Fórum témák
» Több friss téma |
Ha elolvasod a körítést, láthatod, hogy nem tökéletes. Hegesztőtrafót nehéz így szabályozni, még a szekunder oldali hídszabályzás sem tökéletes. Soha nem lesz olyan íve, mint egy jó söntszabályzásúnak.
Sziasztok! Én is dolgozom a mikrotrafós hegesztőn,egy pár észrevételt tennék a témához.Ezek trafók nem igazán erre valók,de szakaszos üzemre,jó hűtéssel működhet,barkácsolni tökéletes! Az egyik trafómon 4*1.5-es (átmérő,nem keresztmetszet)zománchuzal van
14.6 voltnyi tekercs fért fel. a másikon 3*1.5 négyzet milis műanyag szigetelésű (ezt cserélni kell,mert csak nyolc voltnyi fért fel!)Ez a feszültség még édeskevés,de mindkettő huzal jól bírja a rövidzárlati áramot a mikro eredeti hűtőventilátorával,képek mellékelve! Tehát mint előttem is írták: primerek sorba,tíz amperes kismegszakító kapcsolónak,ventilátor,plusz 3*4 mikró F fénycsőkondi,véleményem szerint a szekunderre elég lesz 30-35v ! Mellesleg megjegyzem,hogy van egy trafóm házi gyártmány,sajnos még a primerje 220v-ra lett tekerve,annak 46v az üresjárati feszültsége ezzel a fesszel alig lehet normálisan hegeszteni! Nálunk a hálózati feszültség 235v. Üdv:Laci!
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy nincs e valakinek 2 felesleges mikrosütő trafója?
1 van szétszedve primer tekerccsel.HA gondolod írj PM-et.
Sziasztok! Újabb fejleményeket osztok meg veletek. Háromszor másfél négyzetmilisből is csak össz visz csak huszonhat volt jött össze,de ha jól számolom kettő is átmérőben 3 milliméter körül van! Én 2.5 es ektródával próbálkoztam leszakadt az ív, ragadt az elektróda, jellegzetes heg. trafó hang ez biztató. Ha az elektróda már rövid volt, akkor egész jó volt, de egy normális varratot nem lehetett vele csinálni. A ventilátoros hűtéssel se a trafóvas ,se a tekercs nem melegedett, pedig volt rövidzárlat bőven! Holnap veszek vékonyabb elektródát, és kipróbálom azzal is,ha lehet vele normálisan hegeszteni, akkor még kipróbálom a másfeles huzallal, mert véleményem szerint, elég lesz 35v a két és feleshez, na nem kazánlemezt hegeszteni! Ez a trafó nem olyanoknak való, akik most tanulnak hegeszteni,és azoknak sem, akiknek nincs rézhuzaljuk,mert ha ez így tud működni,akkor megéri megvenni a escosat vagy a bisat, mert barkácsolni tökéletesek pláne ha még szabályozni is lehet őket (ezt meg nem)
Ha többszálból tekered több a műanyag szigetelés ezért nem fér a drót bele.Veszel a bolba 6 négyzetmilist 6 métert trafonként kb 500 ft mindjárt lessz 2x 20volt.
A 6 mm2-es lehet vastagon szigetelt is?
Szia! Mint már leírták kettő primert kell sorba kötni, a képemen is látni, és az amcsik is így csinálták.
Szia! Az amcsik is kb hatosból tekerték ráadásul MT kábel beléből, nem tudom hogy fért fel nekik,én áttérek a merev kétszer másfél négyzet milire,mert ez van itthon,és három nem fért fel. Ha azt nézzük,hogy normál max terhelése ennek a huzalnak kétszer 16A, és szakaszosan üzemel, van extra hűtés is ennek elégnek kell lennie, max a huzal belső ellenállásával lesz gond! De más huzallal is lehet próbálkozni ,akit érdekel próbálja ki. Az amcsik is tekertek mértek,majd hegesztettek, én tekertem mértem ,tekertem mértem ,majd hegesztgettem. Remélem hogy most már hegeszteni is fogok vele! Nekem biztató eredményeim vannak,csak azért próbálkoztam vele, mert volt anyagom hozzá. Barkács célokra fogom majd használni,hogy ne kelljen a másik "kétemberes trafómat cipelni ha éppen nem a műhelyemben kell hegeszteni. Üdv:Laci!
Sziasztok!
Elkészült a végleges verzió! A nagy próbálgatások közben leégett az egyik trafó primerje,ezért aki épít ilyet két trafóval feltétlen két egyformát használjon, mert így jár mint én! Kipróbáltam egy trafóval,nem melegszik üresjáratban, áramfelvétele a közelében sincs 10A nek ! Tehát akinek egy trafó primerje veri a tízest az a trafó kidobandó! Na erre kellett tekernem valahogyan harminc valahány voltot! Egyszer két és feles mellett döntöttem,és sikerült 33.5 Voltot feltekerni! 1.6 elektróda meg se kottyan neki 2 esnél már melegszik a primer és a szekunder is, 2.5 meglepő de elviszi dadogva de nem ragad! Szóval mint előttem írták hegesztés, javítás, hegesztésnél tökéletes, mert még javítunk, addig is hűt a ventilátor! Meg se közelíti a másik trafómat, de ha már csak a munkadíjamba került amire nekem kellett megérte! Képeket holnap teszek fel,ha már megszáradt a lakk, amúgy is mindjárt mennem kell dolgozni! Üdv: Laci!
Szia! Leírtam a végén,hogy hogy működik a kész példány. Üdv: Laci!
2,5össel viszi az 1,6os pálcát?Az jó.A primeje nekem jó mert már raktam áram alá és nem oldott le a10Aes bizti.Kéne neki csináljak egy jó csévetestet amire fel tudom tuszkolni a legtöbb drótot.Igaz nekem 2,3as drótom van.Nekem 10 menettel 8V-ot ad.Még lehet ma csinálok neki csévét.Azt holnap feltuszkolom a drótot.
A képeket ha felraknád az jó lenne.Köszi.
Szia! Igen viszi, de a hűtő ventilátorról ne felejtkezzél el, az anyagnak, amit hegesztel fémtiszának kell lennie, mert alacsony a feszültséged és nehézkes az ívgyújtás. De ha ívet húzott, akkor már szépen lehet vele dolgozni! Ha most tanulsz hegeszteni nem nagyon ajánlom neked ezt a trafót, mert könnyen kudarc érhet. a csévetestet ne vidd túlzásba, mert csak a helyet foglalja,elég két három réteg szigetelő papír, én ezt is egy másik trafóról bontottam a végén ha már jól működik úgy is lakkozni kell az egészet. Nekem nagyon bejött a dolog, mert egy trafónak alig van súlya és használható barkács célra. van itthon nekem egy ruszki hiperszil színes tv trafóm nagyobb, mint a mikró trafó, azt majd megtekerem kétszer két és felessel, és az vinni fogja a 2.5 ös elektródát (remélem és így majd nem kell vennem két félét a boltban) Ezt meg nekiadom az apósnak! Üdv: Laci!
Értem.Esetleg nem lehet holyat hogy szekundernek több szál vékonyabbat?Mert a 2,3ast elég nehézkes feltekerni.
Szia! Elméletileg ugyanaz az eredmény, csak arra ügyelj, hogy a szálankénti ellenállás egyforma legyen, mert ha nem, akkor nem egyforma áramot visznek és le fog égni! Üdv:Laci!
Sziasztok! Számításaim alapján 4 mikró trafó kell. Ha a mágneses sönt a helyén marad és 8 volt körüli szekundert sorba kötsz, a 2,5 es pálcát jól kell vinnie kb 3 mm es szekunder átmérő mellett.
Én ponthegesztőt csináltam egy darabból úgy hogy 100 mm2 !! es flexibilis huzalból tekertem bele a szekunder helyére két menetet.
Szóvl te szekundernek műanyaggal szigetelt drótót használtál?
Szia! Igen a képeken is látszik, én nem számítottam semmit tekercseltem kipróbáltam, majd megint tekercseltem és a végeredmény az utolsó képeken látszik! Üdv:Laci!
Annyit szeretnék még kérdezni, hogy akkor ez 1 mikró trafóval működik? A trafóvasat szétvágtad a hegesztésnél, vagy csak feltuszkoltál annyit amennyi fér?
Üdv: Géza
Ha szigetelt trótot tekercs akkor ne vágd szét mert úgy egyszerűbb feltekerni rá.Én szétvágtam de előbb össze lesz hegezstve és aztán lesz rá szigetelt drót.A szekunder meg óvatosan le kell műteni róla.
Szia! Igen, mint a legutóbbi képeken is látszik csak egy trafót használtam mert meglepő módon pont a nagyobb trafó nem bírta a gyűrődést, és megadta magát. Szigetelt
2.5 négyzetmilliméteres, (nem átmérő) villanyszerelési rézhuzalt használtam (a végén már csak úgy fért fel, hogy megszabadúltam a szigetelésétől, és szigetelő szalaggal pótoltam, ez az út csak akkor járható ha lakkozod!) Ma huzamosabb ideig használtam 2 es elektródával (két elektróda) Majd belenéztem a ventilátorral üzem meleg volt, tehát kézzel érinthető, de a vas is meleg volt. De én azt mondom, hogy végre már más is készítse el és írja le a tapasztalatait! én annyit fűznék még hozzá, hogy a készüléket még egy kisebb dobozba helyezem, mert egy trafónak nem kell ekkora "lakás" Valamelyik nap megtekerem az előbb említett ruszki trafót, majd ha kész lesz akkor rakok fel képet! Mint leírtam ezek után szívesen belenéznék egy escos vagy bis trafóba, azok is valószínű, hogy ennyire alúl vannak méretezve!
Kb fizikailag kétszer ekkora a TIP trafóm. A gagyi CO hegesztőmben kisebb, de azért az is nagyobb. Felteszem a ponthegesztőm képét holnap.
Szia! Én nem fikázni akartam ezeket a gyári trafókat, csak meglepődtem az általam készített trafó "proidukcióján" amit leírtam arra tökéletes lesz! Az én régi házi trafóm "kétemberes" vasból van a primerje van ilyen átmérőjűből tekerve,mint a szekunderem, a szekunder pedig, ifa indítómotor fazonhuzalból, na nem is kell neki ventilátoros hűtés! A co hegesztőért meg nagyon irígyelek, majd talán nekem is lesz egyszer egy! Üdv:Laci!
Sziasztok!
Lehet, hogy hülye kérdés, de a Co hogy működik? És milyen kondit raktál a primer elé?
Szia! Én nem vagyok hegesztő, de megpróbálok válaszolni a kérdésedre. A co hegesztő egy védőgázas hegesztési mód, ahol nem salakképző anyag van, hanem az izzó varratot a co gáz védi meg a légköri gázok hatásától. de én csak kipróbáltam a munkahelyemen, nekem nagyon tetszett, szerintem keress rá, vagy mások kielégítik majd a kiváncsiságod! Üdv: Laci!
Hát igen nekem is van kétemberes vasú trafóm.A primer olyan 2,5-3as között van a szekunder szép méretű fazonhuzal.Én azon tanultam meg hegeszteni.A primer 4 helyen van megcsapolva a kettes csapoláson 1,6os pálcát ha 2-3 mp-ig leragad már felizzik.Pedig ez a kettes fokozat a négyből.
Jaaa.2,5 négyzetmili.Az hány mm átmérőben?
Szia! Vonjál gyököt
és mindjárt megvan! egyébként fater hegesztő volt (jobban mondva vas és fémszerkezeti lakatos ) ő azt monda, hogy veri a 160 as hetrát, a kocsmában vásárolta kilencven valahányban ötezerért. én nem adnám oda semmi pénzért,már csak azért se, mert az örökségem része! |
Bejelentkezés
Hirdetés |