet!
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 20, 2007 /
 
Ezt éppen tudtam, hogy szuperpozíciós gyújtó, nekem nem leállós fajta van , de nekem ez is megteszi, és tényleg jól gyújt, és szereti a vezetékeket, és a foglalatot, amiket használok hozzá, bár, egyszer nem csavartam be rendesen a foglalatba a fényforrást, és nehezen gyújtott be, de aztán megoldódott, elsőre begyújt a lámpa . Hogy ha romos házról kell leszerelned, akkor szerintem az lesz az, minden lepukkant gyártelepen ilyenek voltak, 2X125W-os higany való beléjük, és baromironda, a '60-as évekbe voltak ezek a lámpák divatosak, és én még világítót ilyenből nem láttam. Nekem nem kell Z2-es, mert nagyon drága, és nincs is rá szükségem, mert azokba 100-400W-ig vannak a lámpák, és nekem nem kell ekkora lámpa. Ja igen és a biliket a '70-es évekbe gyártották? Ja és köszi, mindent!
(#) Qulecc válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 21, 2007 /
 
Ha a MÉH hulladék árát ki kell fizetned, mondd meg mennyi volt, azt én kifizetem.
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 21, 2007 /
 
Ne köszönj semmit, amint érkezik bili, kapsz egyet, a fázisjavító pedig félretéve számodra!

"Gő"-gyanús lámpát ma leszedtük. Kijött a főnök, megtárgyaltuk, előkerült egy srác, olyan korombeli, egy bazinagy Stihl motorosflexxel, meg létrával. Elvágta a srác a bilincseket, amivel a falon volt, megindult a rohadék lefelé, elkaptam, de majd szétb*szta a kezemet a nyavajás cső, amin rajta volt... Ketten lekaptuk, becipeltük a raktárba, és lenyestük ezt a tartócsövet. Így sem volt két deka, olyan 15 kilós a cucc, egy darab 250W-os Hg vagy HgL megy bele, és az az igenrégi, trafószerű fojtó volt benne.
Szép darab, már hazavittem, lemostam, holnap lecsiszolom és átfestem, aztán tolom fel a képeket!

Sztem ez lehetett a "Gő", mert ebből létezik egy u.ilyen, de 2x 125 HgL verzió is, és az u.így néz ki!

Biliket gyártották olyan 75 és 95 között, tudomásom szerint. Majd megnézem, az enyimék mikoriak. Egyébként "Univerzális" az Elműs neve a bilinek!
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 21, 2007 /
 
Hát az nem lehetett valami kellemes, hogy az a 15 kilós vacak rádesett, ha egy fényforrás való bele, akkor az szerintem nem "Gő", a 2X125W-os a "Gő", az serintem egy "madárlámpa", én azért hívom így, mert többnyire ezek tiszta madárxarosok, már persze, ami még megvan belőlük.
(#) Qulecc válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 23, 2007 /
 
Na megcsináltad a lámpát? Ha igen, akkor majd rakj fel róla képet, és megmondom, hogy ez a "Gő" e.
(#) Qulecc válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 24, 2007 /
 
Na, voltam lámpákat fotózni. Küldök képeket. Ez egy onyx 1-es
(#) Qulecc hozzászólása Jún 24, 2007 /
 
Ez az MC 2-es is tetszik, legalább is a síküvegbúrás.
(#) Qulecc hozzászólása Jún 24, 2007 /
 
Zafír 1, Z1, ezek is jók.
(#) Qulecc hozzászólása Jún 24, 2007 /
 
Egy, a falunkban használatos lámpatest, Zafír 2, lógó eka, Medio 1-es
(#) Qulecc hozzászólása Jún 24, 2007 /
 
Dupla eka, világító Z2, sok lámpa, egy eka gomba távolról
(#) Qulecc hozzászólása Jún 24, 2007 /
 
Négy Z2, egy jó fajta lámpatest, egy gő nappal (egy kicsit bemozdult), és ugyanaz a gő éjszaka (VILÁGÍT!!!)
(#) Qulecc hozzászólása Jún 24, 2007 /
 
Egy eka gomba, egy földbe süllyesztett nátriumos világítótest, egy ismeretlen kompakt fénycsöves lámpatest, és mégegy hasonló lámpatest.
(#) Qulecc hozzászólása Jún 24, 2007 /
 
Egy világító Z1-es, egy zafír 1-es, mégegy világító Z2-es, és egy onyx 2-es
(#) Qulecc hozzászólása Jún 24, 2007 /
 
Egy padló-világítótest, egy elliptikus nátrium, egy földi világítóeszköz, és egy prizmás plexi.
(#) Qulecc hozzászólása Jún 24, 2007 /
 
Na, tehát ennyi lámpát sikerült lefotóznom, és megtaláltam az első világító gő-t. Most te jössz.
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 24, 2007 /
 
Összeraktam a lámpát, hát nem volt semmi lepucolni kromofággal, vastagon állt rajta az ócska festék... De sikerült, lelakkoztam, összeszereltem, aztán éjjel fél tizenkettőkor összeraktam egy oszlopfélét neki az udvaron, aztán bekapcs!

Naggyon feelinges, csak minnél ócskább égőt kell belerakni az élményhez...

Aztán leszerelésekor jött az újabb élmény, megint rámesett a rohadtja.. .. Igaz, keményen be is voltam b@szva, de pár karcolással megúsztam! A lámpa is...
Asszem holnap lefotózom, aztán betolom a képet, kíváncsi vagyok, ez-e a "Gő"!

Most megnézem, mit fotóztál össze...
Következő: »»   8 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem