Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Az RB0 nem kimenetnek van beállítva véletlenül?
A hardvert már megvizsgáltam, és biztos jó.
Bemenetnek állítottam, de leírom az egész konfigurációt:
trisa=%11111011 trisb=%00000011 ansel=%00000011 intcon=%00000000 adcon1=%00000000 adcon0=%11000101 option_reg=%10000000 ccp1con=%00000000
A beállítások ezekszerint rendben vannak.
Esetleg: - Elnézted a PIC lábát - Zárlatban van a láb valamivel - Hibás a PIC - a programban valahol mégis hibás beállítást kap - hiányzik a felhúzás Kipróbáltad az RB0 lábat kimenetként is? Tudsz vele pl. LED-et villogtatni?
Biztos vagyok benne, hogy a programban van a hiba. A hardver jó!
Ez az Lcd_Init(PORTB) parancs nekem nagyon gyanús!
Nem fogja így használni az LCD-re írás a 0. bitet? Nincs sehol definiálva hogy melyik bitet mire használod. Példa:
MCLR.
Több dologtól is függ az alkalmazott érték, de ebbe most nem akarok belemenni. Én inkább a nagyobb R és kisebb C párost részesítem előnyben tehát: 10k. De akár választhatod a középutat is: 4,7k. Ez nem túl tudományos válasz, mi?
10K nem jó? Én olyat szoktam, de nem tudom hogy jó-e
Alapvetően az a baj, hogy halvány lila gőzöd nincs arról, hogy mi a szerepe annak az ellenállásnak, és hogy a szerepéből következően nincs egy fix érték, ami oda kell, hanem az oda alkalmas érték akár 4-5 nagyságrendben is lehet...
Épp az előbb írtam hogy én is a 10kΩ-ost részesítem előnyben.
Arra gondolsz, hogy van mondjuk 4 darab eeprom, de csak kétféle címük lehet, ezért mindig épp az aktuálisan használni akart példányt állítjuk az aktív címre, míg az összes többit a passzív címre állítjuk? Végülis működik, csak épp az I2C veszti el a szerepét...
Azért 4...5 nagyságrend már nem megengedett, ugyanis van minimális és maximális érték, ami a szivárgási áramokból, a logikai szintekhez tartozó feszültségekből, ill. az egyéb kiegészítőalkatrészek értékéből adódik.
0-100k között simán lehet attól függően, hogy mi az igény az áramkör többi része felé, az meg épp 5 nagyságrend.
Épp emiatt. Ha ICSP-t is akarunk használni, akkor nem lehet az értéke túl kicsi, mert a programozó nem tudja a lábat lerántani alacsony szintre, ill. tápzártalot csinálunk. A túl nagy értéknél pedig a szivárgási áram miatt nem tud beállni a magas szint, ezért nem indul el a vezérlő vagy bizonytalanul működik.
Idézet: „attól függően, hogy mi az igény az áramkör többi része felé” Ez szerintem egyértelmű, nincs mit magyarázni. Lehet 0..100k. És mi is a 10k-t használjuk leginkább, és nem értjük jdani miért kérdezi meg, miután vagy 100ezerszer leírtuk itt, és biztos vagyok benne, hogy ő is itt járt akkor is...
Kösz!
Tényleg az lcd volt a hibás. Átraktam az RW-t egy másik lábra és már tökéletesen működik!
SZiasztok
Kérdésem lenne a Conrádba lehet venni ezt a panelt namost én ezt megvettem pár éve, de elkevertem a programját. . . esetleg megtudná valaki mondnai hogy mi tartozott hozzá? valami kiscd-n volt! esetleg ha valaki áttudná küldeni. Előre is köszönöm
A "barátod" ezt az oldalt ajánlotta.
Hali!
Kezdő értetlensével teszem fel a következő kérdésemet, (átolvastam a témával kapcsolatos fórum témákat) a Piccoló projekten keresztűl próbálom megérteni a PIC rejtelmeit, PIC 18F4550 mikrovezérlővel. Sajna a C és az angol nyelv ismereteim enyhén szólva hiányosaak. Konkrét kérdésem: A projekt I2C támogatói függvényei és makrói a DS18B20 szenzor esetében is használhatóak? hasonlóan mint az LM75 esetében? (Azt tudom hogy a két szenzor eltér egymástól) Van esetleg valakinek 'szájbarágós' DS18B20 szenzor alkalmazására publikálható C forráskódja? Üdv.
A Bővebben: Link C fordítója nagyon beszédes példákat mutat emlékeim szerint a DS1820-ra is ! és korlátozottan használható ingyenesen!
Steve
Hali!
Köszi, igen megtaláltam. Remélem boldogulok is vele. Üdv.
Hali!
Köszönöm ez érthető, akkor milyen porton és módon lehet 18F4550 esetén beolvasni a DS18B20-t? (jelenleg ilyen szenzorom van) Hasonló módon mint a példaprogramban 16F877 esetén? Üdv.
Az AN1199 alkalmazási mintapéldából talán kiderül. Én nem találkoztam még ilyen eszközzel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |