Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1234 / 3997
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Teljes mértékben igazad van. Sajnos nem tudok sok mindent még, van mit tanulni. Őszíntén azért nem olvasgatok számítógépen könyveket, mert nekem fáj a szemem, ha onnan kell sokat olvasni, meg csábít az internet. Majd megpróbálok Szeged városkában szerezni jó kis könyveket..
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Bővebben: Link

Nagyon jó könyvek vannak itt a tanuláshoz.
Amúgy én sem szeretem az elektronikus formát (egyszemű vagyok így bántó a fényes felület), de nincs más. Sajnos ma már nem írnak jó könyveket amit a könyvesboltban megkapsz a régieket meg nehéz beszerezni. Nekem egyszer szerencsém volt így könyvem van talán túl sok is.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Köszike, de ezeket már ezeregyszer lelinkeltétek, tényleg jók , ezeket le is töltöttem már.
(#) palya00001 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

A távvezérlő relének két kontaktusa van. Igen, így szeretném megoldani ahogy írtad, ha húz a relé, akkor bekapcsolja a fogyasztót, ha ejt, akkor bekapcsolja az időzítőt. Olyan időzítő áramkört keresnék " az időzítést mindig a tápfeszültség megjelenése indítja". Az időzítés pontossága nem lényeges. Az 1- 30 sec azt csak kb mondtam, az csak lényegében azért kellene mert az egész dolgok aksiról megy, pusztán csak spórolásról lenne szó, hogy ne menjen "egész nap". Számomra a relé sem fontos, ha egyszerűbben meg lehet oldani.
(#) proli007 válasza palya00001 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Hello!
Akkor megtaláltad a kapcsolást, amit kerestél. De hogy mondjam meg, hogy mi az egyszerűbb, ha még mindig nem tudom mi fogja adni a jelzést? De ha csak egy Led, akkor az R3 helyett bekötöd a diódát, és az R3-Q1-D2-SR1 elmaradhat. Az időt meg az R1 megválasztásával beállíthatod. Jelenleg kb. R1*C1 azaz kb. 8 másodperc..
üdv! proli007
(#) palya00001 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Bocsi, az lemaradt még pontosan nem tudom valami lámpa, villogó vagy talán kürt.
(#) tamitsrob hozzászólása Márc 10, 2011 /

Ha a multiméteremmel áramot mérek és kikapcsolom a multit áram folyik tovább?
Akkumulátor töltőáramot mérek és nem szeretném 10 órán keresztül bekapcsolva hagyni.
A multiméter valami olcsó fajta és 10A-es méréshatárral mérek.
Szóval ha kikapcsolom folyik tovább az áram vagy megszakad a kör?
(#) zolika60 válasza tamitsrob hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Próbáld ki. Kikapcsolod és leveszed a sarut az akkuról. Ha szikrázik nem kapcsolt ki ha nem akkor kikapcsolt. Vagy köss sorosan egy izzót a kikapcsolt műszerrel és ha világít akkor van áram is.
(#) proli007 válasza tamitsrob hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Hello!
Folyik tovább az áram, de nem szabad rajta hagyni, mert ennek shunt ellenállása nem való tartós terheléshez. Pontatlan lesz idővel, vagy kiforrassza magát..
üdv! proli007
(#) blackdog válasza tamitsrob hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Én eddig 6 különböző multival mértem áramot az elmúlt fél évben. Attól, hogy kikapcsolod még nem kapcsolod le a bemenetet.
És ahogyan proli is írta nem is tesz neki jót a hossza terhelés hiszem ez egy mérőeszköz.
(#) wolverine14 hozzászólása Márc 10, 2011 /

junoszty tv trafója hány wattot tud?
(#) blackdog válasza wolverine14 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Ugye ezt a kérdést te sem gondoltad komolyan?
Pontos típus? Rajz? Esetleg láthatóak még rajta a feliratok?
(#) qvasz2 válasza wolverine14 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Köbzoli szerint kb 40 :Bővebben: Link
(#) tamitsrob válasza proli007 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

250mA ilyet tenne 10A-es méréshatárnál?
(#) qvasz2 válasza tamitsrob hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Mivel akku töltést írtál, autó akkura gondolhatott proli007, ahol több amper dolgozik. A 250mA biztosan nem forrasztja ki magát, és valószínű a sönt értékét sem írja felül
Viszont a proci, ami mérné az áramot, az lehet, hogy nem lesz boldog ettől a felállástól.
(#) tamitsrob válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Majd kiderül...
Remélem nem lesz baja.
(#) rascal hozzászólása Márc 11, 2011 /

Olyan leírásokat keresek, amelyek az adatlapokban levő paraméterek jelentését magyarázzák el. Eddig a Texas Instruments-nél találtam ezeket, illetve tranzisztorokkal kapcsolatban ezt. Ha van esetleg valakinek ilyen leírása, vagy tud egy-két jó címet és megosztaná, azt nagyon megköszönném!
(#) kadarist válasza rascal hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

(#) batajohn hozzászólása Márc 11, 2011 /

Helló minden fórumozónak!
Az én Grundig Receiver r 35-ös rádióerősítőmmel kapcsolatban kérem a segítségetek.Számítógépről adom neki a hangot.Ha nem használom (úgy 3-4 napig) és bedugom elképesztő ereje van.Ám 1-2 nap alatt lehalkul és sokkal halkabb lesz.Szerintetek mi lehet a hiba?Én speciel, végfokra gondolok.Vagy kontakthiba?Kérlek, segítsetek!
Köszi.
(#) yohnsee válasza batajohn hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Ezt így nem lehet megmondani. Bele kellene nézni, mérni. Én személy szerint egy öreg kondira gyanakodnék első körben, de mint írtam, bele kellene nézni. Az is sokat segít, ha tudsz róla képeket feltenni.
Üdv
(#) Sick-Bastard hozzászólása Márc 11, 2011 /

Üdv!

Egy kis elméleti problémám van a DC motorokkal kapcsolatban. Úgy tudom, ha egy DC motorba áramot vezetünk(polaritásra figyelve), akkor az forog (értelem szerűen). Ha a motor kezdjük el forgatni akkor meg áramot nyerhetünk ki belőle, áramot termelhetünk.
Ha ezt jól tudom, akkor a kérdésem az lenne, hogy milyen irányú/polaritású áramot kapunk?
Pl.:
- +12V (1.vezeték) és 0V (2.vezeték) megy be a 2 vezetéken ekkor a motor forog
- a motort forgatom (elméletileg ugyanazzal a sebességgel, amit a 12Vnál ért el), akkor ugyanúgy +12V (1.) és 0V(2.) jelenik meg, vagy -12V(1.) és 0V(2.) (másképp leírva 0V(1.) és +12V(2.))

SB
(#) proli007 válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Hello!
A kérdés..
Azonos polaritású feszültség ébred-e egy egyenáramú motor kapcsain, ha generátorként a motorüzem forgásirányával megegyező forgásirányba forgatjuk tovább?..
Válasz pedig igen!
üdv! proli007
(#) Sick-Bastard válasza proli007 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Köszönöm a válaszod.

Az előző kérdésem feltétele előtt, hogy magamtól választ találjak rá, egy PCs 12Vos ventivel próbáltam rájönni, csakhogy: akármelyik irányba is forgattam a ventit, mindig + feszt kaptam.

Mi erre a magyarázat? SB
(#) janikukac hozzászólása Márc 11, 2011 /

Sziasztok. meg lett véglegesen csinálva az erősítő szól is. Ám felbukkant egy hiba : Ha mind két hangszóró rá van kapcsolva, akkor az egyik torzít, recseg nagyon. Mi az oka?
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Köhöm, dobozban van. Úgy kötöttem, hogy a Graetz + pólusát és a - pólusát "megdupláztam", tehát két-két drótot forrasztottam be. A hangszóró tutti jó!
(#) kutyax hozzászólása Márc 11, 2011 /

sziasztok! a problémám az,hogy van 4 sorba kötött ceruzaakkumulátorom,de a fogyasztóban nincs semmi védelem.azt szeretném elérni ,hogy a feszültségük 4v alá ne essen.mi a legegyszerűbb megoldása ennek?
a keresőt használtam,de csak olyat találtam,ami ki is süti,én ezt nem szeretném.
köszönöm előre is.
(#) hackerfish hozzászólása Márc 11, 2011 /

Üdv!
Van egy átalakított mozgásérzékelőm, ami 5VDC-ről megy.
A vezérlő-ic kimenete 5.15V ha mozgás van.
Én egy astabil multivibrátort szeretnék működésbe hozni (ledek+hangszóró), ami 9V-ról megy.
Ehez mit használjak?
Tranyót, optocsatolót, esetleg relét?
Van egy FL817 optom, azt próbáltam bekötni, de úgy nem működött.
(#) oleg53 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Ezt a választ is köszi, azt hiszem, nincs több kérdésem.
Azért titkolóztam, mert mindenki a fejét fogta volna, ha leírom, hogy mire kell, és sok olyan választ kaptam volna, hogy az XY spec IC erre való, és használjam azt.

Szóval. Egy 2 db C-s elemmel működő lámpát akarok átalakítani. Bele akarok építeni egy fél- vagy egy wattos ledet, az elemek helyére pedig 8 db AAA-s akku, vagy elem megy majd.

Erre biztos sok egyszerű és kicsi megoldás van, de én vagyok olyan őrült, hogy egyedit akarjak.
A lámpán nem akarok módosítani, csak az elemek és az izzó helyére akarok saját modulokat pakolni.

A terv egy egyszerű kapcsolóüzemű ledmeghajtóról szól.
A lényeg az, hogy egy adott áramérték elérésénél ki kell kapcsolni a kapcsolóelemet, és adott idő eltelte után be. Az időzítést intézheti egy CD40106-os egy RC taggal, az áramot pedig természetesen egy soros ellenállással fogom mérni. Az ezen eső feszültség figyelésére akarom használni szintén a CD40106-os egyik bemenetét. (A figyelt feszültség meg lesz emelve egy konstans értékkel, hogy a soros ellenálláson ne kelljen a billenési szintnek megfelelő feszültségnek esnie.)
Az első gond ott van, hogy amikor a kapcsolóelem bont, a figyelt feszültség az elemek feszültsége + a led nyitófeszültségére ugrik fel.

Ezért akartam tudni, hogy jól méretezhessem az inverter bemenetére szánt korlátozó, és egyben szinteltoló ellenállást.

A zeneres megoldás azért nem jó, mert az IC tápfeszültsége változhat, így nagyobb tápfesznél még a billenési szint előtt megfogná a bemenetet, és/vagy kisebb tápfesznél nem védene.
Mivel nem lesz sok hely a megvalósításra, így ha lehet, még külső védődiódát se nagyon használnék, bár valószínűleg a táplálást is egy hasonló megoldással fogja kapni az IC.

Lehet, hogy az egész ötletből nem lesz semmi, vagy tényleg egy spec IC mellett kötök ki, de először ezt kell megpróbálnom.

Ja, igen. Az 555 IC is szóba jött, de túl sokat fogyaszt. Bár a FET-es változatot még nem néztem.

Tényleg nagyon sokat segítettetek! (Főleg Proli)
Köszönöm!
(#) proli007 válasza oleg53 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Hello!
Te tudod mit teszel.. De annyit hozzá tennék, hogy a CMOS Schmitt-et ilyen komparátornak használni, nem túl jó ötlet. A komparálási szint igazából "esetleges" és a tápfeszültség függvényében változik. Ha ezt még kostans értékkel növeled, még rosszabb a helyzet..
CMOS 555 meglehetősen keveset eszik..
üdv! proli007
(#) krisztianAMG hozzászólása Márc 11, 2011 /

Lehet ELKO-t sima kondenzátorral helyettesíteni?
Következő: »»   1234 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem