Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
szia te veted vagy csináltatad?és a hanszoró mekkora benne?
Mit gondolsz erről a hangszóróról? Nagyobb az érzékenysége, nagyobb a teljesítménye, és alacsonyabb az alsó határfrekvenciája, jóval kisebb doboz kell neki, már csak azt nem tudom, hogy mennyire megbízható.
Ha a teljesítmény adatoknál felsorolt értékekre gondolsz az szerintem nem azt jelenti ,hogy 40 Hz alá nem megy. Csak azért ajánlottam mert egyszerűbben találsz tápnakvalót (pl.: halogén spotokhoz való trafó puferelve egyenirányítva közel 18 V ,az jó) és nem igényel különösebb bemérést ,tartalmazza a védelmet. Persze nem lebeszélni akartalak a tranyósról ,csak mint egy alternatíva ajánlottam.
Értem, köszi... A tápnakvalót már korábban beszereztem, egy 250W-os 6-9-12-24-36-42V megcsapolású trafó fogja hajtani.
Ezt nem mondja. Egyébként nálam a 10-20 Hz-es sinus is kimegy rajta.
Akkor valamit elnéztem, így legalább az erősítő része egyszerűsödik. Köszi az infót.
Ha szépen meg kérlek megméred nekem a magasságát és a szélességét meg a mélységét,és hogy hangszóró körül mekkora a lap amiben van .köszönöm
Mármint a hangfal adataira vagy kíváncsi?
Mert az ott van a rajzon mind pontosan.
Rossz választás. Nehéz eldönteni hogy a SAL használhatatlanabb, vagy ez.
Pontosan, azok az adatok nem valósak. Ha már ennyire olcsóság akkor inkább ez.. Bár erről se tudok sok mindent de az Eastech-nél jobb, és elő lehet kotorni gyári ládatervet hozzá, esetleg adatot.
Szerintem Te egy mérés határait nézted, 40Hz-től 15kHz-ig. A kicsatoló kondi ha túl kis értékű, befolyásolja az alsó határfrekit. Ha 4700µF-ra veszed, nem lehet gond. Úgyhogy ne törődj ezzel!
Sony 1-825-870
Fs = 46,83 Hz Qms = 4,238 Vas = 5,683 liters Cms = 0,256 mm/N Mms = 45,1 g Rms = 3,131 kg/s Xmax = 3,5 mm Xmech = 10, mm Sd = 125, sq.cm Qes = 0,778 Re = 3, ohms Z = 4, ohms BL = 7,153 Tm Qts = 0,657 1-W SPL = 80,74 dB 2.83-V SPL = 85, dB
Köszi az adatokat! Szerintem jobb ha a H2000-nél marad, nem sokkal drágább de sokkal jobb mint ezek az olcsóságok.
Kedves, drága, mélyentisztelt barátaim!
Bocsánatot kérek, ha nem érdemleges a témához, de tudja valaki, hogy "milyet szólt" ez a RAS 16PL02-V Típusjelű "maláj" mélyhangsugárzó fénykorában?
Én is köszönöm a segítséget, és a H2000-nél maradtam olyan értelemben, hogy megrendeltem a HA25-öst egy "viszonteladótól.
Már csak annyi segítséget kérnék, hogy a 45l-es doboz falai mindegy hogy milyen méretűek, csak az űrtartalma 45l legyen?
Szervusz!
Ha szakirodalomban keresgélsz, akkor találsz ajánlásokat okdalarányok tekintetében. De gyakorlatilag mind1. Viszont a forma tekintetében ezer meg talán még egy-két dolgot fontolóra lehet venni. Gondolok itt a szöget bezáró oldalfalú formára, ahol az egyik oldalfal 5-20fokos szöggel eltér a szemközt lévő helyzetéhez képest.... így csökken az állóhullámok kialakulása, ha a leadott hullám hossza lambda, s az oldalfal mérete (hossza) lambda/2. Remélem elég bonyolult voltam. Viszont, ha az anyagvastagságra gondolsz, akkor a "méret a lényeg" érvényesül.
Attól függ, hogy mire használod. Ha csak mélytartományban szól, akkor nem számítanak az oldalarányok. Ha szélessávban, akkor kerülni kell azt, hogy a dobozon belül kialakuló állóhullámok erősítsék egymást.
Ügyelve a megfelelő csillapításra is, ugyebár....?
Bocsáss meg, de, ha szakmailag akarsz kijavítani, némi háttértudás sem árt...
Például mennyi a lambdája egy kb:340Hz-es hangnak, véleményem szerint ez a mélytartományba esik, melynek hullámhossza megközelítően 1m. (függ a hőmérséklettől). S, ha valaki ezt le akarja sugározni egy olyan hangdobozzal, melynek egyik mérete 50cm... , legyen mondjuk a magassága "már kész katasztrófa", ha állóhullámok kerülnek szóba, gondolom én. Légyszives a beszólásokat, "odapörköléseket", némi szakmai ismerettel tegyétek. Vagy a jó öreg módszer szerint mondjátok, hogy balgaságot írogatok és kész. Tisztelettel és köszönettel!
Minden egyes szava igaz. Csak az egymással párhuzamos oldalak között alakul ki félhullámú rezonancia. Ha pl szub lesz és 150 Hz ig akarod használni akkor , 2.26 méter a legkisebb hullám hossz. Elviekben a csillapítóanyaggal az állóhullámokat lehet csillapítani, mivel a szub ládában nincs állóhullám így nem szükséges csillapító anyag sem. De a hangolásnál szóba jöhet az alkalmazása. A 340 Hz már nem szubnak való feladat, ezt a határt 150 Hz környékén szokás megválasztani.
Szia!
Ebből valóban mélyláda lesz, így a felső határfrekvencia 150Hz körül alakul majd. Találtam egy oldalt, ahol azt írták, hogy az oldalarányok tekintetében az arany metszés a legkedvezőbb arány, így az oldalarányok: szélesség: 35,57 cm magasság: 57,55 cm mélység: 21,98 cm adódnak. Akkor ezek szerint ezektől el is térhetek miután mélyládát építek, ugye? Jah, és a hangszórót hol kell elhelyezni a ládában?
Szubláda esetében leírtam miket kell figyelembe venni. A hangszórót is oda teszed ahova szeretnéd , de ha reflexes lesz akkor egy csőátmérő vagy messzebb kerüljön a hangszórótól, a reflexcső.
Mi az az aranymetszés?
Bővebben: Link
Röviden: két egymás melletti szakasz, amelyek úgy aránylanak egymáshoz mint a nagyobbik szakasz a két szakasz összesített hosszához.
Köszi. Erről még nem halottam. De ha olyan dobozt szeretnél majd építeni ahol számítanak az állóhullámok akkor ,abban majd tudok segíteni , mert van egy olyan segédprogramom amivel lehet a dobozon belül keletkező állóhullámokat vizsgálni a 10. felharmonikusig.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |