Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Sziasztok.Ez egy nagyon nagy volumenű fel ajánlás,köszönjük szépen minden fórumozó részéről,és akinek a birtokába kerül,használja fel a rendeltetésének megfelelően,készítsünk gépeket hogy mindeniknek legyen egy saját építésű gépe.
Fiuk érdemes az inverter használata mert a SELCO amit javítottam 2,5 aluminium pálcával 60 Amperon is szépen heggeszt !
Helló Dara!
Nem keltett túl nagy izgalmat a felajánlásom, úgy látszik más sem látja az SMD miniatűröket; de az is lehet, hogy rajtam kívül mindenkinek van már gépe!? Az én gépem vár a nyárra, akkor lesz rá időm.(Persze hagyományos PDIP-el). Üdv: Kálmán U.i: Még két hétig Pesten leszek (könnyebb elérhetőség!), azután B.Györök! (NET-től 3km!)
Én megnéztem az adatlapjának az elejét és kicsit sem inverterbe való IC ez.
Idézet: „Memory Termination Regulator for DDR, DDR2, DDR3, and Low Power DDR3/DDR4 Notebook/Desktop/Server Telecom/Datacom, GSM Base Station, LCD-TV/PDP-TV, Copier/Printer, Set-Top Box” Az adatlap elején ezt írja mint felhasználási területet. :yes:
Nem írta hogy heg be való,hanem felajánlotta.
Csak annyit írt, hogy "end equipment: power inverter" tehát, hogy teljesítmény inverter készíthető belőle.
Igen készíthető,ha megnézted az adatlapját.Igaz nem ide való.
Helló Ricsi!
Most már én is megnéztem az adatlapját! Nem tudom miért mondta akitől kaptam, de a csomagolásán volt egy ilyen felirat! Mikor megláttam mi (mekkora) van benne, azonnal felajánlottam a jobban látóknak. Bocsi. Azzal együtt aki tudja használni, szívesen neki adom. Üdv: Kálmán :hide: :nemtudom:
Üdvözlök minden kedves Fórumozót!
Már december óta figyelem ezt a topic-ot. Kedvet kaptam az építéshez, így megvásároltam minden alkatrészt, ami a Maci-hoz szükséges. Ahogy időm engedte, építgettem a berendezést (nyákok tervezése készítése, konstrukció, stb.). Figyeltem az elkészült gépekről a képeket, hogy ötletet tudjak meríteni, és segítséget is kaptam (képek formájában, privátban), amit ezúton is köszönök. A lényeg, hogy már az élesztésen a sor. Igyekszem minden itt leírt tapasztalatot figyelembe venni. A tapasztalatok a következők: beindítottam a vezérlést. A védelmek megfelelően működnek, bekapcsolási késletetés, töltőellenállás rövidre zárása, hővédelem. Az említett zéner diódákon mértem a feszültséget. 5,90V van mind a kettőn, szimmetrikusan. A kérdésem, hogy ez sok-e vagy még éppen megfelelő. A jelet szkópon is megvizsgáltam, a képen látható. A potméter állásától függetlenül változatlan maradt. A 2db 100R 2W-os ellenállás melegedett, de nem vészesen. Az IRF 540 hideg maradt. Az áramfelvételt nem mértem a 12V-os tápágban( mert ahhoz legalább a stab IC-t ki kellett volna venni), de szerintem kellő határon belül lehet, a hűtőbordája éppen langyos volt (mondjuk megdupláztam a lágyindító reléjét is, ami plusz áramfelvételt jelent.) A szkóp képeken látható túllövés a négyszögjel elején. Ez okozhat esetleg problémát? Tettem az IGBT-k helyére 100nF-os kondit azzal is készítettem felvételt. Nem tudom, hogy szerencsés dolog volt-e a teljesítmény végfokra szerelni a gate transzformátort, de ez most így van. A hozzá vezető vezetékeket összesodortam. Várom a hozzászólásokat, előre is köszönöm.
Sziasztok!
A szomszédomnak elromlott az invertere,és egy ic-t keres hozzá. Típusa : L6386 .Nem tudjátok hol lehet beszerezni? Előre is köszi.
"Nem tudom, hogy szerencsés dolog volt-e a teljesítmény végfokra szerelni a gate transzformátort, de ez most így van. A hozzá vezető vezetékeket összesodortam."
Igen, ezt így kell csinálni, a gatemeghajtásnak a lehető legközelebb kell lennie az IGBT-khez. Természetesen, az IRF540-nel együtt és az lehet meghajtva más panelról, összesodrott vezetékkel. A többi dolog is jó, már amennyire ki tudom venni a fényképekből. Talán szerencsésebb lett volna a bemeneti pufferkondikból legalább egyet az IGBT-k paneljára tenni, de ha már nem úgy van, akkor a nagy áramú hozzávezetéseket is sodord össze, hogy minél kisebb legyen az induktivitása. Jó lesz!
Köszönöm a választ. Csak azért írtam, hogy "nem tudom jó-e", mert akárhány masinát láttam képen, mindenhol a vezérlésnél volt a gate meghajtó elhelyezve a FET mellett. Én a FET-et hagyatam a vezérlésnél, a meghajtó tarfó viszont lekerült. Akkor ez remélhetőleg fog így működni... Engem az 5,90V-os fesz aggasztott, mert hogy mindenhol az 5,10-5,20 maximum 5,50V van említve. Ez nem probléma-e? Az erősáramú vezetékeket igyekszem összesodorni, erre nem is gondoltam, köszönöm.
P.
Semmi problémát nem jelent.
Sziasztok!
Régen volt beszélgetés egy olyasmi szerkezetről, ami esetleg megvédené az inverteres hegesztőt egy feszültség ingaduzástól (alacsony, illetve túl feszültség). Akkor figyeltem a topicot, de azóta ide se néztem. Kérdésem az, hogy ebből lett valami azóta, vagy maradt csak elképzelés?
Az 5,2-5,5V multival mért érték! Szkóppal mérve viszont a fesz már a zéner közelében van sőt már lehet, hogy melegszik is egy kicsit 5,9V-nál! Az 5,9V-al semmi baj nincs, de lehet, hogy akkor a zénereket 15V -ra kellene cserélni!
A munkád nagyon tetszetős és igényes!
Még annyit, hogy, ha lehet, akkor ne sok csatlakozót használj, inkább forraszd be a vezetékeket! A ledeknél nem számít, de a potinál és a gate meghajtásnál egy kontakt hiba bajt okozhat!
Köszönöm szépen, igyekeztem, elég sokáig is készült. Meg sok energia van belefeccolva, remélem fog működni is A történet amúgy ott kezdődik, hogy hoztak hozzám novemberben egy Elektrosta 150-est, olyat mint amilyet ha jól emlékszem Sügi kolléga is javított. Ekkor találtam rá a fórumra, és az itt találtak alapján eldöntöttem, ha sikerül azt megjavítanom akkor építek egy ilyen Maci-t. Érdekesség képpen mutatok egy képet a benne talált SGP30N60 típusú IGBT-ről a fény felé fordítva nem csak a felfogató furaton szűrődik át a fény...nem gyakran látok ilyesmit, még a hűtőbordán is keletkezett egy kis kráter a zárlat következtében. Visszatérve a Macihoz, a hétvégén megpróbálom IGBT-kkel, olyan 60-80V-ról. Én a SGW30N60-ból szeretnék 3-3 darabot beletenni. Még annyi, hogy a főtrafót készítettem, nem sikerült 14-6 arányban elosztani a primer rétegeket. 10-10 arányban osztottam el. Ez nagy baj? (akárhogy igyekeztem, nem sikerült passzosabban össze szerkeszteni) És a litze sem teflon sem vászon szalaggal nincs betekerve, a szintek között celofán van, pri-sec között duplán. Így is alig fért fel rá a két E mag. Köszönöm a csatlakozással kapcsolatos tippeket, lehet hogy a fontosabb helyeken át is szerelem fixre.
Mint ahogy már mondták a fórumtársak,szép,tetszetős munka szerintem is.Nem az az érdekes,hogy meddig készült,hanem az,hogy jó legyen.Az SGW30N60 IGBT nem rossz választás,nekem a negyedik gépben 2-2 darab van,minden gond nélkül muzsikál,ráadásul ezek párhuzamosíthatók is.A főtrafó menetszám elosztása nem gond,de a celofán szigetelés inkább az,nem fogja szerintem bírni a meleget.Az a trafó belül lehet 90 fokos is,amikor kívül még csak éppen melegnek mondható.Nem elég a két réteg celofán a primer és szekunder közé,ennél még a sütőpapír is jobb.Nem olyan egyszerű azt a főtrafót elkészíteni,többször is leírtuk,be lehet tekerni 16-3-4 arányban elosztva a primert,ennek egyik feltétele,hogy a sodratot nem szabad sem túl lazára,sem túl szorosra készíteni.Ha túl laza akkor a sarkokon,fordulásnál szétesik és plusz helyet foglal,ha túl szoros a sodrat akkor viszont a hossz rövidülésével a vastagság megnövekedése megint csak több helyet foglal és nem marad elég hely a kellő szigetelésnek és a szekunder tekercsnek.Én nem tenném be azt a trafót a helyedben,inkább újra megpróbálnám a betekercselést és a gondos (!) szigetelést,még a teflon szalag is jobb a celofánnál.A primert veheted 19 menetre a szekundert 6 menetre a fórum elején leírtam hogy hány szál vezeték kell az egyes tekercsekhez,olvasd el és be fog férni.A rajzon megtalálod a primerét s,ha jól emlékszem,én a szekundert 110 vagy 120 szál 0,35 zománcból készítettem,de hallgasd meg a fórumtársakat is.Amitől én a legjobban félek az a robbanószer és a villanyáram,az egyiknél 1 másodpercre a másiknál 1 mm-re van a halál,ez legyen a szemed előtt!
Köszönöm,hogy meghallgattál.
Köszönöm szépen a véleményt és a segítséget is. Végül is még szétszedhető, hogy a primer és a szekunder közé tudjak komolyabb szigetelést tenni. Illetve vettem egy plusz csévetestet is pont az ilyen jellegű problémák javítására. Az igazat megvallva 0.25-ös szálakból készítettem, mert ilyen volt. Ha jól emlékszem akkor a primer 70 szál és kb 2,5m hosszú, míg a szekunder 240 szál és 1m hosszú. Belátom, hogy ez nem játék emberélet szempontjából, úgyhogy nekifutok még egyszer, végül is még nincs kész, mert sem a bimetál nincs benne, sem légrés nincs a magok között. Amikor elkezdtem ezeket tekercselni, nem gondoltam, hogy ekkor a harc lesz a hellyel (gondoltam, jó bőségesen méretezek mindent, de ahogy tapasztalom ennek komoly határai vannak, mind a főtrafó, mind a fojtó tekintetében)Vasárnap remélhetőleg beszámolhatok a tesztüzemről, ha lesz rá időm.
Szia!
Ezt az ic-t a www.ret.hu - n találod meg a cég Szegeden van postán elküldik, de van minimum rendelési összeg, azt hiszem 2000 ft netto. A rendelési száma: 76-02-29 400Ft+áfa Üdv: Zoli
Szép munka, gratulálok. A zénereken az utolsó verzióban nekem is olyan 5.9V mérhető. Viszont nálam 11+4.3-asok vannak sorbakötve és ezért is nagyobb a feszültség.
Nem tudom, hogy milyen frekvencián és hány amperig akarod terhelni majd az invertert. Szerintem SGW30N60HS verziót válassz, mert így esetlegesen feljebb mehetsz a frekvenciával. A sima verzióknak (ha minden igaz) a 30kHz igencsak a vége. Így elég lehet 2-2db is oldalanként. A főtrafót szerintem szigeteld le rendesen. (a celofán nem az) Nagy nehezen bele kell, hogy férjen a szükséges menetszám a megfelelő szigeteléssel is. Nekem is sikerült kétszer is.
Sziasztok.A szigetelő anyagot hol szerzitek be? a TABIéknál néztem nincs a lapjukon és mi a rendes neve a szalagnak? /amivel a huzalfonatot a rétegszigetelést a primer-szekunder közt csináljátok/-volt szó róla de nemtalálom-köszi.
Köszönöm szépen. A frekvencián még nem gondolkodtam (most ugye olyan 33kHz köül van). Tartósan 2,5-es pálcával szeretnék folyamatosan dolgozni, de ha nem torpanna meg a 4-estől az sem lenne rossz. Szóval maximum ilyen 150A környékén gondolom, természetesen azt már szakaszos üzemben. Az IGBT-ket még decemberben megvettem a többi anyaggal, ha minden igaz, akkor HS végű, mert a HQ-ból van. Szigetelést pedig újragondolom. Ahogy néztem, a Sir Leslie által használt teflonszalaggal is szimpatizálnék, mivel az nem foglalhat olyan sok helyet, mint a ragasztós vászonszalag a sodrat betekerése esetén, a rétegszigeteléseket meg sütőpapírra cserélem.
Még valami! Mindenkinek! A potiról még talán nem mondtuk el, hogy lineáris legyen ne logaritmikus!
Sziasztok azzal a kérdéssel fordulok hozzátok hogy inverteres hegesztőben az igbt-k gate jét darabonként 2db szembekapcsolt 1n4744 es dióda védte (15v zéner), ezt sajnos sehol nem tudtam rendelni, ha ennek a helyére bzx85c15 öt rakok az nagy baj e?(ezt ajánlották helyette helyettesítőnek )
Ha kényes a diódára akkor inkább próbálok rendelni mert ha kinyírja a négy igbt-t az nagyon drága. Ha kérdés eldöntéséhez kell kapcsirajz visszarajzolom a nyákról. Idézet: „Szigetelést pedig újragondolom. Ahogy néztem, a Sir Leslie által használt teflonszalaggal is szimpatizálnék, mivel az nem foglalhat olyan sok helyet, mint a ragasztós vászonszalag a sodrat betekerése esetén, a rétegszigeteléseket meg sütőpapírra cserélem.” A teflon szalaggal egyetértek,de a sütőpapírral nem,csak példaként hoztam fel,esetleg,lakkozva minimum 4 rétegben talán.Vannak ennél sokkal jobb szigetelő anyagok is egészen vékonyak és nagy átütő szilárdságúak,nem igaz,hogy annyit nem lehet kibontani,megszerezni valahonnét.Prespánpapírt is lehet akár kibontani is egy trafóból,amennyi ide kell.Tessék megérteni,mennyire fontos a primer és szekunder elszigetelése.Inkább legyen menetzárlatos a primer és vigyen mindent magával,minthogy átüssön a szekunder oldalra és az ember halálát okozza.Emberek (!) értsük meg végre,a trafó elkészítése nem gyerekjáték és nem másodlagos,tartsuk a legfontosabbnak,hogy villamos szempontból megfelelő legyen.Bocsássatok meg,de úgy érzem nem igazán helyezünk kellő hangsúlyt ezen alkatrészre,mindenki inkább foglalkozik a panelokkal,szépek,mutatósak legyenek,de szart nem ér az egész,ha a trafó pocsék kivitel,szigetelése a nullával egyenlő,aztán egy idő múlva megadja magát s örülhetünk,ha csak az IGBT-k költöztek az örök vadászmezőkre,mi túléltük.
A BZX85C15 tökéletesen megfelel helyette az eredeti felállásnak megfelelően,ez a zéner 1,3W az eredeti,ha jól olvastam akkor 1W.Ha ezek a zénerek kimúltak a gépben akkor ajánlatos a vezérlést is ellenőrizni.
Valahol már volt róla szó,úgy emlékszem,de köszi a figyelmeztetést mindenki nevében.Mivel a rajzon nincs külön jelölve a poti milyensége,így az alapértelmezettnek a lineárist vagy" A" jelűt kell érteni.
Én több féle szigetelőanyagot használtam,prespánpapírom volt,teflon szalagot olyat használtam mint a fűtésszerelők,bandázsszalagot villamossági szaküzletben vettem (300 forint kb. 1 tekercs),de bontottam régi kondikból is szigetelő anyagot.Ezek a kis tételek (hobbi szint),ipari igényekre nem tudok megoldást.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |