Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Ok. Tudatlan voltam de remélem csak ez a hiba. Marha jó lesz kioperálni a tranzisztorokat így már.
A rövidzár közvetlenül a tápfeszültségen volt, mivel a kollektorok között van rövidzár, úgyhogy maga a végfok nem nagyon kapott feszültséget. Nem valószínű, hogy a végtranzisztorok elszálltak. Inkább a meghajtókat kellene ellenőrizni. Ha esetleg valamelyik 39 Ohm hamarabb megszakadt, akkor a másik oldali feszültség maradt a végfokra kötve addíg, míg annak az oldali feszültségnek is el nem égett az előtét-ellenállása. Ezalatt a rövid idő alatt GND felé folyt az áram azon a tápágon. A tápvédő előtétellenállás miatt nem folyt akkora áram, hogy a végtranzisztorokat kinyírja, de valamelyik előttük lévő, kisebb áramú tranzisztor kaphatott egy jó nagy pofont, úgyhogy mindenképpen ki kellene mérni a tranzisztorokat.
Ha kiveszed a tranyókat feltétlenül kend be őket hővezető pasztával is. Elég babra munka lesz de ami kell az kell.
Ok, de ezek alap dolgok, és szerintem aki ezekkel nincs tisztában, ne rögtön egy 300 W -os erősítőn gyakoroljon.
Így is be voltak kenve csak ugye a szigetelés maradt el. Na akkor ugy kell csinálnom hogy "L" profil, utánna szigetelés, utánna hővédő paszta, utánna meg a tranzisztor ugye?
A BD249 önmagában kevés, csak az jó ha BD249B, vagy BD249C. /sajnos/
TO-3 tokban lehet olcsóbban kapsz végtranzisztort, kérdezd meg a fórumon: mások mit ajánlanak az erősítődbe végtranzisztornak.
Nem. Hűtőborda -> hővezető paszta -> csillám (lehet más anyagú is, de hőálló legyen, és hővezető) ->hővezető paszta -> tranzisztor.
A tranzisztor csavarja nem érhet a hűtőbordához a furat falánál sem. Arra prespán szigetelő csövet szoktak húzni, az hőálló, nem olvad meg.
Igen a szigetelés mind a 2 oldalát kend be.A csavarokra húzz szigetelést. Én pl zsugorcsövet szoktam rámelegíteni .
Az "L" profil meg menetesre van megcsinálva ugyhogy a meneteket ki kell furnom nagyobbra, hogy a csavarral ne érintkezzen.
PC tápokban van ilyen kis műanyag dolog amit acsavar feje alá tezsel és máris szigetel.
És a T1-T7-et gondolom nem kell szigetelni, mehet a felülete az "L" profilra hővezető pasztára, ugye?
Két kép az én panelemről.
2 kép ezt csináltam legelőször. 1 kép ez már kicsit szebb lesz. 4. panelem lesz
A BD249 -ekkel vigyázni kell, mert gyakran hamisítják, és nagyon nem tudják azt, amit kellene.
Ajánlott inkább a ritkábban keresett tranzisztorokból építkezni. Ami olcsó, az gyanús, ez egy jó kiindulási pont.
Ami a hűtőbordán van tranzisztor MINDET szigetelni kell.
A csavar érintkezhet az "L" profillal, a csavart kell a tranzisztortól szigetelni, ha M3 menetet fúrtál.
A profil nem a nyáklap és a tranzisztor közé kerül?
Ne zsibbasszátok már szegényt! Ha a csavart elszigeteli gyűrűvel a tranzisztortól, akkor a kollektora hogy fog feszültséget kapni? Külön huzalozza be? Ez TO3-as tok (vagy hasonló..)!
Innen választhatsz szigetelőt és találsz olyat is ami a csavart is szigeteli.Bővebben: Link
Nekem ilyen. Tranzisztorszigetelés nélkül.
Te nézted a tranzisztorok adatlapját már? Hidd el szigetelni kell
A csavarnak fémes kapcsolatban kell lennie a tranzisztor házával, de a hűtőbordával nem. Alul a nyákkal érintkező felületen pedig anya kell, amivel összeszorítod az egészet. Érdemes az anyát leforrasztani a nyákra.
Egyébként TO220AB tokozású a tranzisztor.
Azaz a csavar feje fémes kapcsolatban legyen a tranzisztor tetejével de az "L" profillal ne így ki kell furnom nagyobbra, mert most menetes és a csavarnak pedig érintkeznie kell a NYÁK vezetősávjával az anyánál.
Én néztem. Itt most egyszerre két külön témában jönnek a hozzászólások. Jaksinak válaszolgattunk, ő a P300 -ast építi.
Az előbb tett fel fotót, TO3 -as tokozású végtranzisztorok vannak. A csavart NEM kell elszigetelni a toktól. Itt a project leírása: Link A 944558 -as hsz -nél meg Jaksi fotója. Még egyszer: Tranzisztor-csavar: fémes kapcsolat, Tranzisztor-hűtőborda: szigetelés ugyanúgy a csavar-hűtőborda között szigetelés.
Ő a T1-T7 tranzisztort kérdezte nem? Nem az Mj-ket.
De a T1-T7-et miért kell szigetelni, hiszen annak a lábai nincsenek kapcsolatban az "L" profillal? Nem elég csak a hővédő paszta?
Igen, jól érted. A tranzisztor tokja csak a nyákkal lehet elektromosan vezető kapcsolatban, semmi mással. A csavarnak a lyukba eső részére szigetelést kell húzni.
Hőálló anyagú kell, ami melegedésre nem olvad meg. Ezért írtam a prespánt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |