Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   315 / 840
(#) qvasz2 hozzászólása Márc 15, 2011 /

Sziasztok ! Az első AVR-es projektemen küzdök. Atmega8-at kellene felprogiznom. Csináltam egy STK200-at. PonyProg-gal szerettem volna használni, de kiderült, hogy az nem is ismeri az Atmega8-at.
Tud valaki olyan progit, ami segít rajtam, vagy a Pony-t is rá lehet venni valahogy az Atmega8-ra?
köszi
(#) puli122 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Így hirtelen nem tudok utána nézni, de 99% hogy a Pony ismeri a mega8-at. Nem tudom hogy miből következtettél erre.
Egyébként ajánlom a Bascom-ot.
(#) qvasz2 válasza puli122 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Mindössze abból, hogy nem tudom kiválasztani, pedig mintha ehhez ajánlották volna . .
De lehet, h régi verzióm van, most találtam újabbat.
Szerk: Na ez ugyan beta, de ebben már van ilyen
(#) aticska válasza laci37 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Szia! fuse biteknél a jtag-et kapcsold ki
(#) Reggie válasza laci37 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

JTAGEN?

Hát nem tudom akkor hogy milyen verziót használtál, én még nem találkoztam olyannal ami ne ismerte volna, de nem is használtam túl sokat. Nincsenek jó tapasztalataim a Pony-val, elég könnyedén ki tudod zárni magad a kontrollerből vele, és kezdők emiatt le is nulláznak 3-4 dbot. Elég sok helyről hallottam hogy nem ajánlott.

És kell most nekem kvarc a procira? Vagy tudom anélkül is égetni?
(#) Massawa válasza sgt hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

A DOWNLOAD link nálam 404-et jelez.

Gyári alap beállítás a belső órajel, így nem. Viszont ha egyszer átállítod külsőre, onnantól kezdve kelleni fog.
(#) sgt válasza Massawa hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Más böngészővel próbáltad már?

Akkor ha nem csesztetem, akkor nem zárom ki magam és örülök?
A tranzisztor-teszterrel bírkózok amúgy. Látszólag minden jó, beégetem a hex-et, ellenőrzi, majd az eeprom hex-et is és mégsem fut, csak a fekete "kockák" vannak.
Ha olvasom a procit, akkor is olvassa, tehát van benne adat.

Hát ha a cél egy sima hex beégetés, akkor szerintem tedd föl az AVR Studiot, az biztos hogy jó lesz. Nem tudom hogy a projektedhez miket kell beállítani, de elképzelhető hogy át kell állítani a fuse biteket, mondjuk pont az órajel miatt.
(#) kajozs válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

ha csak fekete kockákat látsz, akkor az lcd kontraszt rendben van?
(#) qvasz2 válasza kajozs hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Ha nem lenne rendben nem látnék kockát sem

Hát sejtem miért szívnak az emberek a Ponyval. A fuse biteket egy txt filében kaptuk:
ATMega8:
lfuse = 0xc1
hfuse = 0xd9
A Ponyban meg pipálgatnom kéne, de lövésem sincs melyiket.
(#) laci37 válasza Reggie hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Ha jól emlékszem be van kapcsolva a JTAG majd holnap megpróbálom kikapcsolva is.

Amúgy nem biztos hogy ha az LCD kontraszt nem jó, akkor nem látnál semmit. Ha fullra föl van húzva, vagyis helytelenül van beállítva, akkor lehet hogy csak fekete négyzeteket látsz.

Amúgy vigyázz mert azt hiszem a Ponyban ráadásul pont fordítva van a pipálás. Vagyis ami ki van pipálva azok nincsenek becsekkolva.
Mondom, szerintem Avr Studio a nyerő, vagy Bascom.

Az avrstudioval szívok: telepítem, azt mondja ok és nincs sehol
Nem akarok Pony-pipálgatni
A Bascombol meg csak demot kaptam, az jó?

Az is jó, nincs benne csak program méretben korlátozás

Ez nem egy programozó, mint a Pony, ez egy fejlesztő rendszer vagy mi a szösz. Ebben én egy év alatt sem találom meg ami kell nekem: hol állítok devicét és fusebitet?
(#) Massawa válasza sgt hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Valoban a FF megtalálja, de az meg elképesztöen lassu. Majd holnap megprobálom egy jobb kapcsolatrol. Kösz.

Options > Programmer menüben kiválasztod a programozód, majd nyomsz egy F4-et, onnantól szerintem menni fog.

És itt most mit is és mire kéne átállítani?

Hogy ezt kapjam:
ATMega8:
lfuse = 0xc1
hfuse = 0xd9

fuse-1.jpg

(#) sgt válasza Massawa hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Nekem 100/100-an van és kevesebb mint egy óra alatt jött le. Elején jön csak 300-400k-val, aztán jött 5-6M-val is.
(#) qvasz2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

A belső 1 MHz-nek egy másik alfaját kívánta, hogy C1 legyen, de még így se jó.
(#) Reggie válasza sgt hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Nekem csak 70-90kbyte/sec-el jon itthon(pedig 30Mbites a net), viszont a szerveremre konstans 11Mbyte/sec-el jon az eleje ota. Amit leert kilinkelem nektek.
(#) Reggie válasza Massawa hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Felraktam avr.reggie.hu -ra.
(#) Massawa válasza Reggie hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Kösz, majd megnézem.
Azért egy kicsit elcsodálkoztam, hogy melyik pihentagynak van ennyi közlenivaloja (6 GB) - vagy ugyanaz van, mint minálunk, amikor felraknak egy 1 GB-es updatet, amit késöbb egy kicsit megpofozva 10 MB-vel is fel lehet rakni, és nem terhelni feleslegesen a világ hálozatait.

(#) Reggie válasza Massawa hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Hat, benne vannak a szoftverek is, azert ekkora.
(#) szabo.tivadar hozzászólása Márc 16, 2011 /

Egy kezdő kérdésem lenne. Megterveztem 1. AT32UC3-as lapomat, kb az EVK1105 mintájára. Ethernet (DP83848C) és az AVR32 a főbb komponensek. Van mellete még SPI-on két chip. Egy kis ellenőrzésben szeretnék segítséget kérni, mert aztán ha rossz NYÁKot gyártatok le és ültettetek be, akkor bukok egy raklap lóvét.

Programozásra a JTAG pineket vezettem ki, ahogy a hivatalos checklist-ben van (TMS, TDI, TDO, TCK, reset_n, 3.3V, kondér le táp felé). Ez elég a programozáshoz, ugye? Kaptam kölcsönbe egy ice mk2-t, azzal szándékozom nyüstölni.

Van még a reset_n, 10K-val, 100n-val pergésmentesítve, nyomógombon, szintén checklist alapján.

Érdemes még valamit kivezetni a JTAG és reseten kívül?

Külső órajelben annyi változás van az EVK-hoz képest, hogy nincs külső oszcillátor, hanem az eth. chip-re van kötve egy kristály és a chip képes kiadni magából 25MHz-et, ami megy az XIN0-ra. Fontos szerintetek egy oszcillátor vagy jó a kristály is? Árban nettó 170ft a +-10ppm-es kristály kondérral, az oszcillátor meg 600-nál kezdődik.

Bocs, ha már le van írva valahol ez, de nem találtam.
Következő: »»   315 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem