Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   763 / 2523
(#) Jaksi válasza gesa hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Ok. Tudatlan voltam de remélem csak ez a hiba. Marha jó lesz kioperálni a tranzisztorokat így már.
(#) steelbird válasza Jaksi hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

A rövidzár közvetlenül a tápfeszültségen volt, mivel a kollektorok között van rövidzár, úgyhogy maga a végfok nem nagyon kapott feszültséget. Nem valószínű, hogy a végtranzisztorok elszálltak. Inkább a meghajtókat kellene ellenőrizni. Ha esetleg valamelyik 39 Ohm hamarabb megszakadt, akkor a másik oldali feszültség maradt a végfokra kötve addíg, míg annak az oldali feszültségnek is el nem égett az előtét-ellenállása. Ezalatt a rövid idő alatt GND felé folyt az áram azon a tápágon. A tápvédő előtétellenállás miatt nem folyt akkora áram, hogy a végtranzisztorokat kinyírja, de valamelyik előttük lévő, kisebb áramú tranzisztor kaphatott egy jó nagy pofont, úgyhogy mindenképpen ki kellene mérni a tranzisztorokat.
(#) gesa válasza Jaksi hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Ha kiveszed a tranyókat feltétlenül kend be őket hővezető pasztával is. Elég babra munka lesz de ami kell az kell.
(#) steelbird válasza gesa hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Ok, de ezek alap dolgok, és szerintem aki ezekkel nincs tisztában, ne rögtön egy 300 W -os erősítőn gyakoroljon.

Így is be voltak kenve csak ugye a szigetelés maradt el. Na akkor ugy kell csinálnom hogy "L" profil, utánna szigetelés, utánna hővédő paszta, utánna meg a tranzisztor ugye?
(#) reloop válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

A BD249 önmagában kevés, csak az jó ha BD249B, vagy BD249C. /sajnos/
TO-3 tokban lehet olcsóbban kapsz végtranzisztort, kérdezd meg a fórumon: mások mit ajánlanak az erősítődbe végtranzisztornak.

Nem. Hűtőborda -> hővezető paszta -> csillám (lehet más anyagú is, de hőálló legyen, és hővezető) ->hővezető paszta -> tranzisztor.
A tranzisztor csavarja nem érhet a hűtőbordához a furat falánál sem. Arra prespán szigetelő csövet szoktak húzni, az hőálló, nem olvad meg.

Igen a szigetelés mind a 2 oldalát kend be.A csavarokra húzz szigetelést. Én pl zsugorcsövet szoktam rámelegíteni .
(#) Jaksi válasza Jaksi hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Az "L" profil meg menetesre van megcsinálva ugyhogy a meneteket ki kell furnom nagyobbra, hogy a csavarral ne érintkezzen.
(#) peter1995 válasza reloop hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Ha sikerül megtalálnom akkor megondom hogy sima B vagy C.Mert ha egy már megvan akkor fél siker.Csak úgy elraktam hogy én sem találom meg.De addig nem fekszek le
Akkor BD140 BC557(hogy ugyan olyanok legyenek)meg valami végtranyó.
(#) peter1995 válasza Jaksi hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

PC tápokban van ilyen kis műanyag dolog amit acsavar feje alá tezsel és máris szigetel.

És a T1-T7-et gondolom nem kell szigetelni, mehet a felülete az "L" profilra hővezető pasztára, ugye?
(#) gesa hozzászólása Márc 11, 2011 /

Két kép az én panelemről.
2 kép ezt csináltam legelőször.
1 kép ez már kicsit szebb lesz. 4. panelem lesz
(#) steelbird válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

A BD249 -ekkel vigyázni kell, mert gyakran hamisítják, és nagyon nem tudják azt, amit kellene.
Ajánlott inkább a ritkábban keresett tranzisztorokból építkezni. Ami olcsó, az gyanús, ez egy jó kiindulási pont.

Ami a hűtőbordán van tranzisztor MINDET szigetelni kell.
(#) reloop válasza Jaksi hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

A csavar érintkezhet az "L" profillal, a csavart kell a tranzisztortól szigetelni, ha M3 menetet fúrtál.

Mindegyiket szigetelni kell.
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

A profil nem a nyáklap és a tranzisztor közé kerül?
Ne zsibbasszátok már szegényt! Ha a csavart elszigeteli gyűrűvel a tranzisztortól, akkor a kollektora hogy fog feszültséget kapni? Külön huzalozza be? Ez TO3-as tok (vagy hasonló..)!
(#) gesa hozzászólása Márc 11, 2011 /

Innen választhatsz szigetelőt és találsz olyat is ami a csavart is szigeteli.Bővebben: Link

Nekem ilyen. Tranzisztorszigetelés nélkül.

DSCF8729.jpg

(#) reloop válasza steelbird hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Meggyőztél.
(#) gesa válasza steelbird hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Te nézted a tranzisztorok adatlapját már? Hidd el szigetelni kell
(#) steelbird válasza steelbird hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

A csavarnak fémes kapcsolatban kell lennie a tranzisztor házával, de a hűtőbordával nem. Alul a nyákkal érintkező felületen pedig anya kell, amivel összeszorítod az egészet. Érdemes az anyát leforrasztani a nyákra.

Egyébként TO220AB tokozású a tranzisztor.
(#) Jaksi válasza steelbird hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Azaz a csavar feje fémes kapcsolatban legyen a tranzisztor tetejével de az "L" profillal ne így ki kell furnom nagyobbra, mert most menetes és a csavarnak pedig érintkeznie kell a NYÁK vezetősávjával az anyánál.

tranyo.JPG

(#) steelbird válasza gesa hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Én néztem. Itt most egyszerre két külön témában jönnek a hozzászólások. Jaksinak válaszolgattunk, ő a P300 -ast építi.
Az előbb tett fel fotót, TO3 -as tokozású végtranzisztorok vannak. A csavart NEM kell elszigetelni a toktól.
Itt a project leírása: Link
A 944558 -as hsz -nél meg Jaksi fotója.

Még egyszer:
Tranzisztor-csavar: fémes kapcsolat,
Tranzisztor-hűtőborda: szigetelés
ugyanúgy a csavar-hűtőborda között szigetelés.

Pontosan.

Ő a T1-T7 tranzisztort kérdezte nem? Nem az Mj-ket.

De a T1-T7-et miért kell szigetelni, hiszen annak a lábai nincsenek kapcsolatban az "L" profillal? Nem elég csak a hővédő paszta?

Igen, jól érted. A tranzisztor tokja csak a nyákkal lehet elektromosan vezető kapcsolatban, semmi mással. A csavarnak a lyukba eső részére szigetelést kell húzni.
Hőálló anyagú kell, ami melegedésre nem olvad meg. Ezért írtam a prespánt.
Következő: »»   763 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem